Agyrém (Agyrém 1.) (1979) 15

Phantasm · Fantazma
88' · amerikai · sci-fi, horror 18

A fiatal Mike, a bátyja és jégkrémárus barátjuk felfedik a rejtélyes Magas Férfi (Tall Man) titkát, aki a temetkezési vállalkozására bízott holttestekkel borzalmas dolgokat művel. Zsugorított hullák, gyilkos gömbök és önálló életet élő ujjak: csak néhány a Magas Férfi szörnyűségeiből.

angol

Képek 25

Szereposztás

A. Michael BaldwinMichael 'Mike' Pearson
Bill ThornburyJody Pearson
Reggie BannisterReggie
Lynn Eastman-RossiSally
David ArntzenToby
Angus ScrimmThe Tall Man

Kedvencelte 3

Várólistára tette 25


Kiemelt értékelések

Rebane 

Elég nagy katyvasz ez a film, de azért kap 8 csillagot, mert rég röhögtem ilyen jót filmen :D
Nekem nem is esett le, hogy a magas férfinak mi is a célja a hullákkal, de annyira elvesztem a vicces részletekben, hogy képtelen voltam a történetre koncentrálni :D
Ez a film remek választás barátokkal való sörözéshez :)
Engem nem is az sokkolt igazán, hogy a temetkezési vállalkozó zsugorítja a hullákat, meg hogy a levágott ujjak önálló életet élnek, hanem hogy a világ legtermészetesebb dolga ebben a városban, hogy a fiatalok a temetőbe járnak dugni…

2 hozzászólás
Filmdoki

FIGYELEM! SPOILERES

Coscarelli horrorja egy olyan dolgot állít a középpontba, mely sokunk számára valóban félelmetes lehet: elveszíteni valakit, aki fontos számunkra, és magunkra maradni.
A Phantasm a maga amatőr mivolta ellenére egy igen sajátos eleganciával mesél erről az érzésről. A zavarba ejtő vágások, a szereplők olykor megkérdőjelezhető viselkedése a film végére értelmet nyernek, és a cím is beigazolódik. A néző egy betegesen szép lidércnyomás részese lehetett.
Az utolsó pillanatok pedig felteszik a pontot arra a bizonyos i-re. Mike-ban tudatosul, hogy az utóbbi napok szörnyű eseményei, melyek mégis közelebb hozták bátyjához, igazából csak egy álom pillanatai voltak. A fiú könnyeinek éreztem a súlyát. Nincs annál rosszabb, mikor egy szeretett családtag, ismerős meghal, és álmodban újra találkozol vele, hogy mikor felébredsz, még nagyobb fájdalmat és ürességet érezz. Mike ebben a sci-fi és fantasy elemekkel tarkított álomban próbálta feldolgozni a veszteséget, a Magas Férfi pedig mintegy a Halál megtestesítője jelenik meg. Nem csoda, hogy retteg tőle, hiszen sokat vett el tőle: a szüleit, most pedig testvérét, és úgy érzi, ezek után az ő nyomában van. Ki is mondja a film végén a fiú, hogy úgy érzi, azok a kövek nem fogják örökre maguk alatt tartani a Magas Férfit. Coscarelli végül csavar még egyet a dolgon. Felülírja-e az eddigieket, vagy a nyomasztó vég miatt teszi bele az utolsó képsorokat filmjébe? Mindenki döntse el magának.
A Phantasm nem hibátlan alkotás, ellenben egyedi, stílusos és nyomasztó. A mai horror palettáról hiányoznak a hasonló darabok, melyek valami mélyebb réteget is hordoznak magukban.


Folytatása

Összehasonlítás

Agyrém


Hasonló filmek címkék alapján