Anyám és más futóbolondok a családból (2015) 129

108' · magyar · dráma 16

Négygenerációs történet, amely az 1900-as évek legelejétől a 2000-es évek elejéig követi végig a szereplők sorsát. A főhősnő, Anya kilencvennégy évet él és huszonhétszer költözik életében. A viharos természetű és példás veszélyérzettel megáldott nő végigvonszolja a férjét meg a lányát a fél… [tovább]

magyar

Képek 12

Szereposztás

Ónodi EszterGardó Berta / mama magyar hangja
Gáspár TiborBarkó Lajos
Barkó GyörgyMille Sándor
Danuta Szaflarskamama
Petra HovanyeczGardó Berta (9 évesen)
Básti JuliMille Rozál / Barkó Berta
Kerekes VicaIlu
Bartsch KataDugó
Adorjáni BálintGuszti
Törköly LeventeVadoláth

További szereplők

Kedvencelte 33

Várólistára tette 127


Kiemelt értékelések

Lady_Hope

Ebben a filmben a legnagyobb meglepetés Szabó T. Anna volt. :) Néztem hogy mennyire hasonlít rá ez a színésznő aki Margitot játssza. És lám, annyira hasonlított hogy ő volt. :)

Berta volt a mi főszereplőnk, és az ő élete mögött vágtatott és változott a történelem száz év alatt. De ő akkor is élt, élni akart, és ha kellett, hát költözött.
Lajos meg maradjon ki a történelemből. Így kell túlélni. :)

3 hozzászólás
Röfipingvin

A 20. századi magyar történelem két órában egy család történetén keresztül. Szóval semmi extra. Már ha egy család történetét a semmi extra kategóriájába sorolhatjuk.
Szerintem érdemes.

Aeryne

Újabb példa arra hogy VAN JÓ MAGYAR FILM. Minden volt benne, ami kellett. Humor, fájdalom, pörgés… mindenkinek csak ajánlani tudom :)

Miamona

Hát fiam, ez elég jó volt! :) „Lajos, te maradj ki a történelemből!”

Lali 

Megnézésre javaslom, különösen a fiatalabb korosztálynak.
Sok kedves pillanata volt a filmnek, ha egyfajta lapozgatós képeskönyvként nézzük, akkor egészen kellemes. Egyébként nem különösebben nagy film.
A sok rokon között én már az elején elvesztem, de igazából ez persze nem is volt annyira fontos.
Szerintem ez a 7 csillag, amit adok rá teljesen reális.

Majd elfelejtettem, a legszebb az elveszett pénztárcás jelent volt. Már csak ezért is megérte megnézni.

2 hozzászólás
Magdala 

Sok kedves jelenet volt benne a gondok, fájdalmak, félelmek megmutatása mellett. Tetszett, hogy a történelmi háttér megelevenítése korabeli képek bevágásával lett megoldva.
Örülök, hogy megnéztem.
Ami zavart, hogy időnként nehéz volt követni, hogy ki kicsoda. Elég pörgős volt ezen a téren (is) a film, de hozzájárult a káoszhoz a fejemben az is, hogy a cím azt sugallja, hogy a lány fog mesélni az anyjáról, s van, hogy ez így is van, de többnyire a mesélő maga az anya. Szóval teljesen átjött az idős nő zavara, hogy „akkor most te vagyok én?”.:)

Remake 

Az eleje tetszett meg a vége. Azok a részek, ahol Danuta Szaflarska és Básti Juli jelenetei vannak. A többi nem adott újat. Van benne egy Cseh Tamás dal a róka futásáról, annak is örültem.

1 hozzászólás
Fummie

Annyi érzelem van belesűrítve 108 percbe, hogy azt el sem tudom mondani. De hiába is próbálnám, látni kell a filmet , hogy értse az ember. Berta életét követhetjük végig, és az elején még el is vesztem egy kicsit, annyi név és rokoni kapcsolat volt felsorolva, hogy nem tudtam megjegyezni. Nem is volt lényeges igazából, mert Berta volt a középpontban.
Mivel ő a mesélő, fontos volt, hogy szerethető karakter legyen, és szerintem nagyon jól megírták a karakterét. A kornak ellentmondva nem megy férjhez, amint lehet, és nagyon ügyesen megáll a saját lábán is. Szerettem benne, hogy nem olyan elveszett, és mindig feltalálta magát, nem láttuk egyszer sem, hogy kesergett volna, mert nem tudta, mit tegyen. A film első fele inkább vidám, ott sokszor nevettem is, de ahogy haladunk előre a történelemben, egyre komorabb lesz, és noha később is elhangzik egy-egy humoros mondat, azért nem a vidámság a jellemző. És aztán már izgultam, aggódtam és féltem, a végén meg még kicsit sírtam is, és ahogy hallottam az orrfújásokat a moziteremben, nem csak én voltam így. Nagyon tetszett, ahogy a film Berta életén keresztül mutatta be Magyarország utóbbi kb. 100 évét, nem hangsúlyosan, csak utalásokkal, finoman a háttérbe húzódva.
Mindenkinek ajánlom a filmet, mert iszonyú érdekes volt.

janetonic

Nekem kicsit kusza volt, néha elvesztem a történelmi eseményekben, vagy nem volt egészen egyértelmű, kiről van szó vagy mire utalnak. Azért nem volt rossz, de nem hiszem, hogy megnézném újra.

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

jancsibohi 

– Jegyezd meg, fiam, sütőpor nélkül nem lehet nekimenni egy háborúnak!

SzRéka

Én nem tartoztam sehova fiam. Mondd meg nekem, ennyi hülyeség közt hova kellett volna tartozni ebben az országban? Én apádhoz tartoztam, apád meg énhozzám. És ez elég is volt nekünk.

paavel 

– Nekiindulnál egy gyerekkel a vakvilágnak?
– Lajos, te nem szeretsz költözni.

SzRéka

Soha nem menj hozzá olyanhoz, akit nem szeretsz. Nem éri meg.

paavel 

– Ebben a hülye országban mindig mindenki ráfizet.
– Édes jó anyám, ez itt a történelem.
(…)
– Lajos! Te maradj ki a történelmemből!


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján