A platform (2019) 91

The Platform · El hoyo
94' · spanyol · sci-fi, thriller, horror, kamaradráma

1 díj · 1 jelölés

„A történet egyszerű: egy „El Hoyo” („A gödör”?) nevű szürke, szintekre osztott függőleges falanszterben vagyunk, amelyről ennyi az összes információnk. Goreng (a visszafogottan kiváló Iván Massugué) önként jelentkezik, hogy féléves bentlakás után megkaphassa a diplomáját. Minden szinten két… [tovább]

spanyol · angol

Képek 8

Szereposztás

Ivan MassaguéGoreng
Zorion EguileorTrimagasi
Antonia San JuanImoguiri
Emilio BualeBaharat
Alexandra MasangkayMiharu
Hirdetés

Kedvencelte 14

Várólistára tette 80


Kiemelt értékelések

Ascyra 

Hihetetlenül beteg, újkeletű és durva ábrázolásmódú alkotás ez. A gyomorforgató jelenetei mindegyikének volt értelme, és létjogosultsága, fontos mondanivalója. Egyszerűen kellett és ha lehet ennél betegebb dolgot írni, azt mondom, még lehet, hogy kevés is volt. (Már többekkel megbeszéltem közben, hogy nem ettem közben, ezt nem javaslom másnak sem), ambivalens módon azonban csorog az ember nyála, amikor nézi. Nagyon fura, amorf lélekké változtam a nézése közben, önmagamat sem igazán értettem meg – ez több, mint ijesztő, csak éreztem valami gyomortáji ösztönt, izgatottságot, késztetést, őrületet, ami megdöbbent, megálljra és főként gondolkodásra kényszerít. Éreztem közben félelmet, meghatódottságot, éhséget és rosszullétet, egyetlen másodpercen belül, halálra vágyást és élni akarást is ugyanabban a momentumban. Nagyon kevés dolog képes ennyi érzelmet előcsalogatni egycsapásra, ezért elismerően bólogatok csak és ez is az „ejjha” kategóriába került, kb. tíz perc eltelte után is, miközben néztem.
Régóta nem láttam ilyen egyedi filmet, és biztos, hogy fűnek-fának ajánlgatni fogom – nyilván a gyomortalanokra tekintettel (nekik nem). Különleges, kemény, egyedi. Bejön.

csokidani 

Vizualisan nagyon egyedi es maradando, tarsadalomkritikailag sokaig cincalhato film. Am megis valami hianyzik belole hogy igazan nagy film maradjon, vagy ugy is mondhatnam, hogy tobb is kihozhato lett volna ebbol a nagyszeru otletbol.
Nekem a vege nagyon befejezetlen, igenyeltem volna valami konkretabbat.
Olyan ritka az ilyen jo, egyedi otlet, ezert nagy pacsi a keszitoknek!

13 hozzászólás
Kiskakukk 

A spanyolok tudnak.

-1 csillag a kutyás rész (gyűlölöm, gyűlölöm, gyűlölöm az ilyesmit) és
-1 csillag a túl homályos befejezés miatt.

(Az elején totál azt hittem, hogy Zlatan Ibrahimović ébredt fel a cellában. :D)

BeL1eVe

Meghökkentő élmény! A Gödörnél betegebb, nyomasztóbb, idegőrlőbb helyszínt aligha láttam mozgóképen. Elég volt 5 percnek eltelnie és teljesen a hatása alá kerültem. Morális kérdésekkel, társadalmi üzenetekkel teli idegtépő mentális harc 90 percben, spanyol módra.

ienski

Elképesztett, hogy lehet ennyire zseniálisat alkotni egy brutalitásba csomagolt újszerű látásmóddal. A platform című film egy igazán jó társadalomkritika, amelyet őszintén szólva mindenkivel megnézetnék, akinek csak egy csöppnyi sütnivalója is van. Minden bizonnyal meg fogom nézni még egy párszor, hiszen a kedvencek közé is rögvest bekerült.

Mr_White 

Társadalomkritika metaforába csomagolva. Viszont éppen ezért hiányoltam, hogy se eleje, se vége, csupán a filozófiai mondanivaló van ábrázolva, igaz, az brutálisan a néző képébe tolva.

1 hozzászólás
Laren_Dorr 

Társadalomkritika még nem volt ilyen brutális, szemléletes és lényeglátó.
Talán csak a vége lett kissé pátoszos azzal az üzenettel. A Gödör volt, van és lesz, nincs kinek üzenni.

victoria_m997

Fantasztikus alkotás. Egyedi, borzasztó, gyomorforgató, de ugyanakkor zseniális történettel, szuper képi világgal. A levonás a befejezetlenség miatt jár, egyébként kedvenc lett.

Negative_Singularity 

A spanyolok mindig nagyot alkotnak, ha elvont-horrort visznek a vászonra, ami igazából nem is horror, hacsak nem az, hogy fog egy asztrál-szikét és felvágja a társadalom mellkasát, hogy kiömöljön a sok … szóval a vér.
Kamaradráma is – ez nálam szintén nyerő, előnnyel indul.
Ez tipikusan az a film, ami az elején sejtet, mégis túl sokat mutat (nem, nem a véres jelenetekre gondolok, hanem arra, ahogy a nézőt rávezeti, hogy miben és hogyan kell a metaforát látni). Aztán indul egy kis akció, hogy ne mozogjon abszolút metafizikiai síkon, és azoknak is nézhető legyen, akik nem szeretnének 90 percen át komoly agymunkát végezni.
Nos, nekem épp ezért tetszett a befejezés, ahol elengedte a néző kezét, és, ha megértette a film lényegét, az üzenetét (!), akkor ennél tökéletesebb lezárást aligha lehetett volna kitalálni.
De nem lesz a kedvencem, pedig szeretném, de mivel – a témája ellenére – nem rétegfilm, így nem tudta befeszíteni magát a szívembe. Ettől függetlenül kétségtelen, hogy 10/10-es alkotás.
Ui.: a kutyás szál abszolút hatásvadász idiotizmus volt, nagyon jól tudta a nő, milyen veszélyek várnak rá (én végig azt hittem, hogy azért volt a kutya a bevihető „tárgya”, mert spoiler. Nos, nem.)

Tekluretta

Baromi erős képi világgal/hangulattal és mondanivalóval operáló spanyol film.
Fő témánk a fogyasztói társadalom (kritikája) +egy kis nyers elállatiasodás, avagy különböző szélsőséges helyzetekben, meg tudsz-e maradni embernek.

Ahogyan szinte az összes hasonló szabadulós filmnél, úgy itt is akadnak megválaszolatlan kérdések, ettől függetlenül, nagyon maradandó élmenyt tudtak nyújtani az alkotók.

Spoiler.
Mi mozgatta magát a platformot?
Az őrült(gyerekét kereső) nő, hogyan jutott vissza mindig a saját szintjére miután elérte(?) a legalsó szintet?
Főszereplőnknek, akkor kellett volna indulnia a legalsó szint felé, mikor egy lentebbi szintre kerülnek és nem a 6-ról végigharcolni magukat, előnyösebb lett volna, ha kb. a 100 vagy a 200 valahányadikról indulnak.
(Túl sok időbe telik, ahogyan a platform minden szinten megáll az étkezéseknél kb. 3 percre.)
Aki a legalsó szintek lakója volt, hogyhogy nem gondolt még arra, hogy eggyel lejjebb menjen, majd onnan teljesen fel?
Hogyan élte túl a kislány a legalsó szintet? Látszólag semmi komolyabb baja nem esett.

Eredeti, jó ötlet, remekül megvalósítva. Persze vannak megválaszolatlan kérdések, meg nem minden teljesen tiszta, de ha nem is kiemelkedik, mindenféleképpen kitűnik a többi film közül. Érdemes megnézni. Azért néhol nem árt, ha erős a gyomra az embernek


Népszerű idézetek

Ascyra 

– Ez nagyon szép, de az első a jó modor. A meggyőzés a legyőzés előtt.
– Jó… de ha nem győzhetem meg őket?
– Akkor ütsz. De előbb a párbeszéd!

BeL1eVe

– Nyilvánvaló.
– Megígérte, hogy nem használja ezt a szót.

Rné_Orsi

-Trimagasi Úr ! Maga tudja, hogy működik a gödör?
-Nyilván. A lényeg az evés.
Néha nagyon könnyű,máskor nagyon nehéz a szinttől függ.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján