Acéllövedék (1987) 127

Full Metal Jacket
116' · amerikai, egyesült királysági · dráma, háborús 18 !

0 díj · 2 jelölés

Igazi szupercsapatot láthatunk akció közben Stanley Kubrick kitűnő filmjében, amelynek tárgya a vietnami háború és az a folyamat, amely során a katonák lassan elvesztik emberi mivoltukat és gyilkológépekké válnak. Hőseink egy kőkemény kiképzőtábor kellős közepén találják magukat, ahol egy állati… [tovább]

angol

Képek 11

Szereposztás

Matthew ModineJoker közlegény
Adam BaldwinAnimal Mother
Vincent D'OnofrioPyle közlegény
R. Lee ErmeyHartman őrmester
Arliss HowardCowboy közlegény
Dorian HarewoodEightball
Kevyn Major HowardRafterman

Kedvencelte 36

Várólistára tette 91


Kiemelt értékelések

AnnaAnn

Nem gyakran nézek háborús filmeket, de Kubrick neve jelent valamit számomra, és az első pár jelenet után nyilvánvalóvá vált, hogy ez egy jó film. Először is a színészek miatt; R. Lee Ermey zseniális a folyton káromkodó, szadista őrmesterként. Az értelmetlen háborúban harcolók lelkére nem csak a harcok, a látottak hatottak, hanem már a kiképzés sem egy leányálom. A film tele van kemény dumákkal, főleg amikor a katonák „pihenő idejüket” töltik. És morbid humorral. A befejezés teszi az egészre a pontot. Mindenki harcolt már mindenkivel, s bárki lehetett az ellenség. Kubrick filmje hitelesen szemlélteti azokat az érzelmeket, amelyek a katonákat formálták, s némelyikük gyilkológép lett, némelyikükben még maradt némi emberi érzés.

woolfe

Aki a háború pszichés hatásairól többet szeretne tudni, az üljön le, és nézze meg ezt a filmet. Nekem rendesen megülte a gyomromat.

1 hozzászólás
fayakezdet 

Hamar elrepült a két óra, még tudtam volna nézni..

Chibana

Én sose értettem igazán, hogy mi olyan jó ebben a vietnámi háborús filmben. Olyan nevek mellett, mint a Szakasz vagy az Apokalipszis most, egyszerűen labdába se tud rúgni nálam, de önállóan se értem, hogy a kezdeti kiképzésről szóló rész után, hogy tudott ez a film így ellaposodni. Szerintem mint háborús film meglehetősen gyenge lett, igazából a kiképzéses részeken kívül a film másik fele annyira érdektelen volt számomra, hogy abból kb semmire nem emlékszem belőle.

mazsolafa

Nagyon erős film, nagyon jó atmoszférát teremt, remek soundtrack-el.

„Legnagyobb cél pedig, itt, e földi létben,
Ember lenni mindég, minden körülményben.”
Arany János

csokidani 

Régi tartozást pótoltam be a megnézéssel. Nekem nem ütött akkorát, mint amire számítottam. Háborús filmnél továbbra is az Apokalipszis most az etalon.
Kicsit olyan érzésem van, hogy Stanley két filmet is akart a témából, egy lelkit és egyet terepen, és így két „kisfilmből” lett egy nagy film. A kiképzős faszin én csak röhögni tudtam, nem tudtam komolyan venni, a Popeye megőrülése volt valamelyest erős ebből a részből. A harci jelenetek már jobban tetszettek, de nem mondanám tízpontosnak.
Összességében jó film, de volt hogy helyenként unatkoztam, és az elején a lelki terrorosnak szánt részek komolytalansága nekem sokat levont az értékből.
Jó film, de nem alapfilm.

Janus 

Nem ez a kedvenc filmem a rendezőtől. Az első egy óra hibátlan, tökéletes, de a maradék ötven percet én untam.


Népszerű idézetek

The_General 

Private Joker: – I wanted to see exotic Vietnam… the crown jewel of Southeast Asia. I wanted to meet interesting and stimulating people of an ancient culture… and kill them. I wanted to be the first kid on my block to get a confirmed kill!

Ódor_Endre 

– How can you kill women and children?
– Easy. You just don't lead them so much. Ain't war hell?

Door Gunner: Git some! Git some! Git some, yeah, yeah, yeah! Anyone who runs, is a VC. Anyone who stands still, is a well-disciplined VC! You guys oughta do a story about me sometime!
Private Joker: Why should we do a story about you?
Door Gunner: 'Cuz I'm so fuckin' good! I done got me 157 dead gooks killed. Plus 50 water buffalo, too! Them's all confirmed!
Private Joker: Any women or children?
Door Gunner: Sometimes!
Private Joker: How can you shoot women or children?
Door Gunner: Easy! Ya just don't lead 'em so much! Ain't war hell?

csilly

Pray!
This is my rifle. There are many like it, but this one is mine. My rifle is my best friend. It is my life. I must master it, as I must master my life. Without me, my rifle is useless. Without my rifle, I am useless. I must fire my rifle true. I must shoot straighter than my enemy, who is trying to kill me. I must shoot him before he shoots me. I will. Before God I swear this creed. My rifle and myself are defenders of my country. We are the masters of our enemy. We are the saviors of my life. So be it until there is no enemy, but peace.
Amen.

csilly

Your rifle is only a tool. It is a hard heart that kills. If your killer instincts are not clean and strong you will hesitate at the moment of truth. You will not kill. You will become dead Marines. And then you will be in a world of shit. Because Marines are not allowed to die without permission!

csilly

– What is that button on your body armor?
– A peace symbol, sir.
– Where did you get it?
– I don't remember, sir.
– What is written on your helmet?
– „Born to Kill,” sir.
– You put „Born to Kill” on your helmet and wear a peace button. Is that some kind of sick joke? Well, what does it mean?
– I don't know, sir.
– You don't know very much. Get your head and your ass wired together or I will shit on you! Answer my question or you'll stand tall before the Man.
– I was referring to the duality of man, sir.

Ódor_Endre 

– At least they died for a good cause.
– What cause was that?
– Freedom.
– Flush out your head gear, New Guy. You think we waste gooks for freedom? This is a slaughter.

Ódor_Endre 

– I wanted to see exotic Vietnam…the jewel of Southeast Asia. I wanted to meet…interesting people of an ancient culture and kill them.


Hasonló filmek címkék alapján