Régimódi történet (2006–2006) 24

An Old-Fashioned Story
330' · magyar · dráma, minisorozat 12
6 rész

Az 1800-as évek második felében egy debreceni család okos lánya férjhez megy egy vidéki földbirtokoshoz, Jablonczay Kálmánhoz. A házaspár a férj kastélyába költözik. Az eleinte boldognak induló házasságból három gyermek születik, de az új asszony, Rickl Mária hamarosan ellentétbe keveredik a… [tovább]

Képek 1

Szereposztás

Gubás GabiA fiatal Rickl Mária
Nagy ErvinJablonczay
Egri KatiRickl Mária
Eperjes KárolyAnzelm
Derzsi JánosImre
Szirtes ÁgiKlári
Koncz GáborEstebán
Egri MártaJozefa
Dengyel IvánGyörgy
Tompos KátyaKislenke

További szereplők

Kedvencelte 3

Várólistára tette 49


Kiemelt értékelések

Nyctea

Nagyon vegyes érzéseim vannak. A könyvet imádom, a sorozatról pedig mindenhonnan csak jókat hallottam, ezért nagyon kíváncsi voltam rá és ennek megfelelően nagy elvárásokkal ültem neki.
Az epizódok minősége hullámzó volt – ez többek között a színészek cserélődésének is köszönhető. Az első kettő nagyon tetszett; dinamikus volt; Gubás Gabi és Nagy Ervin fantasztikusan játszottak és nagyon jól sikerült megteremteni a regény hangulatát.
A 3-4. résznél hatalmasat zuhant a színvonal. Honnan szedték ezeket a gyerekszínészeket? Szegények, mintha verset mondtak volna, úgy adták elő a szövegüket. Hiteltelenek és mesterkéltek voltak. Ez még hagyján, de némelyik neves színész se volt jobb! Cserhalmi nagyon jól hozta Senior Jablonczay bohém figuráját, Egri Kati játékától viszont abszolút nem voltam elájulva, bár szerintem ezzel a véleményemmel kisebbségben leszek. Értem én, hogy sértett nagyasszony, de nem lehet folyamatosan ilyen félárbocon lógó szemekkel, ilyen fahangon beszélni… Szerencsére az 5-6. részben mintha ő is megtalálta volna magát, kicsit színesebb érzelmi palettát mutatott fel. Utóbbi két rész megint csak jól sikerült, ami nagyban köszönhető Tompos Kátya jelenlétének is.
A mellékszereplők között voltak nagyon jók és Barátok közt színvonalúak is.

Ami mellett viszont semmiképp nem lehet elmenni szó nélkül, az a vágás és az operatőri munka. Hát mi volt ez a borzalom??? Mintha nem 2006-ban készült volna a film, hanem a 70-es években! Mi értelme telibe mutatni a színészek arcát, a párbeszédeknél meg rángatni a kamerát egyik szereplőről a másikra? Egy művészfilmben talán meglett volna ennek a helye, de ehhez a filmhez egyáltalán nem illett. Nagyon idegesítő volt az ablakon időnként élesen bevilágító fénysugár is, amiről nem tudtam eldönteni, hogy művészi kifejezőeszköz szeretne lenni, vagy csak így sikerült a felvétel… :D Szóval az operatőr leülhet, egyes.

A forgatókönyv nagyon jó volt, de hogy is lehetne rossz, ha egyszer Szabó Magda keze is benne volt?

Nem bántam meg, hogy megnéztem, mert szépen átadta a regény történetét és hangulatát, de kissé dühös vagyok, mert egy kis odafigyeléssel lehetett volna ez sokkal, de sokkal jobb is.

Traclon

Fantasztikus filmalkotás, tökéletes szereposztással, zseniális színészi játékokkal!
Az egyetlen kirívó negatívum a harmadik epizódban a gyerekszereplők – a teljesítményük pont arra elegendő, hogy az egész filmsorozat kapjon egy mínusz csillagot. Ilyen minősíthetetlen „játékkal” még életemben nem találkoztam…

vvn_e 

A könyvet nem olvastam, de ez így érdekes volt, viszont azért nagyon hullámzó volt a részek minősége.

Először is a színészek az 1-2. részben nekem tetszett, Nagy Ervin, meg Gubás Gabi szuperek voltak és elnéztem volna velük a 3-4. részt is, nem is értem, hogy 30 éves színészeket, miért nem lehetett 10-15 évvel idősebbnek sminkelni (ahogy láttam annyi idő telt el, abból kiindulva, hogy a gyerekek mekkorák akkor) pláne, hogy Cserhalmi meg Egri Kati, meg hirtelen túl idősek a 3-4. részben 9-15 éves gyerekek szüleinek, bőven elég lett volna színészt cserélni az 5. rész elején. Ó, viszont az 5-6. részben Kátya szuper volt, sokat emelt a történeten.
És kb. ezzel le is írható a sztori az 1-2. és az 5-6. részek jók voltak, de a közbülső 3-4. részes szenvedés sok volt nekem olykor, az adaptálásnál lehet kellett volna valamit csinálni, ott valami nem volt oké.
Technikailag, meg ne is beszéljünk róla, úgy nézett ki, mint azok a klasszik régi magyar regényadaptációk, ami nem rossz, csak sokkal jobban is nézhetett volna ki.

Chris90 

A regényt még nem olvastam, de már várólistán van egy ideje. Az Abigél szerintem az egyik legcsodálatosabb történet, így bizakodva vágtam bele ebbe is. A sorozatban igazából az volt leginkább meglepő, hogy nincs igazán olyan szereplő, akinek igazán lehet szurkolni. Ami valahol nagyon is rendben van. Mert mindegyik szereplőnek van jó és rossz tulajdonsága is egyaránt, ettől lesznek igazán emberiek, és cseppet sem idealizáltak. Rickl Mária sokaknak lehet ellenszenves, de végig követve az életét, érthető, miért vált ilyenné. Gubás Gabi és Egri Kati nagy kedvenc lett ismét (utóbbi, amilyen megvetéssel tudta kiejteni a Jablonczay nevet, azt tanítani kellene), de rajtuk kívül is akadt jó pár kellemes meglepetés. Meg azért kapunk pár kellemetlen csalódást is, nekem például ilyen volt Nádasi Veronika, akit színházban imádok, de itt nagyon gyenge volt. (Meg a gyerekszereplők… na, róluk ne is beszéljünk…) Meg mondjuk az elég vicces volt, amikor Horváth Illés (az apa) és Tompos Kátya (a lánya) egymással szemben álltak, és nagyjából egykorúak. És nem, ezen az sem segített, hogy Horváthnak hosszabb bajuszt ragasztottak.

Érződik amúgy, hogy nem volt túl nagy a költségvetés, igazi tévéjáték ez, minimális díszlettel, jelmezzel. Ami viszont roppant idegesítő volt, az a kameramozgás, ami az amatőr szintet is csak súrolja alulról. Meg az volt néhol zavaró, hogy nem jelezték egyértelműen mindig az időmúlását, gyakorlatilag egyik jelenetről a másikra ugrunk előre öt évet, de olyan gyors váltásban, hogy a néző csak kapkodja a fejét.

De azért Szabó Magda szellemisége így is érezhető valamennyire.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján