Treblinka rettegett Ivánja (2019–2019) 20

The Devil Next Door
44' · amerikai · háborús, krimi, dokumentumfilm, minisorozat
5 rész

Izraelben egy clevelandi nagypapát, John Demjanjukot, bíróság elé állítják, azzal vádolják ugyanis, hogy ő volt a Rettegett Iván (Ivan the Terrible) néven hírhedté vált őr az egyik náci haláltáborban.

angol

Szereposztás

Eli Rosenbaumönmaga
John Demjanjukönmaga (archív felvételről)
Yoram Sheftelönmaga
Eli Gabayönmaga
Michael Shakedönmaga
Lawrence Douglasönmaga
Ted Henryönmaga
Ed Nishnicönmaga
Ed Nishnic Jr.önmaga
Mark O'Connorönmaga

További szereplők

Várólistára tette 28


Kiemelt értékelések

Kriska_Attila 

A dokumentumfilm-sorozat lineárisan, az események kronológiájában meséli el ennek a látszólag hétköznapi embernek, John Demjanjuk történetét, aki az Egyesült Államokba (Cleveland, Ohio) emigrált.
Az 1970-es évek vége és az 1980-as évek eleje között a Szovjetunió (a KGB) személyi igazolványt juttatott el az Egyesült Államokba, amelyben arról számolt be, hogy az ország egy háborús bűnöst, egy ukrán származású náci kollaboránst bújtat, aki segédtiszt volt az SS soraiban, különböző lengyelországi koncentrációs táborokban dolgozott. Az alany a szovjet források szerint Retteget Ivan néven elhíresült, szadista gyilkos volt.

Az Egyesült Államok azonnal kiadta Demjanjukot az izraeli igazságszolgáltatásnak. Ettől a pillanattól kezdve a sorozat részletesen megmutatja az egész jogi procedurát, amellyel ez az állítólagos náci bűnöző szembesült. A rendezők és nyilvánvalóan a Netflix nem foglalnak valódi álláspontot az ügyben, mivel az egész sztorit részletesen elmagyarázzák, az előnyökkel és hátrányokkal együttvéve.

Természetesen nem könnyű felismerni egy férfit, negyven év távlatából, gondoljunk csak a családi fótokon saját rokonainkat is nehezen tudjuk beazonosítani. Nincs könnyű dolga a holokauszt-túlélőknek, kik túlélték a koncentrációs táborokat, nehéz azonosítani annyi év után egy háborús bűnöst, mert ha tévednek, elitélnek egy ártatlant és a halálba küldik.

Annyira nehezen megy ez, hogy a szakértőt is térdre kényszeríti a védelem, és a néző sem tudja mindvégig megfejteni az igazságot. Egy biztos a hazugságok nem segítik előre az ügyet, mely szemmel láthatólag a tanuk padján lévők olykor belecsúsznak. Az alkotók részletesen mesélik el a (kirakat)per mozzanatait, korabeli videokkal és napjainkban készült interjúkkal a védőkkel, ügyészséggel, bírókkal és persze Demjanjuk családjával.

Demjanjuk védőügyvédje, Sheftel (érted Sheftel és zsidó, ennél magasabb labda nem létezhet) nagyon érdekes karakter, és egyben nagyon nem közkedvelt jelenség a zsidó közösségekben, akinek amolyan polgárpukkasztó minden rezdülése, óriási zsidócsilaggal jár, német autót vezet és felhívja a figyelmet, hogy a tisztességes védelem mindenkinek jár.

Az ügy a true crime műfaj jegyeit kellő mennyiségben hordozza, fordulatokkal teli sorozat, szinte úgy tűnik, hogy a rendezők azt akarják, hogy vizsgáljuk meg velük az esetet, hogy megpróbáljuk megérteni, ki is volt valójában ez az ember, valóban ő volt-e a szadista gyilkos, aki koncentrációs táborokban kínozta a zsidókat, vagy talán egy egyszerű ukrán bevándorló, aki a Ford of Clevelandnél dolgozott.

A legszembetűnőbb ebben a sorozatban minden bizonnyal a zsidó nép igazságosság iránti szomja, ami nyilvánvalóan teljesen indokolható, tapintható és megható, különösen a láthatóan traumatizált túlélők meséiben, a mindenféle rekonstrukció nélküli kor képei határozottan igazolják. Erős ez a dokumentumfilm.

A Treblinka rettegett Ivánja abszolút megérdemli, hogy figyeljük, teljes mértékben megjelentíti, hogy látszólag hétköznapi emberek hogyan tudtak valójában ilyen sötét és nem sejtett titkokat elrejteni, és hogy a második világháború még mindig hordoz mély sebeket, amelyek nem gyógyulnak be.

A Netflix készített egy kiváló dokumentumfilmet, amely a képernyőhöz ragadja a nézőt, lenyűgözi, részletesen tanulmányozza és nagy szakértelemmel készíti, megjutalmazza az elkészítéséhez szükséges erőfeszítéseket, és összehozza ennek a hosszú és tragikus történetnek az összes főszereplőjét.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján