Az elmeorvos (2018–2020) 89

1 díj · 6 jelölés

Dr. Laszlo Kreizler, a magyar származású pszichológus, John Moore újságíró és Sara Howard, New York rendőrségének első női alkalmazottja a 19. század végén együtt nyomoz egy brutális sorozatgyilkos után.

angol
angol
angol

Képek 12

Szereposztás

Daniel BrühlDr. Laszlo Kreizler
Luke EvansJohn Moore
Dakota FanningSara Howard
Antonio MagroPaul Kelly
Douglas SmithMarcus Isaacson
Matt LintzStevie Taggert
Martin McCreadieDoyle őrmester
David WilmotConnor kapitány
Ted LevineThomas Byrnes
Jackson GannJoseph

További szereplők

Kedvencelte 35

Várólistára tette 322


Kiemelt értékelések

Pandalány

Nem semmi történet!
A téma, a kor, a díszlet, a ruhák, minden remek és meggyőzött arról, hogy érdemes erre a sorozatra odafigyelni. (Nemcsak Luke Evans miatt :D).
A színészek, a karakterek teljesen összepasszolnak, a történet eredeti, sokszor szinte rémisztő. Nincsenek felesleges jelenetek és párbeszédek benne, csak pont annyi, amennyi szükséges.
Dakota, Daniel és Luke triója szerintem remek lesz, bár egy rész alapján persze nem tudok még sokat mondani róluk. Dakota és Luke között egyértelműen megvan az összhang, Daniel kissé külön utakon jár, elvontabb a karaktere. De így, hárman jók lesznek együtt.
Úgy örülök, hogy mi is láthatjuk és elérhető itt is ez a sorozat, régóta kíváncsian vártam.

Ascyra 

1. évad: Rendkívül sok olyan jelenet van benne, ahol az ember egyszercsak valami megfoghatatlan magasasságban érzi magát, hangtalan könnyek, néma öröm és termérdek zsigeri élmény megy rajta keresztül. Nagyon jellemző az első évadra, hogy a néző egyszerűen képtelen elengedni, csak ringatózik ebben a miazmás álomban, még akkor is, ha közben gyilkolnak, rontanak, és ármánykodnak a mellékszereplők. Különleges sorozat az Alienist, eddig ritkán láttunk ennyire kerek, minden elvárásnak (ezt komolyan mondom, gyúr az Oscarra :) megfelelő, mégsem erőltetett történetet. Minden a helyén, a karaktereket pedig nagyszerű színészek formálják meg, Fanning kivételével. Valaki írta, hogy faarccal tolta végig – részben (nagy) igazat kell adnom, másfelől én egy picit csalódott is vagyok miatta, tőle sokkal többet vártam a Brimstone után – nem értem mi történt; talán csak nem kapta el a feminista jótétlélek. Nagyon hiányoltam a báját, a játékosságát, pláne, hogy minden adottsága is megvan ehhez. Szép, kedves, csinos, erős, határozott nő. Értem, hogy miért őt castingolták, totál telitalálat lehetett volna, éshát mégsem. :( Brühlt én imádtam nézni. Hirtelen nem is jutnak a szavak az eszembe, amivel őt lehetne jellemezni. Hihetetlenül erős jelenléte van, olyan, mint amikor egy zsúfolt terembe belép egy ember és megszűnik a moraj, csendben mindenki, jóval hosszabban, mint az indokolt volna, az érkezőt bámulják. Ő ilyen. Ehhez a karakterhez még hozzádobott némi alázatot, némi önhittséget (igen, egyszerre), némi sznobizmust, egy kis szemérmet (megzabálnám), és határtalan intelligenciát. Tudtam, hogy nem fogok benne csalódni, egyszerűen valamiért ezt tudja az ember, ha róla van szó, de erre nem számítottam. Határozottan ő viszi el a produkciót a hátán. A történet sem akármi, meglepően merész és gyötrő, nagyon sokat bőgtem, míg sikerült az első évadot felszántani. Minden komoly, nyitott szívű ember számára ajánlom a sorozatot, akár megkockáztatom, hogy tinédzserek számára is, mert nagyon sok helyes cél és odavezető út van megfogalmazva az alkotásban. Komplex, hihetetlenül aktuális, friss, nagyszerű történettel, nagyszerű színészékkel.
2. Évad: kizárólag Rosy McEwen miatt néztem végig. Pontosan ilyen lehet, amikor az ember hosszú-hosszú heteken át éhezve, kimerülten és szinte elcsigázva talál egy aranyrögöt. Ő az. Mostantól semmiképp sem tévesztem szem elől. Döbbenet az a tény, hogy neve hallatan bárki vonogatná a vállát, mégis olyan alakítást nyújt, hogy Nicole Kidman simán jelenthet neki (nem véletlenül írom őt, kísérteties a hasonlóság a mimikában). Tátott szájjal bámultam, és hiába volt a második évad is megtűzdelve tragédiákkal, nekem semmi más nem számított, csak őt láthassam a képernyőn. Elképesztő.
Összefoglalva: mindenképp érdemes megnézni, de inkább csak az első évadot, viszont azt feltétlenül!

ananiila

10 pontot megkapja, de nem hibátlan (mint ahogy a könyv sem).
Aki ráérez a hangulatára, annak jó élményt tud nyújtani. Teljesen lezárt a sztori, érdemes rá időt szentelni, különösen annak, aki kedveli a sorozatgyilkosos krimiket. Elég naturalisztikus az ábrázolás, széplelkűeknek nem való.
Jó a történet, a szereplők, a sorozat kicsit eltér a könyvtől, de nekem talán így még jobban tetszik.
Kedvelem Dakotát szimpi a csaj, de szerintem túl fiatal erre a szerepre, aki még nem tetszett az a Rooseveltet játszó színész, sajnos olyan volt nekem, mintha pincsikutya erőlködne farkasok között.
Brühl és Evans hozták a figurákat.
Nagyon remélem, hogy berendelik a 2. évadot is, nekem könyvben jobban tetszett, mint az első. Nehéz lesz összehozni ezeket a színészeket újra, remélem sikerül ismét Budapesten forgatni. Luke úgyis már hazajár ide. :)

L_Reggie 

Sajnálatos hogy nem kap annyit visszhangot ez a sorozat, és ennek szerintem csak annyi az oka, hogy nem a Netflix az HBO gyártotta. Pedig bizony a TNT-nél nem spóroltak semmin! Olyan jól kivitelezett és minőségű sorozat ez, hogy a fent említett cégek legtöbb gyártmányát magasan kenterbe veri.
A történet rettentő ötletes. Szép lassan halad a maga tempójában, fokozatosan adagolva az információkat, és egy csöpp izgalmat amikor kell. Bár a nyomozásé a fő szál, ezt főleg úgy teszik hogy a gyilkos személyiségére fókuszálnak, a beteg elme rejtelmeit próbálják felfedni. Ebben a tekintetben, a sorozat szereplői olyan módszereket használnak mint amit a Mindhuter-ben, és a Gyilkos elmékben láthattunk, (vagy akár a Bárányok hallgatnak-ban.), de mindezt a 20. században, mikor ezeket a pszichológia módszereket humbugnak tartották.
A látvány igazán gyönyörű igényes. Látszik hogy sok gonddal készítették a ruhákat, díszleteket, jól adja vissza azt a kort. És nem csak a gazdagságot, a pompát, hanem a szegénységet és a mocskot is.
Amitől igazán kiemelkedő lesz még a The Alienist, az a nyomozó csapat. A 3 főszereplő, Laszlo, Sara és John mind érdekes, komplex karakterek. Lehet velük szimpatizálni, főleg Johnnal, de van olyan is mikor ellenszenvesek, és hibákat követnek el. Daniel Brühl és Dakota Fanning jó színészek itt is, de külön kiemelném azért Luke Evans-t is. Mikor lehetőséget kap, mint itt, igenis bebizonyítja hogy egy igen remek színész ő is. De a főszereplők mellett a mellék karaktereket is szuperek, és ők is kiveszik a részüket a munkából.
Összességében azt mondanám hogy ez egy kötelező darab, főleg azoknak akik szeretik a krimi, thriller, sorozatgyilkosos témákat, de még az olyanoknak is, akik csak egy igazán minőségi sorozatra vágynak.

Kiskakukk 

Jó sorozat, kifejezetten hangulatos.

Az első évad nálam 9 csillagos, a második viszont gyengébb, legyen 6.
Dakota Fanning pókerarccal nyomja végig az egészet, ez nem tetszett. Daniel Brühl viszont megszólalt magyarul (nem is akárhogy), na, az viszont tetszett.

A kosztümös filmek és a krimik kedvelőnek jó szívvel tudom ajánlani.

3 hozzászólás
Juci

Többet vártam ettől a sorozattól, a külsőségek megvoltak (a központi Szabó Ervin Könyvtár még mindig a legkirályabb forgatási helyszín), de valahogy a hangulata nem volt nekem az igazi, valami hiányzott. Mintha egy kis távolságtartással szemléltük volna a szereplőket is, a történetet is, nem tudott beszippantani. Az utolsó epizód kifejezetten gyenge volt csúcspontnak. Kár érte. Azért bele fogok nézni a második szezonba is, ha lesz.

piciszusz 

A könyvet nem ismerem, hallottam róla, de nem olvastam, nem tudom ezek után fogom-e. A hangulata, a zenék nagyon tetszettek, érdekes volt a nyomozás része is, de a karakterek közül senki se volt szimpatikus. Ennyi pont elég volt, jobb is hogy nem folytatják.

1 hozzászólás
iamwiki 

Nagyon jó sorozat volt. Megérte megnézni.

Martina_Potro

Számomra tökéletes! Egymás után pörgettem a részeket. Iszanyot jól eltalálták Kreizler karakterét. Kedvenc lett!


Népszerű idézetek

Ascyra 

– Tudod mi a különbség a kapitalizmus és a szocializmus között?
– Nem.
– A kapitalizmusban az ember zsákmányolja ki az embert. A szocializmusban pont fordítva.

1. évad 2. rész – A Fruitful Partnership
Ascyra 

John: Miért taszítja el azokat, akik törődnek magával? Gyönyört vagy fájdalmat okoz?
Laszlo: Ne azt kérdezze miért taszítom el, hanem, hogy maga miért marad!

1. évad 4. rész – These Bloody Thoughts
Ascyra 

Dr. Kreizler: Milyen a szerelem kezdete?
John: Mindenekelőtt nyugtalan az ember. Sosem nyughat az elméje. Az utcasarkon vár, hátha arra jár. Elmegy egy partira, amit messziről ekerülne, hátha őt is meghívják. … És minden beszélgetést a szerelemre próbál terelni.

1. évad 8. rész – Psychopathia Sexualis
Pandalány

dr. Laszlo Kreizler: – Úgy hiszem, mindannyiunkban megvan a rémségek elkövetésének nyersanyaga, csak az események jó vagy rossz kombinációja szükséges, hogy a nyersanyag lángra kapjon.

Ascyra 

Sarah: Nem tudok együtt érezni egy anyával aki kioltotta a saját gyermekei életét.
Dr. Kreizler: De megérteti a társadalom nőkkel szembeni elvárásait. Hogy menjenek férjhez, szüljenek gyermekeket, hogy mosolyogjanak amikor képtelennek érzik magukat rá. Ha ezzel együtt tud érezni, akkor a többségnél jobban megérti, hogy az a szegény ifjú hölgy az üres babakocsival, nem saját maga miatt jutott ide. Inkább a társadalom miatt.

1. évad 4. rész – These Bloody Thoughts
4 hozzászólás
Ascyra 

Nyakunkon a XX. század ami fényes jövőt és ragyogó új ötleteket hoz magával. Talán a nők még szavazati jogot is kapnak.

1. évad 10. rész – Castle in the Sky
Ascyra 

Dr. Kreizler: Több, mint lehangoló. Az ilyen féktelen extravagancia melankóliával tölt el.

2. évad 4. rész – Gilded Cage

Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján