Az ördögűző: A hívő (2023) 53

The Exorcist: Believer
111' · amerikai · horror 18 !

0 díj · 5 jelölés

Idén lesz pontosan 50 éve, hogy a filmtörténet egyik legrémisztőbb horrorfilmje megérkezett a mozivásznakra, világszerte sokkolva a közönséget. Idén október 12-én új fejezet indul. A Blumhouse-tól, és a Halloween-sorozatot feltámasztó David Gordon Green rendezőtől érkezik Az ördögűző: A… [tovább]

angol
magyar

Képek 31

Szereposztás

Ellen BurstynChris MacNeil
Rory GrossTyler
Richard Carrorvos
Nick Benasszomszéd
Amanda Bethnővér
Nigel Bartonővér
Heather Kantorrecepciós
Leslie Odom Jr.Victor Fielding
Lidya JewettAngela
Olivia MarcumKatherine

További szereplők

Várólistára tette 47


Kiemelt értékelések

Pistee66 

Izgalmas horrorfilmre vágysz, ami nem túl cizellált, de leköti a figyelmedet 2 órára? Akkor ne ezt válaszd.
Nem voltam álmos ép ezért gondoltam jó lesz a figyelmem lekötésére, de pont az ellenkezője történt. Sokkal hatásosabb volt, mint valami komoly altató. Nagyrészt rendkívül unalmas volt többször is az mentett meg az álomvilágba süllyedésbe, hogy online kártyáztam. A történet érdektelen és mire némi ijesztgetés és izgalom jött volna a történetben addigra én már végleg lemondtam a filmről csak sajnos képtelen voltam kikapcsolni és inkább egy kellemes alvási élménybe süllyedni.
Nem ajánlom, kiváltképp azoknak, akik szeretik az EREDETI Ördögűző filmet!

Tony_Soprano 

Na ezen is túl vagyok. Nem mondom, hogy nagyok voltak az igényeim, mert az elvárás manapság luxus, de azért mertem remélni, hogy legalább valamiféle retró Exorcist-hangulatot azért csak sikerül a vászonra varázsolni… Nem sikerült.

2023-ban ekkora ordas kliséhalmazt prezentálni, hát ehhez arc kell… nem kicsi, nagy, vagy legalábbis „guns, lots of guns”. Úgy tűnik David Gordon Green-nek a Halloween reanimálása majd újra sárba tiprása után megvolt az arca ahhoz, hogy az Ördögűzővel is elvégezze ezt a műveletet.

Az első óra tulajdonképpen nem is rossz. Ugyan semmi nem történik benne, de az nagyjából rendben van. Na de a film második fele, hát itt aztán van minden, ami a csövön kifér. Leginkább klisé. Minden ördögűzős és possessed mozi összes közhelye felvonul, úgy mint sokkolónak szánt mélyorgánumú, szoftvulgáris démonbeszéd, sebhelyek, hányás, hülye kontaktlencsék, izzó feszület, levitáció, „The power of Christ compels You” és még sokan mások. Gordon Green-ék minden audiovizuális trükköt bevetnek, hogy elkápráztassák a multiplexek popcornzabáló közönségét. A színes-szagos kavalkádból épp csak egyvalami hiányzik, a lélek.

A sztori iszonyat gyenge lábakon áll, az események kiváltó oka hülyeség, ellenben sikerül néhány nem szándékos vicces jelenetet kreálni, na meg tanúi lehetünk a fő attrakciónak szánt össznépi multivallásos ördögűző-szeánsznak, ami mikor kezdene (relatíve) érdekessé válni, hiphop már be is fejeződik. Az eredetiből iderángatott Ellen Burstyn sztorilájnja amellett, hogy a történet szempontjából felesleges, ráadásul még gagyi is volt.

Egyébként a film simán élvezhető mint sztendalón ördögűzős-horror, de mint a horror műfaj egyik nagy klasszikusának folytatása, úgy bizony rossz. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy arra az időre, míg ezt a matinét nézed, jobb ha elfelejted, hogy 50 évvel ezelőtt készült egy zseniális Ördögűző című mozi, mert ha netán önkéntelenül is össze akarnád hasonlítani a két filmet, hát a Believer nagyon csúnyán elvérezne. Sőt, még a 2004-es The Beginning is sokkal jobban hozta a hangulatot (egyébként én bírom azt a mozit).

A Believer a ma fiatalságának szól, annak a generációnak, ahol a nagy többség nem fogja megnézni az eredetit, mert az már nagyon régiiiiii Hát tessék erőt venni és igenis megnézni, hogy 50 évvel ezelőtt hogyan tudtak minőségit és időtlent alkotni. Utána pedig jöhet a sorozat. Ezt a 2023-as vackot meg tartogassátok a 40 fokos nyári napokra, amikor 5 perc alatt bealszol a képernyő előtt. Ide egy jó ötlet és jó forgatókönyv kellett volna, mert ezek híján a Believer minden, csak nem Ördögűző.

silverstark92

Mehh, láttam már rosszabbat is, ráadásul idén. Középkategória. szerintem sokan csak azért húzzák le, mert most ez a menő. Kialakult a trend és kész, nincs mit tenni, utálni kell. Nem azt mondom h jó volt, mert nem volt az, de tapasztalt, sokat látott horror film fanként azt kell h mondjam volt már dolgom sooooookkal sokkal rosszabbakkal.

csokidani 

Na vegre, ez jo volt. Elkepeszto mennyisegu ocska ordoguzos film van, ez viszont felulemelkedik. Jok a szereplok (foleg az apuka), nincsenek vallalhatatlan mellekszereplok, nincs hulye idegesito benazas, nem ul fel a PC vonatra csak hogy 'korszeru' legyen.
Nem azt mondom, hogy nagy film, de amennyi gagyit lattam mar a temaban, ez nagyon is rendben van.
Persze sok ujdonsagot nem hoz, vannak klisek is (lehet anelkul ordoguzos filmet kesziteni?), es talan a szeansznal kicsit bicsaklik egyet, de engem nem billentett ki; lekotott.

victoria_m997

Egy egyszer nézhető ördögűzős horror, láttunk már sokkal rosszabbat is. Semmi extrát nem tartogat, a figyelmemet alig kötötte le, a történet gyenge és nekem nem sikerült hoznia az eredeti Ördögűző hangulatát sem. Maga a látványvilág egyébként nem rossz, tartogat néhány jó horror elemet és önmagában még egy olcsó ZS kategóriás horrornak el is ment volna, de nem egy ikonikus „sorozat” részeként.

1 hozzászólás
Szyszyyy 

Láttam én már szar ördögűzős filmeket, de ez számomra nem volt az. :D
Lehet jókor néztem meg (október 31.), ezért meg volt hozzá a hangulat, de élveztem.
Nem mondanám, hogy ijesztő, de voltak jelenetek amiktől libabőrös lettem.
Ráadásul a kulturális vegyülés is adott neki némi pluszt.
spoiler
Szóval ez most nálam egy erős 7-es.

essz 

lehet, nekem magas az ingerküszöböm, de számomra ez lapos volt… egy kis gusztustalansággal .. de semmi több…
nem hiányzik a vérben forgás…
jobb szeretem, ha megíjedek, ha gondolkodom, hogy mi van ha ..
de itt semmi… nem volt ijesztő…helyenként inkább dráma..
nem kell ismerni az előző filmeket… nézhető úgyis..
rémisztőt vártam… nem jött össze…

balika88

Nagyon finoman fogalmazok ha azt írom hogy nem ér fel ez sem az eredetihez, ahogy a régebbi próbálkozásoknak sem sikerült. Pedig azt hittem hogy ez a film nagy durr lesz..hát nem lett.. a folytatást szerintem már nem moziban fogom nézni :-D

Simánréka95

Jó volt. Tetszett. Önálló, kerek történetet kaptam. Nyilván vannak utalások az eredeti filmre, de ennek az ismerete nélkül is élvezhető a film. Igazi horror, de nem vérben tocsogó, inkább a félelemmel dolgozik.
A vallásos vonal nagyon tetszett. A lezárása pedig erős lett.
A játékidővel jól dolgozik, én egy percig sem unatkoztam.


Népszerű idézetek

Londonna 

– Időnként a fejlődéshez vissza kell fordulnunk.

Ódor_Endre 

– You don't believe in God?
– I don't believe in the question.

Ódor_Endre 

– I want to talk about Regan. About her exorcism.
– I didn't actually witness it, you know, the exorcism. They wouldn't let me.
– Why not?
– My opinion, it's 'cause I'm not a member of their damn patriarchy.


Hasonló filmek címkék alapján