A rém (2003) 114

Monster
109' · amerikai · dráma, életrajzi 16 !

2 díj · 0 jelölés

A megtörtént eseményeket feldolgozó film Aileen Wuornos, az Egyesült Államok első női sorozatgyilkosának történetét mutatja be. Wuornos kegyetlen gyermekkorának következményeként tizenhárom éves korára prostituált lesz. Floridában „országúti prostiként” keresi a kenyerét, kuncsaftjai zömét… [tovább]

angol

Szereposztás

Charlize TheronAileen
Christina RicciSelby
Bruce DernThomas
Annie CorleyDonna
Stephan JonesÜgyvéd
Pruitt Taylor VinceGene
Lee TergesenVincent
Marco St. JohnEvan
Marc MacaulayWill
Scott WilsonHorton

További szereplők

Kedvencelte 9

Várólistára tette 111


Kiemelt értékelések

NaNa_88 

Próbáltam összeszedni a gondolataimat, de nem nagyon sikerült.
Talán @Blissenobiarella foglalta össze a legjobban mi is volt nekem is a bajom a filmmel. https://snitt.hu/ertekelesek/53529 Mert nem mondanám, hogy rossz, csak éppen Aileen inkább az áldozat szerepében jelenik meg, mintsem A rémként. Érdemes más forrásból is gyűjteni az információt vele kapcsolatban, mert ez inkább csak amolyan kiegészítő valami azoknak, akiket érdekel a téma. Egynek nem volt rossz. De egynél többször nem kívánom megtekinteni.

Blissenobiarella 

Egy igaz történeten alapuló film értékelésénél sosem szabad szem elől téveszteni magát az igaz történetet.

Ez a film Aileen Wuornos-t egy megérthető személyként próbálja ábrázolni, pedig valójában nem volt más, mint egy elvetemült bűnöző, egy sorozatgyilkos, aki hét férfi haláláért felelős, akik állítása szerint megerőszakolták, és bántalmazták őt, mialatt prostituáltként dolgozott, de ez nem volt bizonyítható. (bár tény, hogy első áldozatát korábban ítélték már el nemi erőszakért)

A történet megfilmesítési jogait Wuornos exbarátnője, Tyria Moore adta el Hollywoodnak. #(vagy szerzői jog, vagy mi a fene, nem értek hozzá)# Nem tudom, hogy volt-e beleszólása a film készítésébe, de én ebben a tudatban néztem végig, és határozottan olyan érzésem volt, hogy igen. Túlságosan is pozitív róluk a kép, és sajnálatra méltónak mutatja be őket a film.
Ezzel szemben nem igazán jelenik meg az, ami a Wuornosről készült eredeti felvételeken látható, az, hogy határozottan látszik rajta az instabilitás, és hogy az elméje nem volt ép.

Ha a fent említetteket elfogadjuk, ezek között a keretek között a film kifejezetten jól sikerült. A színészi munka elsősorban Charlize Theron esetében kiemelkedő, és nála a maszkmesterek is kitettek magukért. (nem véletlenül kapta meg a legjobb színésznőnek járó Oscart) Christina Riccit inkább hagyjuk… javaslom mindenkinek, hogy tekintsen meg egy képet Tyria Moore-ról (aki az a típus, akit „nagydarab leszbinek” szokás csúfolni), és látni fogja, hogy milyen abszurd ez a szereposztás.

A rém tehát elég komoly – és az USÁ-ban megosztó – témát dolgoz fel.
Nálunk talán azért kevésbé ismert, mert magáról Wuornos-ről sem tudunk sokat itt Európa közepén, pedig Amerikában az ő neve is olyan, mint mondjuk nálunk a Viszkis rablóé – mindenki tudja, kiről van szó.
Ennek a filmnek köszönhetem továbbá azt is, hogy a Journey Don't stop believing daláról már mindig egy görkori-pálya jut eszembe…

A film megtekintését elsősorban azoknak ajánlanám, akiket a téma érdekel. Másoknak szerintem felejthető élmény lenne.

5 hozzászólás
UViki 

Te. Jó. Ég.
Katasztrófálisan néz ki mindkét nő. De komolyan. A sminkmesterek csodákat műveltek. Nem csúnya pedig egyikőjük sem alapvetően.
Nem ismerem az alapsztorit sajnos, de ezután tuti utána fogok nézni, mert ez eddig túlságosan szépen felvezetett. Nem ezt várnám egy olyan filmtől, ami sorozatgyilkosról szól, aki ráadásul eléggé sérült is mentálisan.
A vége nagyon brutális, esküszöm megsajnáltam ezt a nőt. Pedig a valóság biztosan sokkal kegyetlenebb.

Negative_Singularity

Huh… gyilkosokért épeszű ember nem rajong, és jószerivel együtt sem érez velük. De! Ebben a filmben az érintett két személyt nagyon torz formában mutatták be, szánni valóan és szerethetőn. Aileen-ről láttam eredeti felvételeket, ez a nő mentálisan sérült volt, teljesen szétesett pszichével, míg itt „csak” egy érzelmileg zavarodott, a múlt árnyait cipelő, kihasznált és manipulált nő képében ábrázolták.
De maradok a filmnél, hiszen ezt láttam, nem a dokumentumfilmet; itt ilyenek voltak. Pont. Selby mérföldekkel gonoszabb volt és emberileg a mínuszos tartományba esett, mint Aileen, aki hiába ölt embert – embertestet. Selby emberlelket gyilkolt, az övét, Aileen-ét; birtokolni akart, korlátozni és használni egy sérült, szerető és túl odaadó szívet. Undorodom tőle.
Itt az egyetlen, aki megerőszakolta Aileent, az Selby volt – és a végén látható, milyen „remek” munkát végzett. A gyomrom felfordul, és sajnos ezt a Selby-féle velejéig gonosz és egocentrikus birtoklásvágyat ismerem. Sok mindent átértékelt bennem ez a film, nagyon megütött.

2 hozzászólás
Chris90

Hú ez a film! Azt már korábban is hallottam, hogy nagyon jó a sztori és Theron is remekel benne, de nem számítottam erre. Hiába sorozatgyilkos a főszereplő, mégsem igazi thriller ez, sokkal inkább egy nagyon furcsa szerelmi dráma. Persze, idealizálja valamennyire Amerika első női sorozatgyilkosának alakját, de a rendező látszólag nem is az ő igaz történetét akarta vászonra vinni, hanem csak keretül használta a szerelmi történetnek. Hihetetlenül sok érzelmet meg tud mozgatni a film, a vége – bár részben kiszámítható – nagyot üt. Theron, és tegyük hozzá Für Anikót is, valóban zseniálisan alakítottak. Szavakkal nehezen lehet kifejezni, hogy tényleg mennyire zseniális ez a film, így csak annyit mondok, aki eddig halogatta, azonnal kezdjen bele.

Remake 

Sokáig húztam, halasztottam mire megnéztem. Nagy hiba, hogy szinkronosan, mert Für Anikó hangját erőltetettnek, néhol borzalmasan rossznak éreztem. Ez rontotta el a filmélményemet, egyébként C.Theron mindent megtett, hogy egy jó filmet lássak. A történet nem annyira kötött le, de Aileen őrült tekintetét dicséret illeti.

Nocharity 

Ez a film kívülről-belülről csúnya. Undorító karakterek undorító helyzetekben, akikről el kéne hinnem, hogy az élet sodorta őket ilyen útra, és nem a saját döntéseik. Na-ah. Aileen nagyon az áldozat szerepében próbált tetszelegni, de őszintén, egyáltalán nem jött át. Az első gyilkosságnál még talán, de a többi mindössze a saját meggondolatlanságából és ostobaságából eredt. Azt hittem, látni fogok egy jó filmet egy női gyilkosról, ehelyett kaptam egy csapat suttyót. akik végig tirpákoskodták az egész sztorit. A legkisebb pillanatig sem volt képes megérinteni ez a történet, olyan volt, mint mikor random nevekkel dobálóznak a hírekben, akik jól megjártak, ezért sajnálni kéne őket. De hogyan jussak el idáig, ha a karakterek egyszerűen szerethetetlenek? Még szánni sem tudtam őket igazán, hiába játszottak minden bizonnyal jól a színészek, mert esélytelen, hogy ez a tré jellem zsigerből jöjjön. Úgyhogy ha valaki gyilkosokról akar filmet nézni, ezt egész nyugodtan hagyja ki, megspórolja magának az időt.

Rebane 

Nagyon nagyot alakít Teron ebben a filmben! Ha valaki megnéz egy kis videót a nőről, akit játszik, akkor tudni fogja, miről beszélek.

eNNBeus 

Charlire Theron sminkje ér két csillagot. Érdektelen,idegesítő, egyedüli az undor amit kiváltott belőlem – ami szintén a sminknek köszönhető. Rém unalmas.

csokidani 

A cím tökéletesen találó. RÉMesen pocsék ez a film. Az első harmad még csak-csak mert ígéret van a sztoriban de ebből nem vált be semmit. Önismétlő marad,vonatott, unalmas, túljátszott, hiteltelen, ÜRES. Totál nem jön át az a dráma amit át akarnak adni, sőt, egyáltalán nem jön át semmi. Borzasztóan nagy csalódás, pedig úgy ajánlották, mint valami csuda alkotást. Ez biza elvesztegetett idő volt, inkább olvastam volna el a Kötés-Horgolás Titkait Kezdőknek…
(a szinkron pedig valami elképesztően pocsék és modoros lett…)


Népszerű idézetek

Nocharity 

No, you can't get away from your shit forever. Sooner or later, it's gonna catch up with you.

2 hozzászólás

Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján