3096 nap (2013) 20

3096 Days · 3096 Tage
111' · német · dráma, életrajzi, krimi

A tízesztendős Natascha Kampuscht 1998. március 2-án az iskolába vezető úton elrabolta az akkor harmincöt éves egykori híradás-technikus, Wolfgang Priklopil. Nyolc és fél éven át tartotta fogságban a Bécs környéki házában berendezett pinceodúban. Az időközben felnőtt lánnyá serdült Nataschának… [tovább]

angol

Képek 4

Szereposztás

Antonia Campbell-HughesNatascha Kampusch
Thure LindhardtWolfgang Priklopil
Amelia PidgeonYoung Natascha
Trine DyrholmNatascha's Mother
Dearbhla MolloyWolfgang's Mother

Kedvencelte 3

Várólistára tette 63


Kiemelt értékelések

Negative_Singularity

Örülök, hogy a film előtt megnéztem a Nataschával készült dokumentumfilmet; nagyon jól tartották magukat a készítők az eredeti történésekhez, amit 8 évvel később elmesélt nekünk.
A színészválasztás telitalálat volt mind a két esetben; a Nataschát játszó lány valami elképesztő energiával adta át azt a lelki és tesi szenvedést, amit egy érzelmileg megnyomorított ember okozott neki. Nem tudom azt mondani, hogy pszichopata volt, mert itt minden kifacsart és beteg dolog ellenére voltak érzelmek; sajnos. Egyszerűen képtelen vagyok felfogni, hogyan lehet valaki ennyire aberrált, hogy ilyet tegyen. Ennek ellenére nem tudtam gyűlölni az elrablót, Natascha mondta jól: épp annyira hozzám vagy láncolva, ahogy én hozzád. Borzasztó, hogy mik történnek egy ember lelkében. És Nataschát sem tudom bírálni azért, amiért nem tudott előbb elszökni, hiába róják ezt fel neki (gyalázat, komolyan, az ilyen ember nem tudom, hol él).
Szó mi szó, ez egy rettenetesen komoly, érzelmileg a végletekig megrázó film, és ami még a padlóra pofoz egy tucatszor, amikor felfogom: ez tényleg megtörtént. Nem tudom, hogy lehet valaki ennyire erős, mint Natascha volt. Azt hiszem, nem kell lézerszem ahhoz, hogy szuperhős legyen valaki…

UViki 

Nos, nem is tudom, hol kezdjem. A gyermek Natasha sorsa nagyon megrendítő volt, de rengeteg döntése és tette teljesen felidegesített. Megértem, hogy ha valakit elrabolnak és pszichológiai terrorban tartják, akkor előbb vagy utóbb, de engedelmeskedik az elrablójának. Viszont Natasha nem, hogy engedelmeskedett, néha már – már úgy tűnt, jól is érzi magát. És ez az ábrázolás és a cselekmény szempontából nagyon dühített.
Durva volt látni, hogy ez igaz történet alapján készült és, hogy valóban megtörtént szegény lánnyal.
Az indíték egy spoiler volt…. spoiler

Blissenobiarella 

Kétségekkel ültem le megnézni ezt a filmet, mert nagyon erősen tartottam tőle, hogy túlságosan thrilleres irányba viszik el ezt a filmet a nézők kedvéért. De kellemesen csalódtam. Egyedül a szexjeleneteket sokalltam, borzasztóan gyomorforgató volt – pedig tudomásom szerint erről maga Natascha sosem beszélt nyilvánosság előtt, szóval ha máshol nem is, itt közbeszólt a művészi szabadság a történetet illetően.
Ettől eltekintve valóban csak dicsérni tudom a filmet. A színészválasztás több, mint kiváló, a két főszereplő elképesztő alakítást nyújt. Nehéz összemérni őket, nekem a Priklopil-t játszó Thure Lindhart egy hajszálnyival meggyőzőbb volt, de Natascha szerepében mind a két lány szintén nagyon jól játszott.
Hatással volt rám ez a film. Megrökönyödtem, hiszen egészen más egy dokumentumfilmben meghallgatni, vagy a könyvében elolvasni, miket élt át Natascha ennyi éven keresztül, és egészen más végignézni – még ha színészek játsszák is el. Többször összeszorult a gyomrom, egyszer-kétszer meg is állítottam a filmet nézése közben. Hiába ismerem a történetet, izgultam is, és drukkoltam Nataschának. A végén pedig sírtam is.
Szóval, azt hiszem, ez egy kifejezetten jó film.
Szigorúan 18 éven felülieknek.

Rebane 

Mielőtt belefogtam volna ebbe a filmbe, azért megnéztem egy dokufilmet is Kampusról, így abszolút élvezhető volt. Nagyon jó, megrázó film, nekem nem gáz benne a szexjelenet, mert attól, hogy nem beszél róla, nyilván sok mindent kellett elszenvednie, és így hitelesebbnek tűnik az egész film, hogy nem lett kihagyva ez se.

Osli75 

Nem lehet felfogni hogy lehet így élni és túlélni. Milyen ember az aki csak úgy elvesz 8 évet a másik ember életéből. Hogy tud utána beilleszkedni… Hihetetlenül szomorú történet.

Egy_HEA_rajongó

Na, szóval ez a film naggyon jó volt. De tényleg. Leborulok Antonia előtt, hogy végig tudta csinálni.
Bár, Natasha ezt élőben vitte végbe, ami Jézusom nem kispályás.
Bár igaz, végtelenül szomorú, meg durva, de kellett hogy átérezzük a helyzetet. Szívtelen vagyok ugye? Mert nem sírtam. spoiler


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján