Kardhal (2001) 106

Swordfish
99' · amerikai · akció, thriller

A Föld nevű bolygón létezik egy másik világ, a cyberspace. Ezt a világot tűzfalak és a legprofibb biztonsági rendszerek veszik körül, ebben a világban rejtjük el legmélyebb és legkompromittálóbb titkainkat, no meg persze egy rakás pénzt is. Ez a világ a Kardhal világa. Gabriel Shear (John… [tovább]

Angol

Szereposztás

John TravoltaGabriel Shear
Hugh JackmanStanley Jobson
Halle BerryGinger Knowles
Don CheadleJ.T. Roberts
Sam ShepardJames Reisman
Vinnie JonesMarco
Zach GrenierBill Joy
Rudolf MartinAxl Torvalds
Drea de MatteoMelissa
Hirdetés

Kedvencelte 8

Várólistára tette 30


Kiemelt értékelések

kkatja

Egész jó és átverős kis akciófilm volt emlékeim szerint, Halle Berry rábeszélő képességei nagyon bejöttek és a zenéje is toppon volt. :))

hankman

Travolta nagy genyát alakít benne, stílusos az egyszer biztos!
Ki ne ismerné azt a jelenetet, amikor pisztolyt fognak a fejébe, közben dolgozza az asztal alatt a csaj és úgy hackel?

Lulu23 

Ez a film zseniális!
Abban az időben készült, amikor a cyber-bűnözést úgy képzelte el a filmipar, hogy egy „profi hacker” pillanatok alatt feltör kódokat és a csúnya gonosz rosszemberek gonosz kívánságait teljesíti. Ez az a korszak, amikor van egy informatikus, akit ki kell iktatni, mert nélküle a gonoszok mozdulni sem bírnak.=) Egyszóval van egy naiv bája ennek a korszaknak.
Ettől függetlenül a film tényleg zseniális.
A rendezés mesteri, feszült hangulat uralkodik végig, nem tudod, hogy ki kit ver át éppen, ki kinek kémkedik, mi a tényleges cél és mi az elterelés. Fordulatos, hangulatos, izgalmas. Egy klasszikus akció krimi, ami ugyan tartalmaz kemény jeleneteket is, de nem arra építi fel az egész filmet, hogy minél brutálisabb harcjelenetekkel mészárolják le a fél stábot.
Az alakításokat is meg kell dicsérnem. Jó Jackmant egy nem feltétlenül izomagyú, de mégis markánsan férfias karakterben látni. Ezeknél a szerepeinél szeretem a legjobban, mert itt látszik, hogy színész. Travolta ismét jól hozza a szemtelen főgonoszt, amit azzal a jól begyakorolt bájvigyorával remekül tud alakítani. Tipikusan az a fazon, aki gondolkodóba ejt, hogy ez most egy totál agyament pszichopata, vagy csak egy ügyesen színészkedő zseniális stratéga. És valljuk be Halle Berry is többet mutat meg magából, mint amit általában szokott!=)
Az egész filmről elmondhatom, hogy egy izgalmas és élvezetes alkotás volt, érdekesek és figyelmet lekötőek a macska-egér játékok, amelyek során többször is elbizonytalanodsz, hogy ki is a macska. Ha kicsit is érdekel a krimi műfaj, ajánlom.

Honey_Fly 

Bírom Travoltát gonosz szerepekben, Hugh Jackmant pedig bármilyenben. Izgalmas, fordulatos film.

King_Diamond

A húsvéti szünet alatt újranéztem egy-két kiváló régebbi akciófilmet (A szikla, Ál/arc, A fegyencjárat), az egyik topikjánál azt írtam, már láttam ezt a filmet is, de, most, hogy ma megnéztem, nem rémlett. Most láttam először és valószínűleg utoljára is, egyszer nézhető filmről van szó. Az előbb említett filmekhez nem mérhető, de még azokhoz lehetne venni a Féktelenül első részét vagy mondjuk a Játsz/ma filmet, melyeket időnként azért nagyon is jó újranézni. Eme filmmel ez nem mondható el sajnos. Valahogy nem volt elég akciódús, a színészek jók voltak, mondjuk leszámítva Hugh Jackmant, akit nem tudtam beleképzelni ebbe a szerepbe, talán Colin Farrell jobb választás lett volna. Halle Berry pedig egy istennő, és most elég sokat látunk is belőle szerencsére. Fordulatokban azért nincs hiány, unalmasnak azért nem mondanám, de valahogy mégsem fogott meg. A magyar hangok jók voltak. Többszöri megnézésre nem ajánlott, vannak ennél sokkal jobb akciófilmek is, hogy csak a fent említett néhány filmet vegyük példaként.
6/10

ggizi

Ó! Nagyon bírom ezt a filmet! Amellett, hogy az alapsztori se rossz és a színészeket is nagyon csípem, imádom a zenéjét!! Ami nagy szerencsém, mert az uram még jobban szereti, és egy időben csak ez szólt (vagyis inkább dübörgött) otthon… Paul Oakenfold <3


Népszerű idézetek

kkatja

Gabriel Shear: Megmondjam, mi a baj Hollywood-dal? Szart csinálnak. Színtelen, szagtalan műanyagot. Én nem hibáztatom azt az alternatív filmest, aki a lét értelmét kutatja a vízipipa füstjébe burkolózva. Könnyű bírálni a rossz rendezést, a rossz szinészeket és azt a rakás silányságot, amit a stúdiók forgatókönyvnek hívnak. Én a realizmust hiányolom. Realizmus. Nem jellemző a mai amerikai filmtermésre. Vegyük például a Kánikulai délutánt! Vitathatatlanul Pacino legjobb munkája A sebhelyesarcú és A keresztapa első része mellett. Mesteri rendezés, Lumet odatette magát. Az operatőri munka, a színészi játék, a forgatókönyv, mind átlagon felüli. Mégis… megmaradtak a korlátok. Mi lett volna akkor, ha Sonny tényleg meg akarná úszni? Mi lett volna – és itt jön a húzós rész – ha szép sorban elkezdi kinyírni a túszokat? Nincs kegyelem, nincs alku. „Csináld, amit mondok vagy az az elbűvölő szőke a pult mögött golyót kap a fejébe!” Bumm! Puff! És még a busz sem érkezett meg? Na ne! Hány ártatlannak kell még kipurcannia ahhoz, hogy a város hatékonyabban rendezze a túszügyeket? 1976 van. Nincs CNN! Nincs CNBC és nincs internet! Ugrás. Napjaink, ugyanez a szitu. Mégis mennyi idő alatt csapna le a hírre a média? Órákon belül ez lenne a legnagyobb hír Bostontól Budapestig! Tíz túsz meghal, húsz, harminc. Durr-durr, egymás után, és mindezt tökéletes képminőségben néznénk. Érezni lehetne a kiloccsant agyvelő szagát. Na, és miért? Egy buszért, egy repülőért? Szövetségi milliókért? Nem hinném. De csak csapongok. Úgy értem, ez nem fér bele a mozifilmek kereteibe… de ki tudja?

rikata88

Megtévesztés. Amit a szem lát és a fül hall, az agy elhiszi.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján