Tisza-tó, az ember alkotta paradicsom (2023) 5

A Tisza évezredek óta kanyarog az Alföldön. Mióta az ember is megjelent a partján, próbálja a szolgálatába állítani a szőke folyót. Vizét issza, öntöz vele, felszabdalta és kiegyenesítette. Ötven éve pedig megállította, hogy egy nagy víztározót csináljon belőle. Akkor még nem tudta, hogy műve az… [tovább]

Szereposztás

Ljasuk Dimitrynarrátor

Kedvencelte 1

Várólistára tette 28


Kiemelt értékelések

Dzset 

Ha nem lett volna a Jóreménység-sziget, ezt a filmet sem néztem volna meg, elsüllyedt volna az ez évi felhozatalban. Azonban volt számomra egy húzónév, Ljasuk Dimitry, aki az előbb említett filmben nagyot alakított, nagyszerű hangulatot teremtett és nem utolsósorban mesemondói minőségekben narrálta a vele történteket. Ott szinte mindenért ő felelt és talán pont emiatt, nem minden téren tudta megugrani az elvárásaimat. Szerettem volna látni egy ízig-vérig természetfilmet a közreműködésében, a Tisza-tó-val, sallangok nélkül. Meg is lepődtem, nem kicsit, amikor láttam, hogy egy ilyen projekt már meg is valósult, sőt, hamarosan moziba is kerül. A filmet az a Szendőfi írta és rendezte, aki a Budapest halait is megálmodta. Tehát két olyan ember állt össze, akik értik hogyan kell mozgóképre vinni egy ilyen csodálatos tó miliőjét. A felvételek pedig magukért beszélnek, a fényképezés csodálatos lett, jobb is, mint a már említett alkotók munkáiban. Sőt, talán magyar fronton ilyet még nem láthattunk. Ljasuk a hangjával most is nagyon alkot. A film maga is mesélőként hivatkozik rá, a hanghordozása miatt én is ezt fogom tenni, tehát e mesés világ mellé megkapjuk a mesélőt, aki ebben szerepben most sem tudott hibázni.
Azért szeretnék egy picit megállni és beszélni arról, hogy egy esetleges következő projektben mit is látnék fejlődésnek. Az egész jó, hogy érzékeltették, hogy haladunk előre, változnak az évszakok, de ez így kevés, főleg, hogy a mesélő karaktert is kap, akinek szemén keresztül látjuk a világot. Több átkötés kell, például hogy egyes madarak mit csinálnak és miben változnak a különböző időszakokban vagy hogy az ember milyen szerepben jelenik ahogy szintén megyünk előre az időben. Ljasuk Dimitry nagyon közel áll a tóhoz, de mégsem volt ez a kapcsolat kellően kibontva, pedig ilyen személyes kapcsolattal átitatott lehetőségeket nem lehet mindig megjátszani.
Tehát akkor összegezve: Ha csak nem utálod a természetfilmeket, semmi érvem nincs, amivel eltántoríthatnálak ettől a csodálatos alkotástól. Mindenképp érdemes látni a nagyvásznon!


Hasonló filmek címkék alapján