Csapdában (2020) 10

Shorta
108' · dán · akció, thriller, krimi 16

Nem lehet biztosan tudni, mi történt, amikor a 19 éves Talib Ben Hassi a rendőrségi fogdában volt. Jens és Mike a koppenhágai gettóban járőröznek, amikor a rádió bejelenti Talib halálát. A gettóban fellázadnak a fiatalok, akik bosszúért kiáltanak. Mindkét rendőr csapdába kerül, és élet-halál… [tovább]

dán · angol

Képek 5

Szereposztás

Jacob LohmannMike Andersen
Simon SearsJens Høyer
Tarek ZayatAmos Al-Shami
Issa KhattabIza
Özlem SaglanmakAbia
Arian KashefOsman
Josephine ParkRønning
Dulfi Al-JabouriSami
Jack PedersenTalib Ben Hassi
Michael BrostrupCaptain Hedegaard

Várólistára tette 22


Kiemelt értékelések

Gabriella_Balkó 

Kőkemény film a rendőri brutalitásról és a faji feszültségről. Ha tényleges moziban, nagyvásznon néztem volna, a filmből áradó feszültség belepréselt volna a székbe. Online vetítésnél távolságot tudtam tartani, hogy ne üljön rám annyira a nyomás. Nagyvásznon nagyon ütős lehet ez a film. Az erőszak, ami árad a filmből, mind a rendőrök, mind a nem őshonos lakosok részéről, brutális. Az adrenalin az egekbe szökik.
A film egy képzeletbeli gettóban, Svalegårdenben játszódik. A rendőrpáros egy gyanús autót követ ide, ahova most épp nem ajánlatos betérniük egy fiú halála miatt. Hogy mi történt azon az estén a rendőri fogdában, csak pár rendőr tudja, Talib Ben Hassi viszont meghalt. Ez hatalmas feszültséget gerjeszt a gettóban, ahol elszabadulnak az indulatok. A két rendőr épp egy sötétbőrű fiút igazoltat (Mike Andersen túl is lő a célon, így sejthetjük azt is, mi történhetett Talib Ben Hassival), amikor rájuktalál egy csapat felbőszült fiatal. Így kezdődik a játszma, ahol a puszta túlélés a tét. Feszültség van a két rendőr között is, az elején felvázolt „jó zsaru-rossz zsaru” érzés a film folyamán megváltozik. Semmi nem fekete-fehér, ahogy egy sötétbőrű fiúnak sem kell feltétlenül vandálnak lennie. Ahogy elhangzik a filmben, „ha úgy viselkednek valakivel, amilyen nem, lassan ő is elhiszi, hogy olyan”.
Nem tudom, mennyiben merített a film a valós dán körülményekből, de ha csak a töredéke igaz, akkor az északi demokrácia sem egy virágoskert. Egyébként George Floyd esetére emlékeztethet a film.
Még csak január van, de ez a film biztos bekerül az idei top 10 moziélményembe.

#scandi2021


Hasonló filmek címkék alapján