Kedvencelte 8

Várólistára tette 193


Kiemelt értékelések

Lali 

Kétségkívül különleges világú film.
Nagyon izgalmas kontrasztban, de egyben egyensúlyban is van benne a valóság és a művészi képzelet. Amely képzelet gyakran bizarr, különleges ízeket, képeket, cselekedeteket hoz elénk.

Nagyon szépen fényképezett, a színészek kiválóak és kiválóak.

Nem tudom megítélni, hogy ez a világ mennyire áll közel vagy távol az írektől, de vélhetőleg (a Wikipédia szerint is) inkább az író-rendezőben élő Írországot (azon belül is annak nyugati részét) láthatjuk itt.

Hogy miről szól, mit üzen a költő, arról persze nyilván eltérőek a vélemények.
De hogy átmozgatja az embert, talán még meg is ébreszti valamiféleképpen, az erősen valószínűsíthető.

* * *
Próbáltam rákeresni Inisherin szigetére. Persze nincs ilyen, de a leginkább rá hasonlító nevű szigetek Írország nyugati partvidékén, a Galway-öbölben lévő az Aran-szigetek néhány tagja: Inishmore, Inishmaan és Inisheer (írül: Inis Mór, Inis Meain és Inis Oirr).
Leginkább ez utóbbi ihlethette Inisherin nevét.
https://en.wikipedia.org/wiki/Inisheer
Márcsak azért is, mert idevalósi az egyik kedvenc ír énekesnőm, Lasairfhíona, aki a film elején röviden énekel is a kocsmában. Az ő egyik facebook posztjából értesültem a filmről, így kerítettem sort rá.
https://www.facebook.com/Aransinger1/posts/pfbid02SPZXy…
És itt egy dal Lasairfhíona-tól: https://moly.hu/karcok/1166965

Márta_Péterffy 

Ó, egek ez a film…Egyszerre rettentő és különleges.
Lényegében nem tudom értékelni. Az a sziget…az alakítások…

Corvus_CoRex 

Szerencsére nem izgultam rá, akkor lehet csalódás lett volna. Így viszont egész elment. Bár már az elején bántam, hogy nem eredeti nyelven nézem, de hát… örülök, hogy magyarul láthattam egyáltalán… :s

3 hozzászólás
Mr_Catharsis91 

A forgatókönyv humorossága tetten érhető, aki ismeri a rendező korábbi műveit, az már meg sem lepődik a párbeszédek olykor-olykor sértően nyers, fekete humorán, ugyanakkor mégis mélyen emberi.
A drámai szál már meglepőbb, és a dramatikus vonal talán egy fokkal jobban maga alá temeti a fekete humort, még ha igazán nem is erre a bejezésre számítottam. A két karakter közti konfliktus hiába érthető, inkább tűnt abszurdnak, bár ugye a két karakter két pólust testesít meg. Az öreg nős szál csak még inkább csavart az egyébként faék egyszerűségű ám mégis kissé homályos történeten. Érettem én a karaktereket, csak mégis valahol felületesnek tűnt. A színészek előtt le a kalappal, bár Gleeson részéről inkább tűnt ez egyszerűbb ujjgyakorlatnak, de Farrell oldaláról meg inkább az elmúlt évek erősebb alakításai közé tartozott. Játékidő szempontjából kissé vontatottnak éreztem, talán lehetett volna ezt feszesebbre is szabni, soknak éreztem azt a 110 percet. Ugyanakkor mégis úgy érzem, talán több van ebben a filmben, mint azt elsőre kiláttam belőle. Később újra előveszem majd valamikor.

3 hozzászólás
eve58 

El kell ismernem, hogy jó film – csak nem nekem… Én sosem szerettem az ennyire bizarr sztorikat. Engem ez stílusában (és az érzésben amit bennem keltett) Anders Thomas Jensen erősebb munkáira emlékezetet (amelyek közül számomra egyedül Az igazság bajnokai és az Ádám almái voltak emészthetőek, ez utóbbi ráadásul csak többedszeri nézés után…ez van =X).
Szóval csak ismételni tudom magam: érzem, hogy jó film, de annyira nem az én stílusom: annyira hiteltelen és morbid az egész sztori, hogy a szereplők hiába adták a maximumot – mert azt el kell ismerjem, hogy Farrell és Gleeson nagyon „ott volt a szeren”, de ettől számomra nem vált kedvelhetővé ez a film.
De biztos bennem van a hiba, és akik kedvelik a fentebb említett filmeket, azok biztos nem fognak csalódni.
Én azért csalódtam, mert én Martin McDonagh munkái közül a Három óriásplakát Ebbing határában-t ismertem, és imádtam/imádom – ez pedig semmiféleképpen nem hasonlít arra. Ha nem tudom, nem mondtam volna, hogy ugyanaz a rendező….

8 hozzászólás
Roboraptor

A drámaíróból lett filmrendező Martin McDonagh legújabb filmje, A sziget szellemei (The Banshees of Inisherin) már akkor is kiváló néznivaló lenne, ha majd kétórás játékidejében csak a helyszín tájképeit mutatná be autentikus folkzenére. Szerencsére McDonagh ismét megmutatja, hogy nemcsak a kisszerű balfékek mélyen emberi tragikomédiájának megírásához, de vászonra viteléhez is ért. A sziget szellemei a felszínen túlra tekintve a művészet legalapvetőbb emberi kérdéseivel foglalkozik, miközben számos allegorikus értelmezése is lehet. Úgy a múltra, mint kortárs problémákra vonatkoztatva.

Spoileres kritika: https://www.roboraptor.hu/2023/01/29/a-sziget-szellemei…

i_am_eniko

Csodálatos film, kiváló forgatókönyv, nagyszerű alakításokkal. Mondjuk én teljesen elfogult vagyok Martin McDonagh-val kapcsolatban. Sok helyen írják, hogy vígjáték vagy comedy, amit nem nagyon értek, mert a végén én kb fel akartam vágni az ereimet.


Népszerű idézetek

Ódor_Endre 

– Your sister, does she like to chat?
– Not as much as most women, but she'll chat, like. She more likes reading.
– Reading? Feckin' hell. Reading. And did you ever see her with no clothes on?
– I didn't.
– Did you not, and you her brother? Not even as a child?
– I don't like to be chattin' about these types of things, Dominic!
– What types of things?
– Sisters with no clothes on!
– You saw my daddy with no clothes on.
– And till the day I die, I'll wish I hadn't.
– Sure, don't I know it. The tiny, brown cock on him.

Ódor_Endre 

– Yet we all remember the music of the time. Everyone, to a man, knows Mozart's name.
– Well, I don't, so there goes that theory.

Sztavrogin

Padraic: I am not putting me donkey outside when I am sad, okay?

Ódor_Endre 

– The other night, two hours you spent talking to me about the things you found in your little donkey's shite that day. Two hours, Padraic. I timed it.

Ódor_Endre 

– Also, Padraic asked me to put in a word, like.
– I see.
– So…It isn't him you have the impure thoughts about, is it?
– Are you joking me? I mean, are you fecking joking me?
– People do have impure thoughts about men, too.
– Do you have impure thoughts about men, Father?
– I do not have impure thoughts about men. And how dare you say that about a man of the cloth?
– Well, you started it.
– Well, you can get out of my confessional right now, so you can. And I'm not forgiving you any of these things until the next time, so I'm not!
– Well, I better not be dying in the meantime then, eh, Father? I'll be pure fucked!
– You will be pure fucked! Yes, you will be pure fucked!

Ódor_Endre 

– If punching a policeman is a sin, we may as well just pack up and go home.

Ódor_Endre 

– Now, if I've done somethin' to ya, just tell me what I've done to ya. And if I've said somethin' to ya, maybe I said somethin' when I was drunk, and I've forgotten it, but I don't think I said somethin' when I was drunk, and I've forgotten it. But if I did, then tell me what it was, and I'll say sorry for that too, Colm. With all me heart, I'll say sorry. Just stop running away from me like some fool of a moody schoolchild.
– But you didn't say anything to me. And you didn't do anything to me.
– That's what I was thinking, like.
– I just don't like you no more.
– You do like me.
– I don't.
– But you liked me yesterday.
– Oh, did I, yeah?
– I thought you did.

Ódor_Endre 

– Me, I pay no attention to wars. I'm agin 'em. Wars and soap.

Ódor_Endre 

– Who are they executin'?
– The Free State lads are executin' a couple of the IRA lads. Or is it the other way around? I find it hard to follow these days. Wasn't it so much easier when we was all on the same side, and it was just the English we was killin'? I think it was. I preferred it.
– But you don't care who's executin' who?
– For six bob and a free lunch, I don't care! They could be executin' you. Why don't you come with me? You could write a miserable feckin' song about it.

Pandalin

Dominic: Én nem törődök a háborúkkal, ellenzem őket, meg a szappant is.


Hasonló filmek címkék alapján