Abraham Lincoln, a vámpírvadász (2012) 143

Abraham Lincoln: Vampire Hunter
105' · amerikai · akció, fantasy, horror 16

Abraham Lincoln az amerikai történelem kiemelkedő alakja, az Egyesült Államok 16. elnöke. Mindenki hallott az államfői erényeiről, kiemelkedő tetteiről, ám van egy kevésbé ismert oldala. A jövendőbeli elnök kilencéves volt, amikor elveszítette az anyját. Amikor rájön, hogy egy vámpír ölte meg,… [tovább]

angol
magyar

Szereposztás

Benjamin WalkerAbraham Lincoln
Dominic CooperHenry Sturgess
Mary Elizabeth WinsteadMary Todd Lincoln
Alan TudykStephen A. Douglas
Rufus SewellAdam
Jimmi SimpsonJoshua Speed
Joseph MawleThomas Lincoln
Anthony MackieWill Johnson
Marton CsokasJack Barts
Robin McLeavyNancy Lincoln

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 11

Várólistára tette 83


Kiemelt értékelések

Törpillaa 

Most, hogy másodszorra is megnéztem kevésbé tetszett. Nem volt rossz film, bár számomra unalmas volt. Nem olvastam a könyvet, és biztos vagyok benne, hogy az sokkal jobb. A szereplők elmentek, leginkább Dominic Cooper azaz Henry vonzotta a figyelmem. Sokkal érdekesebb karakter volt, mint Abraham szerintem. Pedig fiatal verziója az elején nagyon cukker volt.

Solo_Mayer 

Szerintem ez az egész film óriási ötlet, imádom, amikor dús fantáziával megáldott elmék ilyen különös, érdekes eseményekkel körítik a történelem egy-egy momentumát, az ilyen újraértelmezésekre mindig vevő vagyok. Ez a film tele van szuper ötletekkel, apróbbakkal (pl. képről lelépő vámpírok), nagyobbakkal (mint a gettysburgi csata), és hihetetlenül szórakoztatónak találtam Bekmambetov képtelenebbnél képtelenebb jeleneteit. De a végén Mary hogy fogta azt a puskát… jaj. (Tudom, vicces, hogy ilyesmin akadok ki, de annyira bántotta a szemem. xD)

AniTiger

Ez a történet attól az írótól van, aki a Büszkeség és balítélet meg a zombik című újraértelmezést is írta, Seth Grahame-Smith-től. Őt nagyon lehet utálni, ha valaki komolyan veszi Jane Austent, Abraham Lincolnt vagy magát a történelmet, de mivel én nem vagyok különösebben oda a valóságért, engemet egy cseppet sem sértett meg. Sőt!

Én élveztem, nekem nagyon tetszett. Annak, hogy Seth Grahame-Smith újrafeldolgoz van egy nagy előnye is, amit a fintorgók nem akarnak meglátni: érdekessé teszi és az ember elkezd utánajárni a valóságnak.

Az Abraham Lincoln, a vámpírvadász című film megnézése után a világhálón kutattam az igazi élettörténete után, olvasgattam a tőle származtatható bölcsességeket, bele-beleolvastam a vele kapcsolatos politikai-történelmi részekbe.

Negatívum: Komolyan gondolta Mr. Lincoln azt a baltát!
Pozitívum: Érdekesen értelmezi újra a történelmet. Jók és kor hűek a díszletek, színterek, épületek, ruhák, minden.
Kategória: Párszor megnézhető.

Hippoforaccus 

Ez e gy baromi jó ötlet megfilmesítése. Igaz a dicséret a könyvet illeti, bár nem olvastam, de a megvalósítás se kutya.
Látványos, vicces és akciódús. Igaz, tele van vámpírokkal, mégsem mondanám horrornak. Inkább egyfajta morbid akcióvígjáték.

Gothic01 

Nem feltétlenül akartam elhinni, hogy ez komolyan egy 60%-os film, amikor egy ennyire remek, sok lehetőséget rejtő, igazán elborult alternatív történelmi alkotást ígérő alapötlettel rendelkezik, de kénytelen voltam elfogadni a sajnálatos tényt, hogy ebből a sztoriból tényleg erősen hiányzik valami – ez nem tartom kizártnak egyébként, hogy a könyvben jelen lehet, de adaptációnak mindenképpen gyenge az alapmű ismerete nélkül is. Valami, ami igazán megelevenítené a látottakat, hús-vér valót kölcsönözne a számukra, valami… ami megakadályozná, hogy a néző hozzávetőlegesen negyedóránként ellenőrizze, hogy hány perc van még hátra a filmből. Merthogy rövidesen azon kaptam magam, hogy ezt csinálom; figyelem, mennyit haladtunk előre a karakterekkel, mert a képernyő mögül valami varázslatos módon egyszerre éreztem bődületesen hosszúnak a megtett utat időben, és keservesen rövidnek történésekben.

Pedig, ha valaki… akkor én nem panaszkodok, hogyha egy történet lassan indul be, ha alapvetően lassabb tempót diktál. Az Abraham Lincoln, a vámpírvadásszal pedig alapvetően nem is az a fő probléma, hogy lassú, hanem, hogy valami félresiklott a tálalásban, amely egyszerre alakít ki az érdeklődést nem éppen felpezsdítő monotonitást, és egy olyan érzetet, ami annak a gondolatnak a megszilárdulását szorgalmazza, hogy minden jelenet csak egyfajta töltelék; a valódi, nagy események közötti tetszés szerinti időhúzás vagy nem túl nagy jelentőséggel, maximum színesítésként szolgáló mellékszál. Ebből kifolyólag pedig a néző várja és várja, hogy megtörténjen végre az a NAGY DOLOG, amit nem a legoptimálisabban készítettek elő, de az nem érkezik el sose. Azt is mondhatnám, hogy ez a film olyan, mint egy jóllakás nélküli ételkóstoló.

Azt a javára írhatom, hogy hihetetlenül látványos, és a látvány hihetetlenül hangulatos a maga sötét jellegével, nem egyszer nagyobb élmény volt egy-egy beállítást nézni, mint magát a történéseket követni. Ezek közül több is azért kiáltott, hogy későbbi, háttérképként való hasznosítás céljából lementsem, ellenben ez nyilvánvalóan rohadtul kevés ahhoz, hogy egy film erényeként emlegethessük. Arról nem is beszélve, – mert még mindig tudom fokozni – hogy a látvány oltárán időnként eléggé eltekintettek a gravitációtól, és elrugaszkodtak a talajtól. A vonatos rész speciel hiába néz ki átkozottul ütősen azzal a sok lánggal meg a nyaktörő mozdulatsorokkal, de amit végrehajtanak benne az meghazudtolja vagy ezer törvényét mind az emberi biológiának, mind a fizikának, ami dióhéjban piszkosul nevetségessé teszi az egészet. Ugyanez mondható el a lovas jelenetsorról is. Az látszott, hogy valami nagyon nagyot, nagyon epikusat akartak csinálni ezek alatt, de könyörgök; ésszel! Páran említették, hogy javított volna az élményen, ha egy csöppet parodikusra veszik a készítők a történet ízét, ha nem az jön le a korábban említettekhez hasonló irreális jeleneteknél, hogy ők ezt véresen komolyan gondolták, hanem a kifigurázás, hogy ők is látják a komikusságát. Szerintem az se hatott volna építőbben, hogy tudatosan idétlenek és durván logikátlanok bizonyos momentumok, sőt.

Lincoln kidolgozása is elég nagy csalódás volt, számomra mindig is ő volt a legérdekesebb amerikai elnök, erre rövidesen azon kaptam magam, hogy sokkal jobban akarom Henry barátját főszereplőnek, mint őt, sokkal kíváncsibb lennék az ő történetére, az ő nézőpontjának a megmutatására. Amikor kiderült, hogy ki is ő valójában, akkor reménykedtem benne, hogy azzal felrázásra kerül mind Lincoln karaktere, mind a film, hogy spoiler , mert az egy nagy csavar lett volna… de sajna elmulasztották. Az egyetlen tényleg nagyon-nagyon hatásos jelenetként azt tudnám felemlegetni, amikor Henry pont azon az estén felajánlotta Lincolnnak, hogy spoiler , amikor a feleségével elment arra a színházi előadásra, amelyen végezetül spoiler .

Mindezek ellenére nem úgy fogalmaznék az emlékeim felidézésekor, hogy az Abraham Lincoln, a vámpírvadász pocsék film volt… hanem úgy, hogy nem volt benne semmi kiemelkedő. Pusztító átlagosság.

Pandalin

Nem is tudom mit mondjak. Valamiért én azt hittem, hogy ez a film sokkal jobb. Azért volt 1-2 jelent ami tetszett, de Ábrahám a kis baltájával olyan furán paródiaszagú volt. A vámpírok is furák voltak, úgy összességében olyan fura összhatása volt az egész filmnek nem is tudom igazán megfogalmazni lehet, hogy azért mert annyira nagyon 3Dsnek csinálták én meg csak itthon a kis trubadúrládában néztem, nem tudom. Nem azzal van bajom, hogy történelem és fantasy találkozik, mert én tényleg hittem, hogy ez jó lehet. Köszönöm, de nem tetszett.

Jeffi

Egyszer nézős, de nekem tetszett. Könyv olvasásra vár (könyvtárból majd). Az elképzelés amúgy nekem tetszett, a történelmi dolgok is, és a vámpírok is, bár az egész egy nagy bosszúhadjárat csak :D

12 hozzászólás
otaksa

Pedig alapvetően érdekelnek az alternatív történelmi feldolgozások, de az a észak harcol a vámpírok (és nem a déliek) ellen, azért elég meredek :-D

Szencsike 

A fő okot, amiért megnéztem, Rufus Sewell-nek hívják. Nem vártam sok mindent a filmtől, csak annyit, hogy szórakoztasson el. Ezt megtette, egy könnyen emészthető alternatív töri + vámpír sztori. Senki ne várjon mély gondolatokat (kivéve talán Mr. Lincoln szavai) de azt hiszem ide nem is illettek volna ezek a gondolatok. Az aki élvezi a se hús, se hal típusú, agykikapcsolós filmeket, az nézze. Mindenki más meg jól gondolja át.

Fummie

Határozottan jobb volt, mint a Hófehér és a vadász, amit ugyanazon a napon néztem meg. Valami mazochizmus jött rám.

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

Corvus_CoRex 

Henry: Egy csávó akkor iszik ennyit, ha egy nő csókjára vágyik vagy ölni akar. Mire készülsz?

Corvus_CoRex 

Adam: Az emberek azóta hajtják igába egymást, hogy kitalálták az isteneket, akik megbocsájtják.

Corvus_CoRex 

Adam: Ötezer évem alatt egy fontos felismerésre jutottam. Elmondhatom? Valaminek a rabszolgái vagyunk mind.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján