Kedvencelte 26

Várólistára tette 183


Kiemelt értékelések

LoneWolf 

Wow! Hogy is mondhatnám ezt szépen? Egy újabb alkotás, ami alaposan felrúgta most a tavalyi toplistámat. A kellően átsült feszültség, a szaftos színészi játékok, és a pikánsan fűszerezett fordulatok kihozták 2022 egyik legzamatosabb konyhai remekművét, melynek elfogyasztása után mind a tíz ujjam megnyaltam (Sajnos azért csillagokból nem tudtam rá ennyit adni.), szóval bátran ajánlom minden ínyenc figyelmébe.
Röviden: Ezzel b*****tul jóllaktam, Séf!
Az „kreatív” ételes vicceket félretéve: spoiler

Londonna 

Gondoltam egy „merészet”, és ezt most behúztam moziban, csak hogy elmondhassam magamról, hogy voltam idén egyszer moziban is. xD És, nem bántam meg! (Mondjuk, első kezes tippet kaptam még ősz elején, és, mert olyan lelkes volt az ajánlás, úgy döntöttem, ezt hamar meg kell nézni. :-))

Szeretnék sokat és hosszan írni a filmről, de az valószínűleg csak csapongás lenne, így ezt most inkább nem tenném. (Később viszont lehet, hogy írok róla többet is, de most csakazértis visszafogom magam.)

Szóval. Ez a film szerény véleményem szerint egy 10*-os fricska / társadalomkritika. Én legalábbis így néztem, és így nem is okozott csalódást, sőt. Bevallom, én, ahogy haladt előre a sztori, egyre inkább megszerettem Slowikot. És szinte már vártam, hogy megtörténjen, öhm… az. :D A csaj kezdeti antipátiámat átfordította szimpátiává, bár valahol azért Tylert is meg tudtam érteni (leszámítva a telefonozást) a saját elvarázsoltságával együtt…

És, hogy mi az üzenet? Ma már „mindenki” főz, és ezért óriási a verseny is. Akik ebben a szakmában vannak, tudják, hogy bizonyos hangok mennyire fel tudják emelni őket, vagy épp egy életre tönkre is tudják tenni a munkásságukat. Az álmaikat… Nem csodálom, ha főhősünk bepipult. Aztán. Hogy milyen sok a pénzes / ingyenélő sznob, aki szeret csilivili ruhákban csilivi kajákat enni, és ezekkel villogni / pózőrködni / bájologni – akár az Instán, meg amittomén hol, de fotózgatják minden szögből az ételt, ahelyett, hogy a pillanatra koncentrálnának, és élveznék azt, amit kapnak. Igen, élveznék, és fényképezés helyett / után nem simán megzabálnák, ami aztán – ahogy Slowik is mondja – kiszarásra kerül. xD

Nagy a nyomás, a megfelelési kényszer, és mindkét tábor elfeledkezik végül a lényegről. Hmm. Amikor elhangzik Fiennes szájából az az elkeseredett kulcsmondat, azért már lehet sejteni, hogy kb. mi lesz a slusszpoén. De ettől még remek.

Szóval, én abszolút a séf pártján és sértettsége mellett vagyok, sőt, ha valakinek itthon is eszébe jutna valami efféle őrültség, boldogan vállalkozom magam is egy ilyen „nívós” vendéglista összeállítására. :P

spoiler Ez tényleg megérte a(z amúgy qvadrága) mozijegyet.
Ja igen, erről jut eszembe: nézegettem előtte az előzeteseket is, hát, sírni tudtam volna. Ennyi szemetet vetítenek, és erre van kereslet, ennyi pénzért?… Hát, pff. Én inkább akkor megyek a színházba, sokkal jobb opció. :D

5 hozzászólás
Törpillaa 

Hát ez a film nagyon morbid, és beteges, de a séf nagyon bravúrosan alakította a megszállottat, nekem bejött, sokkal jobban, mint a többi szereplő. Nicholas Hoult karaktere szintén tetszett, spoiler De jól összekomponált egy menüsor volt, jól felépítették a sztorit, és a mondanivalóját. A film hangulata is tetszett, és a helyszín választás is jó választás volt. :D A menüsor is elég látványos volt, és érdekesek voltak az étel választások, szép színesek voltak, meg a látványuk elég gusztán nézett ki, még én is megkóstoltam volna. :D Egy két poén nagyon vicces volt, ahogy felkonferálta a séf az ételeket. :D Bírtam, amikor megijedtek a tapstól. XD

BeL1eVe 

Remek, feszkós kamarathriller, ha nem is annyira csípős, de kellően fűszerezett szatirikus öntettel a gasztro művészetről és annak elhanyagolásáról. Ralph Fiennes és Hong Chau dermesztő, Anya Taylor-Joy imádnivaló. Érdekes különlegesség, megéri belekóstolni.

Kiskakukk 

Voltak ugyan nagyon jó pillanatai, de összességében, nos…. ahogy Halhatatlan Joe mondaná: középszerű.

Marianna_von_Birken

Nem élveztem, untam, érdektelen, „kreatívtalan”, felesleges filmnek tartom. A karakterek valószerűtlenek, megcsináltak; a szituáció szintén műanyag, a fogások sem nyűgöztek le; a humora erőtlen és szinte észrevehetetlen, a „horror”-címke pedig totálisan indokolatlan; a csavarok mesterkéltek, fantáziátlanok és harmatgyengék; izgalmi faktor nulla. Sótlan, se íze, se bűze, ingerszegény maszatolás.

Roboraptor 

A remek alapanyagok mellett A menü azért is szuper, mert aktuális a téma. Nyilvánvalóan az „osztályharc” mindig releváns, de a jelenlegi hazai és a nemzetközi történések is fontossá teszik. Nem véletlenül lett ennyire népszerű a Squid Game is – egy kultúráktól valamennyire független, több csoportot összekapcsoló témáról van szó. Persze ez önmagában nem garantálja, hogy valami működjön, de a A menü nagyon jól, humorral, szájbarágás és rossz utóíz nélkül dolgozza fel a témát egy igazán emberi tevékenységen, a főzésen keresztül. A konyha mindkét oldalát górcső alá veszi, és elgondolkodtató módon közvetíti üzenetét a luxusról, a felszínességről, a megjátszásról és mindazokról, akik ebben közreműködnek. Mert a haszon- és profitszerzés során, a siker felé vezető úton a szeretet és a szenvedély veszik ki belőlünk. Anélkül pedig fokozatosan nem embereket, hanem fel- és kihasználandó eszközöket, alapanyagokat és kellékeket látunk csak egy idő után.

Bővebben: https://www.roboraptor.hu/2022/12/05/a-menu-film-kritika/

Marcsi0603 

Biztos én nem vagyok eléggé kifinomult az ilyesmihez, de én egyáltalán nem találtam viccesnek a filmet. Érdekes volt olyan szempontból, hogy kíváncsi voltam, mi lesz a vége, meg milyen fogások lesznek, de nem jött át a zseniálissága. Nagyon untam, a helyzet életszerűtlen volt és többször logikátlan is. A főszereplő csaj kiállhatatlan, a séf túl megjátszott és a többiek idióták.

9 hozzászólás
Corvus_CoRex 

Régebben láttam a trailerét és sejtettem, hogy nem fog tetszeni, de hogy ennyire? Főleg a vége, wtf… Én a flegma K-t szerviroztam volna elsőként…
De nyilván épp ezért tudni elejétől, mi lesz a vége. De azért reménykedtem, mert… ilyen vagyok. :s
Ha ő nem lett volna és elszabadul a pokol, lehetett volna jó, így viszont unalmas, 12 egy tucat.
Tyler volt jó benne, Séf is jó lett volna + a fickó, aki előbb szaladt el. Ja meg a tyúkólas fickó. Oké, bocs, mégis megérdemel 2*-ot…

22 hozzászólás

Népszerű idézetek

Theana 

Chef Slowik: I guess I'm gonna have to make your decision for you. You belong here with your own breed.
Margot: And what breed is that?
Chef Slowik: With the shit shovelers.

Theana 

Chef Slowik: As Dr. King said, „We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor. It must be demanded by the oppressed.”

S_Bíborka 

Bryce: You told them it was my birthday?
Dave: It seemed hilarious two hours ago.

S_Bíborka 

Chef Slowik: Jeremy, do you want my life?

Ódor_Endre 

– Okay, so what is it with this food thing?
– I don't know. It's like, you know how people idolize, you know, athletes, and musicians, and painters, and stuff?
– Mmm-hmm.
– Yeah, those people are idiots. What they do, it doesn't matter. They play with inflatable balls and ukuleles and shit. Chefs, they play with the raw materials of life itself. And death itself. It's…I mean, I've watched every fucking episode of Chef's Table two or three times. I've watched Slowik's 20 times. I've watched him explain the exact moment a green strawberry is perfectly unripe. I've watched him plate a raw scallop during its last dying contraction of muscle. It's art on the edge of the abyss, which is where God works, too. It's the same.

Pandalin 

Margot: Mi izgat így a kajákban?
Tyler: Nem tudom, ö… az emberek istenítik a sportolókat és a zenészeket, meg a festőket.
Margot: Uhum.
Tyler: Igen, pedig ők csak idióták, nincs súlya, annak, amit csinálnak, labdázgatnak meg ukulelézgetnek. A séfek az élet alapanyagaival játszanak.

David_Lakner 

Margot: Azt mondtam, nem ízlik a főztje, és vissza szeretném küldeni.
A Séf: Sajnálattal hallom. Pontosan mi nem ízlik önnek a főztömben?
Margot: Először is kiölte az örömöt az evésből. Minden fogás egy intellektuális mutatvány volt, nem pedig olyasmi, amit az ember élvezne. Amikor a főztjét eszem, érzem, hogy nincs benne szeretet.
A Séf: Ez nevetséges. Mindig szeretettel főzünk. Igaz?
A személyzet: Igen, Séf!
A Séf: Tudjuk, hogy a szeretet a legfontosabb hozzávaló.
Margot: Csak áltatja magát. A mai este a fájdalmas igazságokról szól, nem? Mondok egyet: megszállottságból főz, nem szeretetből. Még a meleg ételei is hidegek. Maga szakács. Az lenne a dolga, hogy olyat szolgáljon fel, ami ízlik az embereknek, de kudarcot vallott. Kudarcot vallott, és untatott is. És a legrosszabb, hogy még mindig kibaszott éhes vagyok.
A Séf: Még mindig éhes?
Margot: Az vagyok.
A Séf: Mennyire?
Margot: Éhezem.
A Séf: Mire éhes?
Margot: Mijük van?
A Séf: Mindenünk.
Margot: Tudja, mire vágyom? Sajtburgerre.
A Séf: Jó, készíthetünk sajtburgert.
Margot: Egy igazi sajtburgert. Nem valami puccos, továbbgondolt szart. Egy igazi sajtburgert.
A Séf: Csinálok egy nagyon jó, hagyományos sajtburgert.
Margot: Szerintem nem tud.

Ódor_Endre 

– I am Julian Slowik, and tonight it'll be our pleasure to feed you. Over the next few hours you will ingest fat, salt, sugar, protein, bacteria, fungi, various plants and animals, and, at times, entire ecosystems. But I have to beg of you one thing. It's just one. Do not eat. Taste. Savor. Relish. Consider every morsel that you place inside your mouth. Be mindful. But do not eat. Our menu is too precious for that.

Pandalin 

Margot: Ugye a végén kaját is kapunk?

Pandalin 

Margot: Na várjunk, neked ez bejön?
Tyler: Naná.
Margot: A pasas gyakorlatilag szemen köp…
Tyler: Nem nem nem nem nem, nem érted, ez egy koncepció.
Margot: Tudom mi az a koncepció Tyler.
Tyler: Séf egy történetet mesél el, ettől lesznek izgalmasak az ételei. Nem pusztán séf hanem nagy mesélő is, aki magasról tesz a szabályokra.
Margot: Lehet, hogy egy egyszerű lány vagyok, de szerintem vannak szabályok amikre nem kéne tenni. Például egy étteremben adjunk kaját.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján