A bosszú ura (Bosszú 1.) (2002) 54

Sympathy for Mr. Vengeance · 복수는 나의 것 (Boksuneun naui geot)
129' · dél-koreai · dráma, thriller, krimi 18 !

Chan-wook Park bosszú-trilógiájának első darabja, mely egyben a legnyersebb is a három film (a másik kettő az Oldboy és A bosszú asszonya) közül. A főszereplő egy fiatal, süketnéma fiú, aki vesebeteg nővére számára próbál pénzt gyűjteni az új szervre, de mivel a szervkereskedők csúnyán átverik… [tovább]

angol

Szereposztás

Shin Ha KyoonRyu
Song Kang HoPark Dong Jin
Bae Doo NaCha Yeong Mi
Lim Ji EunRyu nővére
Han Bo BaeYu-sun
Lee Dae YeonChoe
Ryoo Seung Wan
Ji Dae HanJi nyomozó

Kedvencelte 5

Várólistára tette 77


Kiemelt értékelések

Kiskakukk 

A történet tetszett, a rendezés, és az atmoszféra viszont nem.
És ennyi kegyetlenkedés talán egy kicsit sok is volt egyetlen filmbe… :/

szigiri

“Magatokért bosszút ne álljatok szerelmeseim, hanem adjatok helyet ama haragnak; mert meg van írva: Enyém a bosszúállás, én megfizetek, ezt mondja az Úr.” (Róm. 12:19)

Ami nagyon fura ebben a filmben, hogy az Oldboy rendezője készítette és mégis annyira más, mint a közismertebb klasszikus, aminek már ugye amerikai újrafeldolgozása is elkészült tavaly, hogy el sem hisszük. Persze vannak benne hasonlóságok, a közvetlenül mutatott brutalitás, a bosszú mint feldolgozott alapmotívum és hát mindenki koreai benne. De teljesen más abban, hogy a brutalitás ellenére ez egy lassan csordogáló dráma, nincsenek benne CGI-vel megspékelt jelenetek, felturbózott zenei aláfestések és iszonyatosan trükkös csavarok sem.

Az alapkérdés itt is a bosszú, és a bosszú ördögi köre vagy körei.

Érdekes, hogy nincs a filmnek főszereplője. Érdekes ez különösen amiatt, mert ugye a cím arra utalna, hogy ez a film valakiről szól. De ugyanúgy tarthatjuk a süketnéma fiút, mint a dühös apát a bosszú urának. De érzésem szerint pont arról szól a film, hogy a bosszú egy olyan műfaj, amit elszabadítanak és aztán az csak és kizárólag a maga ura lesz, ti meg a csicskái vagytok. Kicsit kikacsintva a mottóul választott idézetre, érdekes lenne megvizsgálni, hogy az egyharmadában keresztény Koreában mennyire más a bosszúfelfogás a távol-keleti kultúrákhoz képest.Gondoljunk csak a 47 roninra vagy egy átlagos Kitano filmre.

Keveredik a filmben a dráma, a horror, a groteszk (persze, hiszen keleti film) és nem kevés humoros elem is van benne. De mégis egy szomorú tónusú filmet kapunk.

tebori_sea 

Coen-típusú emberrablások bal*szkodó bohózatának indul, majd szép lassan átcsúszik valami egész másba: őrült körtáncban az egyik hátborzongató utóhatás követi a másikat, bár mindenki szimpatikus a maga módján, de senki nem tud elmenekülni a maga büntetése elől. (Természetesen a büntetések ázsiaian kifinomultak. Nem is lenne másképp értelme.)


Folytatása

Összehasonlítás

Bosszú


Hasonló filmek címkék alapján