Ifjabb Sherlock detektív (1924) 32

Buster és szerelmi vetélytársa Ward, Kathryn szerelméért küzd. Ward, hogy befeketítse ellenfelét, ellopja a lány apjának óráját. Buster álmában – mint egy filmben – megjelennek élete szereplői. Ő a főszerepet alakítja, ifjabb Sherlockot, aki éppen eltűnt gyöngyök után nyomoz…

Szereposztás

Buster Keatonmozigépész
Kathryn McGuirea lány
Joe Keatona lány apja
Erwin Connellya komornyik
Ward Cranea helyi nőcsábász

Kedvencelte 5

Várólistára tette 18


Kiemelt értékelések

Banditaa 

Mielőtt bármit is mondanék a filmről, szögezzük le, hogy Buster Keaton badass. Ez tény. Pont.
Már A generálist is imádtam és ez a detektívtörténet is nagyon tetszett. Ahhoz képest, hogy majdnem száz éves a film, olyan dolgok vannak benne, hogy csak ámulok. Kezdjük azzal, hogy Buster Keaton egymaga négy hónap alatt összehozott olyan jeleneteket, amiken ma egy sereg kaszkadőr és még több CGI zseni vagy egy évig dolgozna. Döbbenet.
(Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy az egyik jelenetben Buster szó szerint eltörte a nyakát… Csak hónapok múlva vette észre a törést egy orvos a röntgenen. Buster ugyan rettenetes migréntől szenvedett utána sokáig, de hát mi volt az neki?! Mondtam, hogy badass volt.)
A filmben annyi minden történik… Van egy szerelmes fiú, akit az ellenfele megvádol azzal, hogy ellopott egy órát (amit valójában ő maga lopott el), hogy így szabaduljon meg tőle. Miközben mozigépészként dolgozik, elalszik és álmában bejut az éppen vetített filmbe. Itt pedig egy olyan jelenetsor következik, ami még mai szemmel is elképesztő. (Buster elmondta, hogy valójában ezért a jelenetért forgatták le a filmet, a többi csak körítés. Na de micsoda körítés!) Aztán az álmában is nyomozni kezd, ezúttal egy ellopott nyaklánc után. A Buster megölésére tett kísérletsorozat igazán vicces, a billiárdozó jelenet pedig zseniális. Utána pedig egy olyan üldözés jelenet jön, ami izgalmasabb, mint a legtöbb akciófilm. A legjobban nekem mégis talán az ablakon átugrós, álruhába röppenős jelenet tetszett, valamint az emberen átugrós, eltűnős jelenet (amit Buster apja talált ki), amiért akkoriban operatőrök serege özönlött a mozikba, hogy rájöjjenek, hogyan is készülhetett.
A legaranyosabb mégis talán a vége, amikor Buster az éppen pergő filmből lesi el, mit is csináljon szerelmével és aztán le is másol minden mozdulatot. És ahogy az utolsó kockák láttán a fejét vakarja… Imádnivaló.
Buster Keaton egy zseni volt. Azt meg már meg sem említem, hogy milyen gyönyörű fiú volt…

3 hozzászólás
ChEebor 

Saját korának egyik mesterműve, nagyon jó, kedves humorral és megfelelően elborult alapötlettel. Buster Keaton kiváló főhős, és ebben a filmben is remekül hozza a fapofát, amivel híressé vált. Az eleje kicsit lassú, de azért majdnem az egész 44 percnyi filmet végig lehet nevetni.

para_celsus

Ebben az alig háromnegyed órás burleszkben több kreativitás van, mint ma egy egész kétszázmillió dolláros filmben. Buster jobb, mint egy blockbuster, ez van.

Mr_Catharsis91 

Nah ezt már kiforrottabbnak éreztem, mint a rövidfilmjeit. A poénok és helyzetek is jobban feküdtek, ügyesen ki voltak mérve a dolgok. :)


Hasonló filmek címkék alapján