Egy tökéletes nap (2015) 46

A Perfect Day · Un día perfecto
106' · spanyol · dráma, vígjáték, háborús 12

1 díj · 7 jelölés

Egy háború sújtotta bosnyák faluban méretes holttest lebeg egy kút alján. A kövér férfinak az lett a veszte, hogy gyilkosai vele akarják a helyiek ivóvíz-készletét megmérgezni. A nemzetközi segélyszervezet dolgozói hamarosan megérkeznek a helyszínre, hogy kihúzzák a hullát, de a kötelük elszakad… [tovább]

angol
angol · magyar

Képek 4

Szereposztás

Benicio Del ToroMambrú
Tim RobbinsB
Olga KurylenkoKatya
Mélanie ThierrySophie
Fedja StukanDamir
Sergi LópezGoyo
Eldar ResidovicNikola
Hirdetés

Kedvencelte 9

Várólistára tette 76


Kiemelt értékelések

Emerson 

Címéhez méltóan tökéletes volt. Bár ha A Shit Day lett volna, akkor is tökéletes lenne (heh, utólag belegondolva, az a cím is illett volna hozzá) Tim Robbins már a The Lucky Ones alatt is bebizonyította, hogy rohadt jó a road movie-kban és valamiért arra asszociáltam, hogy ez is valami olyasmi lesz. Hát nem. Ugyan szénné röhögtem magam a párbeszédeken – bár az elején kicsit aggódtam a többnyelvűség miatt, de szerencsére magukkal cibáltak egy tolmácsot, így a szerb rész, ha sajátosan is, de át lett ferdítve angolra. Viszont amikor Sergi López feltűnt, elvesztem. Ahogy közeledett hozzá Del Toro, láttam a fején, hogy nem angolul fog megszólalni és igazam is lett. Szóval az a rész kiesett (szerencsére nem volt hosszú). Nem is értem, miért vinnyog a sok agyalágyult amerikai, hogy felirat nélkül nézhetetlen a film. Most ezért az egy spanyol dialógusért?!
Na de vissza a filmhez. Az elsőre röhejesnek tűnő helyzet – miszerint a háború sújtotta Balkánon kötelet kell szerezni, hogy egy hullát ki tudjanak húzni a kútból – nos, másodjára is röhejesnek tűnik… Erről filmet csinálni? De működik. Méghozzá nagyon is jól. Elhiteti a nézővel, hogy végig fogja nevetni az egész utazást, majd egy olyan pofáncsapás érkezik a semmiből, ami egy pillanat alatt visszarepít a valós helyszínre vagyis a háborúba. Kegyetlenül lecsendesedett utána a film és azt hittem innentől már arra is képtelen leszek, hogy egy mosolyt kicsikarjak magamból. Öhm… a végén elmorzsoltam egy könnycseppet. Hogy a drámától, vagy a röhögéstől, azt nem árulom el.
Az egyetlen negatívuma a filmnek a helyszín… a spanyol táj annyira jellegzetes, hogy egyáltalán nem sikerült elhitetniük, hogy ez bizony a Balkán. Szóval ez gáz volt. De csillagot mégsem tudok levonni emiatt, mert ha valós helyszínen forgatnak, lehet, hogy már semmi sem lenne a stábból.
Ja, és a zene. Húúú. Manson ’Sweet Dreams’-jét már sok helyen ellőtték, de itt aztán tényleg ütött.

nattyreach

Hajszálra az a fajta humor, amit keresek, kutatok, és nehezen találok. Az elején nem is mertem megnyugodni, nem beetetés-e, de aztán megkönnyebbültem, a film nem akart kitépni egy darabot belőlem, helyette adott pár igazán emlékezetes tanulságot. spoiler Azt hittem, brutálisabb lesz, de nem lett, köszönet érte. Így nem rettenti el az embereket, és jobban észreveszik, milyen háborús övezetek vannak néhol a világban, és hogy ott is mennyi eszük van az egyszerű embereknek.

A karakterek annyira elevenek voltak, hogy féltettem mindet abban a szürreális, mégis nagyon közel hozott környezetben, ahol voltak. Önként, vállvetve. Csodálatraméltó a ténykedésük, nem sokan tették volna azt, amit ők. Önironikus is volt a végén a film, mit meg nem tesznek, aztán ugye, ember tervez, Isten végez. Nem ismertem előtte ezeket a színészeket, de a főszereplő már megint annyira karizmatikus, hogy csak na, és a többiek is a helyükön voltak. A kiscsaj pattogása nagyon tetszett, kevesen merték volna felvállalni a helyében.

Kedvenc jeleneteim: spoiler

Az ismertető alapján tehát, ha nem is tűnik annak a humoros filmnek, maximum fekete humorosnak, kifejezetten élvezhető darab. Én biztos, hogy kedvencet avatok.

walksdowonders 

Atyaég, a befejezés! =)

Egy tökéletes film :) (végre!) A humor és a dráma mindvégig remekül lett adagolva, a karakterek mind szerethetőek, külön tetszett, hogy a francia Sophie-t francia, a Puerto-Rico-i Mambrút Puerto-Rico-i, a bosnyák Damir-t bosnyák (…satöbbiek) színész/nő keltette életre, így sokkal hitelesebb volt a játékuk. (Spohie-t egyenesen imádtam, ő került a szívemhez legközelebb) Egyébként a kezdetben nonszensz történet és a mögötte megbúvó eszement bürokrácia és a még annál is eszementebb szabályok, törvények, egyezmények hihetetlennek, sőt elképzelhetetlennek hatottak eleinte, de ahogy haladtunk a történetben egyre inkább úgy éreztem, hogy ez az egész sztori – ha nem is pont ilyen formában – de akár a valóságban is megtörténhet… Durva. Kemény. Azért most, egy majdhogynem két órás balkáni körút után erősen elgondolkodom a jövőben azon, hogy mennyire is rossz itt nekünk az életünk.
Örüljünk annak ami van.
Például ennek az alkotásnak itt.

(Nem mellesleg össze-vissza szégyellem magam, mert Tim Robbins-t csak köbö a film 20. percében sikerült felismernem. :) :) Hát mennyire jól áll már neki az ősz haj/szakáll!!! Na és Beno pocakja?)

Mr_White 

A boszniai háború végnapjai, egy kútba dobott hulla kihalászásának története. Fanyar, keserű humor, a háború, a kegyetlenség csak szekunder jelenik meg a filmben, de így is hatásos. A két főszereplő néha talán túl kávbojos, de ezáltal a film által olyanokhoz is eljut az üzenet, akik amúgy sosem néznének meg egy háborús filmet.

Osli75 

Nekem ez tetszett. Nem egy szokványos film. Egy fura élethelyzet amivel indul a történet, aztán hamar ki is derül, hogy semmi nem az aminek látszik. Kicsit mission impossible… és nagyon balkán. Aztán indul az újabb „tökéletes nap”

Mr_Catharsis91 

A film gyengeségének rovom fel, hogy a karaktereket felületesen ábrázolta és így nem igazán tudtam közelebb kerülni hozzájuk.
Maga a történet kissé elnagyolt és mondhatnánk, hogy súlytalan is. A párbeszédeket sem éreztem messzemenőkig mélynek.
Viszont az tetszett, hogy hőseink hogyan pattannak le a helyzetekről meg hogy az egész háborús rendszerben mennyire tehetetlenek legtöbbször.
A vége meg gyönyörű befejezés. :)


Népszerű idézetek

Bogesxd 

Damir: Azt mondja le van zárva az út, vissza kell fordulnunk.
B: Miért?
Damir: Azt mondja azért, mert nem mehetünk át.
B: Na így már érthető.

walksdowonders 

B: Hát… itt nincs kötél. Lehet, hogy régen volt itt egy bolt…. vagy hogy kötelet gyártottak… volt itt egy kötélgyár… és ez volt a központja az egész balkáni kötéliparnak. A faluban mindenki kötelet készített. Minden évben szétosztották a felesleget a kötélfesztiválon. A világ minden tájáról jöttek ünnepelni. Énekeltek, táncoltak. Az esküvőkön az ifjú pár kötelet ajándékozott egymásnak és összekötötték magukat egybekelésük jeleként. Felajánlásokat tettek. Csodák történtek. Kötél jelent meg a semmiből. Köszöntjük Konopáčban, a világ kötél fővárosában. Népesség 5 fő. B vagyok. Én leszek a túravezetőjük ma délután. Örülök, hogy így összegyűltünk ezen a gyönyörű napon.

tolgyfamajor

B: Hát itt nincs kötél. Lehet, hogy régen volt itt egy bolt… vagy hogy kötelet gyártottak. Volt itt egy kötélgyár. És ez volt a központja az egész balkáni kötéliparnak. A faluban mindenki kötelet készített. Minden évben szétosztották a felesleget a kötélfesztiválon.

Bogesxd 

Damir: Te most értelmesen beszéltél?
B: Baszki, Damir, ha egyszer tolmács vagy, értsed már, amit mondok.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján