Hwanghooui Poomkyeok (2018–2019) 13

Empress’s Dignity / An Empress’ Dignity / Last Empress / The Last Empress · 황후의 품격 / Hwanghuui pumgyeok
35' · dél-koreai · dráma, sorozat
1 évad · 52 rész

A történet napjainkban, azonban mégis egy elképzelt világban játszódik, ahol Dél-Korea államformája alkotmányos monarchia. Oh Sunny bájos, kedves, vidám, fiatal musical színésznő, aki egyszer csak hirtelen a császár felesége lesz és szembe kell nézni a palotában intrikával, hatalmi harcokkal.… [tovább]

Képek 7

Szereposztás

Choi Jin HyukNa Wang Sik
Jang Na RaOh Ssu Ni
Shin Sung RokLee Hyuk
Lee ElliyaMin Yoo Ra
Shin Eun KyungLee Hyuk anyja
Park Won SukLee Hyuk nagyanyja
Kim Jung TaeMa Pil Joo
Hwang Young HeeBaek Do Hee
Stephanie LeeOh Hel Ro
Hwanghooui Poomkyeok (2018–2019)
Rendező
Forgatókönyvíró

Gyártó
SBS

Kedvencelte 4

Várólistára tette 14


Kiemelt értékelések

barbikaunatkozik 

Összességében nagyon nem azt kaptam, mint amit először hittem, hogy adni fog a sorozat. És ez jó dolog. Izgalmas, fordulatos, néhány helyen kegyetlen, néhol bájos. Sosem lehet tudni, végül is mi lesz a következő részben, ki éli túl és mi mozgatja egyesek cselekedeteit. A szereplők között sok remekül ábrázolt figura van a gonosz és jó oldalon egyaránt.
Nekem kifejezetten nagy kedvencem Min Yoo Ra, akinek egészen elképesztő motivációi vannak, és egyáltalán nem azért csinálja a dolgokat, amire első körben gondolna az ember. Az elején imádtam utálni, majd egyszerűen már csak sajnáltam a szerencsétlen asszonyt, amit nem hittem volna, hogy bekövetkezik valaha is. Mondjuk úgy, nem véletlenül lett olyan, amilyen. És a leges legvégén… Egyszerre sírtam és éreztem felszabadultnak magam miatta. Végre túl tudta tenni magát mindenen, csak ugyebár ott van a „hogyan” kérdés, ami miatt még jobban lehet sajnálni szerencsétlent.
Hasonlóan szimpatikus karakterré fejlődött az eleinte eszméletlenül naiv Oh Ssu Ni, akit megedzett a palota. Sok víznek kellett lefolynia a Dunán, hogy egy alapvetően szemforgatóan együgyű karakterből egy igazán tökös figurává váljon, aki nem fél már szinte semmitől. Ügyesen tudja használni az adott eszközeit és rendre él is velük. Az sem mellékes, ha úgy lépnek fel vele szemben, akkor meg tudja védeni magát. Ezt Yoo Ra meg is tapasztalta nem egyszer a széria folyamán nagy élvezetemre.
Lee Hyuk, az uralkodó is igencsak alulról kezdte pályafutását. Egy, az anyja áldozatául esett férfi, akinek tönkrement az élete felmenőjének hála. A sorozat első felében szinte csak a negatív oldalát látni, ami később (bár ez egy kicsit hirtelen váltás volt) átcsap egy nagyon is megérthető és minimum sajnálni való karakterré. És a befejezés, amit neki szántak… kegyetlen.
Viszont, akit nagyon nem tudtam hova tenni, az Na Wang Sik. Érthető a motivációja, jók a tervei, okos, erős, mégis, ennél többet egyszerűen nem lehet róla elmondani. Még valahol a sorozat legelején a kedvencek között volt, de aztán már annyira üressé vált az egész figura, hogy egyszerűen nem érdekelt, mi fog történni vele. Meg egyébként is lehetett sejteni. Az pedig, hogy a végjátéka off-scene le lett zongorázva teljesen lerombolta. Érthető, hogy nem ért rá a színész, csak akkor varrták volna el előbb a szálakat vele kapcsolatban, mert így még egy jó kilépőre sem tellett.
Nagyon jók voltak a mellékszereplők is, kiváltképpen a királyi család tagjai, ezen belül a fő gonosz. Jól eltalálták és lehetett tőle félni, hiszen egészen kiszámíthatatlan dolgokat művelt. Viszont, aki elvitte a show-t ezen a téren, az a kis hercegnő volt. Hogy lehet ennyire aranyos? Nem csak a nyafogás jött tőle szerencsére, hanem igenis, gondolkodott és használta az eszét is, ami egy kicsit érdekes jelenetekhez vezetett a korához képest, de ez még elnézhető, sőt, szórakoztató az ő tolmácsolásában.
Viszont volt néhány probléma, ami felett már nem lehetett szemet hunyni. Ilyen volt a sorozat közepe, ami leült és ellaposodott. Még szerencse, hogy ezt követően újult erőre kapott a sorozat. Továbbá a hirtelen bekövetkezett karakterfejlődések sem voltak eléggé felvezetve. Ott a kérdés ugyancsak, hogyan kötődik a legelső rész kezdete a teljes sorozathoz, amikor erről végül szó sem esett, hiszen nem efelé terelődtek az események. De a lezárás is hagyott némi kivetnivalót maga után. Szerintem az az egy év bőven kevés volt, ami eltelt a nagy finálé és a konklúzió között. Ennyi idő alatt nem tudják elfelejteni az emberek a dolgokat és úgy járni kelni, mintha nem történt volna semmi. És egy olyan érdekes dolog is felmerült benne, ami ugyan nem probléma, csak nagyon kíváncsivá tett: spoiler.
Minden hiányossága és gyengesége mellett is, csak ajánlani tudom. Akár kezdő doramásoknak is. Aki szereti a királydrámákba ágyazott krimiket, az ezt is imádni fogja.

2 hozzászólás
Shad 

Elég vegyes érzések kavarognak bennem. Először is az érdekessége , hogy ez tényleg egy mai köntösbe bújtatott sageuk. Azaz a szokásos történelmi sorozatos kavarások, cselszövések jönnek. Mindenki mindenki ellen, sosincs két oldal , itt mindig legalább 3-4 van a kérdés csak az : ki mikor és kivel lép ideiglenes szövetségre. Nem tudom, akik a jövőben nézni fogják ezt a sorozatot mennyire vannak tisztában azzal, hogy eredetileg 48 részesre tervezték, de a hatalmas nézettségi táborának köszönhetően bővítették 52 részre, viszont Choi Jin Hyuk időbeosztásával nem tudták összeegyeztetni. Ebből a szempontból egyértelműen keserű a számíze, mert Wang Shik sorsa elég bénán lett lezárva. Szerintem rajtam kívül sokan mások is Choi Jin Hyuk miatt kezdték el a sorozatot, de számomra itt erősen háttérbe szorult. Nem őt akarom leírni, egyszerűen ennyi volt a karakterben. Hogy ki miatt is került háttérbe? Shin Sung Rok…tény, hogy a szerep sokkal összetettebb, jobban megdolgoztatta a színészt és valljuk be szerintem Sung Rok sütkérezett a szerepben. Az elején rettentően utálod, aztán szép lassan jössz rá milyen élete is volt a palotában, mitől lett olyan szörnyeteg. Kb a harmadától már szinte csak őt láttam, akármilyen szemétláda volt, amikor láttad milyen helyzetben is kell döntenie, hogy folyamat sarokba szorítják ,hogy képtelen levegőt is venni és ennek a legfőbb oka maga a családja az ember akaratlanul is elkezd drukkolni neki. Spoiler nélkül többet nagyon nem is lehet róla mondani:) Jang Na Ra sosem volt a kedvenc színésznőm, nem is hiszem hogy az lesz, de ez a szerep jól állt neki. Amilyen bugyuta volt az elején a sok pofonnak hála, mintha agyat is növesztett volna. A legtöbb szereplő amúgy alapvetően nem kedvelhető:D de aztán 2-3 kivételével mindegyik indíttatását szép lassan megismered.
Kinek? hát konspiráció konspiráció hátán , sosem tudod mi lesz a következő lépés, ki hal meg ki marad életben. Az első 6-8 részben határozottan vallom nem volt egyetlen egy épkézláb karakter, ez utána némileg javul:)) Sok panaszt olvastam a végéről valamilyen szempontból osztom a véleményt, valamilyen szempontból nekem tetszett az ahogy befejezték (tény tipikus koreai sageuk vég). Alapvetően szerintem bárki nézheti, igazán nem kell tapadni a képernyőre, hogy megértsd mégis elég fordulatos, hogy ott tartson:) Jó szórakozást mindenkinek hozzá! :)


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján