Gyökerek (2016–2016) 11

A Gyökerek (1977) című sorozat új feldolgozása, amely az amerikai történelem szégyenfoltját, a rabszolgatartás időszakát idézi meg, és egy jobb életért küzdő fekete családról szól. A generációkon átívelő történet a fiatal Kunta Kintével (Mal Kirby) kezdődik, akit Gambiából Amerikába hurcolnak,… [tovább]

angol

Szereposztás

Jonathan Rhys MeyersTom Lea
Malachi KirbyKunta Kinte
Forest WhitakerFiddler
Laurence FishburneAlex Haley
Babs OlusanmokunOmoro Kinte
Matthew GoodeDr. William Waller
Regé-Jean PageChicken George
Emayatzy CorinealdiBelle
Shannon LucioPatricia Lea
James PurefoyJohn Waller

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 2

Várólistára tette 67


Kiemelt értékelések

Szencsike 

Nem ismerem se a könyves, se a ’77-es sorozatos eredetit, így nem szeretném összehasonlítani őket. Nekem mindig csak a sokat emlegetett Gyökerek volt ez a film, plusz azok az infók, amiket innen-onnan összetudtam szedegetni, de különösebben sosem jártam utána. Hallottam, hogy készült egy friss sorozat belőle, hát legyen, meg fogom majd nézni.
Kb. ennyi előismeret után ültem le a sorozat elé, és egy gyönyörű alkotást láttam. Elképesztő a színészek játéka, néhányan igazán ütöttek. Kunta Kinte és leszármazottai közül talán Kuntát mondanám, aki igazán meggyőző volt, a többiek már változóak voltak. A gaz fehérek közül Matthew Good (Dr. Waller), Johnathan Ryhs Meyers (Tom Lea) alakítása volt igazán lenyűgöző, Dr. Waller ugyan elsőre elég emberségesnek tűnik, de ő is csak egy „gazdag fehér”. Tom Lea pedig megmaradt annak, ami: egy iszákos írnek. Volt akiből elég keveset láttunk, Anna Paquin izgalmas karakter kapott, csak túl kevés időt.
Gyönyörűen feldolgozza a korszakot, néha csak egy kis ízelítőt ad, máskor pedig elég durván a képünkbe nyomja a borzalmakat. Néhol elég elnagyoltnak tűnt, talán pont a hatás miatt, de az egészet látva azt hiszem nem volt zavaró.
Szép film volt, megéri megnézni. Egyrészt legalább tudom kicsoda Kunta Kinte, másrészt ösztönöz arra is, hogy ránézzek a könyvre.

piciszusz 

A könyvet nem olvastam, előző filmet/filmeket(?) nem láttam, de szerintem nem nekem való lett volna. Ez viszont tetszett. Végigkövethettük egy család hányattatásait számtalan generáción keresztül, ahogy végig megtartották a saját értékeiket és adták tovább a gyerekeiknek a rabszolgaság közepette is számtalan éven keresztül.
Szereplőgárda 5ös, zenék szuper 6 millió csillagos 5ös, vágóképek 5ös, de mégse volt meg az a kattanás bennem, amitől el szoktam ájulni. Azért egyszer mindenképpen érdemes megnézni.

rhysciar

Nem akarok gonosz lenni, de sok újdonságot nem mondott, ezért sem csillagozom jobban fel, ráadásul egy kis kutakodás után az ember érdekes infókat olvashat a történet eredetiségéről…
Ha a fentiektől eltekintek, akkor egy teljesen korrekt minisorozatot néztem az amerikai rabszolgatartásról, kemény sorsokat és életeket mutatott be, amiért hálás vagyok, hogy a 21. században élek európai fehér emberként.
A legnagyobb gondja viszont az, hogy volt itt nekünk egy 12 Years a Slave-ünk 2013-ban, és annál többet ez a sorozat sem tud mutatni. Minden egyes részben Kunta Kinte egy-egy leszármazottját követjük nyomon kezdve vele, hogy aztán megtekintsük a hitüket, az erejüket, a kitartásukat a szabadságért, miközben a legapróbb szarságért is megölhetik őket.
Ami kiemeli ezt a történetet, és kb. egy szintre hozza azt a 12 Years a Slave-vel, az a színészi gárda. A Kunta Kintét alakító srác teljesen hitelesen hozza a szerepét, aztán megjelenik menet közben Rhys Meyers, és á, aki imádta őt a Tudorokban, az itt is imádni fogja őt. Whitakert én speciel kevésbé bírom, viszont egy szavam nincs az alakítására, a végén pedig még a True Bloodból ismert Anna Paquin is felidézi a déli tájszólását.
Szóval ja, jó kis minisorozat ez, megterhelő is egy picit a hossza miatt, viszont így 2016-ban már képtelen újat mutatni a korról.

*edit: ja és igen, tudom, hogy ez egy remake, és nem, a 77-es változatot nem láttam, nem is tervezem megnézni.

2 hozzászólás

Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján