Az állampolgár (2016) 50

109' · magyar · dráma 12

1 díj · 0 jelölés

Az Állampolgár egy háború sújtotta afrikai országból Magyarországra menekült kábé hatvanéves fekete bolti biztonsági őr, Wilson és egy mátyásföldi tanár, Herczeg Mária szerelmi története. Wilson évek óta Magyarországon él, szeretné megszerezni az állampolgárságot, de folyton elbukik az… [tovább]

magyar · angol

Szereposztás

Máhr ÁgnesMari
Dr. Cake-Baly MarceloWilson
Arghavan ShekariShirin
Szalontay TündeÉva
Gáspár Tibororvos
Znamenák IstvánHentes
Björn Freibergbevándorlási hivatalnok
Haumann MátéKároly (Mari fia)
Kocsis GergőSándor
Csiki BálintMarci

További szereplők

Kedvencelte 1

Várólistára tette 105


Kiemelt értékelések

Little_Monster 

Ez a film jóval több annál, mint amit a trailer alapján sejtettem. Nagyon tetszettek az amatőr színészek, akik a téma érzékenysége ellenére is hihetetlenül őszinték tudtak maradni. Ez az őszinteség volt jellemző az egész filmre, ami épp ezért volt nagyon emberi. Ritka az az empátia, érzékenység és törődés, amit ebben a filmben látni, és talán mindezek természetessége a leginkább meglepő, főleg egy olyan világban, ahol az ember a földön fekvő felett is inkább átlép, csak ne kelljen segítenie. Sokszor a legegyszerűbb mondatok voltak a leginkább megrendítőek, pont azért, mert közhelynek tűnnek, de a külföldiek mindennapjainak része. Apró rasszizmus, burkolt gyűlölet, tele volt velük a film, ami számunkra elképzelhetetlen, nekik pedig természetes. Meglepő és elgondolkoztató, hogy egy ilyen közeg is biztonságos és boldogságot nyújtó tud lenni ahhoz képest, ahonnan jönnek. Aktuális film a mai napig, sokaknak mutatnám érzékenyítő oktatás keretein belül.

Kontra_Judit 

Nagyon tetszett a film. Képet kaphattunk, milyen tortúrán megy keresztül egy idegenbe szakadt hazánk fia, ha magyar állampolgárságot szeretne. Mennyire segítőkészek egymással a különböző országokból érkezett menekültek.
A rettegést is megtapasztalhattuk Shirin-en keresztül, a papírnélküliség milyen hátrányokkal jár. Se orvosi ellátás, se munkalehetőség…félelmetes dolgok.
A filmvetítés utáni beszélgetés (főszereplővel és a rendezővel) is nagyon színvonalas volt!

DelMaar

A teljesen felesleges prekoncepciók elkerülése végett, rögtön itt a legelején tisztáznunk kell, hogy ’Az állampolgár’, bár első, de még második ránézésre is az aktuális, mindenki által ismert menekültügyi témára enged asszociáltatni, mégis ennek a filmnek a mostanság a sajtóban és politikában felkapott migráns/menekült cirkuszhoz nem sok köze van, tehát senki ne várjon kerítéseket megrohamozó tömegeket, vagy határmenti embervadászatot. Klasszikus értelemben vett menekültügyi drámát és hihetetlen emberi sorsokat, őszintén és izgalmasan bemutató történetet viszont kapunk, és talán még ennél is többet. Vranik Roland (Fekete kefe, Adás) harmadik jelentősebb filmjében, közel hibátlanúl meséli el három ember történetét, miközben mi meg csak pislogunk, hogy mennyire nem érzékeljük és értjük, még azt a világot sem, amiben konkrétan mi is élünk. Itt és ma.

pihity

Mielőtt bementem a moziba, szándékosan nem olvastam semmilyen véleményt, kritikát félve attól, hogy az nem lesz politikai fennhangoktól mentes. Jól tettem. Így biztosan tudtam élvezni ezt a tanulságos történetet. A feltételezésemmel ellentétben -szerencsére- nem önmagát játszotta Dr. Cake-Baly Marcelo, így elvonatkoztatva tudtam szemlélni az eseményeket. Nagyon sok derűs pillanatot okozott nekem a film, és elérte, hogy a végén egyátalán ne mosolyogva jöjjek ki a teremből. A magyar állapotok ilyesfajta tükre szépen megmutatta a kegyetlen, mégis tanulságos vonatkozásait ennek a rendkívül komplikált interkulturális viszonynak.

egy_ember

Semmi nem tesz jobbat egy magyar filmnek, mint pár ismeretlen/amatőr színész :)

Chris90 

Régóta kíváncsi voltam erre a filmre, most sikerült pótolnom. Érdekes és izgalmas, de sajnos semmi eredetit nem tud felmutatni, gyakorlatilag az összes létező sablont használja, bár legalább azokat jól teszi. Lehetett volna kicsit bátrabb is, de inkább a biztosra mentek az alkotók, ezért inkább megmaradtak a felszín kapargatásánál (még akkor is, ha valamennyire mélyebben belementek bizonyos kérdésekbe), így tulajdonképpen nem lesz más, mint tisztességes iparos munka. Nem rossz, de nem is kiemelkedően jó, valószínűleg azonban pár év múlva a feledés homályába fog veszni.

Sonnenschein 

Rengeteg aspektusban lehetne szólni erről a filmről; ezer gondolat cikázik a fejemben, és cikázott a film során is.
De egy valami mindig elhessegette e gondolatokat.
Amikor hallottam a filmről először, már akkor is utánanéztem a Wilsont alakító személynek. … és onnantól kezdve kitörölhetetlenül benne van az elmémben a kérdés.
A címszereplő sok hozzánk érkezett külföldi, köztük afrikai polgárt is, köztük saját magát testesítette meg. Sokan közülük megbecsült tagja társadalmunkak és tanult szakmájának képviselője. Persze mindig vannak pályaelhagyók is – akármilyen okok miatt is akár. Az inkább jellemzőbb szokott lenni, hogy máshol megszerzett ismereteiket, képesítésüket nem tudják honosítani egy másik, egy új államban, és ezért valódi tudásukat és képességeiket alulmúló állásokban kényszerülnek elhelyezkedni megélhetésük érdekében.
Ám a címszerepet alakító Dr. Cake-Baly Marcelo 40+ éve Mo-on él, már Mo-on érettségizett, a mi ma már Corvinus Egyetemünkön szerzett közgazdász diplomát.
… és nem értem, hogy miért nem a szakmájában vagy szomszédos szakterületen találta meg a számítását? Persze tudom, ennek is ezer oka lehet, amikről akár senki sem tehet. Csak számomra e filmnek a mondanivalóján és a főszereplője útján ez a görbetükör a legkeményebb üzenete. Tényleg ilyen társadalom vagyunk?


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján