Kells titka (2009) 104

The Secret of Kells
75' · francia, ír, belga · animációs, kaland, fantasy

0 díj · 1 jelölés

A 9. században, valahol Írország egy távoli részén fekszik az erődítmény jellegű Kellsi Apátság, ahol a 12 éves Brendan éli csendes mindennapjait. Keményen dolgozik szerzetestársaival együtt, hogy a viking fosztogatások elől megvédjék magukat és az apátságot. Aidan testvér feltűnésével, aki… [tovább]

angol
magyar

Képek 7

Szereposztás

Evan McGuireBrendan (hang)
Michael McGrathFelnőtt Brendan (hang)
Christen MooneyAisling (hang)
Mick LallyAidan (hang)
Brendan GleesonCellach apát (hang)
Liam HouricanTang testvér / Leonardo (hang)
Paul TylakAssoua testvér (hang)
Michael McGrathfelnőtt Brendan (hang)
Paul YoungSquare testvér (hang)

Kedvencelte 33

Várólistára tette 165


Kiemelt értékelések

Nihilchan 

Nem nyűgözött le annyira, mint vártam, de azért szerettem. Tetszett, hogy történetet kerekítettek egy gyönyörű kódex köré. A mese rajzolása gyönyörű, kilóra megvett magának és igazából érdekes, izgalmas volt a sztori is.

Stone

A Kellsi kódex 4 evangéliumot tartalmaz, gyönyörű rajzokkal. Skóciából menekítették az írországi Kellsbe a viking támadások elől. Szép mesét álmodtak a történelem köré, szimbólumokkal teli rajzi történettel, hogy a látvány is rendben legyen.

TribeBubu 

Nem meglepő, hogy Oscarra jelölték ezt a filmet. Kissé bárgyú a karaktergrafikája, ám nagyon stílusos és egyedi, a hátterek pedig meseszépek. Nem túlzás azt állítani, hogy szemet gyönyörködtetőek. Ráadásul a történet is zseniális és a fantasy műfajhoz méltóan keserédes.

kamububu 

Habár könnyed kis történetnek indul, de azért véresen komolyra fordul. Gyönyörűen van megrajzolva, és nagyon sajátos a képi világa, szerintem már csak ezért is megéri megnézni. Azt hitem, hogy valamivel hangsúlyosabb lesz benne a történelmi vonal, de igazából ennyi pont elég is volt ahhoz, hogy élvezhető legyen a fiatalabb és az idősebb korosztályok számára is.

Egyébként lassan másfél éve már, hogy szerencsém volt ellátogatni a dublini Trinity College Libraryba, akinek van rá lehetősége, csak ajánlani tudom. Ott a Book of Kells mellett néhány másik, felbecsülhetetlen értékű könyvet is meg lehet tekinteni, és egy elég komoly látogatóközpont van kialakítva. És mielőtt valaki azt hinné, hogy a cica csak tölteléknek kellett, szólnék, hogy olyannyira fontos szerepe volt, hogy a könyv történetét gyerekeknek való formában is megjelentették The Comical Celtic Cat címmel, melynek főhőse az apát macskája. :)

Zahra 

Aranyos mese aranyos rajzokkal és elbűvölő zenékkel :)

Mr_White 

Nagyon szépen megrajzolt film, szinte már művészi.
Maga a történet azt példázza, hogy szellemi értékeink jobban megvédenek minket, mint a falak.

Juci

Kicsit csalódás volt A tenger dala után; ugyan a látványvilág ugyanolyan csodás, a történet sokkal kidolgozatlanabb volt, és eléggé hirtelen dob bele minket a film a sztoriba (tíz perc után meg kellett állítanom a filmet, és összefoglalni a gyerekeknek, hogy mit látunk, mert úgy láttam, a film nem ad elegendő támpontot). Az sem tetszett, hogy a vikingeket szörnyűséges, nem is emberi rémekként ábrázolta, de a szerzetesek között is volt, akinek az idegensége eléggé karikatúraszerű volt. Inkább szép film, mint igazán jó, de annak meg ott van A tenger dala :)

Ik4r0s

Káprázatos mese. Csodálatosan rajzolt, remek karakterekkel operáló történet, aminek nem csak a zenéje, hanem a története is fantasztikus. Pontszámok közé pedig felesleges szorítani. Közel 80 percig újra gyerek lehettem és átélhettem azt a varázslatot, amire csak nagyon régen volt lehetőségem. Mindenkinek ajánlom, mert ezt a rajzfilmet MINDENKINEK LÁTNIA KELL!

L_Reggie 

Nagyon szeretem ez a korszakot, és így ezzel az animációval még különlegesebbnek hatott. Egy elzárt kis világnak tartom ezt, a szerzetesekét. Imádom hogy az egész hangulat olyan dark és grunge, vagy nem is tudom mivel írhatnám le. Aztán persze ott vannak a vikingek, az én szívem mindig inkább feléjük húz, sokkal érdekesebb kultúra.

Amrita

Azt hiszem harmadszorra néztem újra.. Mintha egy óriási akvarellben fürdenél nyakig. Jó, hogy megint találtam egy olyan barátot, aki még nem látta és újranézhettem vele :))
Épp a múltkoriban voltunk Kovács Gáborján egyik előadásán, ahol elmesélte, hogy a régi kódexekben még milyen sok pogány szimbólum van. :)


Népszerű idézetek

brittta

Brendan: – Nem tanulhatunk mindent könyvekből!
Aidan testvér: – Ezt már olvastam egyszer.

brittta

Aisling: Derítsd fényre a sötétséget!


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján