Godzilla Kong ellen (MonsterVerse 4.) (2021) 41

Godzilla vs. Kong
113' · amerikai · akció, sci-fi

Mind tudtuk, hogy egyszer megtörténik. Világunk szörnyei nem kerülhetik el egymást. A legnagyobbaknak előbb-utóbb szembe kell találkozniuk, hogy összemérjék az erejüket. De ahol King Kong és Godzilla csatázik, ott senki más nincs biztonságban.

Godzilla nemrég legyőzte a többi titánt, és… [tovább]

angol
magyar

Képek 1

Szereposztás

Millie Bobby BrownMadison Russell
Kyle ChandlerMark Russell
Julian DennisonJosh Valentine
Zhang Ziyi
Alexander SkarsgårdNathan Lind
Rebecca HallIlene Andrews
Brian Tyree HenryBernie Hayes
Oguri Shun
Eiza GonzálezMaya Simmons
Jessica Henwick

További szereplők

Kedvencelte 3

Várólistára tette 93


Kiemelt értékelések

Razor 

Ha volt film, amit tavaly vártam, akkor ez volt az. (De tényleg, a tavalyra tervezett filmek hihetetlenül nagy része a „majd tévében/egyszer jó lesz” kategóriába csúszott.) Aztán jött a csúsztatás, majd a koronavírus miatt átkerült idénre. Sajnálom, hogy nem keríthettem rá moziban sort – a remény még megvan, de az se lep meg, ha nem jut el oda a jelenlegi helyzetben –, mindenesetre nagyon jól esett végre újabb nagy-költségvetésű szörnyzúzdát nézni.
Én egy ilyen filmtől nem feltétlen a mély mondanivalót várom, csak kapcsoljon ki arra a másfél-két órára, had feledkezzek meg gondomról-bajomról és élvezhessen a szörnyek bunyóját. Persze ehhez mindig el kell viselni az emberi drámát is, de ez a műfaj velejárója.
Na most van az, hogy nem bántam volna többet az emberi szálból. Az előző részben elég szépen felépítették az Alfa-Titán szerepet, meg építgették az üreges Föld szálat. Na most itt ehhez képest a Godzilla és Kong fajok ellentéte el van intézve egy mondattal – ami a trailerben is volt –, és az üreges Föld szálat is eléggé odavetették csak, hosszabban ki lehetett volna ezt fejteni. Remélem, ha folytatódik még a MonsterVerse, akkor oda visszatérnek. spoiler Kicsit úgy érzem, hogy a KOTM kritikái miatti átírások/újraforgatások rányomták a bélyeget ezen a téren a filmre. A történet maga egyébként emlékeztetett a Heisei-éra Godzilla-filmjeire, a kicsit futurisztikus, de még hihető technológiájával, na meg spoiler miatt. Természetesen húsvéti tojás ezúttal is akadt, és igen, az ominózus faetetős rész is visszaköszönt, némileg más formában.
Karakterügyileg is kissé necces a helyzet. A régi szereplőkből alig valaki tért vissza, de azok közül is Kyle Chandler kb. cameozott, Millie Bobby Brown szála meg elég hátizé volt, valahogy nem az ő karakteréhez illett az a sztorivonal. Természetesen cserébe kaptunk egy csomó új karaktert. Az egyik oldalon az Alexander Skarsgård-Rebecca Hall-Kaylee Hottle trió jól működött, ahogy Brian Tyree Henry összeesküvés elméletes alakja is (féltem, hogy túltolja, de nem), viszont a serpenyő másik oldalán ott vannak az olyan felesleges alakok, mint Julian Dennison dagi sidekickje, Eiza González „főgonosz” jobbkeze vagy Shun Oguri, mint Serizawa fia. Na utóbbi karakter totális elpazarolt lehetőség volt.
Na, most hogy az emberi szálat megkritizáltam, jöhet a szörnycsörte. Az viszont jó volt, nagyon is! Rendesen odatették magukat a látványért felelős emberek, ráadásul végre nappal zajlott az akciók nagy része. Az előzetest látva kicsit féltem a Hong Kong-i összecsapástól – ez nagyrészt éjszaka játszódott – de a neonfényekkel okosan játszottak, simán látható volt minden. Ahogy a rendező ígérte, a film végére egyértelmű győztest avathattunk – spoiler –, ugyanakkor bejött a számítás, spoiler. Bevallom, a végső bunyót elnéztem volna még egy kicsit, de így is szép volt.
A zene viszont hatalmas visszalépés volt, míg a KOTM megnézése után Mothra témáját dúdoltam hazafelé, itt semmilyen taktust nem tudok felidézni, ami szomorú.
Nem lett tökéletes film, kicsit jobb lezárást is el tudtam volna képzelni a MonsterVerse eddigi (vagy lehet egész, ez még a jövő zenéje) etapjának, de attól még nagyon élveztem és biztos újra fogom párszor nézni. Ha lesz rá lehetőség, akkor moziban is.

6 hozzászólás
LoneWolf 

Reméltem, hogy a készítők tanulnak majd az előző hibáiból, de a csillagozásomból is látszik, hogy a végeredmény hasonló lett. Ez a legrövidebb darab az eddigi MonsterVerse filmek közül, (csupán percekkel, de akkor is…) mégis ebbe kellett nekik belesűríteni a legtöbb anyagot, miáltal ezt legalább 3 külön részre lehetett volna bontani. Ebből az első természetesen a címét is adó Godzilla kontra Kong ellentét, ami lényegében egy szimpla dominancia harc volt a két legerősebb titán között. A Szörnyek Királyában az emberi karakterek, a bugyuta lépéseik és irritáló jellemük mellett amolyan mesélő funkciót töltöttek be, így elmagyaráztak mindent a lények / cselekmény kapcsán, ami ne lett volna magától érthető, de itt valahogy még ez sem sikerült nekik. (Nagyjából elintézték ezt egy „Háború volt köztük”-kel.) A második harmad egy nevetségesen leegyszerűsített és elkapkodott spoiler történet volt, ami ugyan picit nagyobb mélységet adott a hatalmas gorillánknak, mégis lealacsonyította eme esemény, illetve fölfedezés jelentőségét ezzel a spoiler kezdetű küldetéssel. Sokkal többet kihozhattak volna ebből, ha nem erőltetik bele eme egó méricskélő csatába, de a harmadik mellett ez már meg sem lepett. Nos, az utolsó meglepetés már hónapokkal ezelőtt kiszivárgott, képek és figurák formájában, de mondhatni ő lett a MonsterVerse Doomsday-e, aki / ami nem más, mint: spoiler. Hasonló módon összecsapott és hozzá jócskán méltatlan bánásmódban részesült, mint a DC szörnye, (Sajnos amúgy több párhuzam található a két alkotás között.) bár az tagadhatatlan, hogy jelen esetben a vele vívott csata kategóriákkal látványosabbra sikeredett. Persze ez is a lényeg, a szörnyek csatája, mégis még mindig túl sok az emberi vonalból. Millie Bobby Brown karakterének szerepe itt még erőltetettebbnek érződött, (Az apja meg tényleg csak egy visszaköszönő töltelék.) hisz már annyi kapcsolódása sem volt a lényeghez, mint az előzményben, a két társától pedig a falat kapartam, miután a Bay féle Transformers adaptációk humorát hozták. Mondjuk a többi humanoidtól sem voltam elragadtatva, (Adtak ugyan a szőrmókunknak egy kis támogatást, de a bajba is ők keverték, így ez volt tőlük a legkevesebb. Konkrétan sajnáltam, ahogy áthurcolták őt a fél világon az önös kis dolgaikért.) így egyedül Kong-ot sikerült jobban megkedvelnem, aki nálam sikeresen letaszította a hüllőt a trónjáról, hisz itt megmutathatta, hogy őt sem érdemes alábecsülni. (spoiler)
Furcsa volt még nekem, hogy milyen futurisztikus technológia vívmányokat mutattak be nekünk, miközben Godzilla ellen továbbra is egyszerű vadászgépeket és rakétákat küldtek. (Valószínűleg a valóságban is a pincében őrzik az igazán nagy áttöréseket, gondolva, hogy a világ még nem áll rá készen.) Sajnos ennek kapcsán nyitva maradt egy másik kérdés is: spoiler
Látványos és pörgős, a műfaján belül mindenképp megállja a helyét, ugyanakkor a története, annak tálalása, (Túlságosan kapkodós volt az én ízlésemnek ez 2 órában.) illetve a főként idegesítő és felesleges emberi szereplői számomra még mindig kevesek ahhoz, hogy úgy teljes szívből szeretni tudjam az összképet. Ez is a gyűjteményben fog landolni, plusz valószínűleg többször is megnézem majd, hátha picit enyhül az ítéletem, de számomra ez az univerzum 2 film óta csúnyán letért a helyes útról.
ui.: spoiler

8 hozzászólás
Raizo

Csak egy kérdésem van: ennek mi értelme volt? :D

csokidani 

A filmtortenet szegyenfoltjai koze tartozik ez a nezhetetlen moslek. A feleig se birtam.

4 hozzászólás
BeL1eVe 

Egyszeri szórakozásnak megteszi. Rémostobaságokkal van tele, a papírszalvéta karakterek holnapra instant törlődnek, de az összecsapások szépen festenek, van bennük ötlet, csak idővel ezekre is nyomokban fogok emlékezni. Nálam még mindig a Pacific Rim az aduász. Szó se róla, ott is vannak marhaságok és az emberi figurák ott is max 2D-sek, de abban annyira frankón vannak érzékeltetve a méretek, ki vannak tartva a jelenetek, a hangok odapirítanak, lehet érezni a gépek, szörnyek súlyát, cool a zene, badass az egész. Itt csak részben éreztem.

strangelove 

Ready Player Two?
Az első jelenetben megkapjuk a szimulációba zárt szörnyet. Ez sok szempontból érdekes, mert az első inzert és snitt egyértelműen visszautal a korábbi filmre, tehát diegetikus és nem diegetikus szinten is differenciálódik a látvány. A primer értelmezésen túl elég tágan értelmezhető a fogságba ejtett digitális szörny. Teszem azt, a stúdiók által fogságba ejtett képzelet? A felszabadult képzelet romboló, ami rabul kell ejteni?
Bizonyos tekintetben a filmben persze ez irreleváns, de azért nem egészen, hiszen pont látvány tekintetében tartogat érdekességeket. A legmodernebb CGI, aminek referenciája a „valóság”, keveredik a retroval, aminek alapja viszont leginkább – feltehetően az alkotó gyermekkorának fantáziáját birizgáló – videójátékok és az olyan korai elődei a mai látványfilmeknek, mint a Trón. Ez néha rettentően izgalmassá teszi a filmet, hiszen az absztrakt keveredik a konkréttal. És a fantázia is meglódul olykor, csak a mesteri elbeszélés hiányzik. A cselekmény és az „emberi szál” továbbra is borzasztó érdektelen.
Neon démonok és szörnyek csapnak össze ebben a futurista világban, amiben keveredik a szürke blockbuster realizmus a legelszálltabb látvánnyal. Ez az ambivalencia megjelenik a főellenségben is, ami szintén hibrid. Nem biztos, hogy érdemes, de lehetne még ezzel szöszölni, mindazonáltal én most könnyedén el tudtam merülni ebben a világban, ezért az érdeklődőknek ajánlom a filmet. Aki viszont idegenkedik a műfajtól, messzire kerülje el.

monokrom22 

A Godzilla Kong ellen – Az igazság hajnala…. khm, szóval a Godzilla Kong ellen nem nyújt többet, mint amit várnál tőle: korrekt szörnyfilm, hatalmas, látványos, akciódús, adrenalinpumpáló összecsapások, mellette viszont lapos és csupán időkitöltésként használt emberi szál. Egy nagy fordulatra húzzák fel a sztorit, de ez viszonylag keveseket fog meglepni, az viszont nem, hogy a színészi játék konvergál a nullához. A zene sem ad hozzá sajnos, üzenetre ne is számítsatok, de legalább 2 óra alatt van és a bunyókra tényleg nem lehet panasz. Agyakat eldobni és dzsa!

balika88

Ez a film sem emelkedik ki ebből az „univerzumból”.. Kongot próbálták kicsit közelebb hozni az emberekhez, működött is, lehetett szimpatizálni az „óriásmajommal”! :-) Az emberi karakterek szinte megint feleslegesek voltak, mint eddig szinte mindegyik részben.
A látvány viszont elég jó volt, arra nem lehetett panasz viszont a történet szempontjából nem szabad várni ettől sem világmegváltást! :-) Még mindig a 2017-es Koponya sziget a legjobb :-) A látvány miatt megkapja a 7 pontot, egyébként valahol a 6 és 7 között ingázik, de sajnos nem tudok 6,5-t adni :-)

essz 

hmm.. megadom a 9csilit.. mert .. mert.. Kong mindig is nagy kedvencem volt… és végig szurkoltam neki.. jó hangosan…
a látványra sem lehet panaszkodni, szerintem..
viszont.. az emberi hülyeségre már annál inkább…
volt egy jó story alap.. legalábbis nekem úgy tünt…bár megjegyezném, hogy nem vagyok szakértő ebben a témában…
de sajna nem sikerült kihozni belőle a legjobbat…
az ahogy Kongal bántak.. és, hogy milyen hülyén viselkedtek a hajón…
rádasásul a vége fájdalmasan siralmas volt..
bizonyos karakterek teljesen feleslegesek voltak..
és azért pár dolgot jobban kifejthettek volna..
mindent össze vetve, legalább tényleg látványos volt és nem sötétben „ ültük ” végig az egészet..

DeadBite

Ha őszinte akarok lenni,akkor pontosan azt kaptam,amit vártam.Szörny-és látványfilmek esetében megszoktam már,hogy nem kell elvárni bonyolult és elgondolkodtató történetet,mert ezek a filmek nem elgondolkodtatni akarnak minket,hanem elsősorban a látványra mennek.És az ebben a filmben nagyon ott van.
Szép volt a CGI,Kong azt hiszem,hogy ebben a filmben a legmagasabb,hiszen a Koponya Sziget alatt csak gyerek volt még.Godzilla pedig gyerekkorom kedvence és őt mindig öröm látni a vásznon.Természetesen,ahogy arra számítani lehetett,itt elsősorban dominancia harc alakul ki,aztán felbukkan egy ellenség,aki ellen már ketten veszik fel a harcot.Mechagodzilla is tök jól meg van csinálva.
Talán amit fel tudok hozni negatívumnak az a film hossza,rövidnek érzem.Simán meg lehet volna toldani még egy fél vagy háromnegyed órával,engem az sem zavart volna,ha 2,5-3 órában látjuk ezt az összecsapást.Így számomra kicsit sűrű volt a film és konkrétan Madison apjának sem sok szerep jut,ha az összes jelenetét kivágták volna,akkor sem hiányzott volna semmi a filmből.Plusz Godzilla és Kong harca is lehetett volna kicsit hosszabb,mert így összesen kétszer bunyóznak kb 10 percet és ennyi.
Ettől függetlenül nem csalódtam az alkotásban,amit a Koponya Sziget óta vártam.Szörnymozi,sok-sok látványelemmel és talán elfogult vagyok,de imádom az ilyeneket.Kellemes kikapcsolódás. 10/8


Hasonló filmek címkék alapján