Alapítvány (2021–) 55

Amikor Dr. Hari Seldon megjósolja a Birodalom közelgő bukását, ő és a hűséges követőinek egy csoportja a galaxis távoli területeire merészkednek, hogy megalapítsák az Alapítványt a civilizáció jövőjének újjáépítése és megőrzése érdekében. Hari állításain feldühödve az uralkodó Cleons (a… [tovább]

angol
angol
angol

Képek 4

Szereposztás

Jared HarrisHari Seldon
Lee PaceBrother Day
Cassian BiltonBrother Dawn
Laura BirnDemerzel
Leah HarveySalvor
Kim AdisLowre
Lou LlobellGaal Dornick
Terrence MannBrother Dusk
Daniel MacPhersonHugo
T'Nia MillerHalima

További szereplők

Kedvencelte 4

Várólistára tette 156


Kiemelt értékelések

Mr_White 

Várható volt, hogy majd beindul a fanyalgás, miszerint ennek semmi köze Asimov művéhez. Én elég régen olvastam a könyveket (még az első megjelenésük idején), de abban biztos vagyok, hogy az eredeti mű alkalmatlan a megfilmesítésre, túl nagy időtávot fog át, így nem lehet állandó szereplőket használni, és maga a cselekmény is túl lassú, így nem is csoda, hogy eddig nem vették elő a filmesek. Végül is ennek a regénynek a történelem, a társadalmi változás a főszereplője, amire az átlag polgár nem kíváncsi, így ki kellett találni valamit, hogy fogyasztható legyen. Ráadásul úgy, hogy a könyv eredeti mondanivalója is megmaradjon. Szerintem ebben jó munkát végzett Goyer, fölturbózta a cselekményt, hogy a drámai vonal fenntartsa a néző érdeklődését, de közben megtartotta az eredeti gondolatot, ami ma sokkal aktuálisabb, mint a regény megírása idején. Most már csak az a kérdés, hogy fent lehet-e tartani ezt a konstrukciót évadokon át.

Szerencsére a 2. évadra is tartja a színvonalat, Hober Mallow karaktere pedig új színt is hoz a showba (amennyiben Han Solo új szín).

ppayter

Vannak eredeti művek és igényes adaptációk, sajnos erre egyik sem igaz. A készítők adaptációnak hazudják, hogy eladható legyen, de közben a saját, eredetinek hitt elképzeléseikkel alapjaiban változtatnak meg mindent, ami lényeges, és teszik ezzel tönkre a végeredményt. Ami eredetileg egy okos, jól megírt történet volt, itt erőltetett, kínos, klisés katyvasz, néhány néven és kifejezésen, meg talán fél tucat történetelemen kívül nem sok köze van Asimov novelláihoz és regényeihez. Kár érte, az Apple végtelen pénzével és nyolc évados tervével lehetett volna ebből valami jó is.

Szencsike 

2. évad (2023): Bevallom, nem gondoltam volna, hogy visszatérek, de úgy voltam vele, hogy miért ne, nézzük meg mennyit változott a sorozat. Azt hiszem, számomra kifejezetten pozitív lett a végeredmény, egy nagyon érdekes, pörgős évadot kaptam, ahol mindegyik történetszál érdekelt. Bel Riose, Hober Mallow, Constant nagy kedvencek lettek, Gaal szépen összekapta magát, és ez a sok Hari, izgalmas mi lesz velük. Természetesen a klóncsászárok történetszála sikerült a legérdekesebbre, Demerzellel együtt. Jó évad volt, jó poénokkal (Demerzeltől főleg), és voltak igazán szép megható jelenetek is.
1. évad: Hivatalosan is ez lett 2021 utolsó megnézett sorozata, pedig nem feltétlenül bíztam abban, hogy megnézem.
Nem ismerem Asimov munkásságát (jöhetnek a kövek), így fogalmam sincsen, hogy mennyi ebben az Alapítvány és mennyi ebben a „kreatív történetmesélés”, amit átírtak, kibővítettek, saját szájuk íze szerint alakított a filmes stáb stb. A könyveket olvasók kritikái szerint ez utóbbi kategóriából van több, szóval lesz mit elemezni, ha egyszer eljutok majd a könyvekig.
Annyit tudtam a sztoriról, hogy eléggé nehezen megfogható története/cselekménye van, ami nagyon sok „filozofálást” is tartalmaz, és a kezdő sci-fi rajongóknak nem feltétlenül ezzel kéne kezdeni a műfajjal való ismerkedést.
Csapjunk bele, gondoltam egy szép decemberi délután és eljutottam a második epizódig. A látvány lenyűgöző volt, nemcsak a szép CGI-mágia nyűgözött le (tényleg szép a látvány néhol), hanem Lee Pace személye is, nagyon eyecandy a pasas, huh.. :D És ezzel kb. ki is merült a sorozat lényegi része számomra, mert rájöttem, hogy untam. Érdekes volt, jó a témafelvetés, de untam. Lee Pace feltűnését vártam, és még mindig csak az első két epizódnál jártam és talán a Császárok álltak az első helyen mint jó ötlet a sokból, amit a sorozat bedobott, de hm, vajon végig akarom nézni? Nem feltétlenül, sajnálom Lee Pace, de a csinos pofid nem elég nekem…
Aztán eltelt pár nap, gondolkodtam a dolgokon, talán izgalmas lesz, néhányan kiemelték, hogy kb. az első 4-5 részt kell végigülni és utána pörgősebb lesz, és hát ott van Lee Pace, próbáljuk meg.
Folyt. köv. a 3. résztől, és végül is egy egészen jó kis kaland keveredett ki belőle, de alapvetően nem volt egy világmegváltó alkotás. A Császárok sorsa az kiemelkedik a sztoriból (és nem csak Lee Pace miatt, és az ő alakítása a jobbak között van, nem elfogultságból mondom), illetve Demerzel és Salvo karaktereiben volt fantázia. A többi karakter vagy nem kap elég teret (Hari) vagy többi túlnyújtott és túlbonyolított cselekményben kell valamilyen épkézláb történetet elmesélniük. A főszereplőnek szánt Gaal karaktere csak picsog, és sokszor úgy történik valami a sorozatban, hogy nem történik semmi, drámának jó, de igazából csak időhúzásnak tűnik néhány dolog.
Mivel az Apple pénze végtelen, így a sorozat is folytatódni fog, és nagyon hamar ki fog derülni, hogy mennyire életképes hosszú távon a televíziós Alapítvány, mert a téma jó és van benne fantázia, csak valahogy hiányzik belőle az igazi erő, így kb. csak átlagos marad.

K_Ildikó

Csúnya emberek érthetetlen kalandjai szép körítéssel. :) Ez nem az Alapítvány volt, ez valami más volt…

1 hozzászólás
piciszusz 

Könyveket nem olvastam, de érezni hogy mekkora világ van a háttérben és biztos rengeteg mindent lehetne még belerakni a sorozatba. Az eleje nekem kicsit lassú volt, zavart a több szálon futó történet, nem tudtam összerakni, de kárpótolt addig a csodás operatőri munka, a látvány és a zenék. Évad végére megszerettem a karaktereket is és a sztori is érdekes. Szerintem kezdem is egyből a következő évadot.
2. évad is bejött. Jó azért voltak megint hülyeségek benne és ez is lassan indult be, de a vége pár rész megint nagyon állat lett.

Sziilvia

Nem olvastam Asimov könyveit, csak egy jó sci-fi sorozatot akartam nézni…..hát ez nagyon nem az.
Hemzseg a hibáktól, céltalan, elnyújtott, unalmas jelenetektől, amatőr csatajelenetektől (ami már inkább paródiaként hatott számomra), rosszul megírt karakterektől és nagyobbrészt gyenge (néhol idegesítő) színészi alakításoktól – kivétel ez alól a zseniális Lee Pace és Jared Harris (bár utóbbi eddig nem tudott a ráírt szerepében kibontakozni sajnos).
Egyedül a császári történetszál volt az, ami miatt kitartottam az évad végéig, a 3 klón személyisége, kapcsolatrendszere és történetük alakulása fenn tudta tartani a kíváncsiságomat – a többi nevetséges.
Az első epizód ígéretes volt, alakult a világépítés, szépen haladt a történet – hogy még nagyobb legyen a csalódás a 2. rész rettenete miatt, mintha egy silányabb tini sorozatot néztem volna. Sajnos ez a színvonalesés maradt is a további részekre.
spoiler

eNNBeus 

Hátöööö, szép megvalósítás, de nem volt egy izgalmas darab, esti vacsi utáni darabnak elmegy.

csokidani 

A kepi vilag gyonyoru, a szereplok rendben vannak, a tortenet erdekes, a megvalositas ures es lelektelen.

Levandra

Ha olvastad a könyvsorozatot, ne nézd meg. Ha rajongója vagy a könyvnek, ne nézd meg. Ha fanatikusan imádod R. Daneel Olivaw-t , inkább hagyd ki. Őszintén szólva, kicsit mertem bízni benne, hogy jó is lehet ez az adaptáció, nagyon vártam, mert üdítő színfolt lehetett volna. Igazából a produkció a közelébe sincs annak, amit vártam. spoiler

Roboraptor 

Az Alapítvány forgatókönyvírói viszont mindezt sutba dobták, ezért nehéz a könyvek rajongójaként szeretnem ezt a sorozatot. Ott volt a sok potenciál, de csak egy akciókkal teli, közepes sci-fi történetet tudtak kihozni a készítők Asimov klasszikusából. Akit érdekel az Alapítvány, annak a sorozat helyett továbbra is az eredeti regények elolvasását ajánlom.

2. évad kritika: https://www.roboraptor.hu/2023/09/23/alapitvany-2-evad-…


Hasonló filmek címkék alapján