Luther (2010–2019) 72

1 díj · 19 jelölés

John Luther főfelügyelő egy sorozatgyilkos letartóztatását követően rövid kényszerszünet után tér vissza a rendőrségi munkába. Egy lángeszű fiatal lány, Alice Morgan szüleinek meggyilkolása ügyében kezd nyomozni. Hamar rájön, hogy Alice követte el a kettős gyilkosságot, de a látszólag tökéletes… [tovább]

angol
angol

Képek 4

Szereposztás

Idris ElbaJohn Luther
Ruth WilsonAlice Morgan
Indira VarmaZoe Luther
Warren BrownJustin Ripley
Paul McGannMark North
Dermot CrowleyMartin Schenk
Michael SmileyBenny Silver
Steven MackintoshIan Reed
Saskia ReevesRose Teller
David O'HaraDSU George Stark

További szereplők

Kedvencelte 26

Várólistára tette 115


Kiemelt értékelések

krlany 

Jó kis BBC-sorozat ez, amolyan férfias, brutális, erős, nem széplelkeknek való, és nem véletlen rajta az a 18-as karika. Amit bírok benne, hogy nem ez a makulátlan, patyolatfehér benne minden, hanem igen is koszos és mocskos, és a bűnözőkkel szemben a saját módszereiket használja hősünk, aki gyűrött, érdes, esendő, és sokszor a bőrét menti és megkérdőjelezhetőek a módszerei, de azért valahol mégis mindig elkapja a rossz fiúkat, és ha görbe utakon is, de az igazság győz.
Szerettem.

3 hozzászólás
Fay

A létező egyik legjobb krimi sorozat.

dulkap 

Azért kezdtem bele, mert láttam, hogy jön a Netflixre film belőle és elvileg a hónap végén lekerül az HBO Max kínálatából. Pozitívan indult a sorozat, de aztán szép lassan zuhant a színvonal, hogy aztán az utolsó részre egy feneketlen szakadék mélyére essen. Az egy dolog, hogy a főhős egy cseppet sem szimpatikus, de maga a történet se erős. A nyomozós részek összességében elég közepesek, ahol a rendőrök és a bűnözők azon versenyeznek melyikük a nagyobb hülye. Sajnos sok a logikai hiba benne és az egyébként jó színészi játékok se mentik meg nálam a sorozatot, amit valószínűleg menet közben is elkaszáltam volna, ha még 2-3 rész lenne, de így az első évad után elengedem a dolgot.

Bastia 

A tökéletes krimi sorozat. Minden úgy jó benne, ahogy van. Ruth Wilsont anno itt láttam először és azonnal kedvencem lett.

ananiila

Remek sorozat egy remek színésszel, aki uralja az egészet.
Nem mondom, hogy tökéletes, mert voltak benne logikátlanságok, de ezeket feledtette velem Idris Elba, a történetek és a hangulat ami körüllengi az egész sorozatot.
Várom a 4. évadot.

Rajongóknak ajánlom az előzmény könyvet:
http://moly.hu/konyvek/neil-cross-luther-vihar-elott

Banditaa 

A teljesen rossz és felesleges negyedik évadnak nevezett két részt leszámítva az egyik legjobb sorozat a világon. Teljesen magával rántott. John Luther karaktere annyira tökéletes és tökéletlen egyszerre, hogy nem is értem, hogy létezhet ilyesmi. Nála jobban talán csak Alice Morgant szerettem, ha valaki mutat nekem még egy ilyen női karaktert, én megeszem a kalapom. Zseniális az egész sorozat. Most, hogy már láttam az összes részt, nekem is Alice/Luther kérdése motoszkál a fejemben: Now what?
Mégis mi a csudát nézzek ez után??

snowden

HARMADIK ÉVAD

Na ez már botrányosan gyenge lett, ha nem lenne Idris Elba, hagytam volna a francba, annyira érdektelen és sablonos… ez a négy rész épp négy résszel több annál, mint amennyi kellett volna. Nagyban mennek a manipulatív játszmák, hatásosnak szánt fordulatok, meg ez a nyomasztó atmoszféra, de borzalmasan súlytalan minden, hiszen egyik szereplőről sem tudunk valójában semmit. Az eredetiség látszatát a készítők pedig még csak meg sem próbálják fenntartani ezzel a Punisher-imitációval. Amit meg Alice-szel csinálnak, az kb. történelmi bűn. 10/4

MÁSODIK ÉVAD

Rendesen bekezdett a második évad, nem tökölt sokat az előző szezon maradványaival, maris az új sorozatgyilkosokra kellett fókuszálni! Ez egy korszakalkotó sorozat is lehetne, ha a készítők erőteljesebben dolgozták volna ki a sztorit. Így bármennyire is akar hatni, továbbra is ösztönből megy minden. Sok baj ezzel nincs amúgy, abszolút lekötött és szórakoztatott. 10/7

ELSŐ ÉVAD

Nem volt ez rossz, sőt! Az első négy rész inkább lazán kapcsolódik egybe, persze van egy-két átívelő szál, de nem vitték ezt túlzásba az alkotók… nincs túlgondolva sok minden benne, eléggé ösztönből lett ez megírva, és inkább a színészi játék viszi előre a dolgot, Idris Elba remekel az első perctől kezdve. Az ötödik rész már bitang kemény (addig se fukarkodik a sorozat az erőszakkal, de itt azért súlya is van a dolognak), a hatodik körömrágósan izgalmas. Lehetett volna persze még fokozni, és remélem, a folytatásban erre is sor kerül. 10/8

Rebane 

Nem győzött meg… Nagyon logikátlan, Elba karaktere bazi idegesítő, csodálom, hogy egyáltalán 3 évadot megélt… Eredetileg a brit angol miatt kezdtem el nézni, de inkább keresek mást…

16 hozzászólás
rodicaindia 

Nagyon jo,utos, igazan brillirozik ebben az Idris.

Kagegrill 

Az első öt rész igencsak sokat ad a jóból (még ha nem is hibátlan, például a bűnözők valahogy túlságosan is túl lettek démonizálva, rohadtul felszínes volt mindegyik), külön kiemelve Alice karakterét, aki egyértelműen a legjobb dolog, ami történt ezzel a sorozattal.

DE!

Nagyon kell pedálozniuk, hogy helyretegyék mindazt az idiotizmust, amit az első évad hatodik része elkövetett. Innentől végig spoilerek, nem jelölöm külön.

Kezdjük azzal, hogy a rendőrség szinte mindegyik karakterének IQ-ját egy szobanövény szintjére vitték le, különös tekintettel a főnökasszonyra, aki rögtön, feltétel nélkül bekajál mindent, amit hall (még a tényleges bizonyítékok kikerülése ELŐTT) és hirtelen már nem lát tovább az orránál, Ian szavait csak úgy issza.
Aztán mi volt ez a baromság Markkal? Az egész sorozat azt fejtegette, hogy mennyire nem bízik Lutherban, nem tudja a karakterét hova tenni, félti tőle Zoe-t is, erre azt egyből elhiszi, hogy nem ő a tettes és mindenféle megfontolás nélkül segít neki, mert a cselekmény éppen így kívánja.
Alice a végén… character rape. Miért húzta meg végül a ravaszt? Pont az a karakter teszi ezt, aki folyton a saját önigazolását keresi és minden tettét szereti elrejteni a kíváncsi szemek elől, hogy csak az igazán avatottak férjenek hozzá? Meg nem úgy volt, hogy ő Luther legfontosabb szövetségese, aki csak a pasin akar segíteni a maga módján? Ezzel aztán baromira nagy segítség volt a végén.
Következő hülyeség (van ám itt még, csak győzze erővel az ember). Az egész tervük Ian elcsalásával, meg a gyémántokkal. Miért nem lehetett egyszerűen elmondani a kollégáknak, hogy ott vannak azok a rohadt kövek Ian szekrényében (aki persze a rendőrségi szekrényébe rejtette őket, mert hát hova máshova…), máris kiderült volna, hogy azért mégsem akkora szent az ürge és ellehetne indulni ezen a vonalon, akár a Zoe-s esetig visszavezethető a szál.
Ja, és az egész Sugarman dolog a szőnyeg alá lett söpörve (ahol még egy kib****tt szemtanú is volt!), mert hát az ugye bizonyíték vagy legalábbis egy hézag lenne Ian tervében, és akkor nem lehetne ezt a csodát itt leművelni a hatodik epizódban.

Remélem érződik, hogy iszonyatosan felhúzott most ez. Tisztára olyan, mintha az előző öt rész után a hatodikat odaadták volna a 12 éves Charlie-nak, mert csillogó szemekkel szerette volna megírni a hatodik rész forgatókönyvét. Mehh…

S2

Gyenge évad, erős visszalépés az előzőhöz képest, főleg ezekkel a röhejes antagonistákkal, az irritáló fekete nővel, az idétlen örömlányos sub-plottal, meg John karakterének megpuhításával. Ja, és Alice meg alig volt.


Népszerű idézetek

Evione

John Luther: Don't you worry you're on the devil's side without even knowing it?

1. évad 2. rész
Banditaa 

Alice Morgan: This is a black hole. It consumes matter, sucks it in, and crushes it beyond existence. When I first heard that, I thought that's evil in its most pure. Something that drags you in, crushes you, makes you nothing.

1. évad 1. rész
Banditaa 

Alice Morgan: I wonder; why did your wife turn her face from you, John? Why did she do that? Is it because you shine so bright?

1. évad 1. rész
csikimókus 

– Kell egy szög.
– Miféle szög?
– Egy szög szög. A kalapács barátja.

3. évad 3. rész

Hasonló filmek címkék alapján