Kedvencelte 10

Várólistára tette 73


Kiemelt értékelések

Bence211 

Tavaly év végén került bemutatásra az ARD és a Sky csatorna közös koprodukciója, amit a média csak úgy hangoztatott, mint az eddigi legnagyobb költségvetésű német sorozat. A részletes beszámolom az oldalunkon megtalálható. : http://filmdoboz.hol.es/…

Kathleen

Izgalmas, rejtélyes, mocskos. Magával ragad a hangulata, percenként változik, hogy szereted-e a szereplőket, de végül egyik sem az, akinek első pillantásra tűnt.
Imádtam fordítani.

12 hozzászólás
LukeSkywalker 

Rendhagyó módon egyszerűen bemásolom a sorozat fordítója, @Kathleen kritikáját, mert nem tudom, és nem is akarom jobban vagy másképp megfogalmazni, miért is tartom kiválónak ezt a sorozatot:

„Izgalmas, rejtélyes, mocskos. Magával ragad a hangulata, percenként változik, hogy szereted-e a szereplőket, de végül egyik sem az, akinek első pillantásra tűnt.”

Esetleg annyit tennék hozzá: nagyszerű a zenéje, a fényképezés, a díszletek, a kosztümök. Az idei év nagy meglepetése ez a sorozat.
Zu Asche, Zu Staub… (https://www.youtube.com/watch…)

u.i.: A gyártó X-Filmetől most kaptam emailt, miszerint már dolgoznak a folytatáson.

kelgit

Na igen!!!!!! Ennek a sorozatnak olyan hangulata van, hogy jajj. Borzalmas, de minél többet nézed, annál nehezebb kiszakadni belőle. A főcím annyira nyomasztó volt számomra, hogy alig bírtam nem áttekerni rajta. De én elhiszem neki teljes mértékben. Alig várom a folytatást.

Orsolya_Tikászné_Gárdos

Igazából 2 évad 16/ 12 résszel.
" 4. BABILON NÉV SZIMBÓLIKUS JELENTÉSE
Ésaiás figyelme nemcsak azért irányul Babilonra, mert kora aktuális problémájának ez állt a középpontjában, hanem egyéb szempontok miatt is. Mivel Babilon történelme visszanyúlik egészen Bábel tornyáig, ezért méltó jelképe lett annak a fennhéjázó világi pompának és hatalomnak, amely annyira jellemezte az Isten és választott népe ellen lázadó nemzeteket. Ésaiás idejében Babilon már túl volt egy aranykorszakon, és egy újabbnak nézett elébe, még mielőtt elérte volna az a végzet, aminek bekövetkezése felől Ésaiás teljesen bizonyossággal adott kijelentést.

Ahogyan Babilon királya jelképes értelemben is kinyilatkoztatásra kerül a 14. fejezetben, hasonlóképpen szerepel „Babilon” is jelképes értelemben a 13. fejezetben, mint egy valláspolitikai hatalom. A Babilon név és annak története az Isten ellen lázadó népeket és azok történetét is kifejezi és jelképezi, akik minden történelmi korban az Isten művének ellenségeiként álltak az „Ősellenség” oldalán. A Babilon név azt a világi önteltséget testesíti meg, amely mindig ellenszegül Istennek, hatalom-mámorában viszont mindenkit el akar tiporni. Babilonnak ez a szimbolikus meghatározása és jelentősége egyre inkább nyilvánvalóvá válik, ahogy az Ésaiás által adott jövendölés kibontakozik. A történelmi Babilont ugyanis nem vették be a médek olyan kegyetlen vérfürdővel, pusztaságot hagyva maguk után, mint ahogyan arra a 3,17-22. versek szó szerinti értelmezéséből következtetni lehetne. Babilon valójában harc nélkül adta meg magát a perzsa Círusnak, aki addigra már legyőzte a médeket, így ebben az időben az egyesített Médó-Perzsa Birodalom királya volt. Ezért Ésaiásnak a Babilonra vonatkozó kijelentéseit, mintegy „pillanatkép-próféciákat” jelképes értelemben, a messze jövőbe mutató kijelentésekként is figyelembe kell venni. Ilyen értelemben viszont a Babilonra vonatkozó kijelentések egy jelképes Babilonra vonatkoznak, amit a későbbi történelmi korokban kell keresnünk."
http://igemorzsa.hu/profecia/vegyes/babilon.html#bab-04

Berlin 1929 az I. világháború után, a gazdasági világválság és 1933 előtt. Az első gondolatom: koszos. Koszos a város, az utcák, a lakások, az emberek. a lokálok. Koszos az egész film. Egy tiszta van : Greta Overbeck. Aztán úgy tisztultak a dolgok, vagy én szoktam meg.
Berlin a nácizmus előtt. Nagyon halványan, nagyon jelentéktelenül, ha nem 90 év múlva néznénk, talán fel sem tűnne. De ott van minden mögött.
Sokszor felmerül a kérdés: Hogyan válhatott egy ilyen kultúrnép a fasizmus lelkes hívévé?
Hát így.
Van egy-két jelenet ami olyan Indiana Jonsos. Kár volt, e nélkül is elég izgalmas, magával ragadó. Az első évad feszültségfokozó zenéje mindent visz. Tudat alatt ott van az a második évadban is.

Tomcsik_Nóra

Teljesen véletlenül bukkantam rá a sorozatra, és gondoltam, kíváncsiságból megnézem az első részt. Aztán három nap után szomorúan eszméltem rá, hogy elfogytak az epizódok.
Van a németeknek egyfajta hamisíthatatlan hangulata, ami itt is már az első képkockákon kiütközött. Szeretem úgy általában az európai filmek/sorozatok őszinteségét, realizmusát, emberközeliségét, ami valljuk be, Amerikára sokkal kevéssé jellemző. A németek esetében ez különösen szembetűnő (szerintem), és ezt imádom.
A Babilon Berlin remek sorozat, egy igazi kincs, és örülök, hogy rátaláltam. A német történelem olyan időszakában játszódik, ami sokkal kevesebbszer került feldolgozásra, mind például a néhány évvel utána következő, és ettől különösen egyedülálló lett számomra. Miközben egy a mélyen romlott, pusztuló város (és ország) képe jelenik meg, jól érezhetőek az I Világháború németeket sújtó következményei, és miközben zajlik a cselekmény, valahogy már érezhető, mindaz, amit majd az elkövetkezendő évek hoznak magukkal nem csak Németországra, de az egész világra.
A főcselekmény fordulatos, izgalmas, az első részeknél kicsit el is voltam veszve, de az utolsó részre minden összeállt, és közben megszült bennem rengeteg kérdést, amikre remélem, választ kapok a következő évadban. (megjegyzem, bízom benne, hogy nem állunk meg 3 évadnál ;) )
Végül amit ki kell emelnem, az a színészi játék. Hihetetlen, mennyi tehetséges színésze van a németeknek. Volker Bruch már a Generációk háborújában is belopta magát a szívembe, öröm nézni a játékát (na meg őt magát is.), de ugyanez igaz Liv Lisa Fiers-re is, aki ráadásul az általa megformált Charlotte messze az egyik legjobb női karakter, akihez az utóbbi időben szerencsém volt.

Szóval nézzetek Babilon Berlint, nem fogjátok bánni. ;)


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján