Mielőtt felkel a Nap (Mielőtt... 1.) (1995) 207

Before Sunrise
105' · amerikai, osztrák, svájci · dráma, romantikus 12

1 díj · 2 jelölés

Jesse (Ethan Hawke), az amerikai srác, és Celine (Julie Delpy), a francia végzős diáklány a Budapestről Bécsbe tartó vonaton ismerkednek össze. A két fiatal kellemesen elbeszélget az út során, melynek következtében a fiú arra kéri a lányt, tartson vele a bécsi éjszakában. Celine belemegy a… [tovább]

angol

Szereposztás

Ethan HawkeJesse
Julie DelpyCeline
Karl BruckschwaigerPasi a hídon
Tex RubinowitzPasi a hídon
Erni MangoldTenyérjós
Dominik CastellUtcai költő
John SlossAmerikai a kávézóban
Haymon Maria ButtingerCsapos

Kedvencelte 97

Várólistára tette 197


Kiemelt értékelések

Gedi

Pasi létemre büszkén vállalom, hogy ez a bájos, romantikusnak mondott film a legkedvencebb alkotásaim egyike. Két gyönyörű, abszolút hiteles karakter – a macsó, nagydumás amerikai srác és az álmodozó, művészlélek francia lány –, éppen csak átlépve a felnőttkor küszöbén, egy véletlen (?), sorsszerű találkozás és egy csodálatos nap Bécs szépséges városában. Ilyen egyszerű. Kis pénzből leforgatott, de ragyogóan megírt, végig izgalmas dialógusokból álló kis csoda ez a film. Bár néha tűnhet úgy, hogy a giccs határán egyensúlyozik, de egyáltalán nem esik át a túloldalra. Tele emlékezetes jelenetekkel, csodás helyszínekkel (a télen végigjártuk a film helyszíneit @Tíci-vel, nagy élmény), idézhető mondatokkal, és persze a két főszereplő nagyszerű alakításával. Mindenkinek ajánlom, aki a romantikus filmekre kevésbé, de a nagyszerűen megírt párbeszédekre, elgondolkodtató alkotásokra annál inkább vevő.

2 hozzászólás
Novecento 

Hát én szerelmes lettem ebbe a filmbe. Miért nem láttam ezt előbb? Lehet, hogy most volt rá szükségem. Jókor talált meg, nagyon.

Lucy 

Még ha nagyon is fájna, még ha nem is tudnám túl tenni magam rajta soha igazán, akkor is ha később megbánnám… szeretnék egy ilyen napot megélni. Csak mérhetetlenül vágyom egy ilyen őrült, szenvedélyes és kicsit fájdalmas napra.
spoiler

Veronika_Szakács

Tényleg szép film. Egyszerű. Tiszta. Úgy mutatja meg két valódi ember (nem papírmasé üres karakter) megismerkedését, ahogy az valóban megtörténhet. Bécs remek háttér az „egyéjszakás” kalandhoz (ami nem a mai, 2015-ös értelemben véve egyéjszakás). Jesse és Celine megismerkedése sorsszerű, kommunikációjuk nyílt, őszinte és néhol döbbenetesen mély. Többet tudnak meg egymásról (így mi nézők is róluk) egy éjszaka alatt, mint amennyit egy átlagos kapcsolatban hónapok alatt tudhatsz meg valakiről. Persze a film nem mentes a fiatal felnőttkor (huszak évek eleje) idealizmusától, főleg mivel a karakterek sem mentesek ettől. De épp ettől volt bájos, és épp ettől várom nagyon a második részt.

Bettina_Puskás

Az első és talán egyetlen romantikus film, amiben nem a nagy romantikus jelenetek és a csókjelenet a kedvencem, hanem a beszélgetős jelenetek, ami úgy kb az egész film :D Ez a film a beszélgetésről szól és pontosan ezért annyira hiteles és jó romantikus film, hiszen nem a külső alapján leszünk igazán szerelmesek… Gyönyörű film. Én jó párszor megnéztem már, de még mindig találok benne érdekességeket. Annyi kedvenc jelenetem van, hogy nem is érdemes felsorolni, inkább azt mondom: az egész film szuper.

Zsófia 

Vegyesek az érzéseim. A címe, a plakátja és a cselekménye nagyon megfogott, a sok dícséret után mertem elvárásokat is támasztani vele szemben.
A film utolsó néhány perce megható és elgondolkodtató. Lassú folyású romantikus történet, egy idő után sikerült is ráhangolódnom. Azért még a felénél is akadozva csúszott nekem, de a végére valahogy tudatosult bennem, milyen sokat jelentett nekik ez az egy éjszaka, főleg egy ilyen romantikus városban, ahol mindketten kívülállók és mindenre rácsodálkozhatnak.
Amivel igazán meggyűlt a bajom az a folyamatos fecsegés volt. A szereplőket kedveltem, illettek is egymáshoz, de ezt a másfél órát így végigbeszélni néha kimondottan idegesítő volt. Elhangzottak izgalmas témák is, de java részt fárasztó volt ez a sok filozofálgatás. Nekem ez sokat elvett az élményből, a csendesebb jelenetek, ahol a testbeszédre és a gesztusokra irányult a figyelem, sokkal többet adtak (és adhattak volna még) át ebből a kapcsolatból.

csilly 

Kicsit féltem ettől a filmtől, de nagyon kellemes csalódás volt a számomra. Mély és belsőséges témákkal foglalkozik, miközben maga a mű nagyon könnyed és finom, nem megerőltető. Két fiatal találkozása egy vonaton, egy ismeretlen városban, amely mindössze egyetlen éjszakára szól. Álomszerű kép.
A lány, Celine egy kicsit idealista, telve reményekkel és vágyakkal. Jesse kicsit szkeptikus, de nyitott a világra és mélyen legbelül romantikusabb, mint azt elsőre gondolnánk. A véletlen találkozáskor azonnali vonzalom születik, és talán szerelem is. A véleménykülönbségek ellenére megpróbálják megérteni egymást és toleránsak a másikkal szemben. Az apróbb feszültségek hamar elillannak és csak a gyöngéd érzelmek kapnak helyett.
Egy tökéletes szerelmi kapcsolat beteljesülése az éj beálltával, amelynek búcsút kell inteni reggel beköszöntével. Nem erről álmodunk esténként mi is, és mikor reggel felkelünk nem azt kívánjuk, hogy bárcsak nem lenne vége a mesének. Celine és Jessi is erre vágyott…

Little_Monster 

Richard Linklatert a Sráckor óta követem figyelemmel és tervezem bepótolni a még nem látott filmjeit. Nagyon örültem, hogy erre rábukkantam, és annak ellenére, hogy felejthetetlen dráma vagy bonyodalom nincs a történetben, mégse untam egy percig se, és amint vége lett, újra tudtam volna nézni újra. Az egész film, a karakterekkel és színészekkel, minden jelenettel és párbeszéddel egy szép kerek egészet alkot. Hamar egy hullámhosszra kerültem a fiatalokkal és olyan volt, mintha a barátaimat nézném. Jók voltak a helyszínek és a két főszereplő közt nagyon működött a kémia. Sokszor olyan természetesek voltak a jelenetek, hogy el se akartam hinni, hogy filmet nézek. Bájos, őszinte, emlékezetes alkotás, amihez fogható nem sok készül manapság.

Dorka 

Többet vártam tőle :( Bár szeretem Ethan Hawke-ot, itt valahogy nem volt szimpi (na meg az a bajusz!). Mind a ketten nekem túl elvontak, a beszélgetés, ami a film egészét kiteszi, nem nagyon kötött le, nem volt számomra túl érdekes. Inkább még a kamaszkorral kapcsolnám össze ezt a fajta filozofálást, bár fene tudja.
Azért a hat csillag, mert az ötlet maga tetszett, azért végig tudtam nézni, nem volt rossz, a költő pl. kifejezetten tetszett :) De nem vágyom rá még egyszer.
spoiler

2 hozzászólás
Valentine_Wiggin 

Fiú ismerősöm ajánlotta, mondván, tudja, én nem rajongok a romantikus filmekért, de higgyem el, ez tetszeni fog, ő fiú létére is szívesen megnézi. Mit ne mondjak… igaza lett :) Nagyon szép történet a folytatásaival együtt, nem túlidealizált, foglalkozik rengeteg elgondolkodtató kérdéssel, a főszereplő karakterek szerethetőek. Mi kell még?


Népszerű idézetek

doriilány

Celine: Isn't everything we do in life a way to be loved a little more?

1 hozzászólás
doriilány

Jesse: You know what's the worst thing about somebody breaking up with you? It's when you remember how little you thought about the people you broke up with and you realize that is how little they're thinking of you. You know, you'd like to think you're both in all this pain but they're just like „Hey, I'm glad you're gone”.

Destiny

Jesse: I know what you mean about wishing somebody wasn't there, though. It's just usually it's myself that I wish I could get away from. Seriously, think about this. I have never been anywhere that I haven't been. I've never had a kiss when I wasn't one of the kissers. Y'know, I've never, um, gone to the movies, when I wasn't there in the audience. I've never been out bowling, if I wasn't there, y'know making some stupid joke. I think that's why so many people hate themselves. Seriously, it's just they are sick to death of being around themselves.

doriilány

Celine: I believe if there's any kind of God it wouldn't be in any of us, not you or me but just this little space in between. If there's any kind of magic in this world it must be in the attempt of understanding someone sharing something. I know, it's almost impossible to succeed but who cares really? The answer must be in the attempt.

doriilány

Jesse: People always talk about how love is this totally unselfish, giving thing, but if you think about it, there's nothing more selfish.

Renáta_Szabó

I think I can really fall in love when I know everything about someone-the way he's going to part his hair, which shirt he's going to wear that day, knowing the exact story he'd tell in a given situation. I'm sure that's when I know I'm really in love.

doriilány

Celine: I always feel this pressure of being a strong and independent icon of womanhood, and without making it look my whole life is revolving around some guy. But loving someone, and being loved means so much to me. We always make fun of it and stuff. But isn't everything we do in life a way to be loved a little more?

doriilány

Celine: Even though I reject most of the religious things I can't help but feeling for all those people that come here lost or in pain, guilt, looking for some kind of answers. It fascinates me how a single place can join so much pain and happiness for so many generations.

doriilány

Celine: I'm the most harmless person. The only person I could really hurt is myself.

doriilány

Celine: I used to think that if none of your family or friends knew you were dead, it was like not really being dead. People can invent the best and the worst for you.


Folytatása

Összehasonlítás

Mielőtt...


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján