A kőbe szúrt kard (1963) 51

The Sword in the Stone
79' · amerikai · animációs, kaland, vígjáték, fantasy

Miután az angol király örökös nélkül hal meg, egy londoni katedrális udvarán megjelenik egy kőbe zárt kard, amelyen felirat hirdeti, hogy Anglia új törvényes királya csak az lehet, aki kirántja e kardot a sziklából! Sokan próbát tesznek ugyan, de senkinek sem sikerül.
A sötét erdő mélyén… [tovább]

Szereposztás

Karl SwensonMerlin (hang)
Rickie SorensenArtúr "Bütyök" (hang)
Junius MatthewsArkhimédesz (hang)
Sebastian CabotMesélő / Sir Ector (hang)
Norman AldenSir Kay (hang)
Alan NapierSir Pelinore (hang)
Martha WentworthMadame Morc (hang)
Thurl RavenscroftSir Bart (hang)
Barbara Jo AllenSzobalány (hang)
James MacDonaldFarkas (hang)

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 4

Várólistára tette 40


Kiemelt értékelések

Mentavirág 

(2014.08.29.)
Tudom, hogy most nagyon szégyellnem kéne magam, de ezt a filmet most láttam először teljes egészében. Mondjuk úgy, hogy amikor először megnéztük volna, akkor éppen egy érdektelen korszakomat éltem át, és nos hát kb. az első tíz percben elszunyókáltam. Vicces most erre gondolni, mert most cseppet sem találtam unalmasnak (anno valószínűleg amúgy is álmos voltam), sőt, kifejezetten érdekelt, hogy milyen állattá válnak legközelebb. Szerintem nagyon ötletes, Merlin beszólásain néha jót nevettem (lásd: "Te is csak izmot akarsz, agyat nem!"), az egyetlen bajom, hogy nekem kicsit befejezetlen, nem tudom, miért, de még kíváncsi lettem volna a további eseményekre.

Don’t… don’t you get any foolish ideas that magic will solve all your problems, because it won’t.

Noryyy

Amikor legelőször (5 évvel ezelőtt) láttam jobban szerettem, de most már annyira nem tetszett. Nagyon szedett-vedett a történet, csak végigugrándozunk Arthur és Merlin kalandjain, pedig annyi mindent ki lehetett volna belőle hozni! (elég, ha csak a tévésorozatra gondolunk) Merlin kifejezetten idegesített, Arthur-t és Arkhimédészt bírtam, de legnagyobb sajnálatomra Madame Mim nagyon gyenge gonosz volt :/ A vége is túlságosan hirtelen zárult le, érdekes lett volna még nézni, hogy Arhur mit szenved királyként.
Hogyha valaki ebben a mondakörben keresne filmet, inkább a Merlin kalandjai c. tévésorozatot ajánlanám, az ezerszer szórakoztatóbb és szerethetőbb :)
spoiler

Little_Sunshine

Ez kimaradt gyerekkoromból, nem rossz történet de nem lett a kedvencem. Lehet, hogy gyerekként jobban megragadott volna, de az üzenete tetszett, hogy érdemes tanulni, ha szeretnéd vinni valamire.

Marcsi0603

Nagyon régen már láttam ezt a mesét, de nem igazán emlékeztem mi is történik benne, most kellemes csalódás volt újra felfedezni. Merlin és Bütyök kalandjai viccesek és aranyosak, a rajzolás szép és még mondanivalója is van. Méltatlanul mellőzött mese.

Nadja_Blue 

Gyerekkén kimaradt, de most felnőtt fejjel nézve csalódás volt. Szedett-vedett az egész. A címválasztást se tartom szerencsésnek, elvégre a film nem is a kardról, hanem Bütyök és Merlin kalandjairól szólt. Így pedig nem is volt sok értelme kapcsolatba hozni a legendával, szólhatott volna egy hétköznapi fiúról és egy varázslóról. A vége is elkapkodott volt, mintha csak azért rakták volna bele, hogy elmondhassák, hogy márpedig a film Artúr királyról szól.

krlany 

Sikerült annyira kifordítani ezt a sztorit, hogy az már kudarc. Arthur, mint Bütyök… hááát, én kérek elnézést.
Egyébként nem lenne ezzel gond (kicsit szájbarágós a mondanivalója: tanulni, tanulni, tanulni, de az még megbocsátható), ha nem az Arthur-mondakörbe szuszakolná bele magát. Minek? Nincs hozzá sok köze… Viszont tényleg aranyos, meg vicces. Csak egy kisfiúról és egy kelekótya varázslóról kellene szólnia, nem pedig Arthurról meg Merlinről.

Miyakobaba 

Nem is tudtam, hogy ilyen Disney mese is létezik.
Érdekel az Arthur-mondakör, így megörültem ennek a mesének.
Úgy képzeltem, hogy a történet még folytatódik, és a későbbi időket (is) elmeséli.
Többet vártam tőle. Merlin karaktere nagyon jó.

carragher 

Ekkora ökörséget. Állatokká hallá meg mókussá változtatja a gyereket. Majd elmegy a jövőbe mikor kihúzza a kardot. Meg még egy varázsló csata is ,hogy teljessé tegyük az okult mesét.

chhaya

Az éhes farkas és a szerelmes mókuslány volt a legjobb az egészben. :)
Aranyos és bájosan bolondos, mint egy klasszikus Disney, csak fájdalmasan didaktikus.

SadPanda

Pont mostanában olvastam T.H. White – Üdv néked, Arthur, nagy király könyvét, ami a mese alapjául szolgált (pontosabban az első része: A kőbe foglalt kard). Rengeteg átírás volt benne (pl. itt mókussá változnak, a könyveben Wart hangya, bagoly, sólyom és vadlúd lesz), de összességében egész jól követte és elmesélte a történetet. Merlin pont olyan szórakozott, vicces öregember, mint a könyvben, Wart pedig egy kedves, tanulni vágyó kisfiú.
Tény, hogy sokaknak megtévesztő lehet a film első ránézésre, mert azt várják, hogy itt most az Arthuri-mondakör lesz elejétől a végéig előadva, de mivel a mese a könyv alapján készült, ezért csak Arthur gyerekkorát, tanulóéveit ismerhetjük meg (a könyvre jellemző vicces, egyedi hangulatban). Szerintem mondjuk ez is fontos, mert ezek alapján lett belőle az, aki: A Hajdani s Majdani Király. :)
Igazi régimódi Disney film, és szerencsére nem énekelnek benne túl sokat. Imádtam Archimedes-t és a szegény, mindig ráfázó farkast is.
Vicces, és jó kikapcsolódást nyújt, én ajánlom minden korosztálynak!


Népszerű idézetek

Mentavirág 

Merlin: Ah, you know, lad, that love business is a powerful thing.
Arthur: Greater than gravity?
Merlin: Well, yes, boy. In its way, I'd, uh… Yes, I'd say it's the greatest force on earth.

Mentavirág 

Don’t… don’t you get any foolish ideas that magic will solve all your problems, because it won’t.

Mentavirág 

Arthur: Just because you can't understand something, it doesn't mean it's wrong!


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján