A kis hableány (2023) 259

The Little Mermaid
135' · amerikai · kaland, romantikus, fantasy, musical, családi 12

0 díj · 4 jelölés

A kis hableány című film a látnoki filmrendező, Rob Marshall élőszereplős újragondolása az Oscar®-díjas animációs változat klasszikusának. A kis hableány Ariel szeretett története, egy gyönyörű lelkes fiatal sellő, tele kalandvággyal. Triton király legfiatalabb és egyben legdacosabb lánya, Ariel… [tovább]

angol
angol

Képek 36

Szereposztás

Halle BaileyAriel
Javier BardemKing Triton
Jacob TremblayFlounder (hang)
Melissa McCarthyUrsula
Daveed DiggsSebastian (hang)
Jonah Hauer-KingPrince Eric
AwkwafinaScuttle (hang)
Jude AkuwudikeJoshua
Simone AshleyIndira
Kajsa MohammarKarina

További szereplők

Kedvencelte 12

Várólistára tette 142


Kiemelt értékelések

blackbeakwitch 

Őszintén sajnálom azokat az embereket, akik az előítéletük és a rasszizmusuk miatt nem tudják élvezni ezt a filmet. Halle Bailey bebizonyította, hogy tökéletes Ariel. Megvolt hozzá a hangja, a bája, a kisugárzása, nekem nagyon tetszett a játéka. És külön kiemelendő Radics Gigi is, nagyszerű magyar szinkronhangként, de nekem a többi hang is tetszett, élvezet volt hallani a dalokat. Viszont mindenképp újranézős eredeti nyelven is!
Másrészt pedig nem bírtam levenni a szememet a képernyőről annyira csodás volt a látvány, főleg a vízi világ, de a hajótörés és a film végi „csata” is szépen meg lett csinálva. Örülök, hogy a sztori sem volt megváltoztatva 1-2 jeleneten és kiegészítésen kívül, amik csak még kerekebbé tették a történetet. spoiler
Nekem nagy kedvencem volt gyerekkoromban az eredeti Disney mese, szóval tényleg nagyon jó élmény volt moziban 3D-ben nézni az előszereplős változatot, újra kislánynak éreztem magam.. :')
Ezt a filmet csak élvezni kell, hagyni, hogy elragadjon a nosztalgia és elvarázsoljon a látvány. :)

1 hozzászólás
Chriss 

Nekem ez a film abszolút pozitív csalódás volt. A kis hableány örök kedvencem, hiszen akik ismernek tudják, mennyire rajongok a tengerekért, óceánokért és a vízalatti élővilág mennyire lenyűgöz. Kicsit féltem belevágni ebbe az eposzba, mert sokszor hallottam, hogy meggyalázták az eredeti mesét… de erről itt szó sincs. Szerintem egy jó újragondolt történetet kaptunk, ami el is akart szakadni a gyökerektől, de egyben kötődött is a rajzfilmhez. A korallzátony és a tengeri világ ábrázolása gyönyörű, erre semmi panasz nem lehet. És szerintem Halle Bailey sem lett olyan rossz Ariel, mint ahogy hittem én azt korábban. Van benne tehetség, és némi gyakorlással ki is teljesedhet. A hangja viszont csodaszép. Sebastiannal, Hablattyal és Ficánkával sem volt bajom, ahogy megelevenedtek. A herceget éreztem kicsit sótlannak, mintha unatkozna a film alatt. Melissa McCarthy telitalálat volt Ursula szerepére. A dalok is tetszettek, az újak is. Abszolút vállalható szerintem. A sok előítéletet le kellene rázni, és hagyni, hogy egyszerűen csak szórakoztasson. Bevallom, én sem hittem kezdetben abban, hogy tetszeni fog, beleestem abba a hibába, amibe sokan mások. De nem lett igazam, és ennek nagyon örülök :) Ez az Ariel is szerethető :) A látvány fantasztikus. Csak nézzed, vonatkoztass el, és hagyd, hogy beszippantson.

Nihilchan 

Jobb, mint amire számítottam, de nem tudtam szeretni. A párom körülbelül végig cringe-elt a film alatt (Ariel egyik felbukkanós jelenete szerinte úgy néz ki, mintha a predátor jelent volna meg, és innentől nehéz volt másra gondolni) nekem azért csak néha okozott ilyen élményt, inkább érdektelen volt számomra és nem mindig kötött le. A meséhez képest tetszett, hogy Eric kapott némi személyiséget, meg dalt is. Azt gondolom, jól sikerült változtatásokat alkalmazott a film, egyszerűen csak nem varázsolt el, nem szippantott magába. Egyikünknek sem tetszett Halle Bailey hangja és nem találtuk őt bájosnak sem. És ennek semmi köze nincs a bőrszínéhez, Triton többi lánya sem nyűgözött le sellő-kinézetre, leszámítva Tamikát. Szerintem ő elképesztően szép volt és gyönyörűek voltak az uszonyszínei. Melissa McCarthy Ursulája viszont nagyon tetszett. Belenéztem magyar szinkronnal is, de nem bírtam, szóval végül az eredeti hangnál maradtunk. (Bár a japán is nagyon szórakoztatónak hangzott.)

Dreamborder

Sajnálom, de nekem nem jönnek be ezek az élő szereplős Disney mese feldolgozások, és erről nem a színészek tehetnek, talán más sem. Egyszerűen nem jönnek át.

Viszont Janza Kata hangját azonnal megismertem *-* ♥

Valentine_Wiggin 

A kis hableány sosem tartozott a kedvenc meséim közé, bár határozottan nyitottam felé az évekkel. Kezdetben egyszerűen túl sok volt a happy end – ahhoz képest, hogy az eredetiben a passzivitás negatív endinget eredményez, a mese valahogy igazolni látszott, hogy egyszerűen csak legyél szép, és mindent megkapsz. Azóta azért megtanultam kicsit értékelni Ariel karakterét, mert különösen a korai hősnők között azért jelentősen aktívabb, kicsit más kihívással is szembesül, mint az eredeti mese verziója – továbbra sem egy kedvenc karakterem, nekem mindig túl egyszerű, bájos kis tinilány lesz, de már tudok örülni a happy endjének.
A filmet ráadásul botrányok indították. Jaj, PC casting, jaj, bőrszínt váltott a kis hableány, jaj, nem lesz jó a CGI… én alapvetően elég nyitottan álltam a dologhoz. Ariel nem egy nehéz szerep, jó énekhang, és egy alapvető báj kell hozzá. A kis hableány mese, a sellők lényegében tengeri szellemek, a bőrszínük édesmindegy. Ha pedig még egy kis keretet is adunk neki, tökéletes. A CGI azért legyen szép, de alapvetően elég sok esélyt láttam rá, hogy jól jön ki a dolog. Aztán jöttek ki az első trailerek, Halle Bailey hangja szerintem konkrétan jobb, mint az eredeti, Melissa McCarthy Ursuláját első pillanattól imádtam, a CGI néhol tényleg kicsit mű, de azért a halfarkak gyönyörűek, és van pár nagyon szép tengeri kép.
Végül pedig sikerült eljutni a moziba – és merem mondani, nekem az új változat túlszárnyalta az eredetit. Gyerekeknek valószínűleg problémát jelent a két órás játékidő, de nekem, felnőttként (lélekben gyerekként) pont, hogy hozzátett az élményhez. Egyrészt, Ericnek lett személyiséget. Lett háttértörténete, bizonytalanságai, egy végtelenül romantikus, elveszett fiatalember lett belőle, akiből simán kinézi az ember, hogy három nap alatt beleszeret valakibe – egyszerűen mert eleve szerelmes a szerelembe, és elvarázsolódik, ha megjelenik valaki, aki megfelel az elképzeléseinek, és ad neki egy kis stabilitást. Triton és Ariel apa-lánya kapcsolata túlzás nélkül viszi a hátán a filmet – Tritont is sikerült mélyíteni, érzékenyebb, megérthetőbb, tragikusabb apa lett, aki a felesége elvesztése után igen, túlféltő, és kissé toxikus, de próbálkozik, vívódik, így számomra, ellentétben az eredetivel, reális lett, hogy Ariellel küzdenek a kapcsolatukért. Melissa McCarthy csak megőrül Ursulaként, de jól áll neki.
A Scuttlebutt rap-en kívül, ami nagyon nem illett a sorba, az új számok is jól sikerültek – Ariel „For the first time”-ja könnyed, jópofa, illik a jelenetekhez, Eric személyiségét pedig gyönyörűen kifejezi a „Wild Uncharted Waters”. A színészek között van kémia, az egész filmen látszik, ami sokszor a legnagyobb hiányosság a live actionök esetén, hogy van benne lélek, élvezték a forgatást, és sok energiát tettek bele. Egyszerűen aranyos, mesés volt az egész, és visszarepített kicsit a gyerekkoromba. A szinkron szintén kiváló lett, jól válogatták össze a hangokat (Radics Gigi, Janza Kata…), és ahol lehetett, azért törekedtek az eredeti szöveg megőrzésére (Ursula esetén azért volt pár zavaró átírás, de nem tudtam morogni rajta, mert illeszkednie kellett a szájmozgáshoz is, és kihozták belőle a legtöbbet. Szerintem évek óta nem láttam ilyen igényes musical szinkront.
Merem ajánlani, ne üljetek fel az internetes riogatásnak. Ez egy nagyon szerethető mesefilm.

Irasalgor 

Összességében véve a Kis Hableány nem azért nem tekinthető egy jól sikerült adaptációként, mert diverzen szerette volna bemutatni a mű karaktereit. Hanem azért, mert az alapvető narratíva egyszerű és az élőszereplős alkotásból hiányzik a mélység, továbbá, mert a színészek játéka sem túlságosan meggyőző. Így hiába a kiváló audiovizuális megvalósítás, ha a színészek közül egyedül Melissa McCarthy tudott lenyűgözni, míg a címszereplők játéka közelebb áll Kristen Stewarthoz és egy átlagos Disney-szépfiúéhoz, mint egy hiteles szerelmes párhoz.

Értékelés: 5/10

3 hozzászólás
Zsuzsanna_Botond 

Nekem tetszett. Halle Bailey kellemes meglepetés.
Viszont. Mi az Isten nyilának változtatják meg a dalszöveget a szinkronstúdióban a Disney remake-knél?! Teljesen hazavágja a nosztalgia feelinget. Ezt már nem az első Disney live-action-nél veszem észre – ráadásul itt nem olyan esetről van szó, ahol az eredeti angol is mást énekel, hanem az eredeti angol dalszöveget éneklik, de a magyar dalszöveg felelős kényszert érez arra, hogy kreatívkodjon. Inkább ne tenné!
Ezért nekem mindenképp újranézős eredeti nyelven. A magyar szinkronban egyébként külön dicséret illeti Radics Gigit, aki nem szinkronszínész, de nagyon ügyesen helytállt. Remélem még halljuk őt további szerepekben, mert nagyon jól állt neki.

Netta88 

Kicsit tartottam attól, hogy mi fog várni, annak ellenére, hogy igazából nekem már – néhány dolgot leszámítva – , az előzetes is tetszett. Csak ugye jöttek velem szembe az olyanok, hogy „Triton király fehér, mégis különféle nemzetiségűek a lányai.” meg „Eric herceg fehér, az anyja meg néger.” stb., ami igen, zavaró lenne, ha nem magyarázzák meg, de meg van magyarázva, miért sötétbőrű az anyja a fehérbőrű Ericnek spoiler, és az is, hogy miért különböző nemzetiségűek Triton lányai. Ezzel szimbolizálják, a Hét tengert. De akinek ez sem magyarázat, gondoljon arra, hogy egy királynak nem csak egy felesége, hanem több ágyasa is van, úgyhogy miért ne lehetne igaz ez Tritonra is? Úgyhogy az ezzel kapcsolatos ítélkezést hagyjuk is. Ott van még Ariel, ugye, aki szintén sötétbőrű, de engem egyáltalán nem zavart ez sem. Szerintem Halle Bailey jól alakította a címszereplőt. Ugyan nem eredeti hanggal néztem, de semmi kivetnivalót nem találtam benne. A magyar hangja nem tetszett annyira, mert volt egy két jelenet, ahol elég flegmának tűnt a hangszíne, amikor nem kellett volna. Az előzetesből Eric tűnt elég sótlan, mi több bamba karakternek, de szerencsére nem volt az. Egyébként a szereplők többségével nem volt bajom. Még a CGI állatokkal sem, pedig az előzetesben ők sem tetszettek. Mondjuk mintha Sebastian más fajta rák lett volna a mesében, de végülis rák volt így is. Egyedül Hablaty nem tetszett, meg az utolsó csatánál az óriás ursula volt fura, és ott egy jelenetnél, amikor Airel a roncsok közt van, a CGI nagyok kitűnt. A dalok (Hablatyét kivéve) és a látvány is szép volt. Igazából nekem az egész film kellemes csalódás volt. Apró változtatások voltak benne a meséhez képest, de ezek sem voltak zavarók vagy mentek a történet rovására. Hogy őszinte legyek, rosszabbra számítottam, de eddig élőszereplős Disney adaptációk közül ezt és az Aladdint emelném ki, ami szintén csak néhány dolgot leszámítva, nagyon tetszett.

essz 

bár én esküdöztem, hogy nem fogom megnézni… a végén csak rászántam magam.. méghozzá azért, hogy legyen róla fogalmam… ha már mindenhol és mindenkinél beszédtéma…

nos, túlestem rajta.. és az van, hogy ez nem jó…
a látvány elvisz egy darabig…
viszont, az összes többi rossz…

én elhiszem, és hallottam, hogy az Arielt alakító lánynak szép hangja van..
ellenben színészkedni nem tud… ezzel az erővel engem is választhattak volna… ezt a szintet én is tudnám hozni… folyton nyitva volt a szája.. és az arcáról nem jött át semmi… alkonyat Bella érzésem volt… ( bár a Spencerben nagyon jót alakít, igaz eltelt jó pár év )
aztán, komolyan, nem lehetett volna ezt a hosszú haját raszták nélkül?! mennyivel szebb lett volna ez a lány egy szép hajzuhattaggal, ami nem úgy néz ki, mint egy csimbokos izé…
és nem, nem a rasztahajjal van bajom, nagyon is szép tud lenni, ha ápolt és karban van tartva..( Varga Viktornak szebb haja van, mint itt ennek a lánynak) sajna itt a filmben nem ilyen volt… koszosnak és ápolatlannak tűnt…
mellékesen megjegyezve… Radics Giginek szép hangja van… sajna szinkronizálni (még) nem tud…

aztán, ott van Erik.. komolyan?! jobb színészt erre a szerepre sem találtak!?!? amikor énekel, és szaladgál a parton.. bocs, a sziklákon vagy hol… egyszerűen kínos… kellemetlen… alig vártam, hogy véget érjen… ha tehettem volna, eltekerem…

az egész filmből az inas volt a legjobb… neki elhittem, hogy Ő a királyi család inasa vagy mindenese .. nem volt ciki sem kellemetlen amikor feltűnt a képernyőn…
ellenben Tritonnal… akiről nem tudtam elhinni, hogy Ő lenne a vizek ura… királya…
.. és sajnos Ursula sem volt a legjobb.. én imádom a színésznőt.. viszont itt, nem volt élete alakítása… szerintem a CGI rossz volt.. olyan volt mintha nem lenne egyben az emberi teste a polippal… és a magyar hangja se passzolt…

aztán, a dalok… nem tudom mért kell átírni a szöveget?! teljesen kizökentett az éneklésből..mert igen, énekeltem a dalokat magamban… és amikor nem az volt a szöveg, amit tudok még álmomból felkeltve is.. az nagy csalódás…

mindent összegezve… az, hogy átírtak dolgokat, és hogy Ariel barna bőrű lett..( és még mindig nem vagyok rasszista ) nem lett volna ez olyan ramaty, ha a fentebb említett dolgok jobbak lettek volna..
arról nem is beszélve, hogy az indokolatlan, másodpercekig tartó szótlanság két ember között, egy-egy jelenetben.. teljesen felesleges…
volt, hogy kiabálni akartam, hogy szólalj már meg, az Isten áldjon meg kétszer.. ( nem, nem a néma Arieles jelenetekre gondolok… )
nem tudom, öszehasonlítani a mesével, mert a mese ezer.. sőt felülmúlhatatlanúl jobb…

azt, viszont megkell jegyeznem, hogy a gyerekeknek valószínűleg tetszeni fog… és biztos vagyok benne, hogy az olyan felnőtteknek is, akik nem ragadtak bele a régi mesébe, nem tudják annak kívülről a szövegét..
ez úgy tudnám leírni, mint nálam annó az Aladdin.. láttam mesében gyerekként… de sosem állt közel hozzám, így nem érintett rosszul a filmbeli változás, és kifejezetten élveztem az élőszereplős változatot…

ui.: ami számomra teljesen idegen és meghökkentő… ( azon túlléptem, hogy Hablaty lány lett).. de az, hogy „reppel”… na .. jó.. hagyjuk is…

b_vivi

Holnap megnézem a mesét, hogy ezt az élményt elfelejtsem.


Népszerű idézetek

Lexy

King Triton: You shouldn't have to give up your voice to be heard.

Christinewinchester 

Sir Grimsby: Don't be held back by what you think should be. Think of only what is.

Ancsi0526 

Nos, ha tanácsolhatok önnek valamit uram, minden álomlánynál többet ér egy lány, aki melegszívű és kedves.


Hasonló filmek címkék alapján