Hajnalhasadás – 2. rész (Alkonyat 5.) (2012) 571

The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2
115' · amerikai · kaland, dráma, romantikus, fantasy 16

4 díj · 1 jelölés

Bella miután életet adott lányának, Renesmee-nek, megerősödve és új képességek birtokában, vámpírként tér magához. Végre beteljesedett amire mindig is vágyott: vámpírként élheti életét Edward oldalán. A boldogságukat azonban hamarosan megzavarja a Volturik tanácsa, akik azt állítják, a Cullenek… [tovább]

angol · magyar

Képek 33

Szereposztás

Robert PattinsonEdward Cullen
Kristen StewartBella Swan
Taylor LautnerJacob Black
Peter FacinelliDr. Carlisle Cullen
Elizabeth ReaserEsme Cullen
Ashley GreeneAlice Cullen
Jackson RathboneJasper Hale
Kellan LutzEmmett Cullen
Nikki ReedRosalie Hale
Billy BurkeCharlie Swan

További szereplők

Kedvencelte 105

Várólistára tette 36


Kiemelt értékelések

Törpillaa 

Ez a befejező rész, egy fokkal jobb az előző résznél. Bella még mindig borzalmas, de ezt már megszoktam, Edward végre nem olyan beesett arcú, de annyira fehér sem. Jacob még mindig nagyon szexi, és cuki. :-) Jó volt mikor Bella és ő egymásnak estek, spoiler Ahhoz képest elég jó neve van a kiscsajnak, és aranyos is szerintem. Jöttek új szereplők is, és jók voltak, bírtam egy két szereplő erejét is. :-) Volturi ismét megjelent, és spoiler A befejezés elég jól sikerült, a vége tetszett, főleg mikor spoiler Kár, hogy nincs róla folytatás megnéztem volna azt is. :-) Még mindig jobban csípem a többi szereplőt Bellánál, ahogy elnéztem néha olyan beesett volt az arca, és amilyen grimaszt vágott amikor erőltette az erejét… :-D :-D De legalább Edward már nem grimaszolva csókolta meg. :-D Charlie, Emmett, Esme, Carlisle, Alice, Jasper, Rosalie, Seth, Jacob, és Edward még mindig nagyon jók, és az új szereplők is, akik tanúnak érkeztek. :-)

Nihilchan 

Ez az egyetlen rész, amit szeretek. Renesmee kedves jelenléte, a kialakult feszültség miatt sokkal szerethetőbb és izgalmasabb, ráadásul kevesebbet szerencsétlenkedik benne Bella is. Szeretem benne a vámpírok összefogását, az új szereplőket, akik a család mellé állnak. Szerintem ez kifejezetten jó lezárása az egyébként nem túl fényes történetnek.

UViki 

Az egész szériának a legjobb része. Ezt még a kedvencek közé is betettem. Látványos, a lényegre fókuszál, a színészi játék teljesen elfogadható, nincsenek üresjáratok, nekem ez abszolút bejött.
Ha az egész ezen koncepció szerint működött volna, én is máshogy állnék hozzá. De ezen a részén kívül talán ennek az elődjét tudom felmutatni, mint értékelhető film. A többi silány próba. És bár nem olvastam a könyvet, ezek után nem is akarom.

Rahenys 

Hát…nekem ez tetszett.
Tetszett a végén a csatajelenet, csak kiábrándító volt nézni, tudván a folytatást. Illetve kár, hogy az a valóságban nem történt meg, viszont akkor fájna a kis szívem Carlisle és Jasper miatt.
Tetszett, hogy láthattunk más vámpírokat és megismerhettünk új képességeket is, bár nálam még mindig Jane és Alecé viszi a prímet.
Tetszett, hogy nem úgy kezelték végre Bellát, mint egy törékeny virágszálat, Jacob pedig egy leheletnyivel elviselhetőbb lett. De azt sosem fogom felfogni, hogy hogyan szeretett ki ilyen hirtelen Bellából és vésődött be Renesmee-nek. Értem, hogy azt akarják sugallni, hogy a kislány miatt volt szerelmes Jacob végig Bellába, viszont szerintem ez az egész logikátlan. Mi van akkor, ha Bella a farkast választja? Sosem születik meg Renesmee és Jake-nek sem vésődik be senki.
Őszintén érdekelne, hogy mit mondtak Charlie-nak, vajon miért nő ilyen gyorsan Renesmee. Ha már a vámpír dolgot nem árulták el neki. Még a könyvekből sem emlékszem valami magyarázatra.
Aro most is hozta a formáját, az a furcsa nevetése mikor meghallotta Renesmee szívverését, eszméletlen volt. :'D Marcusra pillantva pedig mindig eszembe jut, hogy az az ember vajon hány éves lehet, illetve mikor fog elporladni. Félelmetesen vén, és azt szűrtem le, hogy ő is unja már a saját életét…nem csodálom. Caius szimpatikus, nem, nem csak Jamie Campbell-Bower miatt kissé ingerlékeny és talán egy leheletnyit forrófejű, na de ki merné ezt felróni neki? :'D

11 hozzászólás
Zakuro 

Nem tudom, a filmben látottaktól émelygek most, vagy attól a három kávétól, amit leküldtem közben, hogy el ne aludjak…
Na, akkor vágjunk bele, még egyszer, utoljára!

Szépek ezek a hegyek… De iszonyat hosszú ez a felvezetés! Cselesek, hogy a fontosabb szereplők neveit már most felsorolják, mert tudják, hogy a végén ezt már úgyse várta volna meg senki.
…..
„Végre! Ugyanolyan testhőmérsékletűek vagyunk!” Avagy Twilight 4 – Bella, a hőmérő kalandjai! (By: Szirmai)
….
A boldogság kicsi kék madarai elképedve nézik, hogy ki ez a két állat, aki az erdejükben rohangászik.

Jaj, neee, csak Bambit ne! A legelső film is úgy kezdődött, hogy őt eltették láb alól :(

Aha, tök jó, hogy egy vadállattal lefolytatott élet-halál harc után Bella még mindig úgy fest, mint akit a skatulyából húztak ki.
….
Úristen! Ez az animált baba valami fertelmes! Bea helyében én itt azt gondolnám: „Jézus, világra hoztam egy Alient!”

„Ez nem olyan dolog!” Na, persze, te pedofil apróbarom!

Itt mindenki báli ruhában jár vadászni?

Szexjelenet, 12-es… Azaz dehogy, ez már 16 karikás! Akkor action, 3…2…1!

Jákob, a kukkoló, és perverz viccek tárháza, 3…2…1!

Szegény Charlie, naponta kétszer csörög, de ki nem szarja le? Avagy tanácskozás arról, mikor hazudják be Charlie-nak, hogy meghalt a lánya. AVAGY, Jacobnak miért olyan fontos, Cullenék maradnak-e? Hát menjen ő is velük! De nem, ennyi agya már nincs… Helyette a frászt hozza az apja legjobb barátjára, mert az sokkal jobb megoldás – végül is, lehet, elviszi egy szívroham, járulékos veszteség…

Tök jó, hogy a több száz éves vámpírok tanítják Beának, hogy kell emberként viselkedni, mikor pár napja még ő is az volt…

Jó, ez a szkander mondjuk a könyvben is tetszett :DD

„Arra születtem, hogy vámpír legyek!” Ez meg már a könyvben is felidegesített – molyon szét is szedtem az ottani monológot.

Ezek a vámpírok aztán szeretnek úszni…

No lám, az ifjú Grindelwald!

„Azt hiszi, hogy Renesmee halhatatlan gyermek!” Nektek komolyan ennyire rövid az agyatok, hogy nem jutott ez eddig eszetekbe?!

Szegény kislány felcseperedve sem kevésbé ijesztő.

Ó, basszus, el is felejtettem, hogy Rami játszik ebben a filmben!

„- Carlisle!”
„- Freddie Mercury!”

Jézusom, Thranduil is itt van!

Milyen jó, hogy ezekben a filmekben mindig menetrendszerűen támadnak! Sose csapnak le csak úgy, totál váratlanul.

A csávó már több, mint húsz éve dolgozik Jaspernek, de az kicsit sem zavarta eközben, hogy a pasi nem öregszik egy napot sem.

Ez a film olyan bődületesen unalmas, hogy kiapadt a szarkazmusom…

Edward még mindig egy depressziós, önkínzó kis kullancs…

„Hadsereget toboroztál ellenünk!” Miért, te talán neeeem?

Aro arckifejezése alapján szerintem Edward a teljes nászutukat levetítette neki fejben.

„Jól áll a halhatatlanság!” Neked meg jól állna a halál!

Vicces, hogy pont az aggódik a vámpír-titok fenntartásáért, aki a társaival együtt brahiból kinyírt egy egész turistacsoportot a második részben.

Jaspert amúgy minek is pofozták fel? Csak úgy? Hogy száradna le a keze!

Mit vannak ezek úgy kiakadva egy fejletépésen? Tudtommal egy vámpír csak akkor hal meg, ha széttépik és elégetik – addig simán össze tudja rakni magát.

Halljátok, annyira szomorú, hogy a film egyetlen igazán izgalmas momentuma valójában spoiler

„Ma nem harcolunk!” Miért, mikor szoktatok?

Hányok! Mindenki olyan boldog, csak én nem…

„Szólítsalak mostantól apának?” Aha, ez nem arról szól, mi, Jákob?

Nem úgy volt, hogy Alice nem látja se Jacob, se Renesmee jövőjét?

Jaj, pedig már úgy megörültem, hogy vége!

És akkor Bea levetíti Edwardnak az előző négy filmet telepatikusan… Szegény pára! Bár legalább a zene szép.

És akkor boldogan éltek örökké – mígnem egy nap jött D, a vámpírvadász, de ez már egy másik történet…
Összegezve… Nem, nem összegzek. Ez(ek) a film(ek) olyan(ok), mint amikor a talpadra csapnak egy forró piszkavassal: fáj.
Köszönöm a figyelmet!

MFKata

Én imádtam a könyvet és a filmet is. Akkor sem fogom letagadni, ha ez most nagy divat.
@Mazsidrazsi-val meg egy élmény volt moziban megnézni ;-)

Bővebben:
http://mfkata-about.blogspot.hu/2012/11/twilight-breaki…

2 hozzászólás
mandu 

Oké, egyértelműen ez a legjobb rész, de a spoiler. Szirmainak nagyon igaza volt ebben. :D

3 hozzászólás
alexakarola 

Renesmee-t szeretem, kis aranyos, és a kommunikációja is, ahogy megérinti az embert. ^^
Tök jó volt rengeteg vámpírral megismerkedni, érdesek voltak mind, a képességek is, és ez a szem amúgy annyira szép nekem. Rami Malek karakterét nagyon bírtam, meg Christian Camargot, de Casey Labow és a hosszabb hajú vámpír, Lee Pace flörtöléseit is. :D De tényleg úgy mindenki jó volt, szerettem csak nézni is őket.
A Volturi-ból meg Christopher Heyerdahl volt mindig is a kedvencem (még a Génrejtekből ismerem), de a többiek is „jók”. Vagyis nagyon gonoszak, de azt jól alakítják. :D Dakota Fanning és Michael Sheen még a két kedvenc onnan, akit jobban ki lehet emelni.
Emlékszem a szkanderezős részre még a könyvből is. :D
Az egyik kedvenc részem a legvége volt a dallal, olyan szépek voltak így az emlékek visszaidézve, majd utána a stáblista is mindenki arcával, majdnem megkönnyeztem. Imádom ezt a dalt: Christina Perri – A Thousand Years. https://www.youtube.com/watch…
A Cullenékkel pedig még mindig nem tudok betelni. ♥♥♥
De tényleg a kedvencek: Carlisle, Esme, Alice, Jasper, Emmett, Rosalie, Charlie, (és azért Edward is néha nagyon édes tud lenni, aranyos arcokat vágni, ha mosolyog).
Szerintem amúgy szép lezárást kapott.
7,5 csillag

Összefoglalva a filmsorozat:
– A forgatókönyv/könyv sajnos sokszor nem a legjobb. Stephanie Meyer egy érdekes világot, történetet teremtett, de vannak benne szerintem következetlenségek, hibák és zavaró dolgok, illetve lejtmenetek, de azért nem lett rossz összességében és sok jó (mellék)karakter is volt benne!, ha a főszereplők karakterével vannak is fenntartásaim (azért a fejlődést náluk is nagyon jó volt látni).
– Szereplőválogatás, sajnos Bella szerintem nem lett a legjobb választás (de még mindig fenntartom, hogy ez nem csak az ő hibája, hanem az írónőé is, hogy ilyen karaktert írt), de engem a harmadik résztől már nem zavart szerencsére, nem tudom, valószínűleg azért mert egyszerűen a karaktere is fejlődött és ez sokkal jobban állt a színésznőnek is. A Cullen család szereplőválogatása zseniális, és most itt beleértem Edwardot is, szerintem ő is jó volt a szerepre, ha érte nem is rajongok úgy, mint a család többi tagjáért, azért őt is megszerettem.
A farkasokról nagyon nem tudok mit mondani, nekem ők a filmben olyan semlegesek voltak. Jacob szerintem jó lett a szerepre, neki (is) a karakterével voltak inkább problémáim.
– Zenék alapvetően tök jók, van pár nagyon ikonikus.
– Vizualitás: igazából egy-két dolgon kívül (pl. csillogás a napfényben, első részben kifejezetten Carlisle túl fehér) szerintem nagyon szép! (pl. tájak, szemek, farkasok!)

Sorrend számomra a részek között: A New Moon elég biztos helyen volt :D, de a többi azért nem volt ennyire egyértelmű, mert mindegyikben vannak olyan részek, amiket nagyon szeretek, de azért mégis nálam így alakul:
1. Eclipse
2. Breaking Dawn Pt 2.
3. Breaking Dawn Pt 1.
4. Twilight
5. New Moon

moszat

Valamit megértettem ennél a filmnél – talán kicsit későn – a brand filmgyártásról. Illetve a hasonszőrű irodalom gyártásáról, aminek a Harry Potter mellett a Twilight volt egy korai előfutára.
Ez valójában forradalmi lépcső a film fejlődésében. A nyolcvanas, kilencvenes években én személy szerint is azon prüszköltem, hogy a közönségfilmeket mindig a közönség egészének gyártják. Innen erednek azok az azóta gránittá kövült klisék, hogy kell a filmbe kisgyerek, kutya, komikus mellékszereplő, a cselekménybe egy sorsfordító konfliktus, a főhősnő szép, a főhős megváltja a világot, függetlenül attól mi a műfaja a filmek és hogy egyáltalán miről szól. Ez látszik oldódni és ezt elsősorban a brandfilmeknek, a Marvel, a Gyűrűk ura, a Transformers és a Twilight típusú YA filmeknek köszönhetjük.
Klasszikus filmes mércével mérve ezek jó része nyilván borzasztóan rossz film. Csakhogy ezeket a filmeket nem érdeklik a klasszikus filmes értékek, sem a célközönségükön kívüli nézők bármilyen igénye. Csakis a saját szubkultúrájuk igényeire koncentrálnak, ezáltal sokkal jobban kielégítik azt, akár azon az áron is, hogy elengedik a kliséket.
Bár ez is brandenkét változó. A Marvel egészen a nagypopularitás felé kacsingat, a Hobbit nem tudom mit csinál, a Transformers a saját célközönségét is üldözi, de talán ezt a Twilight csinálja a legjobban. Ugyan férfiként, felnőttként és normális emberként kínszenvedés ezt a sorozatot végignézni, de a tiniség, pláne nőként, az nem egy normális állapot.
Noha én soha nem kezdtem menstruálni, nem nőtt meg a cicim (illetve de, csak nem hormonális, hanem maláta és komló alapon), azt nem kezdték bámulni a pasik, nem tetszett egyszerre két pasi és a kultúránk nem kényszerített arra, hogy szűzen menjek férjhez. Igenis megértem a célközönség rajongását a sorozat iránt.
A roppant klisés és felületes, de mégis atmoszferikus fantasy máz pedig arra szolgál, hogy ne kelljen konkrétan szembesülni a problémákkal (ami nem csak a nemi érés korszakára, hanem a női lét egészére nagyjából jellemző), hanem mint illusztráció, valódi válaszok és megoldások helyett csak érzelmi megerősítést, azonosulást kapjon a célközönség. És bármennyire is aggályosnak tatom, tulajdonképpen rendben van ez. A pubertás az a kor, amin nincs mit megmagyarázni vagy megérteni, egyszerűen csak túl kell élni. Pont, mint ezeket a filmeket.


Népszerű idézetek

AniTiger 

[Garrett] – Ha ezt túléljük, bárhova követlek, asszonyszemély.

Néda

Halandó életem végetért, de sosem éreztem még magam ilyen elevennek. Arra születtem, hogy vámpír legyek.

Midnightsp

Jacob: Nessie akart velem lenni.
Bella: Nessie? Te a Loch Ness-i szörny becenevét adtad a lányomnak?!

Lysandra

Garrett: Jönnek a vöröskabátosok, jönnek a vöröskabátosok!

VMalfoy 

Charlie Swan: Láttam óriáskutyává változni egy srácot, akit kiskora óta ismerek. A lányom úgy néz ki, mint a lányom… de mégsem!


Hasonló filmek címkék alapján