A WikiLeaks-botrány (2013) 56

The Fifth Estate
128' · amerikai, indiai, belga · dráma, életrajzi, thriller, dokumentumfilm

Julian Assange és barátja elhatározzák, hogy górcső alá veszik a hatalmat gyakorlók kétes tevékenységeit. Filléres büdzséből létrehozzák a WikiLeaks weboldalt, mely lehetővé teszi, hogy név nélkül bárki publikálhasson olyan bizalmas adatokat, melyek az állami bűnözésre irányítják a figyelmet.… [tovább]

angol

Képek 10

Szereposztás

Benedict CumberbatchJulian Assange
Daniel BrühlDaniel Domscheit-Berg
Peter CapaldiAlan Rusbridger
David ThewlisNick Davies
Dan StevensIan Katz
Alicia VikanderAnke Domscheit
Laura LinneySarah Shaw
Sonya CassidyAlan's Secretary
Camilla RutherfordGuardian Lawyer
Carice van HoutenBirgitta Jónsdóttir

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 3

Várólistára tette 102


Kiemelt értékelések

MrsCumberbatch 

Hihetetlenül jól állnak Benedict-nek a zseni szerepek, bár amikor megláttam őszen, azt hittem elsírom magam XD Aztán sikerült megszoknom.
spoiler
Istenem, de csodás egy életrajzi film, viszont a másik pasas felesége az agyamra ment.

Sydney 

Izgalmas film, szinte mindenkinek a szemszögéből bemutatva az eseményeket, akiket az közvetve/közvetlenül érintett (amerikai/német/brit sajtó, Julian Assange, Daniel Domsheit-Berg). Kicsit néha belassul, a 130 percet soknak éreztem.
Tényleg a kezdetek kezdetéről indul a film, jó, nemes (?) cél, majd jön az elkerülhetetlen spoiler.
A történetnek igazából nincs vége, már elég régen olvastam róla, hogy Assagne éppen hol van, vagy hogy áll a svéd pere, de azért néha-néha felbukkan.
Benedict Cumberbatch-et már kb. negyedjére látom Sherlock szerepében, csak éppen nem Sherlock-nak hívják.

Fondorka

Talán egy picit csalódtam. Hiszen az alapsztori érdekes, „szívhez szóló” és mivel igaz történet alapján készült, ráadásul igen nehéz témák határait feszegeti, ezért garantált a siker. Hát ez ezúttal nem jött be. Bár adott egy olyan sztori, amit tényleg fel lehetett volna jól építeni – mert megvolt rá az esély – mégis, nem lett átlátható. Félreértés ne essék, vannak igazán jól „elkapott” jelenetek a filmben, viszont nem alkot egy egészet a történet. Ide oda csapong, ráadásul annyi politikai utalás van benne, hogy gyakorlatilag egy átlag ember – mint például én – a film 40% nem érti rendesen. Persze ettől még a mögöttes tartalmat – mármint a kis emberek nagyobb célért küzdését – gyönyörűen sikerült a vászonra vinniük, és a színészek is sokat rántanak az összképen. Cumberbatch és Daniel Brühl – bár utóbbit még egy szerepben sem láttam – kiválóan hozzák az általuk alakított karaktereket. Érezhető a karakterfejlődés, és az is egy jó húzás volt a rendező részéről, hogy Assange – ot nem hagyták meg feltétlen pozitiv karakternek. És Daniel Thewlis – nek is külön örültem hogy ott volt :D.
A legjobb jelenet – legalább is számomra – az volt, mikor kiderül miért is kiderül miért The Fifth Estate a film címe (már megint azok a …. magyar fordítók!). Ott sikerült végre igazán megragadniuk a lényeget – több ilyen jelenet kellett volna.

Leah 

Érdeklődve figyeltem az eseményeket amikor történt az eset.
A film jól hozta a történetet, nem unatkoztam közben és a médiás-komunikációs rész nagyon tetszett.

Saileach 

Az az igazság, hogy jobbra számítottam. No nem Cumberbatchnél, mert ő hozta a formáját, de ez a film! Túl hosszú volt, túl lelkizős, tele semmitmondó jelenetekkel, magáról a wikilieaksről, a hírekről amiket közzétettek, a forrásokról alig valamit tudunk meg. Szaggatott félmondatokból kellett volna kitalálnia a teszem azt laikus nézőnek (aki nem köpi-vágja esetleg az elmúlt 15 év politikai eseményeit), hogy akkor most épp miről van szó, kit lepleznek le?! L. a bagdadi mészárlás, amiről azért tudtam meg egy-két konkrétumot, mert a férjem felvilágosított – ugyanis a filmben (eredeti?) rosszminőségű felvételt láthattunk csak, angol eredeti szövegekkel (amit a pilóták mondtak közben) és felháborodott sóhajokat, de semmi egyebet. Miért nem lehetett kommentárt adni az egyik szereplő szájába?! Hiányoltam az akciókat is, elvégre ez mégsem dokumentumfilm volt, némi költői szabadság és túlzás megengedhető lett volna. Ehelyett Julian és Daniel, néha Anke hisztérikus kapcsolatát elemezhettük lépten-nyomon. Szóval valószínűleg többet megtudunk a témáról, ha utánanézünk a neten.

Jadeline

Nagyon vártam, mert az ilyen jellegű filmek általában érdekelnek, plusz Julian Assange egy roppant érdekes figura is.
Jó ötletnek tűnt filmre vinni a sztoriját, csak épp az eredmény nem lett valami érdekfeszítő alkotás.
Nincs baj a színészekkel. Benedict végül is mindig nézhetővé tudja tenni az adott filmet és profin ért ahhoz,hogy ”lemásoljon” valakit. De a történet meglepően unalmasan tálalták. Fogalmam sincs,hogy ez hogy sikerülhetett így, de eléggé elszúrták sajnos. Sokkal jobb is lehetett volna ebből a témából.
Még mindig gondolkodom azon,hogy talán okosabb lett volna Assange kérését figyelembe venni. Ugyan ő nem ezért tiltakozott az elkészítés ellen,de talán várni kellett volna…
Úgy érzem valahogy, hogy ha későbbre halasztják, akkor az érdeklődés és a fogadtatás is más lett volna.

Corvus_CoRex 

Ez is egy olyan film, ami ott volt könyvtárban és mivel már mindent láttam, amúgy nem teljesen, csak azokat, amik érdekelnek hát kivettem kíváncsiságból. De igazából nem sokkal lettem okosabb. Pölö nem vágom, hogy akkor most működik-e még ez a wikileaks … oké, most rákerestem és ha jól veszem ki, műxik, de nah. Nem egy szórakoztató film. Amit persze sejtettem is, hogy nem lesz az, csak nah, örültem volna, ha még sincs igazam.

Az viszont tetszett, hogy itt is előjött a szekta és hogy milyen károsak is az ilyenek. Meg az is okés szerintem, hogy ez is ugye, jól indult, mert jó célért lett létrehozva az oldal, csak aztán itt is, mint sok más ilyen dologban, elkapta a fickót a végén a gépszíj és ehh… De maga az, hogy névtelenül/arctalanul, következmények nélkül el lehessen mondani visszásságokat, bűntényeket… oké most megint csak a Jehova tanús szektát tudom felhozni, náluk például tilos bármit mondani, vagy kérdezni, mindenre csak bólogatni szabad. Mióta viszont van internet, fórumok, blogok, nyugodtan elmondhatják a tagok következmények nélkül a sérelmeik, félelmeik, észrevételeik és ez jó. Mert a bűnösök nem szabad, hogy kedvük szerint garázdálkodjanak. Szóval ezért tetszik az ötlet, hogy arc/név nélkül ki lehessen szivárogtatni dolgokat. Persze ezzel is, mint mindennel, vissza is lehet élni, de nah, szerintem értitek mire gondolok.

Kiss_Ákos

A legdurvàbb ebben a filmben az, hogy igaz történet…

Rebarbara 

Nem tudtam kihagyni a filmet, mert ez a történelem egy darabkája. Most lehet vitatni, hogy mennyire volt objektív a film, vagy mennyire nem, de tudjuk, hogy nem egy dokumentumfilm, tehát ezt most nem vitatom.
Nekem nem tünt unalmasnak, lekötött egész végig.
Nagyon örültem Daniel Brühl, Alicia Vikander és Peter Capaldi nagyon tetszett. Benedict Cumberbatch viszont itt sem tudott megnyerni, ezért le kell vonnom 4 csillagot. Az összevissza ingadozó akcentusára is oda kellett volna jobban figyelni.

LoneWolf

Capaldi miatt kezdtem bele a filmbe, de csalódottan konstatáltam, hogy nem sok szerepet kapott benne, ráadásul Benedict Cumberbatch ismét egy autista / antiszociális / különc karakterét ölti magára, ráadásul ezúttal idiótán fehérre festett hajjal. Rendben, az utóbbi a sztori szempontjából fontos volt, de hiába lett kapkodós a történetvezetés, engem átkozottul untatott ez a politikai csatározás és az újságírói szenzációhajhászás, annak ellenére is, hogy „firkásznak” tanultam. Egyszerűen nem fogott meg és ideje lenne már Benedict-nek kitörni az ilyen szerepekből, mert beskatulyázzák…


Népszerű idézetek

Corvus_CoRex 

Julian: Nem sokra mész az életben, ha bízol másokban. Az emberek addig hűségesek, amíg az előnyösebb.

2 hozzászólás
Corvus_CoRex 

Daniel: Mindenkinek vannak titkai. Sebhelyei. Időpillanatok, amik alakítják. Néhányon túl tudunk lépni, néhányon nem.

rikata88

Ha az igazat akarja tudni, abban senki nem azt mondja, csakis a saját verzióját. Tehát az igazságot Önnek kell kiderítenie. Igen, ebben rejlik az igazi hatalom, a szándékban, hogy mögé nézzen ennek és minden sztorinak.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján