Az állampolgár (2016) 15

109' · magyar · dráma 12

1 díj · 0 jelölés

Az Állampolgár egy háború sújtotta afrikai országból Magyarországra menekült kábé hatvanéves fekete bolti biztonsági őr, Wilson és egy mátyásföldi tanár, Herczeg Mária szerelmi története. Wilson évek óta Magyarországon él, szeretné megszerezni az állampolgárságot, de folyton elbukik az… [tovább]

Szereposztás

Máhr ÁgnesMari
Dr. Cake-Baly MarceloWilson
Arghavan ShekariShirin
Barbinek Péter
Szalontay Tünde
Gáspár Tibor
Znamenák István
Björn Freibergbevándorlási hivatalnok
Hirdetés

Kedvencelte 1

Várólistára tette 84


Kiemelt értékelések

Kontra_Judit 

Nagyon tetszett a film. Képet kaphattunk, milyen tortúrán megy keresztül egy idegenbe szakadt hazánk fia, ha magyar állampolgárságot szeretne. Mennyire segítőkészek egymással a különböző országokból érkezett menekültek.
A rettegést is megtapasztalhattuk Shirin-en keresztül, a papírnélküliség milyen hátrányokkal jár. Se orvosi ellátás, se munkalehetőség…félelmetes dolgok.
A filmvetítés utáni beszélgetés (főszereplővel és a rendezővel) is nagyon színvonalas volt!

egy_ember 

Semmi nem tesz jobbat egy magyar filmnek, mint pár ismeretlen/amatőr színész :)

DelMaar

A teljesen felesleges prekoncepciók elkerülése végett, rögtön itt a legelején tisztáznunk kell, hogy ’Az állampolgár’, bár első, de még második ránézésre is az aktuális, mindenki által ismert menekültügyi témára enged asszociáltatni, mégis ennek a filmnek a mostanság a sajtóban és politikában felkapott migráns/menekült cirkuszhoz nem sok köze van, tehát senki ne várjon kerítéseket megrohamozó tömegeket, vagy határmenti embervadászatot. Klasszikus értelemben vett menekültügyi drámát és hihetetlen emberi sorsokat, őszintén és izgalmasan bemutató történetet viszont kapunk, és talán még ennél is többet. Vranik Roland (Fekete kefe, Adás) harmadik jelentősebb filmjében, közel hibátlanúl meséli el három ember történetét, miközben mi meg csak pislogunk, hogy mennyire nem érzékeljük és értjük, még azt a világot sem, amiben konkrétan mi is élünk. Itt és ma.

pihity

Mielőtt bementem a moziba, szándékosan nem olvastam semmilyen véleményt, kritikát félve attól, hogy az nem lesz politikai fennhangoktól mentes. Jól tettem. Így biztosan tudtam élvezni ezt a tanulságos történetet. A feltételezésemmel ellentétben -szerencsére- nem önmagát játszotta Dr. Cake-Baly Marcelo, így elvonatkoztatva tudtam szemlélni az eseményeket. Nagyon sok derűs pillanatot okozott nekem a film, és elérte, hogy a végén egyátalán ne mosolyogva jöjjek ki a teremből. A magyar állapotok ilyesfajta tükre szépen megmutatta a kegyetlen, mégis tanulságos vonatkozásait ennek a rendkívül komplikált interkulturális viszonynak.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján