Mielőtt felkel a nap (Mielőtt... 1.) (1995) 309

Before Sunrise
105' · amerikai, osztrák, svájci · dráma, romantikus 12

1 díj · 2 jelölés

Jesse (Ethan Hawke), az amerikai srác, és Celine (Julie Delpy), a francia végzős diáklány a Budapestről Bécsbe tartó vonaton ismerkednek össze. A két fiatal kellemesen elbeszélget az út során, melynek következtében a fiú arra kéri a lányt, tartson vele a bécsi éjszakában. Celine belemegy a… [tovább]

angol

Képek 5

Szereposztás

Ethan HawkeJesse
Julie DelpyCeline
Karl BruckschwaigerPasi a hídon
Tex RubinowitzPasi a hídon
Erni MangoldTenyérjós
Dominik CastellUtcai költő
John SlossAmerikai a kávézóban
Haymon Maria ButtingerCsapos

Kedvencelte 133

Várólistára tette 255


Kiemelt értékelések

Szeszj 

Mikor neki ültem nézni nem gondoltam volna hogy ennyire magával fog ragadni, elfog varázsolni, és ilyenkor nagyon bánom hogy csak most látom, mert tudom hogy már régebben is a szívemhez nőtt volna!
Kb az egész filmet végig mosolyogtam, annyira aranyosak voltak, imádtam a beszélgetésüket, a kémiájukat, ahogy egymásra pillantanak, és nekem is fájt a búcsújuk!
A két színész közti kémia pedig nagyon lehengerlő volt!
Teljesen elvarázsolt a film, egy szóval kéne illetnem akkor az a gyönyörű lenne! ^^

Gedi

Pasi létemre büszkén vállalom, hogy ez a bájos, romantikusnak mondott film a legkedvencebb alkotásaim egyike. Két gyönyörű, abszolút hiteles karakter – a macsó, nagydumás amerikai srác és az álmodozó, művészlélek francia lány –, éppen csak átlépve a felnőttkor küszöbén, egy véletlen (?), sorsszerű találkozás és egy csodálatos nap Bécs szépséges városában. Ilyen egyszerű. Kis pénzből leforgatott, de ragyogóan megírt, végig izgalmas dialógusokból álló kis csoda ez a film. Bár néha tűnhet úgy, hogy a giccs határán egyensúlyozik, de egyáltalán nem esik át a túloldalra. Tele emlékezetes jelenetekkel, csodás helyszínekkel (a télen végigjártuk a film helyszíneit @Tíci-vel, nagy élmény), idézhető mondatokkal, és persze a két főszereplő nagyszerű alakításával. Mindenkinek ajánlom, aki a romantikus filmekre kevésbé, de a nagyszerűen megírt párbeszédekre, elgondolkodtató alkotásokra annál inkább vevő.

2 hozzászólás
Novecento

Hát én szerelmes lettem ebbe a filmbe. Miért nem láttam ezt előbb? Lehet, hogy most volt rá szükségem. Jókor talált meg, nagyon.

Nihilchan 

A leírása és egy véletlenül látott filmajánló révén kíváncsi lettem a történetre, de nagyon éreztem, hogy nem tartozik a műfaj a zsánereim közé. A színészek hitelesen hozták az általuk megformált karaktertípusokat, bár nekem Jesse végtelenül antipatikus volt valamiért. Az igazság az, hogy konkrétan untam. Nagyon lassú folyású, párbeszédekre épül, de kicsit sem tudott megmozgatni annyira, hogy érdekeljen a szereplők kapcsolatának alakulása és/vagy a történet folytatása.

LoneWolf 

Hmm… lehet, hogy inkább horrort kellett volna választanom ma estére. Na nem azért, mert rossz, hanem szimplán elszomorított picit. Egyértelműen nem egy tucat, 1000x látott klisékkel megpakolt darab, ugyanakkor egy teljesen egyszerű történet, melynek szépsége pont abban rejlik, hogy akárkivel megtörténhet, ha jókor van, jó helyen és nyitott arra a lehetőségre, hogy bárhol és bármikor rálelhetünk arra, aki örök nyomot hagy a szívünkben. (Oké, ez nem teljesen igaz. Szerintem a valóságban is csak két eleve vonzó embernél működik a dolog, főként a mai időkben.)
A történet egy mondatban leírható: Két egymásnak teljesen ismeretlen ember összefut egy vonaton, és egy kellemes beszélgetés követően úgy döntenek, hogy eltöltenek egy napot együtt. Lényegében ennyi. Nincsenek nagy fordulatok, látványos (esetleg mesterkélt) szexjelenetek, vagy fölösleges szenvedések, amit egy ilyen műfajú filmtől elvárnánk, csak egy hosszúra nyúlt randi, életszagú gondolatokkal, pillanatnyi érzésekkel, meg általános témákról folytatott csevegésekkel. Lehet, hogy valakinek ez unalmasan hangzik és tény, hogy kell hozzá egy specifikus hangulat / hozzáállás (ami most nekem sem volt adott), mégis kellően érdekesnek és aranyosnak találtam. Vicces, hogy egyik karaktert sem próbálták tökéletesre csiszolni, mindkettőnek akadtak idegesítő megmozdulásai / megszólalásai (főleg Jesse-nek), de ettől is volt olyan hihető az egész, az pedig külön tetszett, hogy 95-ös darab révén sehol egy telefon, vagy a közösségi oldalak által okozott médiafüggőség. Ma már hol látsz ilyet? Számított még valamit, ha összefutottál valakivel, akivel akár kicsit is jól kijöttök egymással, hisz sosem tudhattad, hogy találkoztok-e még, vagy találsz-e hasonlót, most meg szinte online „katalógusokból” válogatják sokan, ki is lenne számukra a tökéletes, a bőség zavara pedig szinte nullára redukálja minden randi jelentőségét, miután 2 perc alatt szervezhetsz másikat, ha nagyon akarsz. (Az értékelőm írása közben arra is rájöttem, hogy nem is azért szomorított el, mert egyedül vagyok. Az vág igazán földhöz, hogy nem tapasztalhatom meg, milyen is lehetett egy olyan korban ismerkedni, amikor még volt igazán értelme.)
A folytatások miatt nagyjából tisztában voltam a végével, de így csak még kíváncsibb lettem, hogy ezt miként fűzik majd tovább. Vicces módon ezt pl. több kedvem lett folytatni, mint az Ocean's trilógiát, vagy az Alice-t, szóval mindenképp sort kerítek majd rájuk a közeljövőben.
Főként azoknak ajánlom, akiket nem riaszt a műfaj, és vevők egy kis ínyencségre.

Veronika_Szakács

Tényleg szép film. Egyszerű. Tiszta. Úgy mutatja meg két valódi ember (nem papírmasé üres karakter) megismerkedését, ahogy az valóban megtörténhet. Bécs remek háttér az „egyéjszakás” kalandhoz (ami nem a mai, 2015-ös értelemben véve egyéjszakás). Jesse és Celine megismerkedése sorsszerű, kommunikációjuk nyílt, őszinte és néhol döbbenetesen mély. Többet tudnak meg egymásról (így mi nézők is róluk) egy éjszaka alatt, mint amennyit egy átlagos kapcsolatban hónapok alatt tudhatsz meg valakiről. Persze a film nem mentes a fiatal felnőttkor (huszak évek eleje) idealizmusától, főleg mivel a karakterek sem mentesek ettől. De épp ettől volt bájos, és épp ettől várom nagyon a második részt.

Lucy 

Még ha nagyon is fájna, még ha nem is tudnám túl tenni magam rajta soha igazán, akkor is ha később megbánnám… szeretnék egy ilyen napot megélni. Csak mérhetetlenül vágyom egy ilyen őrült, szenvedélyes és kicsit fájdalmas napra.
spoiler

Bettina_Puskás

Az első és talán egyetlen romantikus film, amiben nem a nagy romantikus jelenetek és a csókjelenet a kedvencem, hanem a beszélgetős jelenetek, ami úgy kb az egész film :D Ez a film a beszélgetésről szól és pontosan ezért annyira hiteles és jó romantikus film, hiszen nem a külső alapján leszünk igazán szerelmesek… Gyönyörű film. Én jó párszor megnéztem már, de még mindig találok benne érdekességeket. Annyi kedvenc jelenetem van, hogy nem is érdemes felsorolni, inkább azt mondom: az egész film szuper.

Pandalány 

Annyira régóta terveztem megnézni ezt a trilógiát és mennyire kedves történet! Imádom a klasszik ’90-es évek hangulatot, a szereplőket, és hogy Európában játszódik, nem is olyan messze tőlünk, Bécsben. Üdítő végre nem egy tipik amerikai sztorit nézni, amiben „úgyis összejönnek”. Fontos beszélgetések, sziporkázó párbeszédekkel teli film, nagyon kíváncsian várom a folytatást.

Little_Monster

Richard Linklatert a Sráckor óta követem figyelemmel és tervezem bepótolni a még nem látott filmjeit. Nagyon örültem, hogy erre rábukkantam, és annak ellenére, hogy felejthetetlen dráma vagy bonyodalom nincs a történetben, mégse untam egy percig se, és amint vége lett, újra tudtam volna nézni újra. Az egész film, a karakterekkel és színészekkel, minden jelenettel és párbeszéddel egy szép kerek egészet alkot. Hamar egy hullámhosszra kerültem a fiatalokkal és olyan volt, mintha a barátaimat nézném. Jók voltak a helyszínek és a két főszereplő közt nagyon működött a kémia. Sokszor olyan természetesek voltak a jelenetek, hogy el se akartam hinni, hogy filmet nézek. Bájos, őszinte, emlékezetes alkotás, amihez fogható nem sok készül manapság.


Népszerű idézetek

doriilány

Celine: Isn't everything we do in life a way to be loved a little more?

1 hozzászólás
Renáta_Szabó

I think I can really fall in love when I know everything about someone-the way he's going to part his hair, which shirt he's going to wear that day, knowing the exact story he'd tell in a given situation. I'm sure that's when I know I'm really in love.

doriilány

Jesse: You know what's the worst thing about somebody breaking up with you? It's when you remember how little you thought about the people you broke up with and you realize that is how little they're thinking of you. You know, you'd like to think you're both in all this pain but they're just like „Hey, I'm glad you're gone”.

doriilány

Celine: I believe if there's any kind of God it wouldn't be in any of us, not you or me but just this little space in between. If there's any kind of magic in this world it must be in the attempt of understanding someone sharing something. I know, it's almost impossible to succeed but who cares really? The answer must be in the attempt.

Destiny 

Jesse: I know what you mean about wishing somebody wasn't there, though. It's just usually it's myself that I wish I could get away from. Seriously, think about this. I have never been anywhere that I haven't been. I've never had a kiss when I wasn't one of the kissers. Y'know, I've never, um, gone to the movies, when I wasn't there in the audience. I've never been out bowling, if I wasn't there, y'know making some stupid joke. I think that's why so many people hate themselves. Seriously, it's just they are sick to death of being around themselves.

doriilány

Jesse: People always talk about how love is this totally unselfish, giving thing, but if you think about it, there's nothing more selfish.

bmark

You know what drives me crazy? It's all these people talking about how great technology is, and how it saves all this time. But, what good is saved time, if nobody uses it? If it just turns into more busy work.

katy_swartz 

-Úgy érzem mintha álom világban járnánk.
-Igen, fantasztikus. Ez az együtt töltött idő csak a miénk. Mi magunk teremtettük. Mintha te álmodnál engem, és én álmodnálak téged.
-És az a jó benne,hogy hivatalosan, ez az egész este amit együtt töltöttünk, nem is létezik.
-Igen, talán ezért olyan nem e világi.
De aztán jön a reggel és a hintónk vissza változik tökké.

doriilány

Celine: I always feel this pressure of being a strong and independent icon of womanhood, and without making it look my whole life is revolving around some guy. But loving someone, and being loved means so much to me. We always make fun of it and stuff. But isn't everything we do in life a way to be loved a little more?


Folytatása

Összehasonlítás

Mielőtt...


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján