Escobar (2017) 107

Loving Pablo
125' · spanyol · dráma, életrajzi, krimi 16

0 díj · 2 jelölés

1983-ban Virginia Vallejo, a szépségéről is híres médiaszereplő, akinek kegyeiért milliomosok versengnek, megismeri Pablo Escobart. Négy évig tartó románcuk egy olyan világba enged bepillantást, amelyet a kábítószer, a korrupció, erőszakos hatalmi harcok és páratlan gazdagság ural. A borzalmas… [tovább]

Képek 13

Szereposztás

Penélope CruzVirginia Vallejo
Javier BardemPablo Escobar
Peter SarsgaardShephard
Julieth RestrepoMaria Victoria Henao
Óscar JaenadaSantoro
Ricardo NiñoCareta

Kedvencelte 7

Várólistára tette 163


Kiemelt értékelések

Theana 

Nem tudom rá azt mondani, hogy tetszett, mert rémes emberekről szól. Mégis, amitől még hatásosabb ez a film, hogy meg lehet érteni Pablo vágyait. Azt akarta, hogy tiszteljék. Hát ki nem szeretné ezt! Virgina minden pillanatban az agyamra ment, önző és buta ember (Penélope Cruz igazán kitett magáért), azt hitte, hogy minden Pablo Escobar miatt történt. Azonban Virginiának is volt szabad akarata, előbb is dönthetett volna másképp, nem másokat kell hibáztatni a saját hibáinkért, ráadásul amit később tett, félelemből tette, nem azért, mert annyira szerette az országát, de mindegy. Laikus vagyok Escobar élettörténetét illetően, de a kép- és hanghatás igazán lebilincselő, megszorongatja az embert.

Charityy 

Escobarról a film megnézéséig nem igazán hallottam, nem ismertem az életét, de kellően felcsigázta az érdeklődésemet, így biztosan utánanézek majd.
Kellően izgalmas és pörgős volt, a színészek is kiválóan alakítottak. A mozi is majdnem televolt, de ahogy néztem a többi időpontban is, gondolom nemhiába, tud valamit a film.

brena

Nagyon jo, igen jol megcsináltak, Javier isteni ;) na jó Penelope se semmi….

christine

Nem tetszett a stílus, monoton volt, a nő szövegelésétől a falra másztam. Penelopé Cruz nagyon jól alakított, ez tény, de közben nagyon utáltam szegényt. Az egész történet olyan… olyan ócska volt, vagy nem is tudom. Ez biztos a stílus miatt. Még az sem dobott az egészen, hogy Escobarról szól, de komolyan. Pedig alapjáraton a név kéne dobjon a cselekményen, de itt nem. :c

cirilla 

Első nézésre érdekes volt a film, ám miután kicsit nem voltam vele teljesen elégedett. Kicsit összecsapottnak tűnt. Emellett igaz Penélope Cruz jól hozta a szerepet, addig Javier Bardem nem teljesen győzött meg (bár ez lehet a szinkron hibája volt, hiszen végig olyan hangon beszélt, mintha folyamatosan vodka shotok hatása alatt lenne). Összességében nem rossz, nem rossz, de nem az igazi.

ancsr

2 csillag Penélope Cruz játékáért, 2 pedig Javier Bardemért. Többet nem ér.

Gothic01 

Escobarról a film előtt még nem hallottam, de a megnézését követően rögtön nekiálltam utána kutatni az interneten, és végeredményében azt kell mondanom, hogy hitelesség szempontjából jól össze rakott film volt, megörökítve a felemelkedésének, a fokozatos becsavarodásának és az ebből adódó bukásának a legfontosabb momentumait.

Annak, aki hozzám hasonlóan szereti ezt a gengszteres témát, és eltekint attól, hogy a szóban forgó maffiózónk milyen módszereket is alkalmazott, az mindenképp talál benne valami impozánst, hogy a nulláról a világ akkori 7. leggazdagabb emberévé küzdötte fel magát ez az Escobar, aki több ezer dollárt költött évente pusztán befőttes gumikra, hogy összetekercselhesse a pénzét, aki zsebből ki tudta perkálni Kolumbia államadósságát. Ez ad nyomatékot a filmnek, illetve a már fentebb említett lélekbeli változásokra orientálódó folyamatábra, ahogy a „klasszikus gengszterfőnök képnek” megfelelő, (kegyetlenül megteszi azt, amit a profitért kell, a feleségét össze-vissza csalja, de a gyerekei előtt rögtön átmegy boldogságtól ragyogó golden retrieverbe, aki kezét-lábát töri pusztán egy mosoly kicsikarásáért) de még hébe-hóba szerethetőnek mondható momentumokat is felmutatható ember hogyan alakul át a „klasszikus őrült képpé”. Száll el egyre jobban a talajtól, hogyan számolja fel egyenként az összes személyes határát annak az oltárán, hogy az legyen, amit ő akar – időközben persze valami brutális mértékű károkat okozva.

Ennélfogva az Escobar közel sem egy brutális akciófilm, aki valami ilyesmire számít, arra készül, hogy Escobar bandájának horrorba illő ténykedéseit, fröcskölős kivégzéseit fogja nézni, az rövid úton csalódni fog. Én nem rajongok a mindenféle háttér nélküli, pörgésre és látványra gyúró robbantgatásért és lövöldözésért, pláne egy ilyen alapból induló műnél, úgyhogy emiatt nem tudok panaszt tenni.

Az eredményei ellenére tisztában vagyok vele, hogy feltűnően leminősítően szólok Escobarról… de mint személy, valóban nem tudott többet mutatni, mint amit a mezei pszichopatáktól, nárcisztikusoktól, más krimik báróitól már megszoktam, az ezeréves mintát hozta a jelleme. Az ő fő problémája az volt, hogy túl sokat, túl irreálisat akart még úgy is, hogy a rendelkezésére álló eszközök fényében azért igencsak csekély az a dolog, az a cél, amire rá lehet húzni a részéről a kivitelezhetetlen jelzőt. Leírja a helyzetet az, amit a telefonba mondott a fiának; „ha nem tudod elérni, hogy szeressenek, akkor tiszteljenek, ha nem tudod elérni, hogy tiszteljenek, akkor féljenek.” Escobar ebbe a törekvésbe őrült bele. A saját üzletileg jól felfogott érdekén túl is eleinte arra törekedett, hogy a nép megszeresse, hogy kedveljék őt, ez egy bizonyos rétegnél be is jött. Azért, hogy a kimaradt réteget is megfogja, bevásárolta magát a kormányba, de jé… akik nem tudták szeretni, akik lenézték, mint a hirtelen meggazdagodott, kétes üzelmeket folytató kis senkit, aki nem tartozik közéjük, azok ezután se tisztelték. Így, hát tennie kellett róla, hogy ha nem becsülik meg, legalább féljék… Ez persze parádésan összejött. De milyen áron? Terrorban tartotta az egész országot, úgy vadásztak rá, mint egy állatra a speciálisabbnál speciálisabb katonai egységet, a családja élete egy merő bujkálás-és-rettegés-bomba….
Amit előbb-utóbb ő is belátott, ez sarkallta a totális szörnyeteggé alakulása után a viszonylag egyetlen „emberihez” hasonlíthatónak mondható döntésre, spoiler Ez meg, gondolhatnak akármit a kritikusok, egyáltalán nem teszi hőssé Escobart, nem formálja valami meg nem értett, pozitív figurává. Hiszen mit nyom a latba, hogy egyszer csak a felszínre nyomakodott egy mikroszkopikus szikra benne, miután egy mélyre ásott sírrá tette az egész országot?

Javier Bardem és Penélope Cruz is remekül alakítottak, és érdekes egyébként, hogy az alapvetően vonzó jelenségként számító Bardem hogyan lett már csak megjelenésében is egy ennyire visszataszító alakká maszkírozva, a kisugárzásának mindenféle megkapó vonzatát totálisan leradírozva. :'D A párosuk a filmben bőven szolgáltatott vicces momentumokat, – mint ahogy helyenként maga a narráció is egészen komikus lett, ami nem hiba, elvégre tényleg tiszta kabaré, hogy nagy kegyesen spoiler – viszont a beharangozásokban említett nagy, mindent elsöprő szenvedély egyáltalán nem jött át annak ellenére se, hogy a valóságban a két színész már majdnem 9 éve házas.

ÁrnyékVirág

Meh. Adott egy jó sztori, adott egy remek színészpáros, és így elcseszik?
Először is, az angol. Vagyis az a fertelmes műangol. Miért nem lehetett spanyolul leforgatni?
A két szereplő közt annyi kémia van, mint két döglődő csiga között. Pedig a Vicky, Cristina, Barcelona-ban szuperül alakították a szenvedélyes szerelmespárt. Virginia egy hisztis, anyagias tyúk, egy teljesen lapos karakter. Nem tudunk meg semmit a vívódásairól, arról, hogy milyen érzés neki „a másik nő” szerepe, vagy az, hogy a szeretője az ország legnagyobb maffiózója. Nem derül ki, hogy egyáltalán miért szeretett bele Pabloba – vagyis a pénzen kívül volt-e más indok, ahogy a „Loving Pablo” cím sugallná.
A kettőjük kapcsolatának nincs mélysége, realitása.
A történet legalább jó, végignéztem, mert kíváncsi voltam, hogy mi lesz belőle, de összességében csalódás volt.
Javier Bardem jól játszik, hiteles volt. Valószínűleg Penelope is jól játszik, csak a szerepét redukálták le az önző, hisztis macára.

paavel 

a két #sztár# filmművész jól ismert szakmai igényessége miatt végképp érthetetlen, hogy vállalhatták el ezt az összecsapott izét. persze, érdekes a téma, de ez ritkán elég magában. hacsak pisztolyt nem nyomtak a fejükhöz…

Popovicsp87 

Annyira nem volt rossz, bár érdekesebbre is csinálhatták volna.
A színészek sem voltak rosszak.
A film nézése után végig Bardem hasán agyaltam. :P


Népszerű idézetek

PAVideoStudio

Ha nem tudod rávenni az embereket, hogy szeressenek, akkor legalább tiszteljenek. És ha nem tisztelnek, akkor féljenek tőled.

Theana 

Pablo Escobar: If you can't get people to like you, you have to make them respect you! And if they don't respect you, then make them fear you!


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján