1945 (2017) 4

91' · magyar · dráma

A második világháború végén, 1945 augusztusában egy vidéki faluban lagzira készülnek, a helyi kiskirály, a jegyző (Rudolf Péter) fia házasodik. Minden rendben menne, de a reggeli vonattal megérkezik két ortodox zsidó férfi, egy idősebb (Angelus Iván) és egy fiatalabb (Nagy Marcell). Sok szót nem… [tovább]

magyar

Képek 5

Szereposztás

Rudolf PéterSzentes István, a jegyző
Tasnádi BenceSzentes Árpád
Sztarenki DóraKis Rózsi
Szabó Kimmel TamásJancsi
Szirtes ÁgiKustár Andrásné
Szarvas JózsefKustár András
Nagy-Kálózy EszterSzentesné Anna
Angelusz IvánHermann Sámuel
Nagy MarcellHermann Sámuel fia
Znamenák IstvánÁllomásfőnök

További szereplők

Hirdetés

Várólistára tette 70


Kiemelt értékelések

sophie 

Fényképezte: Ragályi Elemér. Fekete-fehér. Elképesztő arcok kerültek elő a varázscilinderből, kezdve Székely B. Miklóssal rögtön az első jelenetben..
Zeneszerző: Szemző Tibor
És az az aggályom, hogy nem fogom tudni majd komolyan venni Rudolf Pétert pocakosan, kis bajusszal, kopaszon, egy pillanat alatt elszállt.
Rendes, becsületes moziballada, szépen lassan mendegélő történet, bele lehet feledkezni: ahogy a helyi karhatalom oldalkocsis motorkerékpáron végigszáguld a jegenyesoron, az oldalkocsiban Szentes István jegyző tajtékzik, kalapja alól patakzik a hidegveríték … Nagyon tetszett.

A novellát elolvastam előtte, de a film egész más hangsúlyokat használ, jól ki van pótolva. Ez egyrészt cselekményesebbé tette az egészet, másrészt a novella-béli csattanó a filmben kevésbé drámaira van visszafogva, ami megint csak jó ötlet, Amit ezzel mondani akartam: lehet a novellát elé venni, nem baj, vagy utólag is érdemes elolvasni, mert más élmény.

Az alaptörténetről többet, mint amit a hivatalos filmismertetők mondanak, nem is érdemes szólni. Ez egy szituációs játék, amelyben a központ a mindent mozgató helyi megmondóember, ás az a riadalom és felbolydulás, amit két zsidóember tudott okozni, amint 1945 augusztusában végigsétált ezen a falun. És az is persze, – az összes összetevőjével – amiért az a két zsidóember ezt a sétát megtette.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján