A szökevény (A szökevény 1.) (1993) 166

The Fugitive
130' · amerikai · akció, kaland, dráma, krimi 12

1 díj · 1 jelölés

A jóhírű Dr. Richard Kimble élete gyökeresen megváltozik, amikor feleségét holtan találja. Kimble hiába áll elő látszólag perdöntő bizonyítékkal, mint a gyilkosság első számú gyanúsítottját, perbe fogják és halálra ítélik. Richardnak azonban sikerül megszöknie. Halálos menekülés veszi kezdetét,… [tovább]

angol

Képek 14

Szereposztás

Harrison FordDr. Richard Kimble
Tommy Lee JonesSamuel Gerard
Sela WardHelen Kimble
Julianne MooreDr. Anne Eastman
Joe PantolianoCosmo Renfro
Andreas KatsulasSykes
Jeroen KrabbéDr. Charles Nichols
Daniel RoebuckBiggs
L. Scott CaldwellPoole
Tom WoodNewman

További szereplők

Kedvencelte 29

Várólistára tette 34


Kiemelt értékelések

Ascyra 

Nagyon nagy kedvencem ez a film a legendás ’90-ből. Nemcsak Harrison Ford és Tommy Lee Jones párosa miatt (kétségkívül az egyik legcinkosabb duett ebből a filmből kerül ki ebben az érában – ezt komolyan mondom), de a sztori egyébként rohadtul keserédes volta miatt. Egyfelől lenyűgöző a történetvezetés; egyetlen percig sem fogsz tudni rajta unatkozni, másfelől van a karaktereknek mélysége, ami azért megfoghatatlan, mert a film egyáltalán nem igyekszik bemutatni őket – kizárólag csak történnek velük dolgok – mégis mind-mind különböző, egymástól független, határozott egyéniségű individuum lesz a végén – számomra lenyűgöző volt ezt megfigyelni.
Szerintem korának egyik legjobb filmje, s bár nem kedvenceltem – ki tudja miért, ha ezt bárhol látom menni, akár csak az utolsó tíz percét is, biztos, hogy ott is ragadok és meg fogom nézni. Ezerszer is újranézős, klasszikus, maradandó. Lebilincselő sztori, nagyágyú színészek, fantasztikus magyar szinkron (!), és kiváló rendezés jellemzi.
Mindenkinek ajánlom, kivétel nélkül!

2 hozzászólás
Stone

Egyik nagy kedvencem a film. Egyrészt szeretem az összeszokott csapat munkáját nézni, másrészt TommyLeeJones fantasztikus benne, és persze összepisilve magunkat lehet szurkolni Fordnak. Már nem tudnám megmondani mennyiszer is láttam, de nem hiszem, h valaha is megunom.

Filmdoki

Az alapjául szolgáló televíziós sorozatot nem ismerem, így ahhoz nem tudom viszonyítani. Így önmagában viszont egy príma akció-thriller, jól megírt forgatókönyvvel, profi rendezéssel és két kirobbanó formában levő színésszel. Ford szimpatikus, mint a jogtalanul elítélt férj, Jones pedig brillírozik a mindenre elszánt rendőrmarsallként. Azon most lehet vitázni, hogy megérdemelte-e az Oscar-díjat az alakításáért, vagy sem, viszont azt nem lehet elvitatni tőle, hogy piszok jól játszott.
Meglepő egyébként, hogy a sztori mindvégig azt akarja, hogy Kimblenek szurkoljunk, viszont Gerard és csapata is van annyira szimpatikusan lefestve, hogy egyszerűen nem lehet nem azonosulni velük.
Igazából nem is nagyon tudnék mibe belekötni, mert tényleg remekül összerakott, szórakoztató film ez, talán a vége az ami számomra elég felejthető. Az odáig vezető út azonban minden pénzt megér.

Kis érdekesség. Az ominózus gátas jelenetben, mikor Kimble megszerzi Gerard pisztolyát és azt mondja: „I didn't kill my wife!” ott eredetileg Jonesnak egy hosszabb szövege lett volna, viszont elfelejtette így beimprovizálta ezt: „I don't care!” Egyszerűen zseniális a pacák. Érdemes ezt követően Ford fejét figyelni. Alig bírja visszatartani a röhögést :D

Banditaa 

Ez anno nem tudom, miért maradt ki az életemből. Pedig annyira patent akciófilm, a klasszikus értelemben. Nincsenek benne nagy csavarok, semmi pszichoblabla, se vilagmegváltás, csak megy a vonat, akarom mondani a sztori nyílegyenesen, semmi kitérő. És az egész annyira megnyugtatóan 90-es évek, annyira kiszámítható, érthető, otthonos. Jó.

Hippoforaccus 

Mivel biztosan lehet tudni már az elején, hogy mi a vége, nem túl izgalmas, de egyszer-egyszer nézhető film.

Timi98 

Imádom, bármikor megnézem. Tommy Lee Jones és Harrison Ford igazán jó alakítást nyújtanak. A film végig izgalmas, szurkolunk Dr.Kimble-nek, és közben kiderül az ügy számos részlete is. Szerintem nagyon jó film, mindenképp érdemes megnézni (nem is egyszer :D)

Alvarando 

A 90-es évek egyik legjobb akciófilmje, a korszak talán egyik legjobb párosításával. Az orvosnak megölik a feleségét és őt gyanúsítják a gyilkossággal, majd letartóztatják és egy kis szerencsének köszönhetően el tud menekülni. Utána ered egy rendőrbíró, aki egyre jobban ráébred, hogy nem a doki a gyilkos. A rendőrbíró karakterét pedig a dumája teszi még színesebbé, így a humor se marad ki az izgalmas akciófilmből.

Mr_White 

Mindig kockázatos újra megnézni régi kedvenceket, klasszikusokat, mert fennáll a csalódás veszélye. Ez még mindig egy jó tempójú krimi, Ford még mindig a hétköznapi szuperhős, ami mindannyian lenni szeretnénk, és helyreállítja az igazság megbillent mérlegét.
Csak sajnos (vagyis nem sajnos) a ’90-es évek elején fordulat állt be a krimiben, és azóta sokkal valósághűbb, az igazi nyomozati munkának megfelelő, és a valóságon alapuló krimiket írnak, visznek filmre, és ezeken edződve az ember csak röhögni tud, amikor a helyszínelő még ott a helyszínen kijelenti, hogy a hely tele van xy ujjlenyomataival. Hát mi a fene, a fejében van az egész nyilvántartás? Na, hát ilyen sületlenségekkel van tele ez a film, és az izgalom mellett egy sajnálkozó mosoly is kiül az ember arcára filmnézés közben.

ChEebor 

Bár a film alapvetően egy régi sorozaton alapul, ezt nem igazán lehet megmondani róla, hiszen minden probléma nélkül összehozott egy teljesen korrekt történetet magának. A film története egy gyilkossági nyomozás, ahol a hamisan megvádolt főhősnek kell megtalálnia az igazságot, mielőtt elkapnák. Alapvetően a cselekményt a Harrison Ford által alakított főhős és a Tommy Lee Jones által alakított rendőrbíró / nyomozó karaktereinek párviadala viszi előre, hiszen két nagyon okos emberről van szó, és pont emiatt a film soha, egy pillanatra nem áll le. Persze a végére kiderül, hogy valójában közös ellenségük van, de addig azért hosszú időnek kell eltelnie. A film másik erénye, hogy úgy sikerül nagyon jó személyiséget adni a karaktereknek, hogy nem magyarázza. Nincs háttér, csak ami feltétlenül kell a filmhez, és ezt is csak a történet részleteiből ismerjük meg.
A film izgalmas, ügyes rendezés, határozottan látványos akció és érdekes történet jellemzi, a kor egyik klasszikusa (vagy legalábbis illene, hogy az legyen).

Lulu23 

Remek ötvözete egy Columbo típusú kriminek és az Indiana Jones látványvilágának, kiegészítve egy sor akcióval és néhány fordulattal.
Ford nagyon jó áldozat, akivel együtt izgulok az igazságért. Tommy Lee Jones olyan nyomozó, akire fel tudok nézni, precíz, hatékony és persze 100%-ig ösztönös. A fordulatok jól előkészítettek, hogy nézőként épp annyival előbb számítsak rá, mint a szereplők, hogy izgulhassak értük.
Összességében egy jó kis akciókrimi, ami ugyan nem felejthetetlen, de néhány újranézés erejéig szórakoztató.


Népszerű idézetek

system456 

– A fickóból haleledel lett.
– Akkor pecázzák ki nekem azt a halat, amelyik megette!

system456 

Sose vitázzatok a nagy kutyával, mert a nagy kutyának mindig igaza van.

system456 

Cosmo: Samy, ha meghalok, a te bőrödben akarok feltámadni.
Sam: Hogy vonzó és boldog légy?

Alvarando 

Samuel Gerard: Tudja engem mindig lenyűgöz, ha lábbilincset találnak láb nélkül


Folytatása

Összehasonlítás

A szökevény


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján