Pillangó úrfi (1993) 13

M.Butterfly
101' · amerikai · dráma, romantikus 18

Kína a hatvanas évek elején. René Gallimard, a Pekingben dolgozó francia diplomata jegyet vált Puccini Pillangókisasszonyának bemutatójára. Az előadáson pillantja meg a gyönyörű énekesnőt, Song Lilinget, akibe beleszeret. Találkozik vele, majd hamarosan viszony alakul ki közöttük. Az időpont és… [tovább]

angol

Képek 44

Szereposztás

Jeremy IronsRené Gallimard
John LoneSong Liling
Ian RichardsonToulon nagykövet
Barbara SukowaJeanne Gallimard
Vernon DobtcheffEtancelin
Hirdetés

Kedvencelte 4

Várólistára tette 32


Kiemelt értékelések

Blissenobiarella 

Cronenberg talán legjobb filmje, amit eddig láttam, úgy, hogy ez köztük a legkevésbé „Cronenberges”.
Ebben nincsen semmi olyan undi dolog, ami az ő filmjeit jellemzi, hacsak a spoiler nem tartjuk annak, de én ettől eltekintenék. Nem különösebben izgalmas film, de azért fordulatos történet, nem kiszámítható a vége. Nagyon tetszett, annak ellenére is, hogy Jeremy Irons ebben a filmben is pont olyan volt, amiért nem igazán szeretem őt. A távolba meredő szomorú kiskutya-szemekre gondolok persze, amit nagyon jól csinál, a baj inkább az, hogy mást viszont nem nagyon nyújt. John Lone is jó volt igazából, de ő nekem ugyanez pepitában, igaz, hogy az ő esetében az arc merevsége, az titokzatos, kifejezéstelen mosoly, ami a film egészében az arcán ül értelmezhető a karakter részeként.
A film igazi dráma, és nem utolsósorban igaz történeten alapszik, ami még érdekesebbé teszi.
Nekem most kifejezetten jól esett ez a film, szerettem.

Londonna 

Jó volt, ám én mégis forgattam közben a szemem. Amire rá próbált világítani a film, az nagyon tetszett, azonban a tálalás, a kivitelezés… Hát az már kevésbé.
Nem tudtam eldönteni, mit kezdjek Renével. Egyszer elképesztően szerettem, egyszer meg rémesen utáltam. spoiler Értem én, hogy kereste önmagát, de voltak itt bőven dolgok, amiknél igazán eldönthette volna már az elején, hogy akkor most tulajdonképpen WTF. (nem lett volna az olyan nehéz)
Aztán a másik problémám, amit a film végére sem sikerült megfejtenem: hogy nem vette észre?!?! Oké, az elhangzik, hogy végig tiszteletben tartotta a kultúráját. De bakker, amit megmutattak nekünk, nézőknek, miket műveltek ezek abban a szobában, hááát… Igencsak fel kellett volna, hogy tűnjön főhősünknek a spoiler. Ugyanígy az spoiler
A vége nekem túlságosan szentimentális lett (igaz történet ide, igaz történet oda), és elvártam volna ugyanezt a lépést mindkét oldalról. Ha már… Oké, „felcserélődtek a szerepek”, eljutott a tudatomig, de akkor is.
Jeremyt viszont megdicsérem, csodásan spoiler Rémesen élethű lett. :O :))))
Mindent összevetve nekem ez most kevésbé tetszett, mint például a Dead Ringers. A sztori egy idő után az érdekes események ellenére túlságosan átment „nyálba”, ami nekem tönkre vágta a hangulatot. Ettől persze még jó film. Többször is meg lehet nézni. :)))

4 hozzászólás
AnnaAnn

Kifejezetten tetszett ez a film, bár van benne néhány zavarba ejtő fordulat. Viszont a két világ találkozásában, és a „szerelmi történetben” van valami megejtő. Mivel nem olvastam végig az ajánlót mielőtt nekifogtam volna, volt nagy meglepetés, de akkor is jó volt végignézni. Számomra az egyik legjobb Cronenberg film.


Népszerű idézetek

Londonna 

The Oriental woman: when she's good, she's very very very good. But when she's bad, she's Christian!

Londonna 

Please come back. My audiences miss the white devil in their midst.

Londonna 

– The Oriental woman has always held a certain fascination for you Caucasian men. Is that not true?
– Yes, but that fascination is imperialist, or so you tell me.
– Yes, it is always imperialist. Sometimes… sometimes it is also mutual.

Londonna 

You said the Americans would succeed in Vietnam. You were kidding, right?

Londonna 

The Americans always love to hear how welcome they are.

Londonna 

– You made me see the beauty of the story, of her death. It's, it's pure sacrifice. He's not worthy of it, but what can she do? She loves him so much. It's very beautiful.
– Well, yes, to a Westerner.
– I beg your pardon?
– It's one of your favorite fantasies, isn't it? The submissive Oriental woman and the cruel white man.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján