A szent hegy (1973) 22

The Holy Mountain · La montaña sagrada
114' · amerikai, mexikói · dráma, fantasy

Az első részben egy krisztusi külsővel megáldott tolvaj pikareszk kalandjait követhetjük nyomon a „vad” Mexikóban. A második részben a tolvaj (s a filmet néző is) beavatási szertartáson megy keresztül, majd gazdag és hatalmas emberekkel az örök élet titkának keresésére indulnak. „Természetesen”… [tovább]

angol

Képek 4

Szereposztás

Alejandro JodorowskyAz alkimista
Horacio SalinasA tolvaj
Juan FerraraFon
Adriana PageIsla
Burt KleinerKlen
Valerie JodorowskySel
Nicky NicholsBerg
Richard RutowskiAxon
Luis LomelíLut
Ana De Sadeprostituált

Kedvencelte 8

Várólistára tette 46


Kiemelt értékelések

fayakezdet 

Úristen.. nem tudom mit írhatnék, kb háromszor töröltem ki egymás után miután elkezdtem. Most néztem meg másodszor egy éven belül és most már biztos hogy Alejandro Jodorowsky a kedvenc rendezőim közé került. Ez a film egy csoda. Nem is mennék bele a történet elemzésébe, de úgy érzem jobban megértettem mint először, de nem teljesen. Ezért valamikor, de nem a közeljövőben még megfogom nézni. Addig meg jobban beleásom magam Jodorowsky többi művébe, mert eddig csak ezt láttam, de már az első alkalomkor éreztem ami most tudatosult bennem, hogy ez egy zseniális film. Végül: Ha a film végére értél, tekerd vissza az elejére, de csak hogy megérje.

pocokláma

Kellet pár nap (inkább hét) mire azt éreztem, hogy van bennem annyi gondolat és energia, hogy írjak erről. Eléggé szomorú korszakom élem filmes szempontból amíg régen hetente sikerült valami elgondolkodtató kult filmet nézni most (két hónapja full time munkám van életemben előszőr) annak örülök ha egy műszak után a netflixen betudok rakni valami harmadrangú vígjátékot és azt befogadni. Szóval ez a film nekem bevallom olyan volt, hogy egy szabadnapomon konkrétan minden kedv és akarat ellenére magamra erőszakoltam, hogy én akkor most megnézek valami nagyon kemény art house filmet amit szerintem gimi óta tervezek. Ebből az lett, hogy olyan szinten lefáradt az agyam, hogy kb 30 perc után teljes k.o.-ban bealudtam az egészen és mire felkeltem csak az maradt meg, hogy spoiler
Miután visszatekertem az egészet és újra nekifutottam igazából arra jutottam, hogy ezt én imádom. Imádom, hogy úgy néz ki az egész mint valami Japán kortárs performansz/kiállítás ami a hetvenesévekre hajaz. Imádtam ezt a „jesszumpepi” szimbólum világot aminek szerintem a nagyrészét kb nem értettem. Tetszett, hogy senkit nem kímél kifigurázza az összes létező társadalmi osztályt, beint a háborúnak, a fegyveriparnak, a hiúságra épülő szépségiparnak, az egyháznak és legfőképpen saját magának. Teljesen beleszerettem ebbe a befejezésbe Jodorowsky valami istentelen nagy állat lehet. Az egész egyszerre komolyan vehetetlen és véresen komoly. Ha van film amit szerintem nem szabad kihagyni az ez. Már csak azért is mert mindenkinek 100%-ban nagy élmény lesz (nem feltétlenül pozitív de, hogy mindenképpen ütős az biztos)

Asteraoth

A new age groteszkje. Tele van szimbolizmussal, és nekem nem állt össze semmi belőle. Kiváncsi lennék egy részletes-tartalmas filmelemzésre, ha volna olyan. Jellemzően ajánlom egy éppen nagyon elvont hangulatban megnézni.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján