Valami Amerika (Valami Amerika 1.) (2002) 372

A történet valahol Ausztriában kezdődik a hegyeshalmi határátkelő felé vezető úton, de ez talán kevésbé lényeges, mint az érkező személye. Ő az „amerikai”, aki egy jobbkormányos luxusautóban szivarozva Alex Brubeck néven érkezik Magyarországra, szülőföldjére, amit még fiatalon hagyott el. Neki… [tovább]

magyar

Képek 5

Szereposztás

Szervét TiborAlex Brubeck
Pindroch CsabaVárnai Tamás
Szabó GyőzőÁkos
Ónodi EszterEszter
Oroszlán SzonjaTimi
Hujber FerencAndrás
Schütz IlaTerka néni
Liptai ClaudiaAnikó
Hámori GabriellaStoppos lány
Gesztesi KárolyJóbarát

További szereplők

Kedvencelte 40

Várólistára tette 76


Kiemelt értékelések

crissy 

Megmondom őszintén, én ettől egy néhány fokkal jobbra számítottam, hiszen mai napig annyira, de annyira hype-olt egy film, pedig szerintem nem okoz valami maradandó élményt, spoiler. A karakterek mind nagyon sztereotipikusak voltak, a történet végig kiszámítható, spoiler, de legalább a színészek jól alakítottak, s azért az OST is eléggé rendben volt. Majd valamikor megnézem a folytatásokat is, de most még nem.

2 hozzászólás
Pandalány 

Sokadjára is szeretem ezt a filmet,mert eredeti,jó sztori,jók a színészek és a szöveg,számomra ez egy örök kedvenc magyar film. Nem elcsépelt és nem érződik rajta, hogy erőltetett lenne.
A zenéje is remek. :)

Little_Monster

Még szerencse, hogy a második részt láttam korábban. Ha nincs Tompos Kátya, akkor szerintem odáig se jutok el. Annak árnyékában még mindig nem értem, hogy ez anno miért robbant akkorát. Persze, Pindroch és Szabó Győző hozzák az elvárhatót, de ez valahogy még mindig kevés. Lagymatag az egész. A történet végtelenül egyszerű és kiszámítható. Vicces is csak az a jelenet volt, mikor Terka néni mikor beszívott. Az Oroszlán Szonja jelenség a legtöbb jelenetet csak még kínosabbá tette, ha belegondolok, igazi tehetség, hogy így életre tudta kelteni a buta szőke karaktert. Ónodi Eszteren pedig az Aranyélet után meglepődtem, hogy régen így nézett ki. Ennél többre azt hiszem nem fogok emlékezni belőle.

ChEebor 

Nagy hype-ja volt a saját korában, de én csak most jutottam el oda, hogy megnézzem. Eléggé tetszett, noha azt hiszem, a hírnevéhez nagyban hozzájárul, hogy saját korában a magyar filmgyártás épp egy kátyú alját bámulta közvetlen közelről, és inkább az akkori mértékekkel tűnt mesterműnek. Ezt leszámítva viszont igazán minden rendben van vele: kicsit lassú, kicsit túl semlegesen megy előre, de ahol van poén, ott jól működik. Karakterei nem különösebben szimpatikusak, de érdekesek, és alighanem nem is az volt a cél, hogy úgy igazán megkedveljük őket, hanem hogy őket és a történetüket megismerjük. A színészi alakítás viszont, ha nem is kiemelkedő, de rendben van (mondjuk az döbbenet, hogy Pindroch Csaba milyen fiatal volt benne).

Lilla99

Persze, tudom mi ez a film, mert ki ne tudná, de még soha nem jutottam el odáig hogy megnézzem az egészet. Hát….nem sokról maradtam le. Voltak benne humoros részek, és tényleg tetszett néhol, de mégsem kötött le annyira, mint ahogy vártam volna. Lehet velem van a baj, mert alapjában nem nagyon szeretem a magyar filmeket, de akkor is. A főcím zene viszont továbbra is kedvenc és imádom. Ja…és Andrást, rajta nagyon sokat nevettem a spoiler. Összességében nem rossz, lesz még hogy megnézem, de nem egy olyan film ami nélkül nem lehet élni.

metahari

Teri néni porszívós jelenete mindent vitt, a többire már nem emlékszem :)

christine

Kiskoromban ezerszer megnéztem, ha adta a tévé. Terka néni a kedvenc, szakadtam rajta. Tamást még mindig nem bírom, Oroszlán Szonjától én is a falra másztam, tökéletesen hozta a síkhülye szőke nő szerepét. Szabó Győző itt kifejezetten állatként viselkedett, eleinte vicces volt, de a sokadik szexjelenetnél már csak a szememet forgattam. Eszter itt nagyon naiv, de lényegében okés szereplő volt.
Örök klasszikus ez, azt hiszem. A zenék dallamosak, és a régi, retró dalok is megmosolyogtattak.
Összességében? Nagy kedvenc. Kellemes emlékeket idéz. ❤

eszternemeszti

Szürreális magyarság. Imádom.
Én nagyon szeretem a magyar filmeket amúgy. De tényleg! Bár nem tudom, hogy hogyan, de nekem baromira kimaradtak ezek a híres magyar filmek, amiket igazából még az is látott, aki ki nem állhatja őket. Azt viszont nem értem, hogy 'jó magyar film' jelző alá miért mindenki ezt a filmet mondja. Szerintem ezek a színészek alakítottak már nagyobbat azóta. Szervét Tibor például zseniális a 'Csak színház és más semmi' sorozatban. Azt viszont aláírom, hogy hatalmas vicc az egész és rengeteget nevettem. :D

(Szabó Győző Toxikoma filmje kapcsán jutott eszembe, hogy én ezeket az öreg klasszikusokat még nem is láttam, úgyhogy most csinálok is róla egy listát, mert ezeknek a megnézése nélkül nem szívesen halnék meg én, mint magyar film kedvelő.)

U.i.: Fénykorában zseniálisan nézett ki Szabó Győző, ezt remélem mindenki alátámasztja. Színészként sem semmi, jól játszott ebben a filmben is, na de.. ^^

fayakezdet 

Azért néztem meg, hogy jobban képbe kerüljek Szabó Győző munkásságával kapcsolatban. Mivel nagyon tetszett az önéletrajzi könyvéből készült film, ráadásul vele készült interjúkban elhangzik, hogy a Valami amerika az egyik legnépszerűbb magyar film, gondoltam sort kerítek erre is. Bár tisztában voltam vele, hogy ez a kijelentés, nem egyenlő azzal, hogy jó is a film, tekintettel a magyar közízlésre. Kb azt kaptam, amire számítottam, 'nem egy nagy szám' filmet. De ha ez kellett ahhoz, hogy közel húsz évvel később, elkészüljön a Toxikoma, már megérte.

viky0222 

A második filmet láttam először szerencsére. Ha ezt láttam volna, lehet nem jutok el a következőig, mai fényévekkel jobb. Ez nem volt jó. Csak egy-egy pillanat volt értékelhető, mint pl. Terka néni mikor spoiler


Népszerű idézetek

Bexy_15

Terka néni elkezdi nézni a Vad Angyalt. Ákos visszajön a szobába.

Ákos: Azt hittem, nem tetszik tudni kezelni a tévét.
Terka néni: Én csak ráültem erre az izére és lett kép meg hang. Van összefüggés?
Ákos: Hát feneke válogatja. De ha el tetszik menni, véletlenül tessék majd újra ráülni, hogy kikapcsolódjon!

Zakuro 

(Mikor Ákos tévedésből a kaszkadőr fülét harapja meg)
Jocó, a kaszkadőr: Jó lesz ha ezt abbafejezed, mert leszedem az arcod!
Ákos: Így kell viselkedni Barbie baba, mert valaki kedvesen üdvözöl?

Zakuro 

András: A Jupiter ott áll az aszcendesemen.
Ákos: És nem fáj?

jancsibohi 

– Jó utat! És rakjanak rendet sürgősen ebben a gépjárműben!

Zakuro 

Maradnék, de érzem, hogy mennem kell,
Mert vár valahol egy másik út.
Hogyha most is úgy szeretsz, engedj el, ma már
Nem köt ide, csak a múlt.

Zakuro 

– Ma már mindent lehet.
– Meg mindennek az ellenkezőjét is.

Bogesxd 

Srác: Allergián kívül egyéb fertőző betegségek?
András: Hmmm, depresszió?
Srác: Már megvolt.

David_Lakner 

Tamás: Úristen, sörszagú lesz a leheletem!
Ákos: Nem csajozni mész, cseszd meg, hanem szélhámoskodni.
András: Kérsz rágót? Az úgyis olyan amerikai!


Folytatása

Összehasonlítás

Valami Amerika


Hasonló filmek címkék alapján