Kedvencelte 4

Várólistára tette 35


Kiemelt értékelések

ziara

Nagyon akartam szeretni. De nem ment.
5 és 6 pont között ingadoztam, de végül a sok ismerős arc és a gyönyörű északi táj miatt adtam 6-ot.

Sister 

Érdekes és izgalmas film, ami a 13. századbeli Norvégiában játszódik. Ráadásul igaz történet alapján, hiszen Håkon Håkonsson meghozta a királyság számára a rég áhított békét, és közel 50 éves uralkodása alatt Norvégia fennhatósága alá vonta Grönlandot és Izlandot is. Maga a film az ő megmentéséről szól, úgyhogy szinte az utolsó pillanatig izgulhatunk a kis királyfi megmeneküléséért. Külön kiemelném a helyszínt, egyszerűen odavoltam a havas-fenyves erdőkért, és a zenéje is különleges hangulatot kölcsönzött a filmnek. Mivel eredeti nyelven néztük, egyszerre hallottuk a színészeket norvégul, dánul és svédül beszélni. Igazi északi multikulti! :)

Corvus_CoRex 

Csak háttérzajnak ment, néha odanéztem… mindig vagy síeltek, vagy nyilaztak, vagy levágták valaki fejét, meg állandóan ilyenek voltak, hogy „ÁÁÁÁÁÁÁ”, + „TORSTEIN! TORSTEIN!”, + „SKJERVALD! SKJERVALD!”, + volt benne sok hó, amit mondjuk bírok + a lovakat is, azok is szépek voltak, a helyszín is, de mintha folyton ugyanott menekültek volna egész idő alatt… lehet a sok hó miatt… vagy mert nem néztem, csak néha rápillantottam. Bár ha olyan lett volna, biztos ott marad a pillantásom…
Persze norvég fanoknak lehet jó, amúgy szvsz dögunalom. :s

2 hozzászólás
Kiskakukk 

A film egy 99 perces lesiklás.
Ugyanis az elején elindulnak a síléceiken és a film EGÉSZ játékideje alatt LEFELÉ siklanak. Jó magas hegy lehetett! :D (És mekkora szerencse, hogy nem az ellenkező irányba kellett menniük.)

A szép képi világot félretéve nem nagy szám, kifejezetten unalmas.

2 hozzászólás
lakatoszoltan01 

Én ezt nagyon élveztem és végigizgultam. A történet kb. 3-4 nap eseményeit meséli el Rengeteg pozitívuma van a filmnek. Persze kicsit heroikus lett, de nagyon izgalmas történelmi-kalandfilmnek mondanám.
Az északi, norvég világról rengeteg különleges dolgot kapunk, melyekre nagyon odafigyeltek az alkotók. A jelmezek mind kopottak, használtak voltak. A belső helyiségek fényviszonyai sok esetben szinte megvilágosítás nékül, természetes fénnyel fabrikáltak, illetve gyertya-fáklya világítással. Próbálták eredetivé, életszerűvé tenni a filmet.
Szeretném külön kiemeleni:
– a sítalpak és a dárdás síbot nagyon menő
– a sítalpas szankó mögötti vontatás, és a hegyről fenéken lesiklás
– a parasztház belseje: derékig érő kicsi ajtó, ablak-nélküliség, berendezési tárgyak
– vaskos, északi lovak (valamiért azok mndig lassítva vágtatnak)
– babahátizsák
– síléccel való hegyremenetel
– a két férfi a kisfiúval jelenet szupercuki
– nyílkiszedés és gyógyítás
– halolaj ivás…
– sárkányos fakupa a háttérben
– erős katolikus vallásellenesség

Továbbá:
– odavaló, izgalmas zene
– a baráti összetartozás tapinthatósága
– nincsenek nagy csatajelenetek, csak pár tucatember harcol, ami reális
– nincsenek nagy párharcok, max 1 perces küzdelmek, ami a valóságnak felel meg
– irtóra aranyosak a gyerekek a filmben, nagy pozitívum, hogy valódiak, természetesek a gyerekeks jelenetek
– plusz Norvégia mindig lejt…

Szerintem ez egy nagyon jó film volt, ezt csak ajánlani tudom. Aki pedig csak felületesen nézi a filmet és mindössze a lesiklást és nyilazást értelmezi, az inkább a Honfoglalást nézze, abban nincs hó meg északi fura nevek…

Csak ajánlani tudom és nem csak a történelmi filmek rajongóinak.

Carmilla 

A síelős részek különösen egyediek voltak. A közelharcok realisztikusak. Ami meglepett, hogy ehhez a filmhez miért kellett Magyarországra jönni? :D (Mafilm Stúdió)


Hasonló filmek címkék alapján