Kells titka (2009) 70

The Secret of Kells
75' · francia, ír, belga · animációs, kaland, fantasy

0 díj · 1 jelölés

A 9. században, valahol Írország egy távoli részén fekszik az erődítmény jellegű Kells-i apátság, ahol a 12 éves Brendan éli csendes mindennapjait. Keményen dolgozik szerzetes társaival együtt, hogy a viking fosztogatások ellen megvédjék magukat és az apátságot. Aidan testvér feltűnésével, aki… [tovább]

angol
magyar

Képek 7

Szereposztás

Evan McGuireBrendan (hang)
Michael McGrathFelnőtt Brendan (hang)
Christen MooneyAisling (hang)
Mick LallyAidan (hang)
Brendan GleesonCellach apát (hang)
Liam HouricanTang testvér / Leonardo (hang)
Paul TylakAssoua testvér (hang)
Michael McGrathfelnőtt Brendan (hang)
Paul YoungSquare testvér (hang)
Hirdetés

Kedvencelte 28

Várólistára tette 105


Kiemelt értékelések

Charityy 

Aranyos mese aranyos rajzokkal és elbűvölő zenékkel :)

Stone 

A Kellsi kódex 4 evangéliumot tartalmaz, gyönyörű rajzokkal. Skóciából menekítették az írországi Kellsbe a viking támadások elől. Szép mesét álmodtak a történelem köré, szimbólumokkal teli rajzi történettel, hogy a látvány is rendben legyen.

kamububu 

Habár könnyed kis történetnek indul, de azért véresen komolyra fordul. Gyönyörűen van megrajzolva, és nagyon sajátos a képi világa, szerintem már csak ezért is megéri megnézni. Azt hitem, hogy valamivel hangsúlyosabb lesz benne a történelmi vonal, de igazából ennyi pont elég is volt ahhoz, hogy élvezhető legyen a fiatalabb és az idősebb korosztályok számára is.

Egyébként lassan másfél éve már, hogy szerencsém volt ellátogatni a dublini Trinity College Libraryba, akinek van rá lehetősége, csak ajánlani tudom. Ott a Book of Kells mellett néhány másik, felbecsülhetetlen értékű könyvet is meg lehet tekinteni, és egy elég komoly látogatóközpont van kialakítva. És mielőtt valaki azt hinné, hogy a cica csak tölteléknek kellett, szólnék, hogy olyannyira fontos szerepe volt, hogy a könyv történetét gyerekeknek való formában is megjelentették The Comical Celtic Cat címmel, melynek főhőse az apát macskája. :)

Juci

Kicsit csalódás volt A tenger dala után; ugyan a látványvilág ugyanolyan csodás, a történet sokkal kidolgozatlanabb volt, és eléggé hirtelen dob bele minket a film a sztoriba (tíz perc után meg kellett állítanom a filmet, és összefoglalni a gyerekeknek, hogy mit látunk, mert úgy láttam, a film nem ad elegendő támpontot). Az sem tetszett, hogy a vikingeket szörnyűséges, nem is emberi rémekként ábrázolta, de a szerzetesek között is volt, akinek az idegensége eléggé karikatúraszerű volt. Inkább szép film, mint igazán jó, de annak meg ott van A tenger dala :)

Mr_White 

Nagyon szépen megrajzolt film, szinte már művészi.
Maga a történet azt példázza, hogy szellemi értékeink jobban megvédenek minket, mint a falak.

Ik4r0s

Káprázatos mese. Csodálatosan rajzolt, remek karakterekkel operáló történet, aminek nem csak a zenéje, hanem a története is fantasztikus. Pontszámok közé pedig felesleges szorítani. Közel 80 percig újra gyerek lehettem és átélhettem azt a varázslatot, amire csak nagyon régen volt lehetőségem. Mindenkinek ajánlom, mert ezt a rajzfilmet MINDENKINEK LÁTNIA KELL!

Amrita

Azt hiszem harmadszorra néztem újra.. Mintha egy óriási akvarellben fürdenél nyakig. Jó, hogy megint találtam egy olyan barátot, aki még nem látta és újranézhettem vele :))
Épp a múltkoriban voltunk Kovács Gáborján egyik előadásán, ahol elmesélte, hogy a régi kódexekben még milyen sok pogány szimbólum van. :)

bfg3 

A történet érdekes és fordulatos, a fontosabb karakterek közül Brendan és az apát kifejezetten valóságó, jól megformált. A tanulság (ha volt egyáltalán) nekem nem nagyon jött át – nem annyirab a hangsúlyozás, a határozott állásfoglalás hiányzott inkább.
Ami ennél jóval több gyengeség ellenére is véglegesen pozitív irányba billenti a mérleget, az az összehasonlíthatatlanul gyönyörű rajzolás, csak emiatt is megéri megnézni.


Népszerű idézetek

brittta

Brendan: Nem tanulhatunk mindent könyvekből.
Aidan testvér: Ezt már olvastam egyszer.

brittta

Aisling: Derítsd fényre a sötétséget!


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján