A kis hableány (2023) 41

The Little Mermaid
135' · amerikai · romantikus, fantasy, musical, családi 12

A kis hableány című film a látnoki filmrendező, Rob Marshall élőszereplős újragondolása az Oscar®-díjas animációs változat klasszikusának. A kis hableány Ariel szeretett története, egy gyönyörű lelkes fiatal sellő, tele kalandvággyal. Triton király legfiatalabb és egyben legdacosabb lánya, Ariel… [tovább]

angol
angol

Képek 28

Szereposztás

Halle BaileyAriel
Javier BardemKing Triton
Jacob TremblayFlounder (hang)
Melissa McCarthyUrsula
Daveed DiggsSebastian (hang)
Jonah Hauer-KingPrince Eric
AwkwafinaScuttle (hang)
Jude AkuwudikeJoshua
Simone AshleyIndira
Kajsa MohammarKarina

További szereplők

Kedvencelte 5

Várólistára tette 175


Kiemelt értékelések

blackbeakwitch 

Őszintén sajnálom azokat az embereket, akik az előítéletük és a rasszizmusuk miatt nem tudják élvezni ezt a filmet. Halle Bailey bebizonyította, hogy tökéletes Ariel. Megvolt hozzá a hangja, a bája, a kisugárzása, nekem nagyon tetszett a játéka. És külön kiemelendő Radics Gigi is, nagyszerű magyar szinkronhangként, de nekem a többi hang is tetszett, élvezet volt hallani a dalokat. Viszont mindenképp újranézős eredeti nyelven is!
Másrészt pedig nem bírtam levenni a szememet a képernyőről annyira csodás volt a látvány, főleg a vízi világ, de a hajótörés és a film végi „csata” is szépen meg lett csinálva. Örülök, hogy a sztori sem volt megváltoztatva 1-2 jeleneten és kiegészítésen kívül, amik csak még kerekebbé tették a történetet. spoiler
Nekem nagy kedvencem volt gyerekkoromban az eredeti Disney mese, szóval tényleg nagyon jó élmény volt moziban 3D-ben nézni az előszereplős változatot, újra kislánynak éreztem magam.. :')
Ezt a filmet csak élvezni kell, hagyni, hogy elragadjon a nosztalgia és elvarázsoljon a látvány. :)

Chris_teena 

Semmi emlékem az eredetiről, szóval nincs viszonyítási alapom. Angolul néztem, mert több helyen olvastam, hogy pocsék lett a magyar szinkron. Egyszer elment. Nézhető, bár a sellők kinézetével és Ariel raszta hajával nem nagyon tudtam megbarátkozni. Nincs bajom a raszta hajjal, tud nagyon jól kinézni, de itt olyan ápolatlannak hatott inkább. Nekem nem tetszett a haja. Nem valószínű, hogy valaha újranézem, egyszer elég volt.

Zsuzsanna_Botond

Nekem tetszett. Halle Bailey kellemes meglepetés.
Viszont. Mi az Isten nyilának változtatják meg a dalszöveget a szinkronstúdióban a Disney remake-knél?! Teljesen hazavágja a nosztalgia feelinget. Ezt már nem az első Disney live-action-nél veszem észre – ráadásul itt nem olyan esetről van szó, ahol az eredeti angol is mást énekel, hanem az eredeti angol dalszöveget éneklik, de a magyar dalszöveg felelős kényszert érez arra, hogy kreatívkodjon. Inkább ne tenné!
Ezért nekem mindenképp újranézős eredeti nyelven. A magyar szinkronban egyébként külön dicséret illeti Radics Gigit, aki nem szinkronszínész, de nagyon ügyesen helytállt. Remélem még halljuk őt további szerepekben, mert nagyon jól állt neki.

essz 

bár én esküdöztem, hogy nem fogom megnézni… a végén csak rászántam magam.. méghozzá azért, hogy legyen róla fogalmam… ha már mindenhol és mindenkinél beszédtéma…

nos, túlestem rajta.. és az van, hogy ez nem jó…
a látvány elvisz egy darabig…
viszont, az összes többi rossz…

én elhiszem, és hallottam, hogy az Arielt alakító lánynak szép hangja van..
ellenben színészkedni nem tud… ezzel az erővel engem is választhattak volna… ezt a szintet én is tudnám hozni… folyton nyitva volt a szája.. és az arcáról nem jött át semmi… alkonyat Bella érzésem volt… ( bár a Spencerben nagyon jót alakít, igaz eltelt jó pár év )
aztán, komolyan, nem lehetett volna ezt a hosszú haját raszták nélkül?! mennyivel szebb lett volna ez a lány egy szép hajzuhattaggal, ami nem úgy néz ki, mint egy csimbokos izé…
és nem, nem a rasztahajjal van bajom, nagyon is szép tud lenni, ha ápolt és karban van tartva..( Varga Viktornak szebb haja van, mint itt ennek a lánynak) sajna itt a filmben nem ilyen volt… koszosnak és ápolatlannak tűnt…
mellékesen megjegyezve… Radics Giginek szép hangja van… sajna szinkronizálni (még) nem tud…

aztán, ott van Erik.. komolyan?! jobb színészt erre a szerepre sem találtak!?!? amikor énekel, és szaladgál a parton.. bocs, a sziklákon vagy hol… egyszerűen kínos… kellemetlen… alig vártam, hogy véget érjen… ha tehettem volna, eltekerem…

az egész filmből az inas volt a legjobb… neki elhittem, hogy Ő a királyi család inasa vagy mindenese .. nem volt ciki sem kellemetlen amikor feltűnt a képernyőn…
ellenben Tritonnal… akiről nem tudtam elhinni, hogy Ő lenne a vizek ura… királya…
.. és sajnos Ursula sem volt a legjobb.. én imádom a színésznőt.. viszont itt, nem volt élete alakítása… szerintem a CGI rossz volt.. olyan volt mintha nem lenne egyben az emberi teste a polippal… és a magyar hangja se passzolt…

aztán, a dalok… nem tudom mért kell átírni a szöveget?! teljesen kizökentett az éneklésből..mert igen, énekeltem a dalokat magamban… és amikor nem az volt a szöveg, amit tudok még álmomból felkeltve is.. az nagy csalódás…

mindent összegezve… az, hogy átírtak dolgokat, és hogy Ariel barna bőrű lett..( és még mindig nem vagyok rasszista ) nem lett volna ez olyan ramaty, ha a fentebb említett dolgok jobbak lettek volna..
arról nem is beszélve, hogy az indokolatlan, másodpercekig tartó szótlanság két ember között, egy-egy jelenetben.. teljesen felesleges…
volt, hogy kiabálni akartam, hogy szólalj már meg, az Isten áldjon meg kétszer.. ( nem, nem a néma Arieles jelenetekre gondolok… )
nem tudom, öszehasonlítani a mesével, mert a mese ezer.. sőt felülmúlhatatlanúl jobb…

azt, viszont megkell jegyeznem, hogy a gyerekeknek valószínűleg tetszeni fog… és biztos vagyok benne, hogy az olyan felnőtteknek is, akik nem ragadtak bele a régi mesébe, nem tudják annak kívülről a szövegét..
ez úgy tudnám leírni, mint nálam annó az Aladdin.. láttam mesében gyerekként… de sosem állt közel hozzám, így nem érintett rosszul a filmbeli változás, és kifejezetten élveztem az élőszereplős változatot…

ui.: ami számomra teljesen idegen és meghökkentő… ( azon túl léptem, hogy Hablaty lány lett).. de az, hogy „reppel”… na .. jó.. hagyjuk is…

Roboraptor

A kis hableányra érdemes gyermeki lelkülettel beülni a moziba és egyszerűen csak élvezni. Nem ez az utóbbi évek legjobb filmje, mégcsak az utóbbi évek legjobb Disney filmje sem, de összességében egy jó film, aminek vannak kisebb-nagyobb hibái. A gyerekeket alighanem épp annyira el fogja varázsolni, mint az 1989-es változat, ha pedig felnőttként csak egy kis nosztalgiára vágyunk, az ismerős daloknak köszönhetően mi is élvezni fogjuk a filmet.

Bővebben: https://www.roboraptor.hu/2023/05/26/a-kis-hableany-fil…

b_vivi

Holnap megnézem a mesét, hogy ezt az élményt elfelejtsem.

KyKy

Sokkal jobban tetszett, mint számítottam rá. Őszintén szólva az elsők között akadtam ki Arielt játszó színésznő bejelentése után. Nem értem a mai napig, annak ellenére sem, hogy a filmben próbálják ezt megmagyarázni a különböző rasszokkal, amit Ariel és a testvérei képviselnek. Ettől függetlenül nekem Ariel a pirosvörös hajú, fehérbőrű hableány lesz örökre, de elfogadtam ezt a másmilyen Arielt is.
Alapvetően kis elvárással ültem be a moziba anyukámmal. A Disney mesék mindig is a kedvenceink lesznek, de a feldolgozások sok esetben elég feleslegesek, és nem jók.
Féltem nagyon, hogyan lesznek a vicces állat-karakterek megszemélyesítve, és bár Ficánka játékidejét nagyon keveslem, Sebastian és Hablaty a maguk nemében nagyon jók lettek. Sok vicces jelenetet adtak, én jókat rötyögtem rajtuk.
Nagyon tetszett az Ariel és Eric közötti szerelem kibontása. Ha egy lány néma és emellett iszonyú fura is, akkor igencsak nehéz kialakulnia egy szerelmi kötődésnek, hiába szép valaki. Mindezt úgy, hogy közben Eric megrögzötten keresi a szirénénekű megmentőjét… Ezáltal abszolút kellettek és jók voltak a plusz részek a kapcsolatuk erősítésére, kifejezetten tetszettek, és el is hittem, hogy Eric erős vonzalmat kezdett érezni Ariel iránt.
Egyébiránt Eric… A színész, aki játssza, nem ismertem, de nem fogott meg így képek alapján, viszont a film megnézése után a karaktere (most sem a külsője) levett a lábamról. Az egyik – ha nem a kedvenc – disney hercegem lett. Lett neki egy személyiség háttere, története, és nem csak úgy van a vakvilágban, hanem küzd és harcol, és emellett egy igazi őszinte vonzalmat kezd érezni egy lány iránt, akit megismer, és abszolút nem a külseje befolyásolja őt. Imádom ezt.
Összességében nem lesz kedvenc, nem fogom megnézni százezerszer, nyilván a rajzfilmmel nem lehet teljesen összehasonlítani, mikor az kicsilány korom óta nagy-nagy kedvenc, mindig elfogult leszek vele, de ahhoz képest, hogy mire számítottam, sokkal jobbat kaptam.
Attól még ez nem egy mestermű, nem egy utánozhatatlnul egyedi alkotás, de a maga nemében jó lett, és egy kerekebb történet lett, mint a rajzfilm.
Két kedvenc jelenetem pedig, amikor spoiler, illetve spoiler.
Egy a lényeg, megérte a moziélményt, örülök, hogy megnéztem, és hacsak másért nem, de Eric herceg megszeretése miatt, örülök annak is, hogy elkészítették a filmes verziót.

adamklv

A Kishableány karaktere változott.
A történet viszont ugyanaz maradt. Legalábbis nagyjából ugyanaz.
Ami pedig az alkotás minőségét illeti…. ott már vannak gondok.

Részletesebb kritika az alábbi linken:
https://www.kritizator.hu/a-rasszizmus-ne-tovabbja-a-ki…

Szyszyyy

Aludtam rá egyet, de még mindig jobban hajlok a nem tetszett felé.
Az elején amúgy még egész jót szórakoztam rajta. Aztán kezdtem nagyon unni és idegesített több dolog is.
Vannak ezek az apró változtatások, amik arra voltak hivatottak, hogy ez a film több legyen…
De nekem ezek inkább csak rontottak az élményen. Oké, hogy film… De elvileg a kicsiknek szánták ezt is, szóval nem tudom miért kellett bele ilyesmi. Néha az ember csak szórakozni akar, anélkül, hogy lenyomnának valami komoly témát a torkán.
A kishableány amúgy is eleve picit tanulságos, szóval nem értem minek beleerőltetni még többet. Na, mindegy.
Meg a CGI… Fhu, hát az szerintem nagyon nem volt jó. Még a sellők hajának a lebegése is full természetellenesnek hatott. Azt meg gondoltam a plakátokat látva, hogy az állatok nem fognak tetszeni, de azért azt nem hittem, hogy ennyire.
Aztán a jelmezek. Hát ezt a filmet tuti nem fogják a jelmezek miatt Oscarra jelölni, vagy ha mégis, akkor majd csak pislogok.
Nekem annyira nem tetszettek Ariel ruhái, hogy arra szavak sincsenek. Közük nem volt meséhez, még csak hangulatában sem.
Arról ne is beszéljünk, hogy nekem a herceg az nagyon nem volt Eric. Khmm, persze a csaj se Ariel, de ezen lépjünk túl.
Szóval oké, megnéztem, de ez nem az én filmem volt.

Leilaa

Ennek a filmnek ki a célközönsége?
Ha lenne gyerekem, biztos nem vinném el, valamint az én felnőtt fejemnek szintén nem volt való.
A látvány jó lehetett volna, ha a kép nem olyan gyors, hogy engedi az embet »nézni« amit lát. Mire felfogta az agyam, hogy ott egy koral/hal/bármi, már el is tűnt. Kár érte, mert szépnek tűnt.
Számomra a dalok sajnos borzalmasan fájdalmasak voltak. (mármint ilyen fülb*szósan)
A cselekménnyel rendben lennénk, Tritont imádtam, szerintem Ariel is rendben volt,Melissa McCarthy természetesen <3 viszont a többi merően felejthető, a b*zis herceggel együtt.
Ugyanitt nagylányosan be kell vallanom, NEM láttam az eredeti Disney rajzfilmet, és nem volt fogalmam a történetről. (tudom, saját szegénységi bizonyítvány és nem, nem volt gyerekszobám.) Viszont így legalább mindenféle várakozás és előítélettel ültem be. Még az előzetest sem néztem meg, szóval tényleg.
Egyszer elaludtam.
Pénzt ne adjatok érte.


Hasonló filmek címkék alapján