Mielőtt felkel a Nap (Mielőtt... 1.) (1995) 250

Before Sunrise
105' · amerikai, osztrák, svájci · dráma, romantikus 12

1 díj · 2 jelölés

Jesse (Ethan Hawke), az amerikai srác, és Celine (Julie Delpy), a francia végzős diáklány a Budapestről Bécsbe tartó vonaton ismerkednek össze. A két fiatal kellemesen elbeszélget az út során, melynek következtében a fiú arra kéri a lányt, tartson vele a bécsi éjszakában. Celine belemegy a… [tovább]

angol

Képek 5

Szereposztás

Ethan HawkeJesse
Julie DelpyCeline
Karl BruckschwaigerPasi a hídon
Tex RubinowitzPasi a hídon
Erni MangoldTenyérjós
Dominik CastellUtcai költő
John SlossAmerikai a kávézóban
Haymon Maria ButtingerCsapos

Kedvencelte 110

Várólistára tette 229


Kiemelt értékelések

Gedi 

Pasi létemre büszkén vállalom, hogy ez a bájos, romantikusnak mondott film a legkedvencebb alkotásaim egyike. Két gyönyörű, abszolút hiteles karakter – a macsó, nagydumás amerikai srác és az álmodozó, művészlélek francia lány –, éppen csak átlépve a felnőttkor küszöbén, egy véletlen (?), sorsszerű találkozás és egy csodálatos nap Bécs szépséges városában. Ilyen egyszerű. Kis pénzből leforgatott, de ragyogóan megírt, végig izgalmas dialógusokból álló kis csoda ez a film. Bár néha tűnhet úgy, hogy a giccs határán egyensúlyozik, de egyáltalán nem esik át a túloldalra. Tele emlékezetes jelenetekkel, csodás helyszínekkel (a télen végigjártuk a film helyszíneit @Tíci-vel, nagy élmény), idézhető mondatokkal, és persze a két főszereplő nagyszerű alakításával. Mindenkinek ajánlom, aki a romantikus filmekre kevésbé, de a nagyszerűen megírt párbeszédekre, elgondolkodtató alkotásokra annál inkább vevő.

2 hozzászólás
Novecento 

Hát én szerelmes lettem ebbe a filmbe. Miért nem láttam ezt előbb? Lehet, hogy most volt rá szükségem. Jókor talált meg, nagyon.

Nihilchan 

A leírása és egy véletlenül látott filmajánló révén kíváncsi lettem a történetre, de nagyon éreztem, hogy nem tartozik a műfaj a zsánereim közé. A színészek hitelesen hozták az általuk megformált karaktertípusokat, bár nekem Jesse végtelenül antipatikus volt valamiért. Az igazság az, hogy konkrétan untam. Nagyon lassú folyású, párbeszédekre épül, de kicsit sem tudott megmozgatni annyira, hogy érdekeljen a szereplők kapcsolatának alakulása és/vagy a történet folytatása.

Lucy 

Még ha nagyon is fájna, még ha nem is tudnám túl tenni magam rajta soha igazán, akkor is ha később megbánnám… szeretnék egy ilyen napot megélni. Csak mérhetetlenül vágyom egy ilyen őrült, szenvedélyes és kicsit fájdalmas napra.
spoiler

Veronika_Szakács 

Tényleg szép film. Egyszerű. Tiszta. Úgy mutatja meg két valódi ember (nem papírmasé üres karakter) megismerkedését, ahogy az valóban megtörténhet. Bécs remek háttér az „egyéjszakás” kalandhoz (ami nem a mai, 2015-ös értelemben véve egyéjszakás). Jesse és Celine megismerkedése sorsszerű, kommunikációjuk nyílt, őszinte és néhol döbbenetesen mély. Többet tudnak meg egymásról (így mi nézők is róluk) egy éjszaka alatt, mint amennyit egy átlagos kapcsolatban hónapok alatt tudhatsz meg valakiről. Persze a film nem mentes a fiatal felnőttkor (huszak évek eleje) idealizmusától, főleg mivel a karakterek sem mentesek ettől. De épp ettől volt bájos, és épp ettől várom nagyon a második részt.

Bettina_Puskás 

Az első és talán egyetlen romantikus film, amiben nem a nagy romantikus jelenetek és a csókjelenet a kedvencem, hanem a beszélgetős jelenetek, ami úgy kb az egész film :D Ez a film a beszélgetésről szól és pontosan ezért annyira hiteles és jó romantikus film, hiszen nem a külső alapján leszünk igazán szerelmesek… Gyönyörű film. Én jó párszor megnéztem már, de még mindig találok benne érdekességeket. Annyi kedvenc jelenetem van, hogy nem is érdemes felsorolni, inkább azt mondom: az egész film szuper.

Little_Monster 

Richard Linklatert a Sráckor óta követem figyelemmel és tervezem bepótolni a még nem látott filmjeit. Nagyon örültem, hogy erre rábukkantam, és annak ellenére, hogy felejthetetlen dráma vagy bonyodalom nincs a történetben, mégse untam egy percig se, és amint vége lett, újra tudtam volna nézni újra. Az egész film, a karakterekkel és színészekkel, minden jelenettel és párbeszéddel egy szép kerek egészet alkot. Hamar egy hullámhosszra kerültem a fiatalokkal és olyan volt, mintha a barátaimat nézném. Jók voltak a helyszínek és a két főszereplő közt nagyon működött a kémia. Sokszor olyan természetesek voltak a jelenetek, hogy el se akartam hinni, hogy filmet nézek. Bájos, őszinte, emlékezetes alkotás, amihez fogható nem sok készül manapság.

csilly 

Kicsit féltem ettől a filmtől, de nagyon kellemes csalódás volt a számomra. Mély és belsőséges témákkal foglalkozik, miközben maga a mű nagyon könnyed és finom, nem megerőltető. Két fiatal találkozása egy vonaton, egy ismeretlen városban, amely mindössze egyetlen éjszakára szól. Álomszerű kép.
A lány, Celine egy kicsit idealista, telve reményekkel és vágyakkal. Jesse kicsit szkeptikus, de nyitott a világra és mélyen legbelül romantikusabb, mint azt elsőre gondolnánk. A véletlen találkozáskor azonnali vonzalom születik, és talán szerelem is. A véleménykülönbségek ellenére megpróbálják megérteni egymást és toleránsak a másikkal szemben. Az apróbb feszültségek hamar elillannak és csak a gyöngéd érzelmek kapnak helyett.
Egy tökéletes szerelmi kapcsolat beteljesülése az éj beálltával, amelynek búcsút kell inteni reggel beköszöntével. Nem erről álmodunk esténként mi is, és mikor reggel felkelünk nem azt kívánjuk, hogy bárcsak nem lenne vége a mesének. Celine és Jessi is erre vágyott…

Dorka 

Többet vártam tőle :( Bár szeretem Ethan Hawke-ot, itt valahogy nem volt szimpi (na meg az a bajusz!). Mind a ketten nekem túl elvontak, a beszélgetés, ami a film egészét kiteszi, nem nagyon kötött le, nem volt számomra túl érdekes. Inkább még a kamaszkorral kapcsolnám össze ezt a fajta filozofálást, bár fene tudja.
Azért a hat csillag, mert az ötlet maga tetszett, azért végig tudtam nézni, nem volt rossz, a költő pl. kifejezetten tetszett :) De nem vágyom rá még egyszer.
spoiler

2 hozzászólás
Zoézuga 

Újranéztem a filmet és ugyanannyira magàval ragadott, mint mikor tizenévesen làttam. Hétköznapi bàjos történet, hétköznapi szerethető szereplők. A varàzsa az egyszerűségében rejlik. Tetszettek a vàgàs nélküli jelenetek, hogy az egész film a két szereplő közti pàrbeszédekre, az érzelmekre fókuszàlt. Biztos, hogy még többször újra fogom nézni!


Népszerű idézetek

doriilány 

Celine: Isn't everything we do in life a way to be loved a little more?

1 hozzászólás
Renáta_Szabó 

I think I can really fall in love when I know everything about someone-the way he's going to part his hair, which shirt he's going to wear that day, knowing the exact story he'd tell in a given situation. I'm sure that's when I know I'm really in love.

doriilány 

Jesse: You know what's the worst thing about somebody breaking up with you? It's when you remember how little you thought about the people you broke up with and you realize that is how little they're thinking of you. You know, you'd like to think you're both in all this pain but they're just like „Hey, I'm glad you're gone”.

Destiny 

Jesse: I know what you mean about wishing somebody wasn't there, though. It's just usually it's myself that I wish I could get away from. Seriously, think about this. I have never been anywhere that I haven't been. I've never had a kiss when I wasn't one of the kissers. Y'know, I've never, um, gone to the movies, when I wasn't there in the audience. I've never been out bowling, if I wasn't there, y'know making some stupid joke. I think that's why so many people hate themselves. Seriously, it's just they are sick to death of being around themselves.

doriilány 

Celine: I believe if there's any kind of God it wouldn't be in any of us, not you or me but just this little space in between. If there's any kind of magic in this world it must be in the attempt of understanding someone sharing something. I know, it's almost impossible to succeed but who cares really? The answer must be in the attempt.

doriilány 

Jesse: People always talk about how love is this totally unselfish, giving thing, but if you think about it, there's nothing more selfish.

doriilány 

Celine: I always feel this pressure of being a strong and independent icon of womanhood, and without making it look my whole life is revolving around some guy. But loving someone, and being loved means so much to me. We always make fun of it and stuff. But isn't everything we do in life a way to be loved a little more?

doriilány 

Celine: Even though I reject most of the religious things I can't help but feeling for all those people that come here lost or in pain, guilt, looking for some kind of answers. It fascinates me how a single place can join so much pain and happiness for so many generations.

doriilány 

Celine: I'm the most harmless person. The only person I could really hurt is myself.

doriilány 

Celine: I used to think that if none of your family or friends knew you were dead, it was like not really being dead. People can invent the best and the worst for you.


Folytatása

Összehasonlítás

Mielőtt...


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján