Volt egyszer egy nyár (2022) 43

Aftersun
102' · egyesült királysági · dráma 12

6 díj · 16 jelölés

Sophie egy húsz évvel ezelőtti, apjával együtt töltött nyaralás közös öröméről és magánéleti melankóliájáról elmélkedik. Valódi és képzelt emlékek töltik ki a köztes időszakokat, miközben Sophie megpróbálja összeegyeztetni az apát, akit ismert, azzal a férfival, akit nem ismert.

angol
angol · magyar

Képek 23

Szereposztás

Paul MescalCalum
Celia Rowlson-HallFelnőtt Sophie
Frankie CorioSophie
Sally MesshamBelinda
Harry PerdiosToby
Brooklyn ToulsonMichael
Spike FearnOlly
Ruby ThompsonLaura
Ethan SmithScott
Onur EksiogluOnur

További szereplők

Kedvencelte 5

Várólistára tette 133


Kiemelt értékelések

Anna1999Gitta 

Sírtam,pedig nem kellett volna ennyire szíven ütnie… spoiler

Roboraptor

A Volt egyszer egy nyár egy csodálatos műalkotás, aminek minden aspektusa remekül illeszkedik egymáshoz anélkül, hogy mesterkéltnek hatna. Sőt, elképesztően személyes, érzelmes és megható, amihez nem kis mértékben járul hozzá központi duójának fenomenális alakítása, akiknek a kémiája és profizmusa példátlan. Egyszerre szeretetteljes és nyomasztó, és a tavalyi év egyik legjobb filmje (ami hozzánk persze csak idén jutott el) – mindezt pedig nem grandiozitásával, hanem visszafogott őszinteségével éri el.

És talán arra is rávesz, hogy mi magunk elgondolkozzunk azon: mennyire valósak azok a szeretteinkről alkotott képek, amiket őrizgetünk magunkban évek óta?

Bővebben: https://www.roboraptor.hu/2023/03/16/volt-egyszer-egy-n…

Barby2005 

Hú de nagyon vártam! Paul Mescal-t a Normális emberek óta szeretem, különleges egy pasi. Nekem bejön amit csinál. Aztán ennek a filmnek az előzetesét hónapokkal ezelőtt láttam, azóta volt várólistás. Rég nem láttam ennyire „semmilyen” filmet, a szó legjobb értelmében!!! Mindjárt megmagyarázom. A film lassú, hosszú, csöndes snittek sokasága, és szinte nem is történik semmi. Pedig közben mennyi minden történik! Cseles a rendezőnő, mert néha már-már elunnád magad, aztán valamivel mégis visszaránt. A film lehetne egy egyszerű kis nyári nyaralás története, fiatal apa és lánya közti kapcsolat megmutatása. Adott egy apa, aki imádja a lányát és együtt nyaralnak Törökországban, és adott egy kiskamasz, akinek kezd kinyílni a világ, imádja az apját, de kezd érdeklődni a nagyobbak iránt, a fiúk iránt, meg az egész világ iránt. Tényleg egy teljesen egyszerű, megszokott nyaralást látunk, ahogy apa elszív egy cigit, ahogy a kislány játszik egy motoros játékkal, ahogy csak fekszenek a napágyban és zenét hallgatnak. Közben óvatosan kapunk jelzéseket arra, hogy mennyire nincs rendben az apa. Mennyire mélyen van, miközben kifele nem ezt mutatja, nem ez látszik. Hogy mennyire nem veszi észre senki, hogy itt gond van. Mi is csak keveset kapunk belőle, de valahogy mégis összeszorul a gyomrunk itt-ott tőle. Érdekes film volt, nagyon vártam, örülök, hogy megnéztem. Én szívesen adnám neki az Oscar-t :) (bár nem hiszem, hogy ő kapja)


Népszerű idézetek

Ódor_Endre 

– You okay through there?
– I don't know, I guess. I just feel a bit down or something.
– What do you mean?
– I don't know. Don't you ever feel like you've just done a whole amazing day, and then you come home and feel tired and down, and…feels like your bones don't work. They're just tired and everything is tired. Like you're sinking. I don't know, it's weird.

Ódor_Endre 

– I think it's nice that we share the same sky.
– What do you mean?
– Well, like, sometimes at playtime, I look up to the sky, and if I can see the sun, I think about the fact that we can both see the sun. So, even though we're not actually in the same place and we're not actually together, we kind of are in a way, you know? Like, we're both underneath the same sky, so…we're kind of together.

Ódor_Endre 

– Did you have a good holiday?
– The best. Wish we could have stayed for longer.
– Me too. What?
– I mean, why can't we?
– What do you mean?
– Why can't we just stay here?
– Um…
– Can't live in hotels for the rest of our lives!


Hasonló filmek címkék alapján