Banki meló (2008) 37

The Bank Job
110' · amerikai, angol, ausztrál · dráma, thriller, krimi 12

A gyanús múltú autókereskedő Terry mindig is azon volt, hogy elkerülje a nagyszabású stikliket. Ám, mikor felbukkan egy régi ismerőse, a gyönyörű modell, Martine, és felajánlja neki a kulcsszerepet egy betörésbiztos bank elleni rablásban, Terry élete nagy lehetőségét látja a felkérésben. Martine… [tovább]

angol

Képek 9

Szereposztás

Jason StathamTerry
Campbell MooreKevin Stephen
Saffron BurrowsMartine
Daniel MaysDave
James FaulknerGuy Singer
David SuchetLew Vogel
Georgia TaylorIngrid Burton
Hirdetés

Kedvencelte 2

Várólistára tette 13


Kiemelt értékelések

Sárkánybaby

Van valami csábító a filmekben, ahol a rosszfiúk, bankrablók, pitiáner bűnözők, az alvilág átlagemberei a hősök.
Valami engesztelő az átlagember számára, a tudat, hogy a gazdagok, és a hatalmasok sem érinthetetlenek, sőt minél nagyobb hatalma és minél több pénze van valakinek, annál több a rejtegetnivalója.
És annál több embert tud megmozgatni, hogy eltegye láb alól azokat, akik ártanak neki, vagy az üzletének.

Ez a film egy igazán jó, adrenalin pumpáló bűnügyi thriller. Kevés akció van benne, spoiler, feszültség viszont annál több. Egyszerűen összerakott bankrablás, okosan összehozott lelécelés. Itt nem az a lényeg, hogy a rablók milyen gyorsan és metodikusan fosztanak ki egy bankot, hanem hogy milyen jól tudnak utána egyenesbe jönni, nem megöletni magukat, és ami a legfontosabb: a saját családjukat.
A film jó tempót diktál, eleinte csak ismerkedés a karakterekkel, a több szálon futó eseményekkel, amik először semmit nem jelentenek a nézőnek, majd a bankrablás izgalma, a nyomozás feszültsége, hőseink lavírozása a jó zsaruk és korrupt zsaruk között, és végül a lezárás.
Óriási volt.

Plusz pont jár a vizuális megjelenésért, a hetvenes évek eleje a korhű ruhákkal, autókkal, földalattival, és hát ezen a ponton be kell valljam, hogy imádom az angol akcentust és szlenget, amiből aztán akad itt bőven.
Jason Statham nem egy ki tudja milyen kiváló színész, de messze nem az a senki, akinek annyira szeretnék beállítani. Akit nem rémít meg a gondolat, hogy esetleg színészi minőségben is lássa ezt az angol úriembert, és érdekli a bankrablósdi, annak sok szeretettel ajánlom ezt a filmet!

Londonna 

Mivel általában mindenki Jason Stathamet szokta fényezni, ezért én leszek a kivétel. Szerintem a legjobb és legkiemelkedőbb alakítást ebben a filmben David Suchet nyújtotta. :) Ő egyszerűen bármit csinál, nem tudja rosszul csinálni. Még mocskosszájú pornócsászárként is fantasztikus. :D Az a szemüveg meg… Hát hű-ha. *-*

Lulu23 

Már annál a mondatnál elkezdtem félni, hogy „valós eseményeken alapul a történet” merthogy ezután ugye nem várhatok könnyed kikapcsolódást egy bankrablós történettől.
Hát nehéz egy film volt, az igaz.
Az mondjuk piszok jó rendezői munka, ahogy összekutyulják a titkosszolgálati, a rendőri, a korrupt rendőri, a szervezett bűnözői és a bankrablós történetszálat. Kellett hozzá figyelem, főleg a film elején, hogy levegyem, mi is történik igazán. Pláne, hogy nem viszik túlzásba a magyarázkodást. De végeredményben ügyes volt. Izgalmas és feszült történetvezetést kaptunk. És elég kegyetlen volt ahhoz a sztori, hogy valós alapúnak tűnjön. spoiler
Az nagyon tetszett benne, hogy Statham inkább agyas karaktert játszott, mint izmosat, és az az egy szem bunyós jelenete, amit azért mégis ráírtak nem a szuperkatona harcos modorában jött le, hanem egy igazi piti angol bűnöző bunyózása volt.
Suchet pedig üdítő volt negatív szereplőnek, főleg ezzel a frizurával.
A dramaturgia jó volt, a látvány, a színvilág teljesen jól visszaadta ezt a kettősséget az alvilág és a magas politikai/társadalmi körök között.
Nem azt a sablonos jófej-bankrablós sablont kaptuk, hanem egy csavaros krimit. Mélysége volt az egésznek azzal, hogy senki nem volt igazán ártatlan benne, csak a stiklik mérete különbözött. És ez tette nyomasztóvá is az egészet.
(De honnan jön, hogy ez a Funes film feldolgozása? A bankrabláson kívül semmi közös nincs a kettőben. És amíg az tipikus Funes vígjáték, addig ez valódi gengszterfilm. Ez biztos? Lehet, csak furcsa.)


Népszerű idézetek

Sárkánybaby

Eddie: All clear on the western front, Guy. Over.
Dave: No name, Eddie.
Eddie: Sorry, Dave.

Londonna 

– Hogy lehet erről belsős infód, Martine?
– Összejött egy pasival. Őrző-védő cége van.
– Pasi? És komoly? Összeházasodtok?
– Már nős. A jobbak mind azok.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján