Jöjj és lásd (1985) 31

Come and See · Idi i smotri · Igyi i szmotri
145' · szovjet · dráma, háborús 18

A kis parasztlegény, Flera talál egy puskát, és beáll a partizánok közé a II. világháború kellős közepén. A parancsnok a gazdasági szakaszhoz osztja be a legfiatalabbakat, mert nem sejti, hogy hamarosan a legnagyobb szenvedéseknek lesznek kitéve az itt szolgálók…

Képek 6

Szereposztás

Alekszej KravcsenkoFlera
Olga MironovaGlása
L. LaucjavicsuszKoszacs

Kedvencelte 7

Várólistára tette 87


Kiemelt értékelések

Elmer 

Az egyik, ha nem a legdurvább háborús film, amit láttam… iszonyatosan kemény, helyenként nagyon felzaklató nézni… a főszereplő srác brutális energiával van jelen… az egész formanyelve nagyon szuggesztív, a kamerába nézések, a sok-sok kézi kamerázás, hosszú beállítások, a végletekig fokozzák az „élményt”. Egyszerre dokumentarista és „lírai”…

Mr_Catharsis91 

Huh hát mit mondjak. Kerülgettük egymást a filmmel egy ideig, úgy érzem jogosan, mert valahol tudat alatt mindig tartottam tőle. és hogy mennyire lesz megterhelő mentálisan. Nem sírtam, nem borultam ki, mert számítottam a viharra, de még így is megtépázott és az a grandiózus jelenet a film második felében. Te jó ég…..annak a gyereknek nem sok maradt a lelkéből a film végére, és az a fajta pusztítás, ami rajta esett, volt az igazán szomorú és elborzasztó. Ezt Klimov érzékletesen fejezte ki azzal is, hogy Flera a film végére úgy nézett ki, mint egy koravén. A forgatás alatt állítólag meg is őszült.

Annak külön „örültem”, hogy Klimov nem tesz „akkora” különbséget az oroszok és németek között, de azért értelemszerűen a németek voltak a gonoszabbak.
Most hogy az oroszok mit csináltak velük, amíg itt voltak, meg mit csináltak Ukrajnával (Holodomor), az egy másik kérdés.
A konklúzió a film szempontjából egyértelmű: a háború mindenkit barbárrá tesz, de minimum a legtöbbeket.

Kino 

A film bizonyos képsorai belém égtek, és háborús rémálmokat szültek. Ahogy már írta valaki egy kritikában: beavatás a film, a földi pokolba. Nem hiszem, hogy bárkinek is könnyű szívvel ajánlanám, ugyanakkor ha valaki maradandó képet akar alkotni a halálszagú tébolyról, ami azokat az időket belenghette, szinte megkerülhetetlen film.

Asteraoth

A háborús filmet csak életszerűen – minden mocskával együtt szabad megfimezni. Minden más olcsó árulás.
A háború rombol mindent, (az őskultúrák nem ismerték el semmilyen szinten – harcba menni csak úgy szabadott, hogy a táganvett családunkat megvédjük. Minden más morálisan igazolhatatlan. Így gyakorlatilag a keresztes-háborúk is morálisan igazolhatatlanok voltak, és ennek megfelelően buktak is el).
És ez a film tartja az egyensúlyt, itt ugyanis nagyonis igazolt a védekezés. Természetesen itt a szovjet nézőpontból, de ez a film művészien igényes; jó helyen fogja meg az ellenség természetét is. Talán az a kulcs, hogy a valóságot próbálta megfogni, és nem valami kicsinyes fikció, amit egy állítólag jó rendező böfög fel nekünk magából konszenzus nélkül (mint valami divat). A film a születésem idején készült, és ugye anno akkor volt az afgán-szojvet háború…és a szovjet volt az agresszor? Ugye!? Mert ezek így szoktak visszaütni…
Ez a film ez nem szól a sokaságnak. Ez a film azoknak szól, akik hisznek a béke erejében, és megtagadják a háborúzást. Na de nem csak úgy, hanem mert ezt is meg kell védeni.

2 hozzászólás
BeL1eVe 

Kezdetben akadtak furának ható jelenetek, emiatt eleinte kicsit komótosnak érződött, de aztán a film kegyetlen módon végigviszi a fiatal Flyora-t a háború legsötétebb bugyrain. Az ember lelkén oda-vissza gázol keresztül.

Carmilla 

Rendkívül érzékletesen mutatja meg azt a káoszt és ipari jellegű emberirtást, amely lerombol minden hősi mítoszt, amit némelyek a háborúval kapcsolatban még magukban dédelgetnek. A németek 628 belorusz falut égettek porig a bennük élő civil lakossággal együtt. A film egy kölyök szemszögéből mutatja meg a történteket, aki kalandvágyból csatlakozik a katonákhoz – persze, elég hamar elsodródik tőlük. És egymás után láthatja a spoiler Miközben hangszórókon azt harsogják, hogy „a német civilizált nép…”, spoiler

TLD 

A film egy kamasz szemszögéből mesél a második világháborús atrocitásokról. A történet kibontakozása kissé álomszerű, a főhős srác fokozódó tébolyával a káosz is erősödik. Ez az alkotás hősöket nem szolgáltat, letaglózó naturalizmussal mutatja be az erőszak hatását egy kis közösségre. A legjobb háborúellenes film, amit valaha láttam és maradandó nyomot hagyott bennem.


Hasonló filmek címkék alapján