Tyler Rake: A kimenekítés (2020) 85

Extraction
116' · amerikai · akció, dráma, thriller 16

Tyler Rake (Chris Hemsworth), a rettenthetetlen zsoldos karrierje leghalálosabb küldetésére indul, amikor megpróbálja megmenteni egy nemzetközi maffiafőnök elrabolt fiát. Az akciódús, izgalmas thrillert Sam Hargrave rendezte, producerei Joe és Anthony Russo, a Bosszúállók: Végjáték újító… [tovább]

angol · magyar

Képek 16

Szereposztás

Chris HemsworthTyler Rake
David HarbourGaspar
Golshifteh FarahaniNik Khan
Rudhraksh JaiswalOvi Mahajan
Randeep HoodaSaju
Pankaj TripathiOvi Mahajan Sr.
Hirdetés

Kedvencelte 3

Várólistára tette 71


Kiemelt értékelések

Ascyra 

Most azért fejcsóválva méltatlankodom. Saját magamon. Megint azok a fránya előítéletek: én nem nézek fostos amerikai akciókat (a 90 és korábbiakat leszámítva), nem nézek olyan filmet, ami nincs a várómon, és főleg nem nézek Chris Hemsworth-t, ki az?!
Ok.
És akkor a konzekvencia:
Chris Hemsworth nevét összekapcsoltam korábban az amerikai háziasszonyok előjátékának eszközével és kb. ennyi is volt róla a véleményem. Sorry. Detényleg. Azért itt amellett, hogy simán elbőgi magát, az arcjátékát nagyítóval figyeltem (tesóm nagy örömére, kétszer is visszamentem néhány másodpercet, hogy közelről megvizslassam). Ez tényleg az volt, ott ült a két orcán, ott a szemeiben, a nyakán kidagadó ereken, a mélabú a sóhajtásaiban. Nagyon őszintén: mivel csak ezt a filmjét láttam, ebből kiindulva, komolyan bocs. Azt én már nem taglalom, hogy erre a szerepre egy ilyen lapátkezű, bikanyakú, kemény tekintetű és robosztus fizimiskájú, csontban is hajlékony fenegyereket kellett keresni. Megtalálták.
Utánaolvastam a másik fickónak, mert a fent említett Mr. HMSWTH-t, simán hosszú távon, szép és kiegyensúlyozott lépésekkel, a végére, több kilóméterre maga mött hagyja. Elképesztő. A fickó bollywoodos… Ezt.Én.Nem.Hiszem.El. Hihető és meggyőző a játéka, még akkor is ezt mondom, ha csak az akciófilmes mimikát veszem alapul. Én eldobtam az agyam, őt is köszi, figyelni fogom.
A csapatot tekintve, egyszerűen az én szememnek azért is öröm ez a film, mert sikerült olyan színészeket összeválogatni, akik valamilyen szempontból különlegesek, talán pont a főszereplő a kimondottan tipic americano, a többiek valamilyen szempontból mind rendhagyók, és kiválóan játszanak, akciófilmhez képest is belepakolnak mindent, ami tőlük telik.
És akkor a jelenetek.
spoiler Micsoda egyszerű és nagyszerű 5let!
spoiler – király a vér-bél, pontosan olyan, mint a valóságban volna, klisék és mellébeszélés nélkül, akármennyire groteszk ilyet mondani, öröm volt nézni. Nem ám Stallone fogja az erdőbontó gépfegyvert ökölre és tárcsere nélkül lebont vele fél házakat. Pedig az se kutya, de na.. spoiler És b@szki… hihető :D
Az ugrásokat vagy drónnal, vagy hárommillió kamerával vették fel (mert szerintem utánuk dobálták, az fix), nem tudom mennyi dollármillió ment el, de látványra pöpec, elismerően bólogatok.
Mindent összevetve, én rohadtul megkönnyebbültem, hogy létezik még jófajta akciófilm, amit végig élvezek, és a látvány kapcsán sem mondom azt, hogy ez totál lehetetlen és megy el a kedvem végleg a határozott túlzásoktól vagy az állandósult kliséktől. Persze, a végét elhándálták az én ízlésem szerint, de én ezt most elengedem. Vállvonva azt tudom mondani, hogy kénytelen vagyok elfogadni amerikai voltát.
Ezt leszámítva az akciófilmek kedvelőinek listáján a megnézettek között van a helye.

2 hozzászólás
LoneWolf

Lehet, hogy velem van a baj, de nem tudom, hogy miért vannak tőle így elájulva. Valószínűleg Chris Hemsworth és a Russo testvérek neve teszi, viszont számomra egy teljesen átlagos, gyártósorról legurult akciófilm volt, amibe időnként majdnem belealudtam. Akadtak ugyan erősebb momentumai, de bőven találtam benne WTF? jellegű pillanatokat is, illetve helyenként csúnyán leült annak érdekében, hogy picit közelebb hozza a nézőkhöz az amúgy teljesen 2 dimenziós karaktereket, akiken még ez sem segített. Ennek ellenére örültem, hogy Chris végre egy komolyabb alkotást is bevállalt a Thor és a MIB féle ökörködés után, de talán nem ez volt a legjobb választás, hisz egy teljesen felejthető darab és a humor teljes hiányát leszámítva nem több, mint egy diétás Michael Bay mozi.

4 hozzászólás
csokidani 

Szerettem volna ha jo film, dicsertek is tobben, de nekem egy atlagos mozi lett csak. Hosszunak erztem az erzelgos-megallos reszeket, es ugy altalaban nem vitt el, nem keltett szimpatiat; olyan uresnek ereztem meg egy akcio filmhez kepest is.
Amit kiemelnek az az operatori munka, kivaltkepp az autos uldozeses resz megoldasai (tulajdonkeppen csak az tetszett).

Osszessegeben egy piszok gyorsan felejtheto atlagos mozit kaptam.

Pistee66 

Ez a film a Netflix legújabb produkciója, amivel még több kuncsaftot szereznének az előfizetőik táborába. A próbálkozás kicsit felemásra sikerült.
Szerintem nem ezzel a filmmel fogják megváltani a filmes világot, de még csak igazán jó akciófilmnek sem mondanám Chris Hemsworth legújabb filmjét. Meglehetősen közepesre sikerült, bár el kell mondanom, hogy nagyságrendekkel jobb lett, mint Michael Bay 6 Underground című valamije. Az eddig készült legjobb Netflix film számomra A Leghidegebb játék. Scorsese filmje sem volt rossz.
A magyar cím is fura lett, mert nem értem miért nem lehetett egyszerűen A kimenekités, azt hogy, hozzárakták a fő karakter nevét (Tyler Rake) ezzel egyértelműsítettek azt, hogy ez Hemsworth filmje, és nem is igazán jut másnak komoly szerep. Illetve talán egy következő sorozat kezdő epizódja is lehetne, ha sikert aratna.
A történet egyszerű, de nincs is szükség egy ilyen karakterű akciófilmet túlbonyolítani, az akciójelenetek nagyjából rendben vannak, a harci jelenetek látványosak persze túlzások itt is vannak, de amiatt nem szoktunk panaszkodni, ha nagyon jól szórakozzunk, itt azonban a nagyon jól „nem működik”. Valami extra azonban hiányzik, ami kiemelné az átlag produkciók közül.
Hemsworth mindent megtesz, beveti a testi adottságait a film sikerének érdekében, a színészi képeségeiből nincs szükség sokra, bár abból nincs neki túl sok.
Egyszerű, közepesen szórakoztató film, amire nem fogunk sokáig emlékezni.

Kiskakukk 

Úr Isten!
Úr Isten!!!
Hát mi volt ez?!

Igen, ÍGY KELL AKCIÓFILMET CSINÁLNI!!!
Gyönyörű volt, sőt, egyenesen csodálatos!

Szép hosszú snittek (az operatőri munka fantasztikus), nagy kaliberek, ütközések, csonttörések, sok vér, sok hulla (csóri rendőrök…). A sztori faék egyszerűségű, de kell ide több? Nem!
Kiemelném még a szuperjó (tényleg) hangulatot, a gyönyörű színvilágot, a zenei aláfestést és a klassz színészi játékot. (Mindenki jó, de a kedvencem az indiai oldalon a gengszter apuka ”jobbkeze” volt. Milyen badass volt már ez a fickó? spoiler)

Az is baromi jó volt, amikor C. H. elintézte a gengszter gyerekeket! spoiler
A vágott arcú srác vonala is nagyon jó kis plusz töltetet adott hozzá.

Ez egy egészen kitűnő akciófilm.
Remekül beillik harmadiknak a sormintába a The raid és a Headshot mellé, szóval repül is a kedvencekbe, de ro.hadt gyorsan!

3 hozzászólás
sgtGiggsy

Az elmúlt évek egyik legjobb klasszikus akciófilmje!
Az első pár perc kicsit lassan indulósnak tűnik, de amint a film beindul, nem sok megállás van. Igaz, hogy történetileg nem feltétlenül erős munka, de mégis vannak olyan fordulatai, amiket lehetetlen nem értékelni.
Na jó, de haladjunk inkább sorjában.
Chris Hemsworth. Eddig is nyilvánvaló volt, hogy kiváló akciószínész, de itt talán minden eddiginél jobban sikerült ezt bizonyítania. Az akciójelenetekben abszolút hiteles, és a 80-as, 90-es évek akciósztárjaival ellentétben a drámai jelenetkben sincs elveszve. Alapjában véve egy elég sablon karaktert játszik, de képes megtölteni élettel, ami a szokásos gyilkológép karakter fölé helyezi.
Mert hát ne legyenek kétségek, gyilkolás és erőszak nagyon durva mennyiségű van a filmben, méghozzá 18-as karikát igénylő formában bemutatva. De nem a 18-as karikától lesz iszonyat látványos az akció, hanem az egészen különleges koreográfiának köszönhetően. Nyilván itt is esnek túlzásokba, de mégis, minden jelenet úgy lett megkomopnálva, hogy nézőként az ember elhiszi, ez valóban megtörténhet, méghozzá pontosan így. Ezt az érzést csak még tovább fokozza a vágások minimális száma. Nem túlzás, van olyan akciójelenet, ahol percekig nincs egy látható vágás sem! A hangsúly persze itt nyilván a látható vágás kitételen van, ugyanis kis odafigyeléssel észrevenni, hogy hol váltanak két snitt között, de ettől még gyönyörűen lett kivitelezve. Nyoma sincs az Elrabolva harmadik részében látott, négy vágóképből oldjuk meg, hogy Neeson átugrik egy kerítést jellegű förmedvényeknek.
A történet az akció mellett sokadlagos. Itt csak annyira törekedtek az alkotók, hogy reálisnak hasson. Ami miatt mégis dícséret illető őket, hogy a mérföldekről látható csavaroknak is adtak egy kis egyedi ízt. Tudod mit fognak tenni a karakterek, és nem is nagyon tévedsz, mégis az a kevés csavar amit a klisékhez adtak a készítők, valahogy sokkal valóságosabbá tesz a történetet.
Összességében csak ajánlani tudom az akciófilmek rajongóinak. Az első 10-15 perc lassabb ugyan, de szükség van erre az építkezésre, és onnantól már nem sok megállás van a sztoriban.

BeL1eVe

Faék egyszerű sztori, papírmasé karakterek, ellenben a bitang jó kiállású, brutál intenzív akciók (különösen a büntető egynittes) oda tudtak tapasztani a képernyőre. Hemsworth-t is üdítően jó volt látni badass zsoldos szerepben. Több ilyet!

1 hozzászólás
csnoM

Mikor az egyébként jó alapötlet találkozik a tészta szűrővé lyuggatott 'értelemmel'…

Akosinator

Pár napja láttam, egyszerű, de jó története van, és az akciók lehengerlően vannak ábrázolva, az operatőri munka is szuper. Chris Hemsworth lubickol a szerepben, ami nagyon is jól áll neki, hamar lehet vele azonosulni.
Ez egy igazán szórakoztató akciófilm, ami könnyedén megállja a helyét a jobbak között.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján