Banki meló (2008) 40

The Bank Job
110' · amerikai, angol, ausztrál · dráma, thriller, krimi 12

A gyanús múltú autókereskedő Terry mindig is azon volt, hogy elkerülje a nagyszabású stikliket. Ám, mikor felbukkan egy régi ismerőse, a gyönyörű modell, Martine, és felajánlja neki a kulcsszerepet egy betörésbiztos bank elleni rablásban, Terry élete nagy lehetőségét látja a felkérésben. Martine… [tovább]

angol

Képek 9

Szereposztás

Jason StathamTerry
Stephen Campbell MooreKevin Swain
Saffron BurrowsMartine
Daniel MaysDave
James FaulknerGuy Singer
David SuchetLew Vogel
Georgia TaylorIngrid Burton
Alki DavidBambas
Michael JibsonEddie Burton
Richard LinternTim Everett

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 2

Várólistára tette 16


Kiemelt értékelések

Sárkánybaby

Van valami csábító a filmekben, ahol a rosszfiúk, bankrablók, pitiáner bűnözők, az alvilág átlagemberei a hősök.
Valami engesztelő az átlagember számára, a tudat, hogy a gazdagok, és a hatalmasok sem érinthetetlenek, sőt minél nagyobb hatalma és minél több pénze van valakinek, annál több a rejtegetnivalója.
És annál több embert tud megmozgatni, hogy eltegye láb alól azokat, akik ártanak neki, vagy az üzletének.

Ez a film egy igazán jó, adrenalin pumpáló bűnügyi thriller. Kevés akció van benne, spoiler, feszültség viszont annál több. Egyszerűen összerakott bankrablás, okosan összehozott lelécelés. Itt nem az a lényeg, hogy a rablók milyen gyorsan és metodikusan fosztanak ki egy bankot, hanem hogy milyen jól tudnak utána egyenesbe jönni, nem megöletni magukat, és ami a legfontosabb: a saját családjukat.
A film jó tempót diktál, eleinte csak ismerkedés a karakterekkel, a több szálon futó eseményekkel, amik először semmit nem jelentenek a nézőnek, majd a bankrablás izgalma, a nyomozás feszültsége, hőseink lavírozása a jó zsaruk és korrupt zsaruk között, és végül a lezárás.
Óriási volt.

Plusz pont jár a vizuális megjelenésért, a hetvenes évek eleje a korhű ruhákkal, autókkal, földalattival, és hát ezen a ponton be kell valljam, hogy imádom az angol akcentust és szlenget, amiből aztán akad itt bőven.
Jason Statham nem egy ki tudja milyen kiváló színész, de messze nem az a senki, akinek annyira szeretnék beállítani. Akit nem rémít meg a gondolat, hogy esetleg színészi minőségben is lássa ezt az angol úriembert, és érdekli a bankrablósdi, annak sok szeretettel ajánlom ezt a filmet!

Londonna 

Mivel általában mindenki Jason Stathamet szokta fényezni, ezért én leszek a kivétel. Szerintem a legjobb és legkiemelkedőbb alakítást ebben a filmben David Suchet nyújtotta. :) Ő egyszerűen bármit csinál, nem tudja rosszul csinálni. Még mocskosszájú pornócsászárként is fantasztikus. :D Az a szemüveg meg… Hát hű-ha. *-*

Lulu23 

Már annál a mondatnál elkezdtem félni, hogy „valós eseményeken alapul a történet” merthogy ezután ugye nem várhatok könnyed kikapcsolódást egy bankrablós történettől.
Hát nehéz egy film volt, az igaz.
Az mondjuk piszok jó rendezői munka, ahogy összekutyulják a titkosszolgálati, a rendőri, a korrupt rendőri, a szervezett bűnözői és a bankrablós történetszálat. Kellett hozzá figyelem, főleg a film elején, hogy levegyem, mi is történik igazán. Pláne, hogy nem viszik túlzásba a magyarázkodást. De végeredményben ügyes volt. Izgalmas és feszült történetvezetést kaptunk. És elég kegyetlen volt ahhoz a sztori, hogy valós alapúnak tűnjön. spoiler
Az nagyon tetszett benne, hogy Statham inkább agyas karaktert játszott, mint izmosat, és az az egy szem bunyós jelenete, amit azért mégis ráírtak nem a szuperkatona harcos modorában jött le, hanem egy igazi piti angol bűnöző bunyózása volt.
Suchet pedig üdítő volt negatív szereplőnek, főleg ezzel a frizurával.
A dramaturgia jó volt, a látvány, a színvilág teljesen jól visszaadta ezt a kettősséget az alvilág és a magas politikai/társadalmi körök között.
Nem azt a sablonos jófej-bankrablós sablont kaptuk, hanem egy csavaros krimit. Mélysége volt az egésznek azzal, hogy senki nem volt igazán ártatlan benne, csak a stiklik mérete különbözött. És ez tette nyomasztóvá is az egészet.
(De honnan jön, hogy ez a Funes film feldolgozása? A bankrabláson kívül semmi közös nincs a kettőben. És amíg az tipikus Funes vígjáték, addig ez valódi gengszterfilm. Ez biztos? Lehet, csak furcsa.)


Népszerű idézetek

Londonna 

– Hogy lehet erről belsős infód, Martine?
– Összejött egy pasival. Őrző-védő cége van.
– Pasi? És komoly? Összeházasodtok?
– Már nős. A jobbak mind azok.

Sárkánybaby

Eddie: All clear on the western front, Guy. Over.
Dave: No name, Eddie.
Eddie: Sorry, Dave.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján