A fekete üst (1985) 15

The Black Cauldron
80' · amerikai · animációs, kaland, fantasy

A történet középpontjában a határtalanul gonosz Kétszarvú Király áll, akit annak idején elevenen dobtak bele egy olvasztókamrába. A kegyetlen gonoszság megtestesítője ettől kezdve az évszázadokon át elrejtett Fekete Üstöt kereste, hogy segítségével feltámaszthassa halottaiból hadseregét, s ez… [tovább]

Szereposztás

Grant BardsleyTaran (hang)
Susan SheridanEilonwy (hang)
Freddie JonesDallben (hang)
Nigel HawthorneFflewddur Fflam (hang)
Hirdetés

Kedvencelte 2

Várólistára tette 45


Kiemelt értékelések

Meryl 

Hát ez nagyon nem talált be. Sajnálom, hogy Disney, mert nem lett egy szép film. Se történetileg se látványvilág szempontjából. Csalódtam benne.
Azonban a tündérek megrajzolása nagyon tetszett. :) És Görgi is a maga félős módján.

5 hozzászólás
Noryyy

Megértem mindazokat, akik szerint ez nem olyan jó Disney-film, mert annyira tényleg nem jó, de szerintem nem is érdemli meg, hogy a legrosszabb Disney-film (az A róka és a kutya). Habár nem kiemelkedő egyik téren sem, nekem kifejezetten tetszik, hogy egy sötét fantasy-világot elevenít meg. Várom már az élőszereplős feldolgozását a könyveknek! :)

krlany 

Csapnivaló Disney, nem sok értelme volt megcsinálni… sőt, ha jobban belegondolok, semmi értelme nem volt… se a karakterek, se a sztori, se a grafika… a legbénább Disney, amit valaha láttam… de legalább tudjuk, fekete üstben lakik a gonosz, úgyhogy vigyázni a nyári bográcsozásokkal.

3 hozzászólás
Lahara

Csodálkozom, hogy ez sokaknak nagyon nem jött be. Én kétszer láttam azután, hogy felfedeztem, létezik. (Először valamikor 2007-ben) Nem danolásznak benne, nem tündibüdi, kicsit a Gumimacikra emlékeztet, vagy inkább az erre. Meg kicsit jópár noname fantasy rajzfilmre, amiket gyerekként láttam, és igazából csak a rajzstílus az, ami miatt látom, hogy Disney, amúgy az egész egyáltalán nem. Én olvastam a könyvet is, ez egy eléggé lerövidített, megnyírbált változat, gyakorlatilag az első két könyv megrajzfilmesítve. Kicsit összecsapott, és egy kicsit kár, hogy nem maradtak meg az eredeti karakterdizájnnál (amit egyébként Tim Burton tervezett). Én szeretem, és azt sem értem, hogy Eolinwy miért nincs benne a hercegnős brand-ben.

Sallylla

Osztom azok véleményét, akik szerint ez a legrosszabb Disney-rajzfilm. Jellegtelen, semmitmondó történet, irritáló, érdektelen szereplők: wannabe harcos kiskölyök; nóném-nóempájör királykisasszony; a rajzfilmtörténelem alighanem legidegesítőbb szőrös állatkája; lecsúszott, tutyimutyi dalnok; nagggyon dááárkos és krípi főgonosz… és még sorolhatnám. Komolyan mondom, az egészben a malac volt az egyetlen valamirevaló figura, mert az legalább cuki volt és nem locsogott-fecsegett mindenféle hülyeségeket. A háttérzenék felejthetőek, a rajzolás nem rossz ugyan, de nincs benne semmi kiemelkedő, holott akkoriban elvileg valami spéci, drága technikával készült.

Az egész annyira üres, annyira unalmas, annyira semmilyen… bárhogy is próbálkozom, töröm a fejem, semmi pozitívumot nem tudok mondani róla. Mondom ezt úgy, hogy így, huszonpáréves fejjel is odáig meg vissza vagyok a rajz, és animációs filmekért, továbbá a fantasy sem áll távol tőlem. Egyedül maga a próbálkozás, miszerint megpróbáltak a szokásos Disney-rajzfilm kliséktől elszakadni, az, ami említésre méltó, de ebben a mesében mindent elszúrtak, amit csak lehetett.

Véleményem szerint abszolúte felesleges és kihagyható darab, kicsiknek túl félelmetes, a felnőtteknek meg túlságosan jellegtelen és unalmas. Hiába, egyszerűen híján van mindannak, ami egy mesét jóvá tesz: se humora, se tanulsága, se szíve nincs, még a szokásos Disney-féle grandiózusság és pátosz is hiányzik belőle. Nem voltak pedig magasak az elvárásaim, ám azokat is sikerült alulmúlnia.

sznyegurocska 

Hát ez egy nagyon furcsa mese volt. A sztorinak nem sok értelme van (bár szerintem távolról sem a legrosszabb Disney), és kb. annyiféle asszociációm támadt róla, ahány helyről jó eséllyel koppinthattak a készítői – ráadásul nincs is különösebben szépen megrajzolva. Ugyanakkor számtalan érdekes, eredeti ötletet találtam benne, és kimondottan értékeltem az egész film bevállalós Disneytlenségét az orákulum sertéstől kezdve a csontvázhadseregen át a bugyivillantó cigány lotyóig. Gurgi pedig gőzöm sincs, miféle lény lehet, de szerintem az egyik legcukibb mellékkarakter evör.

1 hozzászólás
Eszchan

A grafikája a többi Disney-meséhez képest nekem eléggé fapadosnak tűnt (na persze nem tudom, hogy mennyi pénzt áldoztak rá), szóval nem tetszett. Ezt még el is néztem volna, ha a történet nem lett volna olyan esetlen, amilyen. A karakterek olyan semmilyenek voltak, a hangok se tetszettek. Még a főgonosz se volt olyan igazi főgonosz, mint például Jafar vagy egy mostoha akármelyik másik filmből.
A malacos szálból pedig sokkal jobb történetet lehetett volna kihozni, de ezzel se kezdtek semmit.
És nem énekeltek benne. :(

vvn_e 

Akartam szeretni, de azon túl, hogy mennyi párhuzamot látok a Hercegnő és a kobolddal ami nem koboldok, nem tudom miért mindig azt hittem többes szám, és az még összeszedetebb és kerekebb is, semmi egetrengetőt nem látok ebben, jól indul és gyorsan fulladt unalomba.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján