A királyság titkai (A királyság titkai) (2019–2020) 51

A Csoszon időszakban játszódó történet főhőse, Lee Chang koronaherceg, aki arra vállalkozik, hogy kideríti, milyen titokzatos fertőző betegség tombol az országban. Az igazság a királyságot fenyegeti, amikor rájön, hogy ez a szörnyű járvány zombivá változtatja az embereket.

koreai

Képek 10

Szereposztás

Joo Ji Hoonkoronaherceg
Bae Doo NaSeo Bi
Ryoo Seung RyongJo Hak Joo
Kim Hye Junkirályné
Kim Sang HoMoo Young
Kim Sung GyuYoung Shin
Heo Jun HoAn Hyun
Jun Suk HoBeom Pal
Joo Suk TaeLee Do Jin
Jun Ji HyunAshin
A királyság titkai (2019–2020)
Forgatókönyvíró

Gyártó
AStory
Netflix

Streaming
Netflix

Kedvencelte 11

Várólistára tette 77


Kiemelt értékelések

Shad 

Noh szóval én alapból utálom a zombis filmeket, mégis valahogy a koreaiak képesek izgalmas zombis produkciókkal előállni :P A minőség, valósághűség ott van a topon. Látszik, hogy lapátolták bele a pénzt. Sztori, hát nem túl összetett, de mit is várunk egy zombis sorozattól?:D amúgy, ha valakinek nincs ideje ezt végig nézni ajánlom Hyun Bin Rampant filmjét:D másfél órában nagyjából ugyanez >< ettől függetlenül mégis azt kell mondanom tetszett és mivel a részek csak 40 percesek viszonylag hamar ledarálható. Valamennyire le is zártuk a sztorit, mégis a végén elindítottak egy új szálat, ami igencsak érdekesnek tűnik, úgyhogy remélem lesz folytatás :) Karaktereket szerettem, főleg a dokicsajunk és a tigrisvadászunk :) meg úgy igazából mindenki:) még a balfék nemesünk is rendben volt, ő hozta a kis feloldozást a nagy izgalomban:)
Gyenge gyomrúak azért óvatosan, mert jó horrorhoz méltóan folyik a vér, harapnak, tépnek és a sebek /levágott fejek tényleg élethűek :)

Theana 

Érdekes koncepció, hogy a Joseon-dinasztiát ötvözték egy zombiapokalipszissel, nem mindennapi sztori, az biztos. Az utóbbit annyira nem tudom értékelni, nem az én műfajom, de gondoltam, adok neki egy esélyt vagy inkább sokat, mert mindkét évad végén annyiban akartam hagyni. A fényképezés, a jelmezek szokás szerint gyönyörűek, a fő cselekményszál előreláthatatlan és ismeretlen, pont amilyen egy világjárvány. Az intro nagyon jól illeszkedik magához a sorozathoz, jó “epizódbevezető” mind a 12 rész előtt. A látványvilág és a harcjelenetek a témához hűen gyomorforgatóan naturalisták és részletesek. A karakterek érdekesek, személyes kedvenc An Hyun (ez kapcsolható színészelfogultságomhoz) és a végére Lee Chang. Okos karakter, aki az elején nagyon trónörökös minden szempontból, de az idő haladtával kezdi levedleni ezt a kényes herceg jellemet és nem félti bepiszkolni a kezét vagy feláldozni saját magát is. Igazi jellemmé növi ki magát. Young Shin is nagyon szimpatikus, de vicces, hogy alig tudunk meg róla valamit a két évad alatt. Seo Bi pedig az egyetlen női karakter spoiler, aki használja is az agyát és normális. (spoiler) Mondanám, hogy sűrű két évad volt, de nem így van. Nagyon lassan halad a történet és alig történik valami, a második évad utolsó epizódjára hála az égnek kicsit felgyorsulnak az események. Nem is folytatnám, ha nem jelenne meg ő. Igazából az egész sorozat nem tudott ennyire lázba hozni, mint az a 3 mp, ami alatt mutatták. Hátúristen. Még mindig nem tértem magamhoz. Igyekeztem elmondani minden pozitív gondolatomat a sorozattal kapcsolatban, de még mindig nem sikerült felülírnia az undoromat a téma iránt. Hát legalább megpróbáltam.

Yuuko 

Meglepően tetszett. Alapból nem szoktam sok hasonló témájú sorozat nézni, mivel ez a politikai huzavona rendesen ki tudja készíteni az idegeimet. Viszont mivel zombik is vannak benne, így már alapból felkeltette az érdeklődésemet. Nem hallottam még kosztümös-zombis sorozatról. Érdekes, de amúgy a zombis cuccokat sem bírom annyira a spoiler, viszont a politikai intrikák és a zombik meglepően jól működtek együtt. Éppen kiegyensúlyozták egymást, és nem gondoltam azt, hogy valamelyikből túl sok van.
Bírtam a koronaherceg és a testőrének a csipkelődős párbeszédeit, bár nyilván nem volt belőle sok a zombiapokalipszis közepén. De senki sem idegesített benne, még a királyné sem, sőt, érdekel, mit fog majd lépni.
A második évad is nagyon tetszett, bár rájöttem, hogy ki lesz az áruló, de még így sem tudtam utálni. Illetve ebben az évadban még jobban megkedveltem a herceget. Igazából itt viszonylag le lehetett volna zárni a sorozatot, elég hatásos lett volna spoiler. Annak örülök, hogy lesz folytatás, viszont megint várni kell rá, és megint cliffhanger…

SunflowerSz 

Nem vagyok egy zombi rajongó, sőt… de a koreaiaknak sikerült elérnie, hogy valamennyire el tudjam viselni ezt a műfajt. Annak idején szerettem a Train to Busan-t is és a Kingdom is azt kell mondjam, hogy elég jó lett. A zombik szörnyűek voltak, de mégis annyira egyedi volt a történet attól, hogy ilyen kosztümös közegbe tették, hogy tényleg izgatottan vártam mi fog történni még. A második évad szerintem ütősebb lett, azt gyorsabban is daráltam, mint az elsőt. Látványos volt az egész és kifejeztten tetszett a politikai héttér is. Joo Ji Hoon elképesztően alakított, imádtam a karaktere sokféleségét, hogy nem fekete-fehér volt, hanem annál sokkal összetettebb. Érdekes volt tényleg, ennél többet nem nagyon tudok mondani, de jó volt megnézni.

ZPetra 

IMÁDOM!!! *-*
Volt korábban egy zombis időszakom, akkor a The walking dead-et daráltam, de ez ezerszer jobb. Nem az a fajta üres történet, ami csak arról szól, hogy az emberek menekülnek a zombik elől, ez a sorozat rendes háttértörténetekkel és jól felépített jellemfejlődésekkel rendelkezik. És akkor még nem is beszélek arról, hogy milyen jól meg van csinálva a történelmi vonal.
Egytől egyik imádom a szereplőket, egyik kedvencem a női főszereplő Seo Bi.
Egyetlen bajom, az a lezárás, ami azért elég sok kivetnivalót hagy maga után. Remélem, hogy a későbbiekben kap valami normális befejezést, anélkül, hogy nyújtva lenne, mint a rétestészta.
Összességében mindenkinek ajánlom, egy kiváló koreai dorama.

dulkap 

1-2.évad.
Az első évad nagyjából azt hozta amire számítottam. Szép jelmezek, szép fényképezés, erős keleti hangulat és kellő mértékű vér. Alapvetően tetszett, bár a 6 részt simán egy 2 órás filmbe bele lehetett volna sűríteni.
A második évad viszont erősen különbözött a korábbitól. Sajnos a 6 részben összesen ha max egy órán át láthattunk zombikat a többi játékidőt egy közepeske királydráma tette ki. Az utolsó rész valamelyest hozott az értékelésemen és persze megvolt az utolsó perces 'cliffhanger' is, de sajnos nincs bennem a nagy várakozás az új évad iránt.

csokidani 

No, vege az elso evadnak, elegge csonkara sikerult. Csupan hat resz, es elegge felbemaradtak a dolgok. Ertem en h jon majd a masodik evad, de azert sztem ennel jobb zarast kellett volna adni (vagyis valamifele zarast illett volna adni).
Maga a sori eleg jo. Birom a zombis temat es az teny hogy ilyen kornyezetben (tavol-kelet) es ilyen korban nem lattam meg (szerintem nincs is). Az egzotikuma mindenkeppen fogyaszthatova teszi, nem mondanam kiemelkedonek de azert gyorsan le lehet daralni ha belejon az ember. Jo fajta, varom a kovi evadot.

Criala

Ha nem zombis film lenne, akkor is megnéztem volna, mert már a politikai része is érdekes volt, amivel indult a sztori. Szeretem az ebben az időben játszódó ázsiai filmeket. :)
Helyenként kissé komikus – ezzel nagyon adja a régebbi ilyen típusú filmek hangulatát –, de mégsem ciki, illik a történéshez. Van egyfajta érdekes humoruk ezeknek a népeknek, amit nagyon szeretek és pont emiatt sokan meg nem szeretik ezeket a filmeket. :D
A zombi vírus terjedése normálisan le van vezetve és a kezdete szintén tipikus ázsiai. Nagyon jól keverték a politikát és a zombikat. A hatalom miatti rossz döntés okozta világvége.
A zombik viszont nem megszokottak, de tetszik az újítás.

Zolman

10 csillag.
Abszolút kedvenc lett a zombis témájú filmek/sorozatok között. Tetszett, hogy a történelmi Csoszon-dinasztia idejében játszódik, ez üde színfolt a zombis filmek palettáján. Izgalmas volt végigkövetni a főszereplők reakcióit, megoldásait, hiszen kezdetben nem tudták, hogy mivel is állnak szemben, és próbálták a maguk módján, az akkori lehetőségekhez képest megfékezni a járványt. Nagyon jó háttérsztorit találtak ki a zombik eredetére, tetszett az emögött álló rejtély. A zombik kellően félelmetesek és gyorsak, egyáltalán nem buták, engem kicsit a Z világháború zozóira emlékeztettek.

Ha a zabagépeket kivesszük a képletből, akkor a történet a tipikus hatalmi, politikai harcokba enged bepillantást. Szerencsére nem ezen van a hangsúly, sőt! Pont annyit kapunk csak belőle, amennyi szükséges. Nagyon jól adagolták a fő zombis cselekményszál mellé, ami egy idő után nyílván mindent felülír majd. A történetben lesz néhány meglepetés csavar is, amire bevallom még én sem számítottam, szóval nagyon jól átgondolt cselekményt kapunk.

Aki szereti a zombis témájú filmeket, annak csak ajánlani tudom, mert képes volt új impulzusokat adni ennek a témának. Eddig 2 évad és egy eredetfilm jött ki, szóval annyira rossz csak nem lehet. :)

Sárkánybaby

A zombik a haiti folklór szülöttjei. Ezek a zombik nem ettek embert, nem terjedtek, nem voltak agresszívak. A történetek mindig áldozatként tekintenek rájuk, akik a vudu boszorkányok (helyi nevükön: bokor és caplata) mágiájának estek áldozatúl. A helyi emberek nem is attól tartottak, hogy éjszaka eljön értük egy zombi, és megeszi őket, sokkal inkább attól, hogy eljön a bokor, megöli őket, és zombi rabszolgát varázsol belőlük.
A modern, emberevő, agresszív, pszeudo-tudományos alapokon nyugvó (pl vírusos) zombik az 1900-as évek elején jelentek meg a köztudatban, természetesen Amerikában. Haiti megszállásával exportálták a rémmeséket, kiforgatva, szenzációhajhász módon… olyan igazi amerikaiasan.
Szerte a világban léteztek mitikus lények, amik a halállal összefüggésben álltak, de a hordákban támadó zombi, az igazi modern találmány.

Ezért is akadt meg a szemem a Kingdom című sorozaton pár éve.
Nem igazán foglalkoztat (még? ezek után ki tudja) a távol-keleti történelmi dráma, leszámítva némi wuxiát és xianxiát. Néha úgy érzem, hogy túl ostoba vagyok az udvari viszályokhoz, ráadásul a koreai dráma felépítésére nekem van egy nem túl hízelgő grafikonom. Szóval köszönöm, nem.
Nem igazán szeretem a zombikat sem. 10 éve, amikor nagyon nagy divatját élte a műfaj, és ontották a játékokat és filmeket, engem mélységesen hidegen hagyott. Túlságosan tudományos szemmel nézek rájuk: a modern kor emberét, aki a modern technológiával és a modern felfogásával (név szerint, hogy messziről felismeri a zombikat) ugyan hogyan is gyűrhetné le egy olyan veszély, amire nagyobb veszélyt jelent a természet, mint az az emberre?

Viszont amikor a kettő műfajt ütköztetik? Hmmmm…
A Csoszon királyságban járunk, a Csoszon-Japán háború után három évvel (1600-as évek legeleje), főhősünk Lee Chang herceg elkeseredetten próbál a trónba kapaszkodni, hiszen az garantálja, hogy életben marad. Mostohaanyja, a terhes császárné ugyanis ki akarja semmizni a háremhölgytől született, így törvénytelennek minősülő herceget, és még a meg nem született fiát a trónra ültetni. Chang herceg bizonytalan helyzetben van, a császárné megtiltotta a visszavonult császár meglátogatását, akiről a városban eközben rémhírek terjednek: őfelsége a császár halott!
Eközben, a fővárostól délebbre, a háború után alig élő vidéken, egy isten háta mögötti klinikán érik a katasztrófa, mint a zombi járvány melegágya.

A Kingdom éjjel zombi horror, nappal pedig történelmi dráma. Igazi kulturális anakronizmus: a középkori koreainak esélye sincs felismerni egy mai szemmel nézve modern zombit, arrafelé még csak hasonló lények sem igazán léteztek a mesékben (spoiler). Hogy birkózik meg tehát egy háború verte nemzet egy gyorsan és kegyetlenül terjedő vírussal, modern orvostudomány, fegyverek, és egyáltalán: infrastruktúra nélkül? Itt nem teheti meg az ember, hogy kifoszt egy áruházat, ha fogytán az élelem. Nincs instant kötszer, lőfegyver minden sarkon, és egyáltalán továbbra is: zombikon szocializálódott nép.
Vannak a kiéhezett szörnyek, az éles kardok, és a zseniális Seo-bi megfigyelései.
És mindezek mellett udvari intrikák ott, ahova még csak a híre sem nagyon ér el ennek az őrült járványnak.

A bizarr felütés ellenére a Kingdom mindkét pillére nagyon jól megtámogatja a sorozatot, nem esik ki egyik szerepből sem. Egyszerre van utálható miniszter és heko-szám ömlő vér. Szimpatikus és kedvelhető karakterek, és morális szürke terület. És ha meglátunk egy gyereket a képen, az nem biztos, hogy túléli.

A sorozat egyelőre két szezonnál és egy bónusz „résznél” tart (ami több, mint másfél óra hosszú az egyébként háromnegyed órás részekkel szemben), és bár az erősen nyitott vége folytatás ígér, a két szezon összesen 12 része kerek egészként lezár egy történetet. Ha szabad ilyen viccel élni, amolyan kínais vége van. (Aki látott már kínai filmet, tudja miről beszélek.)
A nyitott vége (és a folytatás reménye) viszont egyszerre tölt el örömmel, és egy adag félelemmel is: tartok attól, hogy a folytatás átfordulna valami történelmi-fantasy vonalra, a felbukkanó új szereplő jobban megbolygatná a realitásban gyökerező részét a sorozatnak, mint azt szeretném. Egészen pontosan: spoiler

Izgalmas volt, véres, a kezemet csak kétszer kaptam a szemem elé, és csak egyszer a zombik miatt.
Volt jelenet, hogy kurjongtam, volt, amin nevettem.
Meghatódtam, éreztem a drámát, bár nem sírtam.

Sok szeretettel várom a folytatást!


Hasonló filmek címkék alapján