Pénzhamisítók (2007) 11

The Counterfeiters · Die Fälscher
98' · német, osztrák · dráma, történelmi, krimi 16

1 díj · 1 jelölés

Egy igaz történet a történelem egyik legnagyobb hamisítási ügyletéről, amelynek központi alakja a hamisítók „királya”, Salomon Sorowitsch, Sally volt. A férfi kicsapongó, törvényenkívüli életet élt a náci világban egészen addig, amíg Friedrich Herzog le nem tartóztatta és a mauthauseni… [tovább]

Képek 3

Szereposztás

Karl MarkovicsSorowitsch
August DiehlBurger
Devid StriesowHerzog
Martin BrambachHolst
August ZirnerDr. Klinger
Veit StübnerAtze
Sebastian UrzendowskyKolya
Andreas SchmidtZilinski
Tilo PrücknerHahn
Lenn KudrjawizkiLoszek

További szereplők

Kedvencelte 2

Várólistára tette 17


Kiemelt értékelések

TLD 

Salomon Thug Life Sorowitsch bankjegyek és különböző okmányok hamisításával, ezen kívül néha festészettel foglalkozik. Öntörvényű, független és bár megvannak a maga elvei, még zsidóként is apolitikus marad a náci rendszer kiépülése közben. A totalitárius rendszerek viszont arról híresek, hogy totálisan másznak bele mindenki életébe (a filmben szó szerint az ember hálószobájába) és válaszút elé kényszerítik az egyént. Salomont deportálják, ám a nácik hamar felfigyelnek sokoldalú tehetségére, s ennek következtében egy kis csapattal együtt kivételesen jó kondíciók között tartják a táborban, ha cserébe pénzhamisítással segítik a háborús gépezetüket – Remény rabjai világháborús kiadásban.

Ez a film komoly morális dilemmákra keresi a választ kis helyeken, viszonylag kevés szereplővel. A szereplők eszméletlenül jól el lettek találva, nem sokat beszélnek és mégis komplexek, motivációjuk pedig érthető.

Két pénzhamisító rab, rajtuk keresztül két elv feszül egymásnak:
– Salomon patentül hamisít, segít a náciknak, számára a túlélés a lényeges (nem érthetetlen életcél a holokauszt közepén). Nem önző ember ugyanakkor, hiszen csapatára, barátaira vigyáz, nem árulja el őket.
– Vele szemben áll Adolf Burger, aki inkább meghal, mintsem hogy segítse a nácikat, szándékosan szabotálja tehát az elkészített hamis bankjegyek minőségét, de ezzel kockára teszi a csapata életét (ha kiderül, persze végük).

Szűk helyszíneken és rövid, de feszültségterhes párbeszédekben kibontakozó konfliktusuk teljesen lekötött és vitte előre a filmet, a „megoldás” pedig elgondolkodtató volt spoiler

(A német őrök között van kisebbségi komplexusos szadista és karrierista „átlagember” is, tehát a nácik ábrázolása sem egyoldalú.)


Hasonló filmek címkék alapján