A Wall Street pillangói (2019) 230

Hustlers
107' · amerikai · dráma, vígjáték, krimi 16 !

0 díj · 1 jelölés

Nehéz ellenállni a pénz csábításának. Főleg akkor, ha azt szinte tálcán kínálják fel… Ramona New York egyik legmenőbb sztriptízbárjában dolgozik, ahol a Wall Street-i dúsgazdag bankárok naponta több százezer dollárt költenek el a szexi táncosokra. Töménytelen mennyiségű pénz cserél gazdát egy… [tovább]

angol
magyar

Képek 8

Szereposztás

Madeline BrewerDawn
Jennifer LopezRamona
Julia StilesElizabeth
Lili ReinhartAnnabelle
Keke PalmerMercedes
Constance WuDestiny
Cardi BDiamond
LizzoLiz
G-EazyDestiny barátja
Mette TowleyJustice

További szereplők

Kedvencelte 8

Várólistára tette 194


Kiemelt értékelések

Nihilchan 

Őszintén nem tudom megmondani, hogy mi hiányzik belőle, de ez a drámai vígjátékhoz hasonló, kicsit krimis történet nekem nagyon nem jött át. Konkrétan egy csomószor untam, hiába történt valami a képernyőn. Jennifer Lopez gyönyörű volt, mint mindig és simán elvitte a hátán az egész filmet. Constance Wu kedvelhető karaktert játszott, a többiek viszont gyakorlatilag kellékek voltak. Nem tudom eldönteni, hogy ennyi volt a történetben vagy csak a kivitelezés nem volt megfelelő. Nekem ez szimplán felejtős sztori.

Törpillaa 

Nem volt annyira rossz, szórakoztató, párszor még nevettem is rajta. JLO pedig jól nyomta, illet hozzá Ramona karaktere, de azért a többi csaj is jó volt, de leginkább ő vitte el a filmet. A sztori nem valami nagy durranás, látványos is, de egynek elment, a zenék jók voltak, és az a kiskutya nagyon cuki volt. :-)

Gothic 

Bízom benne, hogy az A Wall Street pillangói a nyitánya a „csajos filmek” új generációjának, és most már ehhez hasonlókat fognak gyártani az elsősorban tizen-, huszonéves korosztály számára az eddig domborító a legmenőbb srác/férfi tetszik a megyében, de rút kiskacsa vagyok, jaj mi lesz? és nem akar feleségül venni a párom, itt az armageddon típusú tartalom és értelem nélküli koncepciók helyett.

A csajos film jelzőt nem degradálásnak szántam, és nem is arra céloztam vele, hogy nem nézheti meg más nem is. Arra akartam kilyukadni, hogy habár limonádé, és ugyanazt a réteget célozza be, mint az átlag limonádé, mégis sokkal erősebb, több, összeszedettebb. Aktuális problémák sorakoznak benne már az első perctől kezdve; válság, gazdasági kiszámíthatatlanság, a nők tárgyiasítása, szexizmus, rasszizmus, és ez utóbbi hármasnak a jópofa, már-már udvarló és bókoló tálalása, ami finoman, de odacsapja, hogy ennek örülni kell, ezen nevetni kell, mert aki máshogy tesz, az egy feminista sárkány. A film persze apró mozzanatokban jelzi a lányok részéről az összes ilyen… közösségi inzultálás alkalmával, hogy annak ellenére, a pénzért benyelik ezeket, egyáltalán nem tartják őket kellemesnek, sőt, zavaró, és megalázó. Attól, hogy a közfelfogás szerint rendben vannak ezek a dolgok, még koránt sincsenek valóban rendben. Erre most a közfelfogás rámondja, hogy hogyne, mert a rendező is egy feminista sárkány , és ezzel pont igazolódik, amiről beszéltem.

Nem egy élharcos hangulatú film, és nyilvánvalóan nem akarja megváltani a világot, de az határozottan tetszett benne, hogy láthatóan törekedett arra, hogy kikoptassa a sztriptíztáncosokat övező téves nézeteket a társadalomból. A sztriptíztáncos az átlagfejben maximum egy lépcsőfokkal különb a prostituáltnál, a vastagbetűs könnyűvérű alja nőtől, aki kelletti és eladja magát, házasságokat rombol szét, megrontja a tisztes nők életét, és a tisztes férfiakét is. Ám arról megfeledkeznek, hogy ha nem lenne igény rá, egyik szolgáltatás se létezne, hogy döntő hányadban ezeket a foglalkozásokat nem a hivatás öröméért űzik. Az átlag sztriptíztáncosok, mint a lányok is a filmben, nem fekszenek össze minden jöttmenttel, nem élvezik, hogy bámulják őket, nem vetkőznek, vonaglanak meg közösülnek egész álló nap – vagy akarják ezeket egész álló nap. Legszívesebben nyakig begombolkozva, flanel pizsamában tömnék magukat keksszel a kanapén feküdve, miközben egy sorozatot néznek, jó alaposan elzárkózva a kiéhezett, beteg hajlamú, nemi szervet lóbáló közönségtől. Az átlag sztriptíztáncosok le se csinálják a közönséget, csak a pénz érdekli őket, amit szerezhetnek vele, hogy rendezzék azokat a kiadásokat, amik senki előtt se ismeretlenek, és mire végeznek, addigra annyira becsömölnek a férfiaktól, hogy semmi kapacitásuk sincs arra, hogy még otthon is várja őket egy, ugyanolyan igényekkel, mint az ügyfélkör. Ha találnának jobb, azonos hozadékkal rendelkező alternatívát, rögtön mennének a legközelebbi ajtó felé.

Jennifer Lopez parádésan alakított, az egyik legerősebb teljesítményét nyújtotta, szinte fürdőzött a kőkemény, védelmező mátriárka szerepkörében, nyilvánvalóan látszódott, hogy mennyire élvezi a karakterét. Ez nem is a véletlen műve, hiszen bár az általa alakított Ramona mellékszereplő, mégis a legerősebb személyiség a filmben, a vezető, aki a szárnyai alá vette a többi lányt, kitanította őket a különféle trükkökre, aki támogatást nyújtott, ha beütött a krach, és aki a későbbi átveréseket is kiötlötte, majd lekoordinálta. Kifogásolták többen, hogy mennyire lazán veszi mind a film, mind a lánycsapat, amit véghez vittek, hogy megkárosítottak embereket, hogy maga a riporter is mennyire közömbös volt, de szerintem ez teljesen érthető, és a magam részéről én se sajnáltam ezeket az „áldozatokat”. Elvégre kik voltak? Olyan beosztásban lévő emberek, akik abból gazdagodtak meg, hogy lopkodtak a társadalomtól, pár év alatt mélyrepülésbe nyomva az országot, lopkodtak a hozzájuk képest alsóbb létrafokon állóktól, majd az egészet elverték pár éjszaka alatt annak a szórakoztatására, ami a lábuk között lógott. Akik nagyvonalúan odadobták a színpadra valakinek a fizetését, amit nem kemény munkával, érdemi munkával szereztek meg, hanem azzal, hogy szó szerint elvették attól, akit megilletne. Így az általuk kisemmizett kisemberek rétege természetes, hogy nem fogja sajnálni, hogy ellopták a tolvajoktól a lopott pénzüket. Természetes, hogy akinek van igazságérzete, átlátja a rendszer, mint a riporter, az se ejt könnyeket a mások gerincén taposó, nagymenő brókerekért. A szituációra akár azt is lehetne mondani, hogy a fagyi visszanyalt, annak a rétegnek a lányai kopasztották meg őket, amitől korábban ők loptak. Ramona mentalitásával; Miért ne kaphatnának ők is pár szeletet a tortából, ha már az ő pénzükből vették?

Ezzel pedig fejest ugrottak eredetileg a színvonalasabb életért egy olyan centrifugába, amiből rövidesen borítékolható volt, hogy nem lehet kiszállni, csak a legvégén. Realisztikusan ütközött ki a pénz befolyása, a hirtelen jött pénz befolyása; előbb drága ruhák, aztán kütyük, aztán autók, aztán luxuslakás, aztán ház, aztán ez meg az… Mindent akartak egy idő után, amiről korábban úgy gondolták, semmi szükségük rá. Berántotta őket is ugyanaz a kapzsiság, mint a férfiakat, egyre óvatlanabbá váltak, egyre kapkodósabban és szervezetlenebbül űzték az átveréseket, végletesebben dolgoztak, elüldözték az ügyfélkört, egyre több probléma merült fel, ameddig bele nem tört a foguk. Ameddig nem találtak a hatóságok gyenge láncszemre, aminél fogva szétszakíthatták a láncolatot. Ez egy ügyesen megkomponált folyamatábra, és ugyancsak valós és komoly problémára világít rá; az emberek igen kis hányada tud ésszel bánni a pénzzel. Ha pedig abba a hányadba tartoznak, ami nem tud bánni vele, akkor bármennyi is lehet belőle, sose lesz elég, mindig kevés lesz.

A lányok közötti barátság egy erős alapja minden fentebb felvezetett adalékanyagnak, és az egész intenzitását az mutatja a legjobban, hogy bármit is csináltak, nem utálták meg egymást, megértették a másik motivációit, főleg, ha a gyerekekről volt szó, még akkor is, ha nagy árat kellett érte fizetni. Valamilyen szinten ez jelzi azt, hogy ha a rendszer kimondatlanul, de láthatóan ellened van, akkor aki felszínen akar maradni, annak nem taposnia kell a saját rétegében lévőket, az egy csónakban evezőket, hanem összekarolnia velük.

mandu 

„Az egész világ egy sztriptízbár. Vannak, akik dobálják a pénzt és vannak, akik táncolnak.”

Nevra 

Tele volt a terem. De én voltam az egyetlen akit jobban érdekelt a nachos mint a film, vagy az ahogy Jennifer a rúdon pörög.
A zenék jók voltak. A kiskutya cuki volt.
Most megpróbálok finoman fogalmazni.. Cardi B..ahogy kinézett az valami spoiler .
Többet nem rángatnak el ilyen filmre..

alexakarola 

Jennifer Lopez. ♥ Nagyon szeretem, itt is jól alakított.
Volt benne egy-két jó kis 2000-es sláger is. :)
Nem tudom, hogy a téma (szerintem ez is biztos közrejátszik), a történetvezetés, kivitelezés, vagy mi miatt, de nem igazán fogott meg. J.Lo miatt akartam egyébként is megnézni, nagyjából miatta is maradtam, a másik főszereplőnk sem volt rossz, de semmi különös nekem. Kicsit néha unalmas volt.
Hm, a való életbeni büntetésükről nem tudom, hogy mit gondoljak. spoiler

kiruu

A film előtt pont beszélgettünk a barátnőmmel, hogy én nem nézek drámát. Nos, ezt megszívtam. Valahogy nem realizáltam, hogy ez egy dráma. Annyira JLO-ra koncentráltam, hogy ez az apróság elkerülte a figyelmem.
JLO csúcsformában van. Hátborzongatóan szexi, és ezt a szerepet abszolút ráöntötték. És ha én ezt gondolom (100% heteroként), nem tudom mit gondolhatnak a férfiak.
Szép történet lenne a barátságról, de ahhoz kevés. Ugyanúgy kevés ahhoz, hogy bemutassa a szexi táncos világ árny oldalát. Az egész egy megemlékezés, se eleje, se vége, hiányos. Unalmas, gyakran nem köt le. Erősen indít, aztán ellaposodik, már nem tud újat mutatni. A szálak kuszák, nehezen áll össze a kép. Hiányos is kicsit számomra, maradtak kérdéseim.
Szóval a táncok elképesztőek, Cardi B teljesen őrült, JLO csúcs, a soundtrack ütős, kicsit Burlesque-es, és elmélkedős a barátságról. Látványos, egyszer nézhető.

Katyesz

Na igen, csak akkor tudom élvezni a mozit, ha úgy megyek, hogy nem tudom mit fogunk nézni. Szeretem a mellettem ülők reakcióit, mikor tudatosul bennük mire is ültünk be. :D Úgy kb. ennyi is maradt meg az egész filmből. :D

MrsCumberbatch 

Amikor el kezdtem nézni, volt egy olyan érzésem, hogy ez csak egy férfiaknak szóló kis látványfilm lesz. Aztán kellemesen csalódtam. Ez a kis kicsalósdi nagyon bejött. Tetszett azért, hogy nem a kisemberekre ugranak rá, hanem attól 'lopnak' akinek amúgy is sok van és akik maguk is bűnösök valamilyen szinten. Tetszett az idősíkok között az ugrándozás, szerintem elég követhető is volt, nem vesztettem el egyszer sem a fonalat – valljuk be, ez elég kevés filmnek sikerül.

Mégis valami hiányzott. Megfogalmazni nem tudnám pontosan, hogy mi, de nem lett tökéletes. Ahhoz képest, hogy két órás sincs a film, mégis két és félnek éreztem a vontatott részek miatt.


Népszerű idézetek

Bogesxd 

Az egész ország egy sztriptízbár. Vannak, akik dobálják a pénzt, és vannak, akik táncolnak.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján