A Sunset Limited (2011) 64

The Sunset Limited
91' · amerikai · dráma, kamaradráma, tévéfilm 12

A két New York-i férfi egyike fehér, a másik fekete. A fehér egyetemi professzor véget akart vetni az életének, ám öngyilkossági kísérletét a másik megakadályozta. A fekete felviszi magához a lepukkant lakásába, és megpróbál a lelkére beszélni. Furcsa helyzet, hiszen gyilkosságért ült, ám amikor… [tovább]

angol

Szereposztás

Samuel L. JacksonFekete
Tommy Lee JonesFehér

Kedvencelte 21

Várólistára tette 69


Kiemelt értékelések

Ascyra 

Ez számomra élvezhetetlen volt. Három csillag a két színésznek. Az ötlet nagyon jó, de a témák feldolgozása nagyon béna… pedig ennél jóval fontosabbak. Igyekeztek, de ez itt és most nem sikerült. :/

Emerson 

Hm… Jones karaktere egy az egyben én voltam. Mind mondanivalóban, mind cselekményben… spoiler
Ami a filmet illeti tökéletesen átjött a fenti feeling, és ezen csak erősített a színpadi jelleg is. Jones brillírozott, de Jackson helyett viszont berakhattak volna mást, az sem tűnt volna fel. Súlytalan volt. Bár lehet azért, mert nem az ő oldalán álltam. Számomra mindig fura, hogy ha a vallás témához nyúlnak, mindig egy ateistát próbálnak győzködni, hogy nincs igaza. Sosincs olyan, hogy egy keresztény egy muszlimot próbál téríteni. Vagy egy buddhista egy zsidót…

Abnaxus

Aki szereti a jó vitákat, élvezni fogja. Nem kell sokat elmondani róla: a hit és a racionális felfogás állnak egymás szemben. Két ember találkozik, ütköznek, majd mennek mindketten tovább. Hogy melyikük hová tart, azt csak sejteni lehet.
Vitába szállni csak jó érvekkel és megfelelő tudással lehet, de nincs az az érv, ami az ember belső késztetését felül tudná írni. Mindenki él valahogy, valami szerint, némelyek a semmi szerint, és jó esetben ki is állnak elgondolásuk mellett. Amikor a szavak elfogynak, akkor csak a semmi marad, a pro-kontra nullára egyenlíti egymást, akkor kell eldönteni, hogy maradunk-e így, vagy haladunk tovább. Ha másban nem is, de új nézőpontok megismerésében sokat segít a film, így mindenképpen ajánlott, nem csak egyszeri megtekintésre. Első alkalommal könnyű elsiklani fontos részletek fölött.

Kontra_Judit 

Nagyon szeretem az ilyen jellegű filmeket, ahol kevés a szereplő, egy a helyszín. Már jópárat láttam. Mind komoly problémát/problémákat feszeget. A két főszereplő eszmecseréje nagyon tetszett, sok magvas/elgondolkodtató gondolat volt, amit érdemes meghallgatni, és agyalgatni rajta vagy kibeszélni valakivel/valakikkel. Pletykálás helyett remek beszédtéma.

TLD 

Két remek színész adja elő fény és sötétség, remény és reménytelenség spoiler küzdelmét. Mivel ez a harc örök, spoiler

A beszédek megkomponáltsága miatt erősen emlékeztet egy színdarabra, de hát a kamaradráma az már csak egy ilyen műfaj.

BeL1eVe 

Édes Istenem! Ez a másfél óra most teljesen letaglózott és lelkileg nagyon megérintett. Tommy Lee Jones-t talán sosem láttam ennyire jól alakítani, viszont végérvényesen eldőlt a dolog. Samuel L. Jackson az all-time kedvenc színészem.

zeana 

Semmitmondó, művi filozofálgatás 90 percben. Blöa.

Zálog

Ez a film csak akkor számíthat jónak, ha arra indít, hogy érveket keress az életbenmaradás mellett, egyébként csak végtelenül veszélyes*. Egyrészt a professzor a maga életéből vett tapasztalatokból és az emberiség által hosszú évek alatt összeszedett tudásából, a saját, limitált érvényességű szűrőjén át von le következetéseket, és bár, véleményem szerint egy egészséges embernek meg kell legyen a joga arra, hogy döntsön arról, akar-e élni, ahhoz viszont nincs, hogy másokat is a nihilbe taszítson. Másrészt művelt és kivételesen intelligens emberről van szó, aki tagadja az isten létezését, vagy legalábbis az istenbe vetett hit létjogosultságát**, viszont az alapvető biológával nem számol: mi, emberek komplex élő szervezetek vagyunk, akiket biológiai és kémiai folyamatok mozgatnak, és belénk van kódolva a létfenntartás és a reprodukció alapvető ösztöne. Az agyunk jutalmaz azért, ha olyat teszünk, ami nekünk jó, és ezt csak nagy megrázkódtatás, izoláció, vagy különböző betegségek tudnak felülírni. Mégsem jut el a gondolatig, hogy a hiba épp benne is lehet, amit kivetít a világra.
Igen, szenvedésre vagyunk ítélve, az élet tele van buktatókkal, igen, a holokauszt után semmire sem tekinthetünk úgy sem az emberre, sem a produktumaira, mint mint régen. Éppen ezért szuggesztív ez a karakter, mert részben igaza van, és mert verbálisan készségeivel megfelelően tud érvelni, viszont nincs benne meg kellő mértékben az önreflexió, és túl komolyan veszi magát, nincs humora.

Ő egyszerűen egy önmagában eltévedt ember.

*20 alatti és ingatag, vagy ki nem forrott személyiséggel rendelkezőkkel semmiképp nem nézetném meg.

**Egyébként meg pont van olyan vallás, ami a semmire készít fel: a buddhizmus.

negoti 

Ez jó volt. Nem a kedvenceim az ehhez hasonló, filozofálgatós, kétszereplős művek, de itt nekem valamilyen garanciát jelentett az, hogy Cormac McCarthy saját művéből írta a forgatókönyvet és a főszereplő- rendező Tommy Lee Jones volt, illetve Samuel L. Jackson. Szóval, a történet nagy részében a beszélgetés a hitről, a Bibliáról, Istenről szólt. Az erőteljes, sziporkázó, gyors mondatok és gondolatváltások amik miatt nézhető a film, meg persze a színészek miatt.


Népszerű idézetek

Janina13

You run into people and maybe some of them are in trouble or whatever but it doesn't mean that you're responsible for them.

Janina13

Are you in AA?- No. No AA. I just quit. I’ve had a lots of friends was drinkers. Most of em, for that matter. Most of em dead, too.- From drinking.- Well. From drinkin or from reasons that dont get too far from drinkin. Not too long ago I had a friend to get run down by a taxicab. Now where do you reckon he was goin? Drunk. – I dont know. Where was he going? – Goin after more whiskey. Had plenty at the house. But a drunk is always afraid of runnin out.- Was he killed? – I hope so. We buried him.

Abnaxus

– Ha jól értem, amit mond, akkor maga szerint, aki nem gyagyának született, annak öngyilkosnak kéne lennie?
– Igen.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján