A Month in the Country (1987) 4

96' · angol · dráma 15

Öt évszázaddal ezelőtt egy falfestményt készítettek egy észak-angliai templom falára, amit aztán elrejtettek egy jó adag fehér festék mögé. Az első világháborús veterán, Tom Birken egy hónapot tölt a kis településen, hogy helyreállítsa a freskót. Egy másik veterán, James Hold ezidő alatt ősei… [tovább]

angol

Képek 26

Szereposztás

Colin FirthTom Birkin
Jim CarterEllerbeck
Kenneth BranaghJames Moon
Natasha RichardsonAlice Keach
Patrick MalahideKeach atya
Tony HaygarthDouthwaite

Várólistára tette 12


Kiemelt értékelések

Londonna 

Még nyáron láttam a filmet mindenféle felirat nélkül, eredeti nyelven. A könyvet – még – nem olvastam, szóval az értékelést most mindezek fényében fogom elkövetni.
Kezdeném talán a színészi alakításokkal. Számomra három karakter volt igazán maradandó, méghozzá Tom Birkiné, James Mooné, valamint Alice Keaché.
Birkin bőrébe a szemtelenül fiatal Colin Firth bújt, aki a bajuszkája ellenére is elbűvölő figura. (Sőt, semmi baj nincs azzal a bajusszal. Neki még ez is remekül áll. :)) Határozottan emlékszem, hogy az egész film alatt olyan érzésem volt vele kapcsolatban, mintha csak egy régi magyar filmből lépett volna elő, vagy azt néznék. Emiatt kicsit elkapott a hazai retro-hangulat, ami egy Észak-Angliában játszódó sztori esetében egy kissé paradox, de sebaj, megtartom magamnak ezt az élményt. :) Birkin amúgy egy igazán érdekes fazon. Megjárta az első világháborút, érzékelhető törések és megrázkódtatások érték, lelkében dúl egyfajta válság, küzdelem a vele történtekkel kapcsolatban. Ugyanakkor remek kézügyessége van, freskókat hoz helyre, így tesz a helyi templomban is, ahol egy hónap áll a rendelkezésére a munkára. Itt találkozik a helyi gyerekekkel, az itteni pappal és annak kedves, gyönyörű feleségével, valamint az ősei után kutató – szerintem némileg bohókás – James Moonnal.
Az események „középpontjába” gyorsan belecseppen a bájos, csinos Alice. Birkin fülig beleszeret a férjes asszonyba, aki szintén gyengéd érzelmeket kezd táplálni az esetlen, de melegszívű, ügyes férfi iránt… spoiler
A film végét megmondom őszintén, először egy kicsit nehezen fogtam fel, de azt hiszem rájöttem a dolgok szimbolikájára. Sajnos felirat híján annak idején nem mindent értettem meg elsőre, maradtak ki mozaikdarabkák, azóta pedig nem néztem újra, de ha megteszem, majd mindenképpen módosítok az értékelésemen – már ha lesz mit. :)
Annyi mindenesetre biztos, hogy nekem tetszett a film, érdekes volt (megint) egy tulajdonképpen művészember (restaurátor) bőrében látni Colint, akire egyébként piszkosul illenek is az ilyen szerepek.
És még utolsó gondolatként is: igen, igen, igen, határozottan bejövős az a kis bajusz. :))))

7 hozzászólás

Hasonló filmek címkék alapján