Kelly hősei (1970) 116

Kelly's Heroes
144' · amerikai, jugoszláv · kaland, vígjáték, háborús 16

Mélyen a frontvonal mögött, egy németek által elfoglalt francia kisváros bankja hatalmas kincset őriz – 16 millió dollár értékű aranyat. Néhány amerikai katona, akinek a véres háború csak játék, elhatározza, hogy megszerzi a hatalmas vagyont. Kelly vezetésével nekivág a hadsereg válogatott… [tovább]

magyar
magyar

Képek 4

Szereposztás

Clint EastwoodKelly
Telly SavalasBazi Joe
Donald SutherlandCsodabogár
Don RicklesVaskalap
Gavin MacLeodMoriarty
Hal BuckleyMaitland
Stuart MargolinKicsi Joe
Jeff MorrisCowboy
Richard DavalosGutowski
Perry LopezPetuko

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 49

Várólistára tette 57


Kiemelt értékelések

Ákos_Tóth 

Sokunk egyik örök kedvenc filmje az istennek se hajlandó öregedni 1970-es megszületése óta. Kétségkívül ez az egyik leguniverzálisabb háborús film, mely szigorúan nézve inkább háborús kalandfilm, akciófilm, erős vígjátéki avagy szatirikus, és csak nyomokban drámai felhangokkal megfűszerezve – de szerintem lelkületét illetően akkor sem vétenénk nagy hibát, ha westernnek tekintenénk, vadnyugat és indiánok helyett megszállt francia falvakkal és Tigris tankokkal.

Vonzereje sokrétű: ott vannak először is a színészek, az élvonalban óriási sztárok jutalomjátékával, a másodvonalban pedig csupa remek művész igen odaadó aládolgozásával – itt talán Harry Dean Stantont, Karl-Otto Albertyt, George Savalast, Gavin MacLeodot lehet érdemes kiemelni, ők olykor nyúlfarknyi szerepükben legalább annyira tehetnek a mozi kultikus híréről, mint Eastwood, Sutherland és Rickles.
A másik fontos tényező a film hangulata és komolytalansága. Nem hiszem, hogy 1970-ben sok filmkészítő mert így gondolkodni a háborúról. Nyilvánvaló párhuzamként ott A piszkos tizenkettő, ami azonban sötétebb tónusú, és kimarad belőle egy itt rendkívül fontos aspektus, a dezertálás, a parancsmegtagadás, a háború poklából való önkényes és durcás kivonulás egy utolsó, immáron magunkért végrehajtott akció révén. Mert bizony, a Kelly hősei tulajdonképpen leitatja és az árokba löki a háborúban történő helytállásról szóló összes addigi hollywoodi és nem hollywoodi tanmesét. Szigorúan világnézeti szinten a mozi érezhetően rezonál még a hippi mozgalomra is (nézzük csak meg Csodabogár kommunaszerű kis táborhelyét Vaskalap hadianyag lerakatának árnyékában), és mint ilyet, érdemes lehet kivetíteni még Vietnamra is. Ne feledjük, a film premierjének idején Amerikában még tombolt a háborúellenes hangulat, két évvel korában John Wayne is vietkongokat irtott A zöldsapkásokban, ehhez képest pedig szórakoztató mozit készíteni egy rakás nagy balhéra készülő dezertőr katonáról minimum merész húzásnak lehet tekintendő. Nem néztem utána, de nem is tartom véletlennek, hogy az egész mozi Jugoszláviában forgott le – ezért amúgy a téma iránt alapjáraton is érdeklődők hálát adhatnak, mivel így a megszokottnál jóval autentikusabb díszletekkel készülhetett el a film. További párhuzamként idetehetnénk az intellektuálisabb és művészibb A 22-es csapdáját, illetve a M.A.S.H.-t, de ez a két klasszikus valamiben elmarad a Kelly hősei mögött…
Itt érdemes felemlegetni a legendás kimaradt jeleneteket, amikben rengeteg meztelen nőket ábrázoló, valamint a szakasz belső konfliktusát megjelenítő felvétel is volt. Amellett, hogy ezekért utólag ma már a fél karunkat odaadnánk, be kell látnunk, hogy a végső vágás a magas kill count ellenére hordoz magában egyfajta családbarát attitűdöt – és ez biztosan elveszett volna ezekkel a hiányzó betoldásokkal, és pontosan ez a könnyedén befogadható és közérthető előadásmód az, ami a fent említett két másik humoros-szatirikus háborús mozinál is közkedveltebbé teszi a Kelly hőseit. Nyakamat teszem rá, hogy rajongóinak nagy része ma már gyermekkori emlékként tekint rá, ami viszonylag ritkán mondható el mondjuk A 22-es…-ről.
Továbbá: az egész cselekmény gyönyörű tájakon forog. Jugoszláviában vagyunk, de a szűk terek, szép házak és a tiszta vidéki miliő remekül átad valamit Franciaország észak-nyugati részének hangulatából. Annak ellenére hiszem neki el ezt a Franciaországot, hogy sosem jártam arra – és összehasonlítva más, jellegükből fakadóan autentikusságra törekvő filmekkel, szinte szégyen, hogy azok nem tudtak egy ilyen francia settinget összepakolni maguknak.

Megemlíteném még a mostanra komplett filmipari konteóvá kinőtt kérdést is: szerepel-e a filmben Yves Montand? A legenda szerint igen, hiszen látjuk őt a filmen német tisztként, illetve tudható, hogy viszonylag hosszasan valóban vettek fel vele jeleneteket, azonban a végső vágásban nem ő, hanem egy bizonyos David Gross nevű, rá kimondottan hasonlító színész szerepel. Tény, hogy a kérdéses jelenetet nézve joggal gondolhatjuk azt, hogy őt látjuk. Hasonlóképpen felkavaró a film felvezető creditjének végén a „bármilyen hasonlóság valós személyekkel és eseményekkel csak a véletlen műve” szöveg – ezt most szúrtam ki először, de egészen abszurdnak tetszik…

Kiváló film, örök klasszikus.

paavel 

Az alapsztori, a mutyizó, zabráló frontkatonák és a félbolond tisztikar remek, a dumák egyenesen gyönyörűek, de a harci jelenetek kivitelezése olyan szinten gyenge, hogy sokat levon a film élvezeti értékéből. (Eastwood pedig alighanem élete leggyengébb játékát mutatja – mintha teljesen zöldfülű lenne, erre megteszik címszereplőnek… Ez a film inkább Bazi Joe és Vaskalap, de főleg Csodabogár: Sutherland remeklése miatt felejthetetlen, akinek egyetlen bajuszrángásában több profizmus van, mint a teljes maradék stáb összmunkájában.)

Shinzo 

Imádom! Zseniális vígjáték. És elmondhatom magamról, hogy ez a film a mozis rekordom, „csak” 13-szor láttam :D És a végén már kívülről fújtam az egész szöveget. :) Lassan újra kéne nézni…

Wolly

Az egyik kedvenc filmem. Nem tudom hányszor láttam, de képes vagyok minden egyes alkalommal újból és újból megnézni.
Egy kedves ismerősömmel állandóan ezze a filmmel cukkoljuk egymást. Elég csak a zenét, vagy a címet bemondanunk egymásnak, és az biztos, hogy aznap estére megvan a programunk.
Mi sem mutatja jobban, hogy mennyire szeretem/szeretjük ezt a filmet, hogy volt alkalom amikor egymás után kétszer néztük meg a filmet, egy este, egyszer szinkronnal, egyszer eredeti nyelven, de gyakorlatilag már mi magunk lefolytatjuk a párbeszédeket.
Ja 2016-ban eddig (február van) 3-szor láttam, és hétvégén ismét adják a tv-ben.
Ha nem láttam min. 30-szor, akkor egyszer sem.
És igen, hatalmas poénok vannak benne, amik szállóigék lettek.

catherine_o_reilly

Gyermekkorom nagy klasszikusa. Csodabogáron nőzzünk fel és a negatív kisugárzás világváltoztató erején.

Chibana 

Életem első háborús filmje, mert ezt meg szabadott nézni gyerekként is. :D Persze azóta rájöttem, hogy ebben több a vígjáték, mint a háború, de biztos, hogy felejthetetlen alkotás, a poénok felnőtt fejjel jobbak, viszont a látvány megkopott.


Népszerű idézetek

Imma 

Csodabogár: Ó, jajj! Ne bombázz negatív hullámokkal már kora reggel!

Serafina_Darion 

Csodabogár: Gondold erősen, hogy ott lesz a híd, és akkor biztosan ott lesz. Ez egy álomszép vasúti híd, ami biztosan ott lesz.

Serafina_Darion 

Csodabogár: Szerepünk legfőbb vonásának a védekező jelleget tartjuk. S míg seregeink rohamosan nyomulnak előre, és társaink hullanak, hogy hősök lehessenek, mi tartalékban tartjuk magunkat akkorra, ha a németek ellentámadást indítanak, amely Párizst.. sőt, netántán New Yorkot is fenyegeti, akkor bevetjük magunkat, és megállítjuk őket. Deee… 1,6 millió dollárért, mi is lehetünk hősök. Három napig.

Serafina_Darion 

Vaskalap: Te Csodabogár! Üt a dicsőséged órája és te gyáván hallgatsz?
Csodabogár: Egy new york-i mint te, azt hiszi, hogy a hős nem egyéb, mint egy extra szendvics egy Sherman és két Tigris között!
Kelly: Senki sem kívánja tőle, hogy hős legyél.
Csodabogár: Nem? Akkor egyszer ülj be te a tankba.
Kelly: Nem ülök, mert abban te fogsz ülni. Én pedig előtte gyalogolok és mutatom az utat.
Csodabogár: Igen?
Kelly: Igen.
Csodabogár: Kész őrület. Ekkora pozitív kisugárzással nem veszthetünk. Te jössz.

Serafina_Darion 

Kelly: Mit szólsz a dologhoz Csodabogár?
Csodabogár: Hiába jöttünk drágám. Nem mondtátok, hogy Tigrissel kell összeakaszkodni.
Bazi Joe: Tudod, mit? Te csak kösd le a Tigriseket és bízd ránk a többit.
Csodabogár: Csak úgy tudom lekötni őket, ha hagyom, hogy sok lyukat lőjenek belém.

jancsibohi 

Bazi Joe: Mit csinálsz?
Csodabogár: Sajtot eszem, bort iszom és sugárzást gyűjtök magamba.

Serafina_Darion 

Bazi Joe: A térkép szerint át kell kelni egy folyón, hogy abba a városba érjünk.
Kelly: Igen, és itt van egy híd hat mérföldnyire.
Bazi Joe: Csak volt, Kelly. A Légierő már rég szétvert minden hidat.
Kelly: A felderítés jelenti, hogy mi szétverjük nappal és a németek éjjel helyreállítják. Tehát úgy kell intézni, hogy holnap hajnalban érjünk oda és lesz hidunk.

Serafina_Darion 

Vaskalap: Hogy áll a bál a bankkal?
Bazi Joe: Sehogy. A Sherman bedöglött és a Tigrist nem viszi el az öreg isten se a térről.
Vaskalap: Köss vele egyezséget!
Bazi Joe: Milyen egyezséget?
Vaskalap: Megegyezős egyezséget! Lehet, hogy ő is republikánus. Az üzlet az üzlet. Oké?
Bazi Joe: Oké, nagypofájú.

Serafina_Darion 

Bazi Joe: Ő tud a Tigrisekről?
Kelly: Még nem.
Bazi Joe: Fogadni mertem volna, hogy nem! Vagy ott hűsölne most is a diliházában! Lehet, hogy bolond, de nem őrült, hogy Shermannel menjen Tigris ellen.

Serafina_Darion 

Willard: Joe.
Bazi Joe: Mi van
Willard: Azt hiszem, tetves vagyok.
Bazi Joe: Kifőzzük a ruhákat. Zuhanyozót csinálunk és megmossuk a habtestünket. Jó lesz, Barbara?
Babra: Babra.
Bazi Joe: Pofa be! Hajnyírás. Bor, nők, zene, neked egy chichita, oké? Tudom, idő kell az organizáláshoz, de ebből a tanyából mulató legyen. Kicsi Joe, berendezel egy bárt!
Kicsi Joe: Egy szál piánk sincs.
Bazi Joe: „Egy szál piánk sincs.” Majd lesz piánk! Én most megyek a zászlóaljhoz, abban vételezek pornófilmeket, és mire visszaérek, ne csak a tisztaságtól ragyogjon a ház, de legyen kipofásítva rendesen. Meg vagyok értve? Tizedes, sorakoztassa őket és munkára!


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján