A platform (2019) 174

The Platform · El hoyo
94' · spanyol · sci-fi, thriller, horror, kamaradráma

1 díj · 1 jelölés

„A történet egyszerű: egy „El Hoyo” („A gödör”?) nevű szürke, szintekre osztott függőleges falanszterben vagyunk, amelyről ennyi az összes információnk. Goreng (a visszafogottan kiváló Iván Massugué) önként jelentkezik, hogy féléves bentlakás után megkaphassa a diplomáját. Minden szinten két… [tovább]

spanyol · angol

Képek 8

Szereposztás

Ivan MassaguéGoreng
Zorion EguileorTrimagasi
Antonia San JuanImoguiri
Emilio BualeBaharat
Alexandra MasangkayMiharu

Kedvencelte 29

Várólistára tette 106


Kiemelt értékelések

Ascyra 

Hihetetlenül beteg, újkeletű és durva ábrázolásmódú alkotás ez. A gyomorforgató jelenetei mindegyikének volt értelme, és létjogosultsága, fontos mondanivalója. Egyszerűen kellett és ha lehet ennél betegebb dolgot írni, azt mondom, még lehet, hogy kevés is volt. (Már többekkel megbeszéltem közben, hogy nem ettem közben, ezt nem javaslom másnak sem), ambivalens módon azonban csorog az ember nyála, amikor nézi. Nagyon fura, amorf lélekké változtam a nézése közben, önmagamat sem igazán értettem meg – ez több, mint ijesztő, csak éreztem valami gyomortáji ösztönt, izgatottságot, késztetést, őrületet, ami megdöbbent, megálljra és főként gondolkodásra kényszerít. Éreztem közben félelmet, meghatódottságot, éhséget és rosszullétet, egyetlen másodpercen belül, halálra vágyást és élni akarást is ugyanabban a momentumban. Nagyon kevés dolog képes ennyi érzelmet előcsalogatni egycsapásra, ezért elismerően bólogatok csak és ez is az „ejjha” kategóriába került, kb. tíz perc eltelte után is, miközben néztem.
Régóta nem láttam ilyen egyedi filmet, és biztos, hogy fűnek-fának ajánlgatni fogom – nyilván a gyomortalanokra tekintettel (nekik nem). Különleges, kemény, egyedi. Bejön.

Nihilchan 

Ehhez a filmhez kell gyomor és bátorság! Nagyon hatásos, egyedi és különleges, szerintem még a veteránok számára is gyomorforgató; nem is tudom, mikor lettem utoljára rosszul egy film nézése közben. Minden okkal történik és mindennek van jelentősége, nem üres locsogás teszi ki a párbeszédeket sem. Teljesen letaglózott, nagyon tetszett.

Kiskakukk 

A spanyolok tudnak.

-1 csillag a kutyás rész (gyűlölöm, gyűlölöm, gyűlölöm az ilyesmit) és
-1 csillag a túl homályos befejezés miatt.

(Az elején totál azt hittem, hogy Zlatan Ibrahimović ébredt fel a cellában. :D)

5 hozzászólás
csokidani 

Vizualisan nagyon egyedi es maradando, tarsadalomkritikailag sokaig cincalhato film. Am megis valami hianyzik belole hogy igazan nagy film maradjon, vagy ugy is mondhatnam, hogy tobb is kihozhato lett volna ebbol a nagyszeru otletbol.
Nekem a vege nagyon befejezetlen, igenyeltem volna valami konkretabbat.
Olyan ritka az ilyen jo, egyedi otlet, ezert nagy pacsi a keszitoknek!

13 hozzászólás
BeL1eVe 

Meghökkentő élmény! A Gödörnél betegebb, nyomasztóbb, idegőrlőbb helyszínt aligha láttam mozgóképen. Elég volt 5 percnek eltelnie és teljesen a hatása alá kerültem. Morális kérdésekkel, társadalmi üzenetekkel teli idegtépő mentális harc 90 percben, spanyol módra.

rocketdog 

Ha úgy tekintek rá, mint egy fiktív világ fiktív eseményeit ábrázoló film, akkor egy az első képkockától az utolsóig odaszegező, végig izgalmas és súlyos alkotást látok. Minden karakter motivációja érthető és átélhető, nincsenek felesleges mozzanatok, se arcoskodás, se halva született ötletek, ezért működik a szimpátia. A film egyszerre szórakoztat és tart izgalomban vizuálisan, mialatt forgásra készteti a mókuskerekeket a fejünkben. Szerintem nagyon jól el lett találva az egyensúly az érzékekre és az elmére tett hatások között. A látvány letisztult, rideg, ahonnan szinte már a személyes tárgyak is kilógnak.
Azonban, nagyon-nagyon könnyű párhuzamba állítani jelen világunk és jelen társadalmunk működésével. Ha a nézőben az a gondolat támad, hogy a filmben látottak egy az egyben átültethetők a valóságba, akkor azzal csupán tovább erősödik szélsőséges világképe. Mert a filmben ez történik: csipegetnek, kiválasztanak néhány rossz emberi tulajdonságot, néhány tipikusan g.ci embert, néhány nagyon komoly társadalmi problémát és az egészet egy lineáris folyamatként állítják be, ami pusztán ezekből a tényezőkből fakad. A valóság azonban ennél sokkal összetettebb, minden szinten. Azért, mert valaki ember, még nem következik belőle a szándékos rosszakarás, akkor sem, ha a társadalmi ranglétrán legfelül vagy épp legalul áll. Ha mindenki annyit venne el, amennyire szüksége van, akkor sem jutna mindenkinek. Ha senki nem hizlalná magát 150 kg fölé, akkor is halnának éhen emberek, ezért nekik teljesen mindegy, hogy mások tisztelettel bánnak-e az étellel, vagy a kukába dobják. Valójában ennyire jó még sosem volt szegénynek lenni, mint napjainkban. A várható élettartam, a bevétel, az életszínvonal összességében sokat emelkedett az utóbbi évtizedekben.
Összességében, nagyon jó kis film ez, izgalmas ötletet dolgozott fel látványosan, többszöri nézésre is ajánlott. Csak a helyén kell kezelni és ne gondoljuk azt, hogy a társadalom működése ennyire egy bites volna.

Laren_Dorr 

Társadalomkritika még nem volt ilyen brutális, szemléletes és lényeglátó.
Talán csak a vége lett kissé pátoszos azzal az üzenettel. A Gödör volt, van és lesz, nincs kinek üzenni.

Mr_White 

Társadalomkritika metaforába csomagolva. Viszont éppen ezért hiányoltam, hogy se eleje, se vége, csupán a filozófiai mondanivaló van ábrázolva, igaz, az brutálisan a néző képébe tolva.

1 hozzászólás
ienski

Elképesztett, hogy lehet ennyire zseniálisat alkotni egy brutalitásba csomagolt újszerű látásmóddal. A platform című film egy igazán jó társadalomkritika, amelyet őszintén szólva mindenkivel megnézetnék, akinek csak egy csöppnyi sütnivalója is van. Minden bizonnyal meg fogom nézni még egy párszor, hiszen a kedvencek közé is rögvest bekerült.

victoria_m997

Fantasztikus alkotás. Egyedi, borzasztó, gyomorforgató, de ugyanakkor zseniális történettel, szuper képi világgal. A levonás a befejezetlenség miatt jár, egyébként kedvenc lett.


Népszerű idézetek

Ascyra 

– Ez nagyon szép, de az első a jó modor. A meggyőzés a legyőzés előtt.
– Jó… de ha nem győzhetem meg őket?
– Akkor ütsz. De előbb a párbeszéd!

BeL1eVe 

– Nyilvánvaló.
– Megígérte, hogy nem használja ezt a szót.

David_Lakner 

Imoguiri: Én nem ezt vártam. Meg akartam győzni őket.
Goreng: Meggyőztem őket.
Imoguiri: Szarral?
Goreng: Hatásosabb, mint a szolidaritás.

David_Lakner 

Goreng: Maga hisz Istenben?
Trimagasi: Ebben a hónapban igen.

David_Lakner 

Trimagasi: Nem lelem örömömet ebben, kis csigám.
Goreng: Nem vagyok csiga, az istenit.
Trimagasi: Sajnálom, nekem könnyebb, ha csigaként gondolok magára, akit megtisztítok. Látja? Érző ember vagyok.

David_Lakner 

Baharat: Jövő hónapban megpróbálok felmenni.
Goreng: Megint lesz egy seggfej, aki nem engedi át.
Baharat: Lefelé menni öngyilkosság.
Goreng: Ha a legaljáig lejuttatjuk az ételt, megtörtük a Gödör mechanizmusát.
Baharat: A Gödörnek nincs mechanizmusa. A Gödör az Gödör.

Rné_Orsi

-Trimagasi Úr ! Maga tudja, hogy működik a gödör?
-Nyilván. A lényeg az evés.
Néha nagyon könnyű,máskor nagyon nehéz a szinttől függ.


Hasonló filmek címkék alapján